Проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“  

След като предната вечер бе входирало, а след това изтеглило от дневния ред в парламента оставката си, все пак на 6-ти март я внесе и след единодушна подкрепа то, правителството на Николай Денков отпътува към историческата хроника на властта. Гневен Борисов се зарече от конгреса на ЕНП, че отиваме на избори. Но ако слушаме генерал Атанасов, на никакви избори няма да ходим. "Лидерите блъфират или играят политически покер. Объркани са" - констатира президентът Румен Радев преди да оповести графика на консултациите. Замирисва ли на избори? Наш гост е проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия. Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус" “Това е България", проф. Константинов.

Добре заварили.

Защо нашите управляващи най-напред действат, след това говорят, после мислят и накрая се отказват?

Мога ли все пак, тук да уточня малко фактологията по тази оставка. Тази оставка е уникален случай в българската парламентарна практика, тъй като е гласувана с много голямо, при това абсолютно мнозинство. Нека да уточня, в гласуването са участвали 216 депутати от които няма “против", няма “въздържали се", такова нещо досега не се е случвало. Сред тези депутати, които са подкрепили оставката на г-н Денков, е и цялата парламентарна група на ГЕРБ, която е присъствала, това са били някъде между 50 и 60 души, в момента ми се губи бройката, няма значение. Всички присъстващи депутати от ГЕРБ са го подкрепили това нещо, ако те са имали нещо против, нищо не пречеше поне да поискат да има дебат по тази оставка, да не бъде така хвърлена една оставка и да се гласува и т.н. Така че нека първо депутатите на ГЕРБ да обяснят защо единодушно са подкрепили тази оставка, а сега се правят, че това нещо не се е случвало.

Някакви игри ли си играят не коалиционните партньори помежду си или наблюдаваме опиянение от властта?

Че има някакви игри, то е ясно. Очевидно има някакви договорки, които са, както се казва, тайни, както е и правилно в крайна сметка. Ние много се страхуваме да разберем, че някои от нещата на високото ниво се договарят тайно. Това е абсолютно всеобща световна практика – важните неща се договарят само между участниците в тях, няма как да бъде другояче. Пред публиката се съобщава крайният резултат. Така че очевидно е била нарушена някаква тайна договорка, която аз не я знам, каква е. Но тя очевидно е предполагала да не се бърза с тази оставка, за да могат да се разберат преди оставката още с някои неуточнени въпроси. Но аз отново задавам фундаменталния въпрос: как така всички присъстващи депутати от ГЕРБ подкрепиха единодушно тази оставка, ако всъщност са против нея? Така че като дадат отговор на този въпрос, можем да търсим отговори и на останалите въпроси.

Проф. Константинов, как ще се реши този хаос? В каква криза сме – политическа, институционална, каква?

В момента сме в рамките на утвърдени наскоро процедури. Няма нищо фатално, което да се е случило, просто политическите сили ще имат по-малко време да се пазарят по разни въпроси. Всяка от политическите сили първа, втора и т.н. ще имат поне по една седмица да преговарят за състав на кабинет. При положение, че има предварителни договорки, че нещата са ясни, това не представлява проблем. Няма, повтарям няма никаква преса законова, сроковете са кратки, но достатъчни, и предлагам да си седнат депутатите на задниците и да решават въпросите, заради които сме ги пратили в парламента.

Като казвате, че сроковете са кратки, но достатъчни, какви са? Във времеви порядък кое как ще се разположи?

Първо, естествено най-голямата парламентарна група, която мисля, че е 69 депутати, като че ли, това е ГЕРБ-СДС, ще  получат мандат и то вероятно ще стане, аз не знам дали вече не е връчен, ще получат мандат или днес, или утре. Разумно е според мен този мандат да бъде 1 седмица, напълно достатъчно, за да предложат правителство и не да играят номера с прехвърляне на отговорността на втората политическа сила, която е ПП-ДБ. Значи този път ГЕРБ трябва да изиграят собствения си мандат категорично, за да покажат, че те са пълноценен участник в една управляваща коалиция. А не да се говорят разни глупости за не коалиции, за не знам си какви работи и т.н., което са абсолютно недостойни приказки. В момента ни управлява коалиция, която е евроатлантическа. Ако има нови избори по-евроатлантическа коалиция няма как да има, друг е въпросът, дали такава коалиция е полезна за България? Но това е максимално евроатлантическата коалиция. Един нов парламент ще бъде малко по-дефицитен в това отношение, просто защото една партия, която със сигурност ще си повиши резултата, това е “Възраждане". Ясно е, че евроатлантизмът ще намалее, малко шеговито казано. Така че пак повтарям, ще има кабинет с първия мандат, мандатът на ГЕРБ. И колкото по-рано това стане, толкова по-бързо можем да си гледаме работата.

