Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Трябва ли България да ползва услугите на изкуствен интелект, за да реши политическата криза?  

В Епизод 71 обединяваме две на пръв поглед нямащи нищо общо теми: рисковете от бързото развитие на системите за изкуствени интелект и рисковете при държава, като България, да е в невъзможност вече две години да състави редовно правителство.  Последните постижения в областта на изкуствения интелект показват, че скоростта на технологичния процес е по-бърза и по-непредвидима, предупреди Петър Витанов в първата си академична лекция след получаването на званието Доктор хонорис кауза. Логичен е въпросът: трябва ли България да ползва услугите на изкуствен интелект, за да реши политическата си криза? Наш гост е Петър Витанов – ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. Като оставим настрана иронията, скрита в темата за този разговор, ще ви попитам: виждате ли изход от все по-нелепо оплитащата се политическа ситуация у нас?

Виждам изход след местните избори. Това е теза, която застъпвам вече повече от половин година. Смятам, че политическите партии правят тънки сметки за предстоящия местен вот, който ще гарантира съществуването и функционалността на една партия за следващия период от четири години, и затова не предприемат стъпки към обединение на този етап. Защото подобно обединение би било много трудно изпълнимо и няма как да мине без съответните щети за партиите, които ще участват в него. Давам най-елементарен пример: съществуването на ПП се обуславя от анти-ГЕРБ политиката. Там идеологически има много голяма неяснота, там са по-скоро някаква центристка партия, идваща от бизнеса, със силна социална програма – т.е. опит да се бракониерства от всички идеологически идеи и течения, но няма някаква избистрена идейна същност, и всъщност подкрепата се дължи на анти-ГЕРБ вота. Самото обединение с ГЕРБ би поставило съществуването на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ под въпрос. Затова смятам, че въпреки тези опити, които се правят, те са по-скоро илюзорни, те са параванни, те са фасадни и не целят постигането на споразумение и създаването на коалиция. Също по подобен начин разсъждават и ГЕРБ. Ако ГЕРБ като победител на изборите се опита да направи друг тип управленска конфигурация с партии като БСП и ДПС, това би предизвикало много тежка щета на предстоящия местен вот, най-вероятно би способствало за загубата на големи общини – тези, които разполагат с големи бюджети, и тези, които имат сериозен административен апарат, и тези, които са в основата на електоралния успех на ГЕРБ. И  те не биха рискували да го постигнат. Давам си сметка, че има и външен фактор, само че аз смятам, че външният фактор не е чак толкова силен, че да предопределя формирането на правителство. Смятам, че вътрешните интереси все още, и дай Боже да е така, са по-големи. И затова по-скоро съм песимист за създаването на устойчиво управление преди местния вот. Така че аз считам, че служебните правителства ще продължат да функционират под една или друга форма.

Президентът вече предупреди, да не кажа заплаши, че ако партиите не се вразумят и не направят кабинет, той ще ускори сроковете за мандатите и ще се премине към избори. Но 50-ият парламент ако се случи през юли или  началото на август, каква е гаранцията, че няма да бъде като 49-ия и като 48-ия, защото местните избори ще бъдат чак октомври-ноември? И дотогава още едни ли избори ще правим?

Това са две различни хипотези. Ако има избори в   края на юли месец или август и допуснем, че голямата част от онези закони, свързани с усвояването на средства от Плана за възстановяване и устойчивост, са приети, т.е. 49-ият парламент по същество е функционирал и е приел онази част от законите, които вече ги дъвчем година и половина, свързани с въпросния План, то тогава няма пречка поне тази част от средствата да бъде усвоявана и респективно да подпомогне българската икономика. Но замислете се, ако има избори в края на юли, август месец по дефиниция е почивен, хората са по ваканции, по отпуски, включително и парламентът, той няма как да работи на 100% от капацитета си, ще останат два месеца за преговори, и ето ги местните  избори са дошли. Дали ще има още едни през октомври или с 50-ия парламент от юли консултациите ще продължат до октомври-ноември, това е въпрос, включително и на президентската администрация. Т.е. може би в известна степен и от тях зависи дали да има още едни избори след това за 51-ви, или пък с изборите за 50-ти парламент ще може да се формира  мнозинство, макар и 2-3 месеца по-късно след провеждането им. Но в крайна сметка това са само хипотези, и това е само в случая, че моята теория е достоверна.

