Служебното правителство си остава старото, засега, но проблемите са нови и все по-големи. Избраната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарова имаше 10 дена да си избере министри. По график тя днес отиде на "Дондуков“ 2. Беше предприела няколко промени, като по-голямата част от старите министри бяха запазени. Но държавният глава не се съгласи с оставането на Калин Стоянов като министър на вътрешните работи и постави условия. Радев даде възможност за промяна, но Кожарева отказа и каза, че не може да направи такава.

От своя страна Румен Радев категорично заяви, че няма да подпише указ за служебно правителство. Междувременно, полицаи се събраха на "Дондуков“ 2, за да окажат подкрепа на шефа на МВР. Там беше и самият Калин Стоянов, който увери, че "няма да отстъпи“. "Това е поредният момент, в който се прави опит за овладяване на системата на МВР. Ще излязат верни слуховете, че ПП-ДБ чрез президента ще направи всичко възможно да не остана на поста вътрешен министър. Изборният резултат на която и да е политическа сила не зависи от МВР, а от убедителността, посланията и приоритетите на политическите лидери, както и от много други факти и обстоятелства, които не зависят от Министерството“, подчерта Калин Стоянов.

Задава ли се нова криза в политиката на България? Топката сега се е върнала в полето на Народното събрание. Каквито и действия оттук нататък да бъдат предприети, те са само и единствено в компетентността на Народното събрание.

Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Румяна Коларова – председател на Българската асоциация за политически науки.

Професоре, какво ще коства на държавата ни този пореден провал в политиката, невъзможността колелото да се завърти?

Това не е политически провал, това е политически сблъсък. С днешните си действия президентът ясно направи заявка за активно участие в политиката. При предишната номинация на министър-председател той обоснова своята максимално пасивна позиция. Ясно е, че с промяната на ситуацията той я свързва с промяна в собствената си стратегия. В момента Радев прави заявка за активно участие в политиката. Тук искам да подчертая, че еднозначно подкрепа за неговите действия още преди той да вземе това решение бяха заявили "Има такъв народ“ и виждате, че реакцията на представителите на тази партия продължава в тази посока.

Видяхме какво каза лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той каза "В конституционна криза сме“.

Не, ние не сме в конституционна криза. Ясно е, че има служебно правителство и ако не може да се сформира ново, президентът ще бъде принуден да издаде указ за насрочване на избори и за преназначаване на съществуващото правителство, ако не иска да постави държавата в свободно падане. Затова в този случай аз не съм наясно дали той вече няма предвид нова номинация, при която евентуално очаква да се сформира ново служебно правителство, или просто във случая действа, категорично заявявайки своя позиция и разчитайки, че безизходицата, в която поставя държавата, ще играе в негова полза.

Да, можем само да размишляваме с вас.

Да.

Президентът призова народните представители "да попълнят домовата книга“.

Това е еднозначно празна фраза, защото е ясно, че в това Народно събрание няма мнозинство за каквото и да е позитивно решение. Да бъде избран нов омбудсман и негов заместник изисква, първо, много време и второ, предполага нещо, което го няма в това Народно събрание – предполага формиране на мнозинство. Може да се каже, че опитът на президента да си "измие ръцете“ с Народното събрание в този случай не работи. Ако Народното събрание имаше мнозинство да избере омбудсман, те щяха да го направят до този момент, те щяха да попълнят "домовата книга“, както я наричаме. А виждате, че в случая по-скоро процесът е обратен – все повече намаляват възможните хора, които могат да бъдат номинирани за министър-председател. И затова ви казвам, че този ход на президента ясно показва желанието му активно да се намеси в политиката и едновременно с това го поставя в доста по-голям риск. Аз мисля, че при предишната номинация, когато той номинира Главчев, той искаше да избегне точно този риск. В момента той го поема.

След една седмица социолозите ще могат да измерят дали това е било успешно или неуспешно за президента. Как? Ами, защото никой в момента не може да каже дали ще се увеличи, или ще смали доверието към него. Ясно е, че заемайки позиция, той разчита на някакъв вид поляризация във вече ясно поляризираното българско общество. Дали печели или губи, ще разберем.

Ще разберем скоро. Много въпроси повдигат наистина днешните действия на президента Румен Радев.

Да.

Проф. Коларова, г-жа Кожарева изплю камъчето и каза, че върху нея е упражняван политически натиск. Обяви, че дори подава сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. Тя заяви, че й е оказван натиск именно за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет. Може ли с вас да анализираме така заформилата се ситуация в политиката?

Ами вижте, зависи какъв натиск е оказван.

Политически.

