За 20-та поредна година Пловдив отваря врати за най-големия културен формат в града - Есенният салон на изкуствата 2024. Форматът обединява в себе си събития от всички жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, арт инсталации и много други. Салонът се организира от община Пловдив и партньори – културни институти, творчески гилдии, културни оператори.

Интервю в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" със зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов

Предстои едно много значимо събитие от културния календар на Пловдив Есенният салон на изкуствата. Какво да очакваме тази година, това е юбилейно издание 20-то, нали така? Ще има ли нещо по-специално?

Точно така, 20-то издание на един от можем да кажем много значимите платформи, които сме инспирирали и създали покрай европейския месец на културата през 1999 г. Първоначално стартирал като много хубава амалгама от събития в рамките на месец. Но през годините еволюирал и станал близо три месеца - Есенният салон на изкуствата. Това е уникален формат, можем да кажем, за България, обединяващ в себе си множество събития в различни жанрове - музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, арт инсталаци и много други. Все събития, които са част от Програмата на Община Пловдив и реализиращи се и с подкрепата на партньорите на Община Пловдив множеството културни оператори. Крайно интересен формат, който наистина стартира ударно на 1 септември.  Всяка година традицията е такава, открива се на 1 септември на Античен театър с един изключителен концерт на българския Франк Синатра - Васил Петров, заедно със “Симфониета" - Враца. В същия ден можем да кажем, че се случва и предвестникът на Есенният салон на изкуствата, друго много значимо събитие с огромна история, а именно Националните есенни изложби. Знаете формат, който е стартирал с великите пловдивски художници като Йоан Левиев, като Слона, който до ден-днешен с огромната работа и труд на проф. д-р Галина Лардева, вече близо 10 години тя е куратор на формата, събира най-доброто от страна на изобразителното изкуство и съвременното изкуство в Старинен Пловдив, на няколко локации в Балабановата къща, Мексиканската изложба и на други локации в Старинен Пловдив. Виждаме наистина най-доброто от българските художници в момента. Това се случва на 1 септември.

Разбира се, форматът Есенен салон на изкуствата обединява редица фестивали, които са много значими, които не само радват пловдивчани, но привличат и много туристи. На 10 септември започва “Сцена на кръстопът", знаете това е международен фестивал, който пък показва най-доброто от българския театър, който се организира от Драматичен театър Пловдив и от сдружението “Сцена на кръстопът". Формат, който е инспириран и е стартирал тук, благодарение на великия Стефан Данаилов. В рамките на този фестивал ще видим и вече дългоочакваната нова продукция на Драматичен театър, това е т.нар. “Без кръв", което пък е част и от програмата на Европейска столица на културата и програма НАСЛЕДСТВО, което вярвам, че ще събере също доста голям интерес и от пловдивчани и от гостите на града.

Няма как да пропуснем и честването на едно от най-великите събития в новата история за Пловдив, а именно 10 години от специалното наименуване, от специалното спечелване на титлата Европейска столица на културата, което ще се случи на 5 септември, с голяма сцена на площад “Централен". Като отново ще имаме световни звезди като Оскар ен де Улф, Кракен Смаг, които много се надяваме пловдивчани и гости на града, всичко това е с вход свободен, да дойдат, за да можем да изпитаме заедно емоциите от това, че нашият град продължава да бъде първата българска Европейска столица на културата.

Много важно е да кажем също така, че от 5 септември се случва и публичният модул, или по-скоро уличният модул, както е по-модерно да се казва на кукленият фестивал “Двама са малко - трима са много", който се нарича “TheatAir", който ще зарадва отново всички гости на града с множество намеси в градската среда, множество пърформанси, големите кукли, които всички виждат по Главната улица и много други изненади, които са ни подготвили от Кукления театър. Въобще, можем да кажем, една от много добре работещите културни организации в града.

Когато говорим за значими фестивали също, които са част от Есенният салон на изкуствата, трябва да кажем и за PolineRooock фестът, който се завръща тази година от 27 до 29 септември за феновете на по-твърдата музика, това си е един много пловдивски фестивал, който още преди да имаме PolineRooock радваше феновете на рок музиката в града.

Няма как, връщайки се отново на изложбите, защото няма как когато говорим за Есенният салон на изкуствата, да не кажем за Есенните изложби. Но в последствие е много важно да кажем, че друг аспект на частта с изложби от Есенния салон на изкуствата е Сцени на съвременното изкуство. Знаете, формат, който като цяло е направен така, че още в началото на 90-те години в България да се говори за съвременно изкуство, благодарение на група “Ръб" тогава и на Емил Миразчиев. Емил Миразчиев, който до ден-днешен прави Седмицата. Тя ще се състои в Баня старинна и се очакват и редица интересни провокации в добрия смисъл, и артистични инсталации и в районите на Пловдив. Защото Седмицата се стреми също да допринася и за т.нар. децентрализация на културните събития. Така, че ще има и много любопитни намеси. Само повдигам леко завесата, и на Братската могила, а и на други пространства в града, за които си струва дори да има отделно предаване.