Тази политическа какафония как ще се запише на гърба на партиите и на техните лидери? Освен, че вече виждаме, че рейтингът на парламента е 7%, с тенденция надолу.

Аз, между впрочем, не си спомням парламент с по-нисък рейтинг, това е катастрофално нисък рейтинг, ако това е вярно, което четем. А то няма как да не е така, защото това са, надявам се, обективни социологически проучвания – така че катастрофално нисък е рейтингът. Това не е рейтинг, а това е някаква подигравка, така че това е просто абсолютен вик към нашите депутати да си променят поведението. Не да отиват на нови избори, а да действат по друг начин. Между другото, нови избори не са добре и в международен аспект. Вие виждате, с каква скорост се влошава положението в Украйна, Източният фронт рухва, може още тази година да рухне, даже до края на лятото. Това ще предполага съвършено нови военни и политически решения в Украйна. А какви ще бъдат тези решения, зависи от западните ръководители, които са между другото, крайно неубедителни. Аз такова слабо ръководство, каквото демонстрират шефовете на НАТО и  на Европейския съюз, не съм виждал. Просто не слабо, а обидно слабо ръководство. Да не говорим, че отново шеф на Европейската комисия ще стане човекът, който съсипа Германската армия. Ако знаете какви разследвания има за кражби във военното министерство на Германия, които между другото в момента са така да се каже потиснати, но някой ден ще излязат на бял свят. Дори и като махнете обикновените кражби плюс факта, че се краде много във военните министерства, остава абсолютно бездарното ръководство на Бундесвера, което беше през, да кажем през 2015-2016 г., знаете кой беше начело на този Бундесвер.

Да, говорите за Урсула фон дер Лайен, не я споменавате, но се досещаме.

Да, не й споменавам името, защото както се казва, не присъства във вашето студио, но по-безобразно ръководство на германските въоръжени сили аз не знам някога да е имало. Те разрушиха една действаща военна машина. Ако проверите, колко действащи самолета има в момента и колко действащи танка от наличните, то просто е обидно да говорим. Както й да е, това си е тяхна германска работа. Лошото е, че и другите западни страни имат такова калпаво ръководство, особено във военната област, хайде да не казвам други държави, но виждате какво става наоколо. Така че крайно време е западните ръководители да се стегнат, да се организират и да видят какво ще правят с войната в Украйна. Защото както вървят нещата, ще загубят катастрофално тази война. В Америка идва Тръмп на власт, той също няма намерение да воюва повече, и изобщо ни очакват много интересни събития.

В какъв международен събитиен контекст се развиват у нас политическите и институционални кризи, които буквално вървят на вълни?

Откровено казано, не знам нашите с какъв акъл си мислят, че така ще продължат да се снишават, както до този момент. Това, което доказаха нашите политици и го доказват през последните години, е, че са много старателни ученици на първия партиен и държавен ръководител на име Тодор Живков, който беше казал: “Като видите буря, че идва, снишавайте се". То бива, бива снишаване, но нашето просто става вече нетърпимо, трябва да бъдем проактивни. И да си гледаме националния интерес. Крайно време е този национален интерес да бъде формулиран и да бъде следван.

Проф. Константинов, как би трябвало да изглежда този национален интерес според вас? Защото ако слушаме “Възраждане" той е един, ако слушаме ПП е диаметрален?

Сега, това е доста широк въпрос. Вие знаете, че има една мечта българският народ, която почти е забравена, тя е свързана със Санстефанска България. Накратко казано, това е всички българи да живеят в една държава. Ясно е, че това няма как да стане вече.  Но пък можем да се постараем Съюза, в който членуваме или по-скоро двата съюза, в които членуваме НАТО и ЕС, да бъдат така пренастроени, че да станат абсолютна родина, с равно отношение към всички свои членове. Вие виждате, че за едно влизане в такива структури като Шенген, като Еврозона и т.н., се водят срамни пазарлъци. Нас ни считат за втора ръка хора. Аз не виждам един български политик тук да скочи и да каже на тези хора, които ни спират, то всъщност остана една държава, която ни спира. Да им каже, че така повече не може да продължава. Значи, говоря за държавата наречена Австрия, Австрийската република, на тази Австрийска република искам да й припомня, че през 2016 г. там бяха отменени президентските избори, касирани. Такъв срам в европейска западна държава няма. Изобщо хора, на които са им касирани изборите на национално ниво, да бъдат така добри да не ни дават акъл какви да бъдем. И при положение, че България удовлетворява всички критерии за Шенген, ама всички, да махнат тъпото си вето и България да настоява това нещо да се случи. А не нашите политици да се занимават с глупости. Ето им една локална, национална цел. С всички сили, ако трябва с грубо блъскане по масата, да поискат да се зачитат правата на Република България и на българските граждани. А това, че няма да бъде Велика България, то не е и нужно. Достатъчно е да бъдем достойни членове на съюзите, в които членуваме, НАТО и ЕС.

