Бележи ли ръст туризмът в Пловдив и има ли интерес на Япония към древния град - интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Юлиана Йорданова, началник отдел "Туризъм“ към Община Пловдив.

Интересуват ли се японците от Пловдив? Какви са впечатленията ви от престижното изложение Tourism Expo Japan 2024, където Пловдив се представи?

Да, през настоящата година изложението беше фокусирано изключително върху японския туристически пазар. В него участваха освен България, чрез Министерството на туризма, и служители от над 150 държави и региони. Самият формат предоставя една отлична възможност за реклама на туристическите дестинации и продукти, обмен на опит с колеги, работа в екип. За туроператорите е една добра възможност за директно договаряне и за продажби. Участието на Пловдив в това международно изложение имаше за цел да популяризира града ни като привлекателна туристическа дестинация за японските туристи. Сега, като четвърта по големина икономика в света, мисля, че Япония си е стратегически пазар в сферата на туризма и не само за България. Япония отдавна познава страната ни чрез символи като киселото мляко, розовото масло, както и чрез популярната фигура Котоошу. Но нашата идея беше да насочим вниманието към културно-историческото наследство и възможности за винен туризъм в Пловдив и региона.

От какво се интересуват японците? Предполагам се спираха на щанда и питаха какво точно ги интересува?

Като цяло интересуваше ги какво могат да посетят в Пловдив. Колко дни като престой могат да останат, какво могат да видят. И както казах, имаше изключителен интерес към възможностите за винен туризъм, винени маршрути в Пловдив и околността.

Някакви договори подписахте ли, или то беше просто опознавателно изложение само?

Това беше чисто опознавателно, ние така или иначе, що се отнася до някакви двустранни отношения, ако това е въпросът ви, в рамките на изложението беше подписан меморандум за сътрудничество между Министерство на туризма на Република България и Японската агенция по туризъм. С който се постави една основа за по-активни исторически връзки между двете страни. Основната цел на този документ е да се предприемат различни дейности и активности в посока увеличение туристопотока между България и Япония. И да даде възможност за засилване на сътрудничеството на международно ниво.

Имаме ли други изложения, на които ще покажем Пловдив в скоро време?

Най-близкото изложение, което предстои е WTM в Лондон, в началото на месец ноември. То е по-различно като формат, както казах в Токио изложението беше изцяло ориентирано изцяло ориентирано върху японския туристически пазар. А както добре знаем, изложението в Лондон е ако не най-голямото, то второто по големина, което събира експерти от цял свят.

Какво прави Община Пловдив за подобряване на туристическия продукт,  какво може да се каже?

Дирекцията се занимава с изработването и прилагането на годишната програма за развитие на туризма. В нея са заложени чисто маркетингови дейности, свързани с увеличаването на туристопотока. Участието в изложенията е един от тези инструменти, от целия маркетингов микс. Не на последно място разбира се, са различни активности, свързани с рекламата на Пловдив в различни медийни и комуникационни канали, организиране на посещения на журналисти и представители на медии от водещи, също така пазари. Така че темата е доста обширна.

Мисълта ми беше подобряваме ли туристическия продукт и какво конкретно можем да посочим за това?

За подобряването на туристопотока и туристическия продукт най-добре говорят данните от статистиката, с която разполагаме. От началото на годината Пловдив е посетен от над 61 000 чуждестранни граждани, което представлява някъде около 3% ръст спрямо същия период на 2023 г. Говорим за периода от май до месец юни. Броят на българските туристи за този период е над 115 000 и те бележат ръст над 11%, съпоставимо с 2019 г. На базата на данните от Националния статистически институт за първото 6-месечие на 2024 г., можем да говорим може би за най-силната след пандемията от корона вирус година. Реализираните нощувки са нараснали с 33%, а приходите от тях с близо 70% в сравнение със същия период на 2019 г. Говорим за 2024 г. 6-месечие спрямо 2019 г. Така че това е показател за резултат и мисля, че говори сам за себе си.

Да, наистина. Тук особено много наблегнахме на фестивалите, на различните събития, които Община Пловдив подпомага и спонсорира.

Да, културно-историческият туризъм и богатият събитиен календар са основните притегателни елементи на туристопотока към Пловдив. Както добре знаете, събитийният календар през настоящата година включва над 900 разнообразни събития, така че всеки може да намери това, което му харесва и да си намери причина да посети отново и отново Пловдив.

Спомням си, че в последното ни интервю, Вие казахте, че искате още нови изяви, които да привлекат повече туристи.

Това, което мисля, че е валидно и към днешна дата е, че Пловдив има нужда от това да се откриват непрекъснато допълнителни туристически атракции. А това, което очакваме всички е откриването на Небет тепе и Източната порта. Веднага след като бъде даден официален старт на тези два обекта, ние ще имаме ангажимент да ги рекламираме и популяризираме, така че да могат да бъдат посетени от повече туристи и граждани.

Очакваме го с нетърпение наистина, всички го очакваме. Имаме ли още какво да кажем за форума в Япония?

Ами няма, то като цяло основно беше фокусът на меморандума и самото участие и първото представяне на Пловдив на далечен пазар.

Само Пловдив ли беше представен от българска страна, или имаше и други градове?

Не, от страна на България участници освен Пловдив бяха Столична община, Община Казанлък и два туроператора “Бохемия" и “Тандем травел".

Знам, че и министърът беше с вас.

Да, и министърът беше и това, което споменах е, че в рамките на туристическото изложение се подписа  меморандум за сътрудничество с оглед засилване туристообмена между двете страни.