Големият талант в тениса при подрастващите Росица Денчева, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

Здравей, Роси. Стартира новата 2023-а година. При теб, в професионален план, разбрахме, че започва с квалификации на Australian Open при 18-годишните. Какво очакваш от турнира? 


За турнирите нямам очаквания, тъй като после не искам да оставам разочарована, ако не съм се представила както трябва. Ще се постарая да дам всичко от себе си. 

Това е първи турнир от Големия шлем за теб, нали така? 

Да. 

Развълнувана ли си повече, има ли повече вълнение от това? 

Развълнувана съм, да, за първи път отиваме в Австралия, и все пак Australian Open това е турнир от доста висок ранг и там са най-елитните тенисисти, и се радвам, че ще премеря сили с тях. 

Кога ще започнат квалификациите, в които ти ще вземеш участие?  

Мисля, че на 18-ти (януари). 

Ти си едва на 15 години, но през всяко едно възрастово ниво, през което минаваш, си сред най-силните в света. Завърши 2022 година с два четвъртфинала на неофициалните световни първенства Orange Bowl и Eddie Herr. Разкажи ни за САЩ и представянето ти там, доволна ли си? 

Изключително доволна съм честно казано. Смятам, че направих едни доста добри два турнира за завършек на годината. И в крайна сметка изиграх доста мачове със силни съперници. И в двата турнира отпаднах от победителките, то едно и също момиче ги спечели де, но и двата турнира отпаднах на четвъртфинал от нея. Но направих наистина достойни мачове срещу нея. Така че съм доста доволна от участието си, не го очаквах със сигурност. 

А какво не ти достигна да я победиш? Това е Майо Кросли от Япония, нали така? 

Да. Ами тя беше доста постоянна, нямаше спадове в играта си и може би не ми достигна търпение. 

Последната година започна да се състезаваш и при 18-годишните, печелейки 3 турнира. Каква е разликата между тениса с 18-годишни и този, с твои връстници, освен опита? 

Освен опита, разбира се и физиката си оказва влияние, тъй като има някои, които са доста по-мощни физически и имат по-силни удари. Това са главните разлики.  

А кое ти представяне или постижение за 2022 година оценяваш като най-силно? 

Двата турнира в Америка бяха доста силни, и също играх един финал на сингъл на втора категория (до 18-години). 

Кой е върхът в кариерата ти до момента в тениса? 

Миналата година спечелих Eddie Herr до 14 години, играх полуфинал на Orange Bowl. За миналата година вече когато играх до 18 години и тези два турнира в Америка, може би това ми беше върха. 

Ти си продукт на силната плевенска школа. Другият ни голям талант при девойките е Йоана Константинова. Тренирате ли заедно и въобще къде се подготвяте – у нас или в чужбина? 

Някой път тренираме заедно, но доста рядко. Аз лично се подготвям в София. За нея не знам. 

Има ли условия в България за създаването на сигурен "Топ 100" играч при жените? 

Това много зависи от треньора, с който си, дали водиш добри тренировки. Относително е. Но мисля, че може.

Добре, какво липсва на страната ни да има по-осезаемо присъствие на тенисисти при най-добрите в мъжкия и в женския тенис?  

Може би липсват бази, особено през зимата мисля, че няма достатъчно зали или балони за градовете извън столицата. Може би това е главното нещо. 

Вижда се подем в тениса у нас през последните години, като много от вас младите ни таланти постигате впечатляващи успехи при подрастващите, но е труден пробивът при мъжете и жените. На какво се дължи това и как може да се преодолее, според теб?  

Не много от тийнейджърите продължават към мъжкия и женския тенис. Може би пубертета си оказва влияние, според мен, защото тогава вече започват да проявяват различни интереси и имат вече и други влечения. Но като цяло много си зависи от личността. Примерно ако си постоянен, упорит, мисля, че това е ключът към успеха.  

Ти имаш ли спонсори, въобще как се справяш финансово с участието на турнирите?  

Сега за Australian Open искам да изкажа благодарности към Българска федерация по тенис и г-н Стефан Цветков, както и програмата на ITF - Grand Slam Player Development Programme за средствата, които ми оказаха за участието в турнири тази година и за Australian Open. Смятам, че повечето подрастващи това ги спира, че нямат достатъчно финансови средства. Но на мен ми помагат хора от Федерацията по тенис и тази програма, която я споменах, за средства за турнири, за което съм много благодарна. И така успявам да ходя по турнири. 

Да ни кажеш каква е твоята цел за тази година? До къде искаш да стигнеш и смяташ ли, че можеш да стигнеш до "Топ 100" в женския тенис в бъдеще? 

За тази година целта ми е да вляза поне в "Топ 20" в ITF (световната ранглиста до 18 години). Смятам, че в бъдеще ще успея да вляза в "Топ 100" при жените, и силно се надявам да стане. Ще продължавам да работя така усърдно. 

Върху какво смяташ, че трябва да работиш в следващите години? Кое е слабото звено в твоята игра, и после да ни кажеш кое е силното звено? 

Мога да си подобря сервиса може би. Това ми е една от слабите черти. Доста силна черта ми е бекхенда. 

Накрая има ли нещо, което би споделила и би било интересно да чуят слушателите на Радио "Фокус“?  

Искам да пожелая много здраве и щастие, късмет и успехи през новата 2023 година.

Георги КУСИТАСЕВ