Смятате ли, че българско правителство, дори такова, каквото се задава на хоризонта, е способно да изработи такава реакция?

Сега, за съжаление, хората, които управляват държавата, не изглеждат способни на това нещо, но пък вие знаете, че човек все се надява нещо хубаво да се случи. Не трябва да лазим по корем и да забравяме най-важното нещо, което имаме и като хора и като народ, това е достойнството. Няма по-важно нещо от достойнството, както личното достойнство на човека, така и достойнството като народ. Загубим ли го това нещо, губим всичко. Така че аз искам да вярвам, че българите помним и държим на своето достойнство.

Проф. Константинов, ако политическата лудост обаче засилва градуса си и се стигне до предсрочни парламентарни избори, какво можем да очакваме? Какви сценарии ще се развият?

Това, което се вижда от проучванията в момента, е, че няма да бъде много по-различен един парламент след предсрочни парламентарни избори. С очевидно засилване на тези политически сили, които в момента го играят опозиция. Защото вие знаете, че в момента в парламента е 3:3. Значи в управляващата коалиция са три партии, тоест, три коалиции и в опозиция са също така три. След едни предсрочни избори, тези три по-малки партии, аз мога да ги изброя, разбира се, но и нашите слушатели могат да се сетят, кои са. Тези, които сега са в опозиция, ще имат повече депутати. Дали това ще е достатъчно за мнозинство, не знам, по-скоро не. Но ако сега, примерно управляващите към опозицията са горе долу 160, тогава вече ще имат да кажем 130, което пак е мнозинство, но доста по-малко от сегашното. Това е, което ще се случи при едни предсрочни избори, е засилване на сегашната опозиция.

ГЕРБ предложи коалиционно споразумение със срок пълен мандат с този на това Народно събрание. Дали е възможно такова нещо да ни се случи, или ще изкараме тази ротация само?

Разбира се, че е възможно. Първо, защото хората, които ни управляват, надявам се да не са пълни идиоти и да им е ясно, че предсрочните избори ще им нанесат щети. Значи от предсрочни избори нямат сметка управляващите, това е първото. Има основание за пълен мандат, защото такива са изискванията, геополитическите, по-рано за които говорихме. Така че и външните и вътрешните фактори са в полза на това да има пълен мандат. Разбира се, човешката глупост никога не трябва да бъде подценявана, ще припомня, какво казваше Айнщайн, че две неща са безкрайни на този свят, това е Вселената и човешката глупост. И допълва Айнщайн впрочем: “за първото не съм сигурен", тоест Вселената може и да е крайна, но човешката глупост очевидно е безкрайна. Думите му горе-долу илюстрират това, което се случва. Вие помислете не само  за България, какво се случва в Европа? В Европа се случва нещо, което е пълен идиотизъм, ама просто отвсякъде е идиотщина. И в този смисъл напълно разбирам Доналд Тръмп, който просто не иска да се разправя с тия идиоти европейските. И като дойде на власт, а той ще дойде, ако не го застрелят, той действително за 24 часа ще спре тази война. Просто тази война е безумна, от което никой не печели, следователно трябва да бъде прекратено това безумие, ако до тогава то не се прекрати само. В този смисъл, нашите, как да ги нарека, да не ги обиждам много, но нашите политици не са много по-различни от световните, които са на много ниско ниво. Имам предвид западните политици. В сравнение с големите западни политици на миналото, които за съжаление си отидоха вече и от този свят, и от политиката, сегашните са пълни боклуци. Казвам го с пълна убеденост в това, което казвам.  Просто обидно тъпи хора, лъжливи, прости и тъпи, и за съжаление ние вървим след тях, защото няма накъде да отидем. Дай Боже, на това човечество да му дойде акъла, да се справи със собствената си глупост, и да се развива в положителна посока.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, за времето, което ни отделихте и за направения анализ.

И аз ви благодаря. Дочуване.

До скоро. Гостува ни проф. Михаил Константинов, дългогодишен заместник-председател на Централната избирателна комисия.