Няма как, споменавайки Есенните изложби, по в началото да не споменем и за друго много значимо събитие, което е част от Есенния салон на изкуствата, това са две изложби, които се организират от Градската художествена галерия с куратор Красимир Линков, който е директор на Градска художествена галерия. Това ще бъде изложбата, която ще се открие на 8 октомври и ще продължи до 3 ноември в “Галерия 2019", изложба за Йоан Левиев, по случай 90-години от неговото рождение. И почитайки отново големите художници разбира се, изложба, която е отново възпоменателна на Таню Митев, която стартира от 7 до 26 ноември.

Когато говорим за фотография, вие знаете, че се гордеем с това, че в града имаме два формата, които показват и най-доброто от тенденциите в сферата на фотографията - Международните фотографски срещи, с ръководител доц. Никола Лаутлиев, изключително уважаван от мен, който винаги се стреми да покаже и да събере изключително интересни чуждестранни фотографии, буквално от цял свят, които идват в Пловдив. Това също събитие, за което си струва да има отделно внимание, доц. Лаутлиев би могъл да разкаже много детайли. То започва от 8 до 31 октомври и ще се случи на много локации, и в галерия “Капана", и в Старинен Пловдив, но просто е едно от много значимите събития и част от Есенния салон на изкуствата.

Разбира се, Международният фотосалон, който стартира от 15 септември до 30 ноември и още много такива събития. Няма как да не споменем и множеството концерти, като пак казвам, всичко това, което в момента изброявам, са само акценти от програмата, без да ги степенуваме по важност, като има буквално стотици събития, които са част от Есенният салон на изкуствата, но така слагам някакъв фокус.

На 11 септември, разбира се най-доброто от Горан Брегович, което ще се състои на стадион “Христо Ботев", първото музикално събитие, което се случва на тази нова инфраструктура.

А преди това на 2 септември Art Voice Centre, едно от най-големите и устойчиви във времето школи, която е родила вече редица таланти, които печелят национални музикални формати като “Гласът на България" и “Екс Фактор" празнува своята 10-годишнина с концерт съвместно с децата от  Art Voice Centr, с Любо Киров, с водещ известният български актьор Ненчо Балабанов, на 2 септември в Античен театър Пловдив.

Много са още интересните събития. На 14 септември, на Античен театър ще имаме спектакъл на Ансамбъл “Филип Кутев". Знаете също така, че тази година има 50 години от основаването на нашия си ансамбъл “Тракия", като ще има гала-вечер на 16 септември, отново на Античен театър с ансамбъл “Тракия".

Завръща се интересният формат “Музика от вековете", който се стреми също за феновете на по-твърдата музика да привлече интересни изпълнители като МONO INC, които ще бъдат на 20 септември. Така, че два интересни дни за феновете на твърдата музика на Античен театър и още много интересни събития.

Знаете, че на книжката, която правим всяка година, тя е дигитален формат за Есенният салон на изкуствата, включва всички събития, разделени по жанрове, така че всеки може да се консултира и да избере. Има за всекиго по нещо, но най-важното е, че от 1 септември, освен, че мирише на есен в Пловдив, много силно мирише отново на култура. И се радваме, че този формат връщайки се и бидейки очакван от всички пловдивчани, така ще оживи отново града и разбира се, ще допринесе за повишаването на туристопотока.

Вие почти не ми дадохте възможност да попитам каквото и да е. Принципно много от събитията са с вход свободен, нали така, г-н Панов?

Точно така, принципно са с вход свободен, но примерно концертът с който откриваме Есенният салон с Васил Петров, за него се продават билети. Също така тези концерти, които казах от форума “Музика от вековете" са международни и са с билети. Но множеството събития, като цяло, са с вход свободен. 

Да, това вълнува хората. И това обединение на институции, на гилдии наистина е нещо уникално за Пловдив, с което трябва да се гордее и което всъщност дава резултатите. Затова толкова силно мирише на култура тук.

Точно така, ние работим в синхрон и Община Пловдив, смея да кажа, в последните 12 години се стреми да бъде изключителен партньор на културната общност и не случайно знаете, една от тенденциите въобще, за които говорим и след Европейска столица на културата и покрай обявяването за Европейска столица е и интересът на повече организации и хора да се опитват да правят бизнес с култура, което не е нищо лошо, напротив това е изключително. Така че добавената стойност на културата за икономиката е нещо много важно и за тези, които са творци, и за организациите разбира се, които се стремят да обединяват и да правят интересни културни събития.

Така че е много добра амалгама, мога да кажа и за Есенния салон на изкуствата и всички ще бъдат щастливи и доволни от това, което Пловдив ще им предложи в следващите 3 месеца. Цялата есен буквално, целите септември, октомври и ноември буквално. Пак да кажа, това са само част от акцентите на Есенния салон на изкуствата, има още стотици събития, буквално почти всеки ден в града. Така че усещането за култура ще бъде изключително силно за пореден път.