Пловдивското нумизматично дружество "Филипопол" отбеляза 60-та си годишнина. Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Петър Неделев – председател на Нумизматично дружество "Филипопол“.

По повод 60-та си годишнина организирахме интересна изложба, разкажете ни какво вкюлчваше тя?

Изложбата е съвместна с Държавен архив – Пловдив. Отбелязахме тяхната годишнина – Деня на архивите, 10 октомври, и нашата 60-годишнина. Нумизматичното дружество показа монети, циркулирали по българските земи, като започнем от най-дълбока древност, през Тракия, Гърция, минем през Рим, Византия, средновековна България и вече монетите на Третата българска държава.

Какво още? Само на монети ли е тази изложба, всъщност?

Нашата част беше само за монети. Филателното дружество показа марки и няколко проекта за марки.

Може ли да ни разкажете нещо по-любопитно за монетите, които показвате?

Ами, имаше монети, например, на тракийските царе Сараток, Севт, Хебризелм, гръцки монети – на остров Тасос, на Месемврия, на Филип и Александър Македонски, на Амфиполис. Това са големи сребърни монети, които са сечени и циркулирали по нашите земи в Античността.

И те са притежание на отделни ваши членове, така ли?

Да. Също беше показана – пропуснах – клубната колекция. Тук вече самото ни дружество в последните 40-50 години събира монети, сечени в град Филипопол. Градът Филипопол, когато е бил римска провинция, става доста голям окръжен център и в края на I до средата на III век сече автономни монети от името на града. Римската империя разрешава на градове като Филипопол да секат монети. Това са обикновено дребни номинали за покриване на пазарните нужди в региона, имайки предвид, че ако трябва да се носят от Рим, е далече, а и местните познават повече техните си монети. Пловдив е един от 13-те града от територията на днешна България, който е имал право да сече монети. Хубавото на този тип монети е, че са далече от централната власт, изобразяват архитектурни забележителности на града, местни божества. Например, на една монета има кораб Галера, което означава, че река Хеброс – сега Марица, е била плавателна по онова време. Има една монета, на която са изобразени пловдивските тепета. На Джендем тепе е имало много голям храм, паметник на бог Херакъл. Друго също интересно е, че има един голям храм на Артемида с 8 колони, съвсем в гръцки стил. Това са неща, за които единственият източник на информация са монетите. 

Интересно, наистина е това! Тези монети са с огромна стойност най-вероятно?

Да, определено, особено за нас, пловдивчани, защото това са монети, които точно отразяват историята на града. Тиражите им не са големи, защото все пак са провинциални монети, срещат се сравнително рядко, но за нас, пловдивчани, си е гордост, че ги имаме.

А докога може да се види тази изложба?

Тя беше само един ден, в деня на честването. 

О, жалко. Защо?

Защото не можахме да организираме охрана и съпътстващите мероприятия.

Да, много важно е да има охрана тази изложба.

Да. Друг път сме правили изложби в музеи, където охраната си е на по-високо ниво – там е стояла с месеци. Правили сме в Зала "Съединение“ в Пловдив, в Историческия музей, в Историческия музей в Хисаря сме правили изложби по 3-4 месеца. Но това беше само за ден, за да си отбележим празника и да се похвалим.

А иначе си заслужава да се видят. Може би друг път, когато пак ще ги покажете?

Може би при някое друго мероприятие, където ще има възможност да си осигурим охрана, ще ги покажем пак.

Разбрах, че е имало и награди за заслужили членове на вашето дружество?

Дългогодишни членове на клуба. Отсякохме си медал по случай 60-годишната. На медала ни е изобразен един много рядък сюжет, който е с местно значение. Това е пак монета, сечена във Филипопол – Орфей свири на арфа и покрай него седем животни, които са затаили дъх, и самите животни го слушат колко велик творец е бил.

Много интересно! А колко такива заслужили членове и мате? 

Възрастните хора са 5-6 човека. Хора с голям принос към нумизматиката са още петнайсетина души. Наградихме и официални лица, общо двайсетина души.