Виктор Янков, експерт проекти и събития във Фондация "Пловдив 2019" в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" за новата програма “Зелена Култура - Зелен Град".

Нека да кажем колко са одобрените проекти по програмата и кога започва реализацията им? Какво е характерно за тази програма?

“Зелена Култура - Зелен Град" е нова програма за фондация “Пловдив 2019". Тя е изцяло обърната към Пловдив и зелените открити пространства на града. Преди 2 месеца стартирахме процедурата за кандидатстване към нея и е важен контекста, в който тя се случва. В началото на 2024 г. ние направихме, така да се каже, гръбнакът от големите фестивали в Пловдив с поканата "Фестивално лято", която стимулира големият туристопоток и въобще имиджа на Пловдив навън. Но знаехме, че е важно да насочим усилия и към отворена покана и програма от събития, която да е насочена повече към местните публики, към образователни инициативи и към имиджа на Пловдив като зелен, отворен град, който е приятен за живеене. Преди 2 месеца получихме повече от 35 кандидатури, от които селектирахме 17. Буквално програмата “Зелена Култура" стартира от 13 юли в кв. “Тракия" с едно събитие, което се казва RE:BAZAR, то се осъществява от пловдивското издание за комикс “Майна Town". Темата му е планина и спорт и почти изцяло е насочена към младежи и деца. В рамките на два дни те ще имат много занимания, работилници, лекции, свързани с опазване на околната среда, екологичен начин на живот, отношение към зелените пространства. Ако трябва да обобщя, по-голямата част от събитията, които подкрепяме се случват навън и в зелени пространства във всички райони на града. Те започват сега лятото и приключват до края на октомври. Радвам се, че може би 50% от събитията и одобрените проекти са насочени изцяло към деца. За първи път Фондацията се включва като партньор на едно от най-големите събития за младежи “С деца на тепе", то се случва на “Бунарджика" и събира над 10 000 ученика и деца не само от Пловдив, театрални постановки на театър  “Хенд" във всички райони на града. Също така артистични интервенции на Сдружение “Изкуство днес" например, който са в парк Гарнизонна фурна. Радвам се да видя, че програмата успява да събере участници от много различен калибър. Издателство “Летера", които ще направят специална изложба и тур, посветен на “Цар Симеонова" градина до Академията за музикално и танцово изкуство, които разработиха специална програма с фокус екология, зелени пространства за Стария град. Така че “Зелена Култура - Зелен Град" е не само предизвикателство за “Пловдив 2019", но и за организаторите на културни събития за артистите на града. Много голяма част от събитията са с музикален фокус, но така да се каже, ние се стремихме да насочваме нашите бенефициенти към това да мислят с отношение към темата на програмата. Защото знаем колко е важно да се грижим за околната среда и за екосистемата на града ни.

Трудно ли беше от 35 проектни предложения да изберете 17. Има ли такива, които са познати вече като събития, има са съвсем нови?

Има много събития, които се случват със специален фокус. Да кажем, Българският киноложки клуб от години прави събития, свързани с изложения за кучета и Dog Fest, но тази година темата им е изцяло свързана с грижата към животните, към средата. Събитието се случва на открито и ще бъде в “Цар Симеонова" градина. Също така един много познат световен формат като TEDx лекциите, които всички знаем от социалните мрежи, ще се случи в Пловдив в Драматичния театър. Темата е “Отброяване назад" и са заложени глобални въпроси като затоплянето, като изчерпването на природните ресурси. Радвам се да видя и организации като Студио Пункт, дизайнерското студио, което стои зад логото на “Пловдив 2019", със специален проект, свързан с градски игри, дизайнерска книга, която е посветена на средата на Пловдив, в която интерактивно хората ще могат да изпълняват различни предизвикателства, свързани с по-устойчивия начин на живот.

Тоест, всичките тези събития са и образователни, с акцент върху "зелената култура"?

Събитията балансират между това да представят артистична програма, но същевременно да засягат важната тема за зелените покрития и чисти пространства на града.

И самият факт, че се провеждат на открито, означава, че входът е свободен, така ли?

Почти всички събития, да не кажа всички събития са със свободен вход, но също така е важно, че те се случват в целия град и изпълняват една от важните функции да децентрализираме достъпа до култура и не всичко да бъде в центъра на града.

Ако нещо още искате вие да кажете?

Може би още едно събитие в кв. “Източен", което ще се случи в есенния период на тази година, което се организира от сдружение “Инкубатор", които стоят зад Plovdiv STAGE PARK на Младежкия хълм, важна тема за Пловдив още от самото създаване на “Пловдив 2019", работата в района. Искам да благодаря на всички районни кметове на Пловдив, които са партньори на тези събития заедно с нас.