Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент,  в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

 

Интервюто е дадено на 24.07. в 13:00ч.


"Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ представиха проекта за конституционни промени и ако са търсили да предизвикат бурна дискусия, начинанието им е постигнало целта си. Прочитът на промените неизбежно поставя въпроса за тяхната обществена и професионална необходимост и предизвиква да се запитаме дали не е елементарно политическо отмъщение, гарнирано с напъни за овладяване на съдебната система. Какво прозира зад предложените промени – разговаряме с ръководителя на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов. Добре дошли в аудиокаста на "Фокус“, г-н Витанов.

Добре заварили, здравейте.

Вие разпространихте позиция, в която нарекохте предложенията "позор“. Защо?

По ред причини, но ако искате, може да се спрем на предложенията за промени една по една. Започвам може би с най-дискусионната, а именно – предложението да се промени националния празник на България. Извинявайте, но това са хора, които нямат необходимата легитимност. Те показаха върховна некомпетентност и невежество, казвайки, че тази дата разделя българския народ. Занимавам се  професионално с политика, не съм чул тази дата да е била обект на полемика или въобще да бъде под някаква форма въпрос, толкова значим, че да му се обръща такова внимание. Това е, честно да ви кажа, лятната дъвка, която трябва да замени пържолите за 650 лева по морето и може би да отклони вниманието от други предложения, не по-малко скандални, които се правят. Но по същество за 3 март – сега извинявайте, ама от Бутан през Гамбия, Бермудите и не знам какви други държави, 99% от националните празници на всички държави по света са свързани с отстояването и отвоюването на независимостта на тези държави. Не мога да разбера, след като през 1951 г. 3 март е наречен "великобългарски шовинизъм“ и след 1989 г. е възстановен като национален празник, каква аналогия търсим пак с комунистически режими или с друг тип, де да знам, подобни сравнения. В крайна сметка тази е датата, която аз мисля, че обединява българските граждани. Още повече,  че 24 май – разбира се, дата паметна, светла, ама какво, ще празнуваме заедно със Скопие и с Москва ли?

Да, това са официални празници и в двете държави.

Зад това за мен освен невежеството, прозира и опит да бъдат замаскирани другите, съществените промени, чрез които тази малка група, недостатъчно политически легитимна, се опитва да постигне от една страна – ред служебни победи, от друга страна – да ограничи правомощията на онзи, който ги нарече "шарлатани“.

Какво се прикрива за идеята 3 март да не бъде национален празник? Казано по-грубо, какви намерения се прокарват зад нея?

За втори път го казвам – това е опит да бъде разсеяно общественото внимание от наистина по-значимите промени в Конституцията. Например, аз не приемам – може би звучи добре, звучи популистки, но не приемам мандатността при кметове. Извинявайте, ама това ограничава пасивното избирателно право. Това е буквално ограничаване на конституционни права, правото да бъдеш избиран. Това го няма в цивилизования свят. И понеже се прави това, прави се, за да могат тези хора да постигнат служебна победа на местните избори. Вие добре си спомняте записа от тяхното партийно заседание – те не са интересуват от премахването на корупцията. За тях е важно "нашето МВР“ да управлява. Когато спрат половината кметове да се кандидатират отново и с "тяхното МВР“, което управлява, се надяват, че ще постигнат служебна победа на местните избори. Само че историята показва нещо различно. Това ще доведе до още по-уродливо потъпкване на демокрацията. Не знам, дали си спомняте, Ценко Чоков направи жена си кмет, когато той беше под някаква форма на запрещение. Помня кмета на Септември, подкрепен от ГЕРБ – Ралчев, ако не се лъжа. Понеже срещу него имаше ред съдебни дела, той направи кмет на община съпругата си. Ето, на такива практики ще станем свидетели, ако подобни предложения бъдат приети – на още по-голяма феодализация и на още по-грубо разкачване от демократичните принципи. Това е вторият тип промени. Третия тип, разбира се, е свързан с ограничаването на президентската власт. Извинявайте, те искат да премахнат института служебно правителство. С други думи, ако загубят доверието на гражданите през вот на доверие, те да продължат да стоят на власт. Разбирате ли, що за цинизъм е това предложение една година да няма предсрочни избори след избор на Народно събрание?! Т.е. може хората да не ги искат, но правителството да стои. Може то да е загубило легитимност, може да е загубило доверие, но да стои. Защо? Защото нямат контрол върху служебните кабинети. Затова се прави. Най-елементарно политическо отмъщение. 10 години се занимавам професионално с политика – по-конюнктурни предложения аз не съм виждал.

А според вас защо са направени тези предложения? Защо всъщност се измести въпроса за промените в Конституцията и съдебната реформа към разчистване на политически сметки?