Защото "политически натиск“ е доста неопределена формулировка. Ако тя е била заплашвана чрез някакъв механизъм, който отива отвъд конституционно и законно уредените начини на политическа комуникация, тогава определено, дори и да няма някакъв престъпен състав, това ще дискредитира страните, които са оказвали влияние. Мисля, че част от парламентарно представените партии поне публично декларираха, че нямат претенции спрямо министрите в кабинета. Но знаете, че има други, които декларираха, че за тях определени министри, в този случай и министър на вътрешните работи, са неприемливи. Искам еднозначно да кажа, че президентът, декларирайки днес, че няма да издаде указ за кабинет, включващ действащия министър на вътрешните работи, той заема позиция. Той се солидаризира с част от партиите – нещо, което той не направи предишния път. И от тази гледна точка, затова казах, че той иска да се включи активно в политиката. Може би си спомня ситуацията, при която беше повторно избран за президент. И аз бих казала, че търси комуникация именно с онези партии, които тогава го подкрепиха. Това, което трябва да подчертая, е, че част от тези партии вече не са парламентарно представени, а част от тях са много силно електорално свити. И от тази гледна точка, разбира се, тепърва ще трябва реалистично да оценим какви са политическите последици от днешното упражняване на правомощията на президента.

Точно така. И дали той е надскочил тези правомощия е въпросът също така към конституционалистите. Вие не сте конституционалист, но все пак – той надскача ли според вас именно своите правомощия по Конституция и новите поправки?

Не, не, той не ги надскача. Просто все пак налагането на вето трябва да има за цел да се излезе от безизходицата, да се намери някакъв изход, а не да се засили безизходицата, в която в момента се намираме. И от тази гледна точка, аз мисля, че той ще загуби, ако няма предвид да номинира човек, който би съставил кабинет, различен от този, който предложи Горица Грънчарова-Кожарева. Ако на следващата стъпка той не намери кого да номинира или номинира човек, който не му предложи приемлив за него кабинет, той оттук нататък само ще губи. Това е моето виждане. Но още веднъж искам да подчертая, че моето виждане е, разсъждавайки логично, от гледна точка на държавнически приоритети, а реално погледнато, знаете, че избирателите имат своите предпочитания и никой не може предварително да каже къде ще се формира мнозинството от предпочитанията на избирателите, накъде ще се насочат предпочитанията на мнозинството от избирателите и тук искам още веднъж да подчертая – избиратели, а не граждани. Защото все пак знаем, че част от българските граждани нямат желание да гласуват.

Много голяма част от българските граждани не желаят да гласуват, да.

Точно така. И затова в предизборна ситуация такъв ход определено разбирате, че има реакция на гражданите, но най-значима ще бъде реакцията на онези граждани, които са активни избиратели.

Какво обаче ще направят народните представители? Както казахме, сега топката е в техните ръце. Ключови и показателни ли ще бъдат техните действия? За какво ще следите лично вие, проф. Коларова?

Аз не мисля, че в момента трябва да очакваме някакви бързи действия от страна на депутатите. Те също биха загубили, ако набързо решат да заемат страна, освен – вече казахме, онези, които се идентифицират еднозначно с президента, "Има такъв народ“. Те много бързо заеха страна. Сега, оттук нататък пък самите депутати – знаете, те са и в парламентарна ваканция, с други думи, парламентът не работи. И сега какво да кажа, мисля, че те просто ще изчакат кой е следващият човек, който президентът ще номинира. Не мисля, че президентът ще спечели, ако свика наново консултации. Просто това ще изглежда на мнозинството от хората като тупкане на топката. Просто той или трябва да номинира нов човек, или… да, аз не мисля, че може да прехвърли отговорността на парламента.

Чухме какво каза и сега изпълняващият длъжността премиер г-н Главчев. Той заяви, че ще изпълнява задълженията си на служебен министър-председател, както досега, толкова време, колкото е необходимо, за да не изпада държавата в конституционна криза.

Да, тук нещо друго трябва да подчертаем, защото в крайна сметка, ако не може да формира нов служебен кабинет, единственият разумен, приемлив ход е с указ президентът да преназначи Главчев за министър-председател.Той е действащ. С други думи, президентът да утвърди чрез свой указ статуквото. Обаче това статукво включва същия този министър на вътрешните работи.

Точно така, да. Каква е логиката тогава на всичко това? Вие какво логично обяснение си давате, като отново се връщаме към същото?

Ами, няма. Логичното обяснение е, че президентът иска да бъде активен. Аз не виждам как той би могъл да сформира нова партия. 

Говорили сме много по тази тема, да.

Да. Дали той ще се солидаризира с тази обединена левица и да каже, че ето това е смисълът на неговото действие – дали това ще го направи, или няма да го направи, никой не знае, тепърва ще видим. Но всъщност топката е в полето на президента. Той не я е прехвърлил в полето на парламента. Оттук нататък той не само трябва да обяснява своите действия, но той трябва да предприеме действия, които да извадят държавата от безизходицата. Това се очаква от него – действие, което да извади държавата от ситуацията, в коя сме поставени.

От Румен Радев действия?

Да, от Румен Радев се очакват действия.

И обяснения. Казвате, че дължи обяснения за това, което предприе днес.

Не само обяснения, но и реална стъпка, която да покаже изход, която да даде алтернатива на вече отхвърляния кабинет на Горица Грънчарова-Кожарева. Това е всъщност нещо, което се очаква от него.