В тези сглобки в една или в друга посока къде стои БСП? Още с откриването на 49-ия парламент г-жа Нинова нападна служебното правителство, че при него се краде безогледно според нея, а институтът на служебния кабинет е станал излишен. После ни съобщи, че БСП няма да подкрепи бюджета на същото това служебно правителство. През тези дни, когато парламент и държава се тресат от кризи, я чуваме, че иска тежки присъди за пияни и дрогирани шофьори – лошо няма, и това трябва да се поиска, но то ли е на дневен ред? Преди час се скара на народните представители, че докато се занимават с глупости, служебното правителство приема бюджета на заседание на Министерския съвет. Какво се случва с БСП? Какви са ходовете на ръководството?

Сега, там вече според мене и изкуственият интелект не може да прогнозира ходовете на ръководството, те са изключително нелогични, непоследователни. Обаче, сега сериозно, на мен ми е неприятно да виждам, че БСП изцяло е изпаднала извън политическата картина. От една страна това е хубаво, че поне никой не ни търси за нищо и сме в изолация, характерна за 90-те години, защото основният наратив е: дали ще управлява първата, дали втората партия, дали ще се ротира, дали тоя, дето предпочита зимата да управлява, ще го прави, или пък тези, дето обичат летните почивки, ще почиват. Но хубавото е, че БСП е по-нежелан партньор дори и от ДПС в момента и в крайна сметка няма интерес към ролята на БСП във всяко едно бъдеще управление. Това го казвам добре, защото аз съм сигурен, че целта на управляващите БСП, тая върхушка интелектуална, е да влезем в каквато и да било формула на управление – хубаво е, че никой не иска и това в някаква степен може да съхрани достойнството на малкото останали избиратели на БСП. От друга страна БСП къде се намира,  попитахте – ами  намираме се на дъното, на абсолютното дъно, 8%. Исторически най-нисък резултат, исторически най-малко народни представители, най-малка процентна подкрепа – малко над 3% от всички хора, имащи право на глас. Какво да ви кажа? БСП никога не е била толкова зле през последното столетие. Може би и от времето, когато сме били забранявани. Съответно ние не можем да участваме активно в политическите процеси, превърнали сме се в  петоразрядна сила. И в същото време някои там от влъхвите, които стоят от 30-40 години, твърдят, че нямало алтернатива. Хубаво, няма алтернатива, ако искат да видят, че партията наистина няма алтернатива, нека да стоят така. Но БСП в момента се е превърнала в партия консервативна и националистическа от най-добрите десни европейски традиции. Да, социалната компонента е важна, важно е, че се говори, но това със сигурност не изчерпва лявото в България. Напротив, то трябва да изглежда по абсолютно различен начин. И докато тези хора седят и "интелектуалният кръг“ около тях ги подкрепя, нищо хубаво няма да ни чака и това безтегловно падане ще продължи. И няма никакъв потенциал за развитие. Знаете ли, коментирахме с колега депутат от БСП, нали темата е изкуствения интелект, попитайте изкуствения интелект, онова приложение ChatGPT:  как БСП би могла да спечели изборите? Дори ChatGPT не знае, не отговаря на тоя въпрос. Защото ние си направихме експерименти.

А, правили сте си експерименти дори?

Да, да.

И системата отказва?

Системата отказва. Съжалявам, че просто всички млади хора, всички хора, които имаха различно мнение, са изхвърлени, изтласкани. За съжаление сякаш се маргинализирахме като политическа партия, защото изконсумирахме петото ни място и има хора, които са удовлетворени от това, че изобщо са в парламента. И това, което виждам аз, и нещо, за което страшно много ме боли, е, че няма съпротивителни сили. Имунната система я няма. Ние бяхме последната останала партия, която работи колективно. Съвсем скоро видях в Агенцията по вписване, че БСП си има собственик. Разбирате ли, собственик!

И кой е той?

Това е Корнелия Нинова. Собственик.

В Търговския регистър? 

Да. Така че да ви кажа честно, не знам какво трябва още да се случи. Очевидно, че не можем да разчитаме на изкуствени интелект да се оправи БСП, естественият интелект изцяло отсъства от ръководните органи, и се разчита може би на процеси, които текат отдолу, отвътре, и в крайна сметка след съвсем скоро ще трябва да се полагат абсолютно всякакви неимоверни усилия да се възстанови това ляво в България.

От вчера се разбра, че БСП спира своята телевизия, Българска свободна телевизия спира да излъчва от 2 май.

Така ли? Не знаех.

Ето, научавате го. От 2 май спира излъчването, журналистите са пуснати в двумесечен неплатен отпуск. Повечето от тях негодуват, защото предпочитат да бъдат съкратени, за да могат да отидат на борсата, и докато си получават обезщетенията да търсят по-нататъшно професионално развитие, но не ги съкращават, очевидно под благовидния предлог, че ще продължи телевизията да излъчва. Но истината според тях е, че ако ги съкратят, ще трябва да им се плащат неустойки, плюс заплати и т.н.

Вижте, практически Българската  социалистическа партия отдавна е във фалит. Не знам те какъв бюджет обсъждат на държавата без някой да им обръща внимание, но добре би било да се обсъди и бюджетът на БСП, защото някой ще трябва да връща дълговете след това. Тези хора ще си тръгнат, ще си вдигнат шапката, тях не ги интересува, тясното ръководство се вълнува само, дали ще запази позицията си на депутат, ако може да влезе във властта, и на министър. Не ги интересува. Това, че хора година наред са завещавали имотите си, давали са живота си за тая партия, това не ги интересува. Нито ги интересува миналото, нито ги интересува бъдещето. Интересува ги битуването в момента. Само че ние, които сме обременени по някакъв начин, ще трябва да оправяме такива бакии, които тези хора създадоха. Та, БСП да ви кажа друга новина, е практически във фалит. Изобщо поинтересувайте се, какви средства дължи за наеми, и ще видите, че положението наистина е драматично и тревожно.

Средства дължи за наеми на кого?

На държавата, на кого?!

А, защото се твърди, че БСП дължи и на фирмата, в която се е помещавала телевизията – за наеми и консумативи.

Не знам, какви са им взаимоотношенията с г-н Василев, наистина не зная, с хладилните заводи там, но ще ви кажа друго: БСП от години – искам много ясно да прозвучи – от години не е превеждала средства на своите структури, от години. Една от причините да спра да плащам членския си внос преди да бъда изключен и да го разпределям по места е тази, че парите, които се събират по членски внос, не отиват обратно в част от структурите, за да стимулират партийния живот, обществено-политическия живот. Тези хора са оставени обезкървени, без възможност да назначават хора, да държат клубовете отворени. Там няма партийна дейност, тя е занемарена. Парите отиват или да се финансира тая псевдо телевизия, която е… какво да ви кажа, сигурно и албанската телевизия от времето на Енвер ходжа ще завиди. Тя беше създадена да обслужва един персонаж и да плюе, и да сатанизира други хора от БСП. Така че аз не жаля за телевизията. Съжалявам само за хората, които са се подвели да работят там и на които им се налага да изпълняват толкова долнопробни поръчки. Но тази телевизия гълташе милиони на година и това бяха средства от учени, от хората, от пенсионерите, които дават последните си стотинки от пенсията да подпомогнат партията, за един инструмент, който да ни връща във времената на Вълко Червенков и да изгражда култ към личността на… Просто нямам думи! Отчайващо е, но го очаквах. Просто нямам думи!

Казахте, че на БСП и изкуственият интелект не може да помогне. А трябва ли и България да ползва услугите му?

Когато има клинична девиация, когато има недостатъчен капацитет и когато не може да разчитаме на естествения интелект, тогава е нормално да се обърнем към изкуствения.

Направете експерименти за България, освен за БСП.

Понякога знаете, че когато отидете на доктор, и той казва "Просто няма какво да се направи, за съжаление“. Има и такива моменти. А случаят с ръководство на БСП е такъв – там няма какво да се направи. Експерименти си правим… Между другото, темата за изкуствения интелект е многопластова и тя приляга на левите партии да говорят за нея, защото този изкуствен интелект, той може да доведе и до изцяло трансформация на пазара на труда. Много хора, милиони хора в следствие на автоматизацията, дори в следствие не само на автоматизацията, а на взимане на автономни компютърни решения, могат да останат без работа. Говоря включително и за творчески професии с напредването на тия технологии. Т.е. по какъв начин се защитават работниците – това трябва да бъде част от риториката на лявата партия. Второ, този изкуствен интелект, той застрашава най-основните човешки права на хора, т.е. той трябва да бъде ограничен до степен, до която да няма потенциал да нарушава тези обществени права и да няма потенциал да създава риск за тях. Но кой го интересува в БСП за такива въпроси? Там номерът е да станем част от някакво дясно управление, да станем поредната "патеричка“, пето колело в някакво дясно управление, да имаме един-двама министри. Ако може пак да вземем контрола върху държавните предприятия, ще е най-добре, за да поставим също хора. Това е, мисълта в това ръководство се простира до там.

А за България?

За България, слава Богу, в лявото има доста хора, които наистина милеят за бъдещето, не само на БСП, но и на България. А бъдещето на БСП ще обуславя и бъдещето на България, защото силната лява партия, която е първостепенен фактор в обществено-политическия живот, може да предопределя икономическото, социалното, общественото развитие на тая страна. Вие ще видите, то просто се появява. Искаме – не искаме, нещата, колкото и да бъдат потискани, те излизат. Ще видите. Съвсем скоро имаме мероприятие – ще видите как изглежда модерният социализъм. Защото тя се чудеше Корнелия, какво било модерното ляво – ще го видят. Темите, които ще се разискват, ще ги видят, теми, които вълнуват младите хора. Защото огромният грях на тези хора е, че разкачиха поколенията в БСП, настроиха едно поколение срещу друго. Говорят само на най-възрастните хора, на тези, които са над 75 години, които по един биологичен път си заминават. Но нямат абсолютно никаква връзка с хората под 60 години, което означава, че съвсем целенасочено се къса връзката и перспективата за бъдещето на тая партия. Хвърлят я на кучетата.

Казахте, че ви предстои събитие. Какво е това събитие?

Ще имаме много голямо събитие след около петнайсетина дни, няколко панела. Делегацията на българските социалисти в ЕП го организира. Ще говорим по въпроси, свързани с върховенството на правото, със справедливостта, с демократичността, въпроси, свързани с местната власт, как, по какъв начин левите политики са свързани с местната власт. Ще говорим за социални и икономически въпроси. Ще говорим, ако щете, за зелената трансформация, по какъв начин трябва да се осъществява тя. Такива неща. С много млади хора, с хора, чуждестранни гости – над 600 са поканените. Смятам, че това може да даде по-различен поглед върху лявото у нас, което в момента, олицетворявайки се с БСП, е ретроградно в очите на мнозинството български граждани. Ние сме се превърнали в обект за  присмех, просто не изглеждаме добре, просто не изглеждаме добре. И се опитваме това нещо да го променим.

В София ли ще бъде това събитие?

Да, да, в София, на 12 май.

Искам да ви задам и още един въпрос – пак се връщам на изкуствения интелект, защото заедно с 12 ваши колеги работите върху Закона за изкуствения интелект, а вие сте и докладчик в сянка. Докъде стигнахте?

Вчера, четвъртък, вечерта, след една година разисквания мисля, че затворихме преговорите. Имахме последната среща на всички тези 12 човека и мисля, че се договорихме пакетно по Закона за изкуствения интелект, на който би следвало първото му четене да бъде гласувано в комисия май месец и в пленарна зала през месец юни. Целта, която сме си поставили, е не толкова да влизаме в семантични спорове, какво е то изкуствен интелект, а въздействието, които тези системи и технологии оказват върху живота на хората и там, където смятаме, че има потенциален риск за нарушаване на основни човешки права, да ги ограничим, да ги забраним. Практики като биометрично идентифициране, или с други с думи, част от това биометрично идентифициране е да речем лицевото разпознаване, да забраним практики такива, каквито имаше само по холивудските сериали, като предсказване на бъдещи престъпления, защото те водят до много, много тежки дискриминации: хора биват обвинявани, че имат потенциал да извършат престъпления, само защото живеят в бедни квартали и са отгледани от един родител, или пък са бедни. Това създава големи проблеми на хората сред тези общности. Практики като т.нар. social scoring, с който се оценява живота на хората, категоризира се, систематизира се и подобно на кредитния рейтинг в банките, ако те имат относително висок стандарт, получават високи точки, респективно колкото повече точки, толкова по-голям и обширен достъп до редица социални системи – такива практики трябва да бъдат забранени. А те  вече са навлезли, и то изобщо не говоря за места, като да речем държави, които не се славят с особено демократично отношение към своите граждани, но и в най-развитите технологични държави като Китай и САЩ. Т.е. целта ни е да забраним много практики, да ограничим такива, които представляват риск за здравето, за живота на хората и разбира се, пък да дадем възможност на прогреса, на компаниите, които разработват подобни системи, защото в крайна сметка ползи от тях има и те са много: ползи, свързани с медицина, с транспорт, с всичко. Във всяка една сфера тези компютърни системи биха могли да носят принадена стойност, но трябва да отсеем опасните от безопасните.

Вие какви правила налагате?

Най-различни правила налагаме. Вижте, така е структуриран законът, регламентът, че има няколко категории на подобни системи – категории, които не са рискови, категории, които представляват малък риск, по-голям риск и които се забраняват. За всяка една категоризация режимът на пускане е различен. Някои са забранени. Има прозрачност. Тези оператори, които внедряват подобни системи на пазара, те са длъжни да изпълняват определени изисквания, да се регистрират, да бъдат в база данни, да предоставят информация за продукта си, включително такива, които идват от трети страни. Има възможност хората, които пък се чувстват пострадали от някакъв изкуствен  интелект, да предявят съответно жалба, да търсят обезщетения. Законът включва изцяло регламентирането на такива системи и технологии, които днес класифицираме като изкуствен интелект във всеки един аспект – от дефиницията, през това, което е позволено, през това, което е забранено, през необходимостта от регистрация, през глобите, които ще се налагат за нарушаване на правилата, включително и през възможност през регулаторни органи, национални, наднационални, които да съблюдават, включително през възможности за стимулиране на подобни системи, които носят обществени ползи. Идеята е не да възпрем прогреса, с една дума, а да го ограничим до етапа, до който той може да бъде обществено полезен. Т.е. да има обществена полза, а не да концентрираме средства в свръхпечалби и да концентрираме власт в ръцете на няколко души. Това е целта. Тези системи могат да бъдат от полза само тогава, когато има някаква обществена значимост.

Цоня Събчева