Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" със Светлана Казанджиева, уредник, За Регионален природонаучен музей в Пловдив и работата на екипа с децата.

Забелязва се, че доста активно работи Природонаучният музей, непрекъснато има изяви, които приобщават големи групи деца към музея, и не само деца, а и възрастни. Та, в този смисъл,  каква е образователната програма на музея за тази година?  Разкажете ни как работите с децата?

Аз благодаря много за този интерес към нашата дейност и много се радвам, че се забелязва, тъй като нашият екип наистина с голямо желание развива образователната си програма във всички направления. Както знаете, музеят има доста богата експозиция на различни теми. И ние се стараем да засягаме всички от тях. По принцип най-целенасочената активност на музея е кръжокът по биология, който ние от много време искахме да осъществим, за да можем да дадем възможност на децата, които имат по-засилен интерес към биологическите науки в музея на място да се обучават. И за щастие вече трета година успяваме да поддържаме този кръжок, и за тази година отново имаме две групи.

В кръжока децата имат лекционна част, практическа част, и за щастие успяваме да задържим деца за повече от една година, съответно те продължават и напред. Други доста важни дейности, които развиваме са образователните проекти, които подготвяме всяка година към Министерство на културата.

Миналата година имахме много голям такъв проект, който се реализира. Сега в момента сме подали предложение за още един, който се надяваме да бъде одобрен. Миналата година правихме най-различни открити уроци от музея, като канехме ученици от пловдивски училища, заедно с техните преподаватели да се запознаят отблизо с експозициите, с уредниците, да могат да зададат своите въпроси. Организирахме състезания по биология в училищата в три кръга. Там видяхме изключително заинтересовани, будни деца, които знаеха много за животните в музея.

Имаме на различни теми лекции и за по-големи и за възрастни. В Планетариума редовно каним учени, които са специалисти в различни науки. Например, имахме лекция за завръщането на бобрите. Всъщност, много хора не знаят, че това животно отново се завръща по нашите реки, за палеоботаника, за инвазивните видове животни и растения. Също така имаме много добри отношения с Антарактическия институт, те много често идват при нас и носят експонати от Антарактида,  които също децата могат да се запознаят в музея. И много други гостуващи изложби имаме.

А децата имат ли някаква определена наклонност, например палеоботаниката ли е тази, която повече ги привлича, или са разнородни интересите им? Има ли нещо, което особено много ги вълнува?

Различните деца имат различни интереси. Всъщност преди имахме една много интересна програма, която се надявам да подновим, тя се казваше “Младши стажант" и точно такива деца, които имат специфични интереси идваха при нас в музея и някои от тях си поддържаха собствени експозиции, например с мравки, с богомолки, всеки с интересите си. Мисля, че динозаврите са тези, които така предизвикват много голям интерес.

Особено за по-малките, може би?

Особено за по-малките, да. Пеперудите са друга голяма тема, ние посвещаваме цял фестивал на пеперудите всяка година. И рибите разбира се, в аквариума. Там имаме изключително интересни видове, които няма къде другаде да се видят в България, особено в морския аквариум, въпреки че и сладководният ни аквариум е много богат, терариума. Като цяло живата експозиция пленява децата най-много.

Вие имате и новина около крокодила, на който му беше много тясно, нали така?

Да, изключително сме радостни, че тази година успяхме да разширим терариума на крокодила Хектор. От доста време това е един проект, който предстоеше. Тъй като крокодилът, когато постъпва в музея през 2015 г., аз наскоро даже намерих една публикация и ми стана много мило, където е сниман и всъщност е едно малко гущерче в аквариума, бившия си терариум. Обаче за последните почти 10 години толкова много увеличи размера си, че просто вече му беше трудно да се завърти там. Тези животни живеят по 80-100 години и би могло да достигнат до 3 метра. Така че има още накъде да се развива Хектор.

Доколкото знам имате и предстоящи събития през уикенда. Можем ли да кажем нещо повече какво възнамерявате да правите? Пак някакъв празник организирате.

Всъщност, става въпрос не за 19 и 20 октомври, а следващия уикенд 26-27 октомври, организираме “Празник на есенното творчество". Това е една инициатива, която сме правили и друг път, но тази година решихме да я направим под различна форма. Искаме да поканим децата от Пловдив да развинтят своето въображение и да творят на есенна тема с есенни материали. Всеки, които донесе своята творба, всеки участник до 16-годишна възраст ще може да посети музея безплатно и съответно да участва в тази пъстра есенна изложба. Освен тази инициатива през уикенда предвиждаме две ателиета - едното ще бъде за оцветяване, за по-малките посетители. А другото ще бъде за есенни колажи с есенни листа. И отново сме включили и програма за учениците, два класа от пловдивски училища ще дойдат в музея и ще им бъде приготвена специална лекция за природата през есента, ще им бъдат показани животните в музея, които спят зимен сън, ще говорим за прелетните птици, за птици, които зимуват в България и така. Надявам се, че ще им бъде интересно.

Това е чудесно, защото има и творчески момент. Децата ще рисуват сами, ще оцветяват.

И образователен, да. Имаме и още една инициатива, която искам да спомена. Тя е свързана с познаването на земноводните и влечугите. А всъщност колегите от терариума, съвместно с детска градина “Чучулига" правят изнесени уроци за влечугите, като водят и различни животни от терариума - змии, гущери, с идеята децата да се запознаят с тях отблизо и да видят, че всъщност не са толкова страшни, тъй като им се носи много лоша слава. Това е една много интересна и по-нестандартна инициатива.

Вие непрекъснато бълвате някакви идеи и много млади хора сте се събрали, което е чудесно, защото интересът към музея е много голям, расте непрекъснато. В перспектива имате ли нещо, което замисляте да направите?

Имаме всъщност един проект, който много се надяваме да се реализира, свързан с различни мобилни експозиции на теми, свързани с аквариум, терариум, с динозаврите, с насекомите, с които да можем да гостуваме на училища и детски градини в Пловдив и съответно отново да разширим нашата съвместна дейност.