В предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" интервю с Иван Неделев и Симеон Илиев, организатори на фестивала "Улица Станционна", който ще се проведе за втора поредна година в Пловдив.

Здравейте, един доста нестандартен фестивал ни очаква, с доста иновации. Много добра работа бяхте свършили миналата година, а това е вече второ издание. Разкажете ни какво да очакваме тази година. А може би, преди това, да кажете към каква аудитория се целите?

Иван Неделев: Отговорът на този въпрос е малко труден, защото не можем да кажем, че се целим към някаква аудитория. Общо взето, идеята на фестивала е да е социален, освен да носи всички белези на един фестивал като музика, забавление за хората, да се засегнат и други аспекти, свързани с образование, изкуство, култура. Най-простият отговор е, че се целим към широка аудитория, но определено фестивалът е направен с вкус и отношение към всеки един сегмент.

Симеон Илиев: Може би, аз ще допълня мъничко. Както Иван каза, труден е отговорът, защото всъщност и ние, за разлика от повечето фестивали, търсим социалният аспект наистина, точно поради факта, че добавяме и образователната част, засягаме теми, които са свързани с града, свързани с културата, свързани с всичко, което един градски фестивал или едно градско събитие, да го наречем, може да предложи. Точно поради тази причина имаме добавени различни сегменти, които да придадат облика на такова събитие. Фестивал не знам дали е точната дума за това, което ние правим. Опитваме се да засегнем всичко в социално отношение, като казвам всичко, това е много обобщаващо. Но социалните аспекти са ни много важни да бъдат подчертани.

Иван Неделев: Аз в момента съм на улицата и скоро с Мони си говорихме, че фестивалът, по един или друг начин, прилича на фестивали, които се провеждат вече и в България, т.нар. “блок партита". Ние не сме блокирали улицата, напротив оживяваме я и дори фестивалът тази година се разширява и в двора на Музикалното училище и освен уърк шопи и много интересни работилници, ще има и спортен момент. Защото ще има демонстративен баскетболен мач в двора на Музикалното, ще има също така брейк денс, това са пловдивски школи, които се занимават предимно с деца, но без възрастови ограничения, така да се изразя. Така че много е широко.

Не ви ли ограничава все пак фактът, че това е една улица и може би хората си представят едни големи сцени музикални, когато става въпрос за музикална програма. Вие имате и някакви технологични демонстрации, дори и изложение на ретро коли правихте миналата година. Не ви ли ограничава това пространство на улица “Иван Вазов"?

Иван Неделев: Не ни ограничава и много интересно нещо за фестивала е, че може би е първият фестивал в България, който се излъчва изцяло на живо, може да се гледа от всяка точка, в която съответно зрителя има интернет. Много хора, които не са били на фестивала, а са гледали нещо, не могат да преценят колко е голяма сцената. Така, че ние сме се постарали сцената да изглежда така, че е мащабирана огромна сцена, ако се разбира какво казвам. И предвид, че тази година строим три студия, а не едно - има едно студио за гейминг, едно основно студио, едно музикално студио - излиза, че не сме много ограничени. С ретро колите беше малко трудно миналата година. Тази година ще видим дали  ще можем да се справим отново да добавим тази атракция. Но да, в един момент може би ще ни стане тясна улицата, тази година се надявам да се справим.

Симеон Илиев: Въпреки, че в момента сме на улицата, ние имаме една шега между нас, че от известно време живеем на улицата, защото има доста логистични проблеми и въпроси, които трябва да се решават. Надявам се да се справим.

Иван Неделев: За ограничаването само искам да кажа, особено с екипа, с който работим общо взето от това, което виждам в момента ограниченията са само в главата. Ние сме премахнали доста от тях. И улицата всъщност е домът на всички ни, защото целият ни социален живот се случва извън дома ни, като казвам в аналоговия смисъл, дигиталния. Защото все говорим за социални мрежи и какво ли не, но социалният ефект се случва на улицата, това е домът, в който ние живеем, така или иначе. Така че ограниченията са общо взето до това кой колко може да си ги представя.

Вие говорите за подобряване на социалната среда, но и на градската среда. Все пак се очакват замърсявания, които ще се получат най-вероятно по време на фестивала, когато се струпват много хора, този момент как сте го обмислили и решили?

Иван Неделев: Много добър въпрос, той е много важен за нас. Миналата година видяхме всъщност един, щях да го нарека феномен. Но не е феномен, напротив, даже беше очаквано, беше много чисто след всеки един фестивален ден. Това не е само заради това, че ние се погрижихме, да наистина дадохме повече от себе си да е чисто, постоянно да се следи какво се случва. Но хората, които бяха посетители и част от фестивала, те също много дадоха. Ето това е социалният момент, когато всъщност не само ние като организатори даваме от себе си, но и когато хората се погрижат. Всъщност това са важните неща, защото когато нещо се прави заедно, то тогава има най-правилния, най-положителния ефект. Специално за тази година, може би ще издам нещо, което никъде не е писано, защото е от няколко дни. Ние в момента изготвяме всъщност един карбонов фут стрийт на фестивала или карбоновата стъпка, ние какво всъщност замърсяваме. Това ще го имаме след фестивала и като статистика и как сме го подобрили. Една доста интересна статистика, която предполагам първо, че ще бъде публично оповестено и ще е интересна за всички, които искат да видят какво сме направили и за околната среда, за да можем от едно подобно събитие ние да минимализираме нашия карбонов отпечатък.

Симеон Илиев: Аз искам да добавя нещо, като стана въпрос по темата. Ние винаги сме държали изключително много на музикалната селекция и фестивалът преди всичко залага на много сериозна музикална селекция, която не е насочена изцяло към мейн стрийма, но не бяга от него. И смея да твърдя, че един фестивал и това, което остава след него е по някакъв начин отражение на профила на посетителите. Профилът на посетителите е пряко свързан с музикално-артистичната програма, която се представя, защото в крайна сметка това определя естетиката на хората, които искат да посетят едно събитие.

Може ли да помоля да издадете някои от имената, все пак какво да очакваме от музикалната програма?

Симеон Илиев: Програмата е изключително шарена, интересна и стилово и като националност. Може би, ако тръгна да изброявам цялата програма ще отнеме доста време.

Някои имена само!

Иван Неделев: Мога да кажа за четирите хедлайнера. Първият ден завършваме с “Остава", тази година стават на 33 години. Това е една от малкото, да не кажа единствената банда в България, която активно от момента на създаването си не е прекъсвала съществуването си по никакъв начин, нито