Аз вече в известна степен отговорих на този въпрос, но защо – защото целта е да се отвлече вниманието от тази срамна коалиция. Вчера погледнах едно изследване на "Галъп“, според което 50%, над 50 – 53%, от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че ръководството на партията е измамило своите привърженици. Този процент е почти 70 при ПП-ДБ. Очевидно коалицията е срамна. Те дори се срамуват да я нарекат такава. Очевидно това е свързано с измама, буквално с манипулирането на общественото мнение, с предизборните лъжи. И те, за да не се говори по тази тема, тръгват в посока конституционна реформа, която е толкова извън дневния ред на обществото и на българските граждани, че няма накъде. Това са причините.

Г-н Витанов, но летните жеги ще свършат, отпуските – също, ще дойде есента, а с нея и проблемите. Какво ще спечелят? Един месец време, в който ще си говорят безсмислени, празни приказки, но проблемите чукат на вратата. Кой ще ги реши, как ще се случи?

Вие сте права, че печелят време, но печелят време, за да могат през това време да бъдат назначени всички регулаторни органи. Вие виждате, че те започват да се назначават на паритетен принцип. Днес в Комисията по бюджет ще бъдат изслушани представителя на ДПС и представителя на ПП, които ще станат подуправители на Българска народна банка с голяма степен на вероятност. Така, на същия принцип ще разпределят и останалите регулатори и регулаторни органи. Оттук нататък ПП и ДБ нямат връщане назад, защото те са – извинявайте за грубия израз, но политически мъртъвци. Следователно, тяхното битуване във властта остава по благоволение на техните коалиционни партньори – Борисов и "Движението за права и свободи“. Нищо друго, печелят просто време.

Колко време ще спечелят? Докога ще продължа тая игра? Те не си ли дават сметка, че като назначат всички регулаторни органи, следващо Народно събрание пък ще ги смени и ние ще играем тая въртележка на "стани да седна“ дотогава, докато държавата окончателно се съсипе. Докога?

Вижте, за мен ПП-ДБ се превърнаха в приемник на старите, традиционните политически партии. Те в момента са изпразнени от политическо съдържание. Както ви казах, бъдещето на кабинета вече не зависи от тях, те нямат повече думата. Това, което на мен ми прави впечатление, обаче, е препирането. И прането върви с ускорен темп, а българското дясно винаги играе ролята на онзи елемент, който стабилизира Бойко Борисов тогава, когато е почти разклатен и загубил властта. Припомням "Реформаторския блок“, припомням и сегашната срамна коалиция, която беше отричана само преди няколко месеца.

Г-н Витанов, но "Продължаваме промяната“ често се оприличават на леви либерали, т.е. те не посягат ли и към лявото?

Вижте, за мен никога те не са принадлежали към лявото политическо пространство, по ред причини. Първо, това е маркетингова формация, която дойде от и с помощта на българския едър бизнес. Тези хора не идват отдолу, от недрата, от гетата, които са естествените инкубатори на лява политика. Второ, аз не знам почтени леви хора, които да се откажат от рода си. Видяхте ли го този, кандидата им за кмет на София? Принадлежа на лявото политическо пространство. Познавам много хора, които са от моя кръг, но ей Богу, не познавам хора, чиито двама дядовци са генерали от ДС, чиито баща и чичо са полковници от ДС – аз чак толкова червени хора и такава номенклатура чак не познавам. Така че тези хора нямат нищо ляво. Те са готови да продадат рода си, очевидно са готови да продадат и родината си.

А може би те се опитват да заемат пространство, което е отстъпено от Българската социалистическа партия? Тя някак не се ли сниши и съвсем се загуби?

Да. Вижте, ние за проблемите на БСП сме говорили многократно. Само давам един пример. Вчера се проведоха изборите, парламентарните, в Испания. За Педро Санчес във всички предварителни проучвания се твърдеше, че ще загуби катастрофално. Обаче – той успя да спечели допълнително две места спрямо последните избори и процентно близо 32% от доверието на испанските граждани. Знаете ли защо? Защото Испанската социалистическа работническа партия беше стъпила на здравата си основа и се обърна към корените си, към антифашизма. Защото вчера, след обявяването на изборния резултат, симпатизанти и привърженици на партията се събраха и скандираха "Но пасаран!“. Когато говориш в България с наратива и с реториката на крайната десница, стигаш до 7-8%. Така че тези хора, които в момента оглавяват партията, като Корнелия Нинова и "пуделите“ около нея, всъщност са виновни, единствено те са виновни за погрома и за слабия електорален резултат, и за тоталната липса на доверие. Ако се върнем към корените си, ако говорим така, както левите хора в България искат да чуят, ако се върнем към основните проблеми пред българското общество, а именно – липсата на суверенитет, липсата на справедливост, на законност, борбата с корупцията, огромните неравенства, то БСП ще изглежда по съвсем различен начин и резултатът би бил съвсем различен, и доверието би било различно.

Каква е прогнозата ви за местните избори? Въпреки че официалната кампания е през есента, тя вече на практика започна.

След като властта на Борисов се стабилизира, те разполагат с механизмите да удържат местната власт. В големите градове, където единствено съществува ПП като леко присъствие, след тази коалиция те ще загубят своето влияние допълнително, след което по-малките общини, защото хватката там над гражданите е много голяма, захватът е много голям, предполагам, че общините, които се доминират от ГЕРБ, ще продължат да бъдат така. В София по всичко изглеждаше, че тази градска десница има шанс да спечели. За мен вече няма такъв шанс. Очаквам, искрено се надявам да има някакъв разум у левите. Ваня Григорова е чудесен кандидат, профилът й е чудесен, тя е почтена. Ако Ваня излезе, ако централното ръководство на БСП не се бърка в тоя процес, БСП може да започне своето възраждане от София.

Обаче ако се стигне до втори тур и в него не е излъчен кандидат на БСП, кого ще подкрепят социалистите? Те ще подкрепят ли кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев?

Практиката показва, че масово симпатизантите на партия, чийто кандидат не е достигнал до балотаж, не излизат да гласуват. Така че не очаквам да има масова подкрепа за когото и да било от десните кандидати. Но аз смятам, че БСП има шанс за балотаж. И заради профила си Ваня Григорова със сигурност може да върне тази искрица надежда, която отдавна е загубена вляво.

След местните избори вие как смятате – ще има ли предсрочни парламентарни или тази коалиция, макар и скърцаща, ще продължи?

Отговорът на този въпрос се съдържа във волята на Борисов и на ДПС.

Което означава, че може да има избори, но може и да няма дотогава, докогато коалицията е изгодна?

Точно така.

Г-н Витанов, в каква кондиция БСП ще продължи за следващите, европейските избори? Те не са чак толкова далече, чукат на вратата.

Кондицията няма как да е добра, когато имаме тази основа. Вие сте журналист. След два дни изтича подписката на БСП за референдум за джендърите. Казвам ви и на вашите слушатели предварително, че в момента няма събрани повече от 200 000 подписа. Това са първоначалните, след проверка те ще паднат по 150 000. Това е огромно разочарование и бих казал отъждествяване или може би препотвърждаване на моята теза, че БСП се занимава с теми, които не са присъщи. Това със сигурност е падение. И докато се занимаваме с подобни глупости, ние няма как да бъдем в добра кондиция.

Между другото, за тази подписка почти нищо не се говори в медийното пространство, за разлика от подписката на "Възраждане“ за българския лев.

Ама знаете ли защо? Трябва да ви кажа, че симпатизантите на БСП в предизборната кампания направиха така, че на "Възраждане“ подписката да събере необходимите подписи, защото те масово се включиха в нея, разбира се, насърчени от своя лидер, който лично, демонстративно и пред камера отиде и се разписа в чужда подписка. Може би те очакваха услугата да бъде върната от "Възраждане“, но аз не знам друга партия, която да участва активно в някаква инициатива на различна от нея партия. Така че ние всъщност помогнахме на партията на "Възраждане“ – "проевропейската БСП“ в тоя момент, и същевременно претърпяваме поражение в опита тази тема да бъде изведена като водеща. Тя е далече от вижданията на левите хора, твърде далече. Там има някакво, доколкото разбирам, на "Позитано“ 20 отдадено под наем помещение на някаква сектантска църква. Да ходят, имат два дена да събират заедно подписи с тях.

Те отрекоха, между другото, че те са отдали помещенията, били чужди собственици.

Те не са ги отдали, те няма как да ги отдадат. По Закона за политическите партии политическа партия няма как да преотдаде помещение, което е държавна собственост.

А как се озовала тази секта в централата на БСП на "Позитано“ 20?

Казусът излезе само по медиите, но най-вероятно собственикът на имота го е преотстъпил под наем.

А този собственик, той е…?

Държавата.

Държавата? Т.е. държавата е предоставила под наем помещението за сектата? Така ли? Този казус, между другото, както върви по медиите, не се разбира, за какво става дума, освен че виждаме снимки.

Да, би следвало. Аз го казвам с тъга и го казвам не заради друго, а защото на "Позитано“ са останали 15 души да работят от цялата партия, от 15 до 20. И това ме изпълва с тъга. Вероятно част от помещенията са освободени и точно там държавата е решила, че може да изкарва допълнително средства. Защо се предоставя на такъв тип организация, трябва да се обърнете може би към тези, които са предоставили помещенията. Но в случая БСП не са виновни.

Особено чувство за хумор имат тези, които са предоставили помещенията, между другото. Няма да се обидите, ако ви кажа: събрали са  една секта до друга секта.

Ще се обидя, да ви кажа, защото… Не, няма да се обидя, разбира се, но иска ми се БСП да не е секта, а да бъде притегателна за всички млади хора, които се борят за левите идеи.

Откога си го говорим, г-н Витанов, с вас това. Кога ще стане, как ще стане? Времето върви.

Времето върви и процесите също се катализират. И мисля, че съвсем скоро ще има отговор на тези въпроси.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост. Благодаря ви и за времето, което ни отделихте.

Благодаря и аз. Бъдете здрави!

Цоня Събчева