Международен фестивал "Творците“ се провежда в Пловдив от 19 август на територията на Културен център "Бизнесът за Пловдив“ – къща Иван Черноземски. Събитието се осъществява със съдействието на Община Пловдив и е част от културния календар на града за 2024-а година.

Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с организаторите и ръководители на майсторски класове на фестивала изключителния художник Матей Матеев и проф. Стела Динкова, преподавател по класическа китара и зам.-ректор на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив.


От 19-и Пловдив е домакин на един прекрасен фестивал, наречен "Творците“ и много ми се иска да попитам г-н Матей Матеев, може би първо, каква е идеята на този фестивал, откога се провежда, какво цели всъщност?

Матей Матеев: Добър ден на всички слушатели! Този фестивал тая година го започваме за първи път като фестивал, с изключителни ръководители по музика, поезия и изобразително изкуство. Всъщност това е развитие на един проект "Творецът“, който в продължение на 14 години се осъществява под егидата на Ротари клуб Пловдив. Решихме да го доразвиваме – поканихме нашите големи артисти Стела Динкова и Елена Тамамджиева, които с екипи се включиха и работим заедно. Нашето желание е да продължим в бъдещето да развиваме и сме в преговори, до края на тоя месец ще подадем нов проект за следващата година, като сме поканили театралните дейци и ансамбъл "Тракия“ със съответно Сузана Василевска е разговорът и с проф. Дженева. За наша радост успяхме да влезем в календара и сме много благодарни на две институции – първо Община Пловдив, тъй като тя прие, разбра, докосна се до идеята ни и ние влязохме в културния календар на Пловдив за 2024 година, както и на нашите домакини, които за пореден път дават възможност, една прекрасна възможност, фестивалът да се проведе в това пространство Културния център "Бизнесът за Пловдив“. И в момента работят колегите - млади хора по проекта. Стела ще разкаже тези неща по-подробно. По проекта имаме повечето млади хора, имаме и по-възрастни, за да може едни да дават енергия, други да дават опит, и така да се развива нашият проект.

Проф. Динкова, кажете ни, как така интегрирате младите в този прекрасен фестивал?

Проф. Стела Динкова: Здравейте! Първо искам да кажа, че ние с Елена сме изключително благодарни за възможността да бъдем част от този фестивал, който е една дългогодишна традиция на Ротари клуб Пловдив – Пълдин, и за нас е чест да ни окажат тази подкрепа и гостоприемство, както и на "Бизнесът за Пловдив“, които пък ни предоставят това уникално културно пространство,толкова вдъхновяващо за всички ни, в което в момента основно художници и музиканти, млади артисти и разбира се утвърдени се срещат и работят. Бих искала да кажа, че този фестивал е замислен като една по-нетрадиционна форма на творческо сътрудничество между младите и утвърдените творци. Те всъщност на едно застават в една творческа амалгама, едно сътрудничество като равнопоставени. Всъщност това не е стандартната форма на провеждане на майсторски клас между преподаватели и ученици, а по-скоро е тази форма на равнопоставеност и на създаване на един процес съвместно. Така че тук младите артисти са вече като големи артисти. И друго, което искам да ви кажа, че фестивала се откри с концерт на нашия гост, италианският китарист Лучано Помпилио, който ни гостува тази година. Направи един невероятен концерт с много разнообразна програма, и освен това остана изключително впечатлен от нивото на музикантите в Пловдив, които са участници във фестивала. Това, което обикновено правим при подбора на участници, е да обхванем основните образователни институции, които се занимават с изкуство в Пловдив, а именно, по отношение на музиката, това е НУМТИ "Добрин Петков“ и АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“, по отношение на изобразителното изкуство Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов“, отново Академията за музикално и танцово изкуство, Гимназията за сценични кадри.

Вие провеждате майсторски класове тук, нали така?

Проф. Стела Динкова: Да, точно, но не е само майсторски класове – ние едновременно, ето както тази вечер имаме концерт в 18.30 часа, всяко едно от участващите деца: Момчил Кехайов, искам да ги представя специално, Александър Иванов, Неделин Чернев от НУМТИ "Добрин Петков“, и Мартин Ганчев от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ – те ще се представят със солова програма, но също така ние сме направили един секстет, в който свирим съвместно с тях. Самите ние с Костадин Динков, с който съвместно с Лучано Помпилио "водим“ тези майсторски класове, казвам го в кавички, но с които работим съвместно с младите хора. Ние с г-н Костадин Динков също ще изсвирим една кратка дуо програма.

Как младите приемат това съвместно творене? Харесва ли им?

Проф. Стела Динкова: Много. Мисля, че са много ентусиазирани, но най-добре е не аз да говоря от тяхно име, а вие сами да ги попитате.

Наистина. Ще ги попитам. За изобразителното изкуство какво да кажем, г-н Матеев? Какво да очакваме сега? Какво предстои?

Матей Матеев: И в момента вие може да заснемете произведения, които вече са направени. Ние имаме такава, поне традицията е такава: дава сигурност под самия подбор от тези три институции, които се занимават в Пловдив с изобразително изкуство, това е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, както и Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов“, и съответно АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ по двама, те подбират авторите и просто ги насочват към нас. Тук вече състезанието е творческо – това е всъщност доброто. Участниците са девет, като освен тези 6-ма млади художници има и утвърдени наши артисти, които са от национално значение, както доц. Мариета Конова, която е преподавател в Института "Св. Св. Кирил и Методий“, доц. Димитър Воденичаров, който също е преподавател от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев“ и Янко Ненов. Другите млади колеги са от различни места, за първи път тук се допираме, виждаме и се запознахме. Те сега ще почнат да идват да работят, но имаме отворена врата за всички други, които могат да рисуват. Тук имаме един млад талант, наистина талант, който е завършил Художествената гимназия, идва и рисува самостоятелно като гост, днес се очаква друга дама да дойде. Преди няколко дни от една частна детска ясла доведоха едни малки деца, които се радваха. Тук просто е отворено за всички, за всички граждани, нямам възрастова граница. Дух възраст няма. Това е в общи линии: свобода и дух, светлина.

Това е най-важното за твореца наистина. А тази изложба докога ще остане тук?

Матей Матеев: На 27-и да заповядат всички граждани и гости на Пловдив. Откриването е в 18.00 часа. Самата изложба ще бъде в тоя чудесен двор и къща един месец.

Достатъчно, за да се види от повече хора. И за празника на града включително ще може да се види?

Матей Матеев: Още тази година имаме контакт с управление "Старинен Пловдив“ и примерно в събота ще има възможност да се рисува в къща "Недкович“, която е просто от другата страна на сградата, както за догодина ние със Стела и с Елена сме пуснали вече искане да бъдем подкрепени, за да можем и с другите видове изкуства по други къщи да работим заедно.

Да, щях да питам смятате ли да го продължите това, което сте почнали като инициатива?

Проф. Стела Динкова: Да, смятаме да го продължим, да го разширяваме, да включим още няколко изкуства – както чухте, театър и танц, да, но български народни танци по-специално. Да, пазим си нашата традиция. За по-догодина предвиждаме още малко да разширим с други изкуства. Но като цяло в момента всяко изкуство си има собственото пространство за действие, но в бъдеще планираме да направим един продукт, с който да обедини тези всички изкуства. Но първо искаме да улегнат нещата в работния процес и после вече да ги обединим.

Това всичко го правите с финансовата подкрепа на общината?

Проф. Стела Динкова: Абсолютно, по Компонент 1 "Фестивали и значими събития“, на които сме много благодарни.

Т.е. сте зависими до известна степен. Дано наистина да оценят това, което правите.

Проф. Стела Динкова: Смятам, че го оценяват.

Матей Матеев: Такъв е проектът, че ние сме задължени, примерно Ротари клуб Пловдив – Пълдин да участва с 30%. Просто така е описано по договори. Нашият принцип е това, което се създаде, след това се дава дарение по училища, читалища, картините там отиват, и евентуално нещо да се помогне за следващата година, за да може да участваме, като средства. Това е. Какво да кажа, просто радост. Хората са щастливи, колегите са щастливи. Доколкото разбирам от Елена, съжалявам, че Елена Тамамджиева я няма тук, но както казва сама тя, всички са щастливи, всички са облечени с фланелка, щото ние имаме фланелки – сега ще ги сложим, които специално са направени за нас.

И на тях пише "Творците“, може би?

Матей Матеев: Да, всички имат такава. И тя каза, че всички са щастливи. Тя самата по телефона звучеше така.

А вие, преподавателите, сте удовлетворени, че можете да дадете познанията си на децата и да участвате заедно с тях в този творчески процес.

Проф. Стела Динкова: Винаги. Винаги. Това е една споделена радост, и както Матьо каза: дух, любов, светлина.

Нещо искате да добавите ли, г-н Матеев?

Матей Матеев: Че просто ние поставяме тема, която е абсолютно свободна – който иска работи по нея, който иска не я работи. Но тъй като имаме велики наши възрожденци, революционери, като Ботев и Левски, просто те винаги присъстват. Затова ще видите портрети на някои от тях, както и тази година имаме годишнина на хан Аспарух, годишнина и на Симеон Велики, 225 години от рождението на Петър Берон и 200 години от Рибния буквар. Така че някои от работите ще видите, че са на тази тема. То още продължава процесът, така че ще видим какво ще излезе.

Тоест, наблягате и на патриотичното възпитание?

Матей Матеев: Просто младите го правят това нещо, и още по-добре.