Епидемиологът и съветник по здравните въпроси към Столичната община проф. Тодор Кантарджиев в интервю за "Фокус"

Здравейте, проф. Тодор Кантарджиев. В Одеса обявиха, че във водите на Черно море, е открита салмонела. От Министерството на околната среда и водите в България всеки ден следят за чистотата на водата и твърдят, че в нашата акватория такава опасност няма и водата е чиста. Все пак, колко е сериозна заплахата и може ли да бъде открита салмонела и тук?

Солмонелата е микроорганизъм, който се открива във фекалните води, но салмонелата не е микроорганизъм, който би могъл да предизвика някаква масова зараза. Солмонелата, това, което са открили в морето причинява острите инфекции, трябва да престои в недобре обработена храна, и тогава е опасна за здравето на хората. Единствено салмонела тифи е опасен микроорганизъм, който обаче до момента не е откриван. Поначало фекалното замърсяване, свързано с неработещи пречиствателни станции или погрешно заустване на канални води от населени места, е проблем. Мисля, че в нашата страна се полагат поне, големи усилия това да бъде решавано и да се надяваме, че салмонели, няма да откриваме в нашите води. Но пак повтарям, салмонелите не са опасни.Те са опасни, ако престоят в храната и предизвикат токсикоинфекция. Поначало морската вода има много висока степен на самоочистване и рискът за салмонела, която да го зарази, е много нисък.

Има ли тогава от какво да се притесняват туристите?

Туристите трябва да се притесняват и да ползват само плажове и места за къпане, където са сигурни, че няма заустване, неправомерно заустване на непречистени фекални води. Разбира се, не искам да спекулирам с тези неща, защото нашето море е едно от най-чистите морета, мога да кажа, фактически с много висока степен на прясна вода. Най-големите реки на Европа се изливат в него, фактически само река Дунав, ако прецените обемите вода, които влизат от нея, има много голямо пречистващо действие.

В тази връзка, какви са най-често срещаните летни вируси, които се наблюдават и какви са техните симптоми?

Сега, да говорим за летни вируси, първо, трябва да кажа, не само вирусите, през лятото представляват опасност и бактериите, защото голяма част от разстройствата, стомашно-чревните разстройства, са причинени от бактерии. Бактериите, това са най-вече салмонелата, която е след консумация на храна, която не е била в хладилника, храна от животински произход, престояла повече от 4 часа на високите наши летни температури. Друг проблем от причиняващите разстройство бактерии, това са шигелата - болест на мръсните ръце, затова трябва миене на ръцете преди хранене и след всяко ползване на тоалетна. Кърпичките, тоалетните, които трябва да се ползват, трябва да са с хлорхексидин, защото хлорхексидинът е активен към ентеровирусите. Ентеровирусите са един проблем на туристическия сезон, защото те причиняват много кратко, но неприятно заболяване, обикновено при човек ентеровирусната инфекция през лятото минава за 24, при по-кекавите за 48 часа. И обикновено е свързана с висока температура, болки в мускулите, пълна адинамия и нежелание за ставане от леглото и минава за 24-48 часа. Не е така при децата, обикновено при децата ентеровирусната инфекция е с 3-4 дни, висока температура, неразположение, детето е адинамично и нещо много интересно, може да възникне обрив по устата, дланите и ходилата на детето. Това са най-вече парвовирусите, а и другите чревни вируси ентеровирусите причиняват тази инфекция. Въпреки, че се казват ентеровируси, защото се размножават в чревния епител, те не предизвикват диариите през летния сезон.

Кога е необходимо да потърсим лекарска помощ?

Лекарска помощ се търси, след като 24 часа или 48 часа си неразположен, при възрастните, както ви казах, обикновено на другия ден вече си здрав и нямаш нужда от лекар. Сега, много важно за майките, особено, да знаят, започне ли повръщане и диария при детето, трябва веднага да се търси медицинска помощ, защото обезводняването става много бързо при децата. Затова всяка културна майка, трябва да знае, че започне ли повръщане, диария, трябва веднага да започне оводняване на детето. В литър вода се разтваря супена лъжица сол, чаена лъжица сода за хляб, и сока на два портокала, с лъжичка, всеки 5 минути се дава на детето. Ако не се прави това, то се обезводнява и повръщането се увеличава.

Проф. Кантарджиев, отмениха напълно карантината и Ковид сертификата, който ни беше необходим по време на пандемията. Можем ли да кажем, че тя напълно е изчезнала?

Ами, както повечето европейски държави, нашето Министерство вчера предприе такива мерки, което мисля, че е нормално и съобразено с епидемичната ситуация. Трябва да се знае, че все още циркулират коронавирусите, които са много разнообразни. Те всички са Омикрон варианта в нашата страна. Но циркулират, това значи, че хората, които са с имунен дефицит и хората, които са с тежки хронични заболявания е редно да продължат да носят маски, когато отиват в препълнените чакални на болниците и когато са в присъствие на много хора. Фактически, мисля, че коронавирусът вече придоби клиничното протичане на коронавирусите, които бяха преди три години, които хората, които се занимаваме с тези неща знаем. Тези, които навлязоха в проблема покрай политическия шум около коронавируса не знаят, но преди 4 години 15% от сухата непродуктивна кашлица и около 30% от гърлобола при възрастните, се причиняваше от коронавируса. Не казвам, този пандемичният коронавирус, а от другите коронавируси. Сега пандемичният започна да прилича вече на другите, старите коронавируси, с които не се провеждаше масова диагностика, защото заболяването не беше тежко. В момента, циркулиращият вариант на коронвируса в нашата страна е такъв, че причинява заболяване, сходно с грип, като процента на починалите. Смъртността е напълно сходна с тази при процента на починалите от грип.

Има ли последици, които все още се наблюдават при хората, които са преболедували?

Да, да, много добър въпрос. Да ви кажа, светът лекува сега в момента последиците на коронавируса, и това е т. нар. постковид синдром. Много от хората, които са прекарали тежка коронавирусна инфекция, даже някои да не са се разболели, но повече от 2 седмици да са били недобре, да не знае, че е коронавирус, трябва да знае, че до 1/3 от хората могат да развият т.нар. постковид синдром, който е свързан с увреда на ендотела на кръвоносните съдове, малките кръвоносни съдове, което води до влошаване на състоянието на хроничноболните с белодробни заболявания, хроничноболните със съдова болест, увеличават се случаите на инфаркти и инсулти, също така ендокринологични проблеми. Последната седмица излезе една авторитетна статия, в която се доказва, че коронавирусът, постковид синдромът е свързан и със засягане на парасимпатикусовата нервна система на нервус вагус, именно това води до един дисбаланс в човешкия организъм, тежко нарушаващ хомеостазата му. А като имате предвид, че последните седмици и даже месеци, времето при нас е нестабилно, всеки ден се променя атмосферното налягане, ту вали, ту не вали, именно това води до засилване на оплакванията при много хора с постковид синдром, с което си обяснявам в момента пълните болници, което не е характерно за месец юли.

Благодаря ви проф. Кантарджиев за този разговор.

Благодаря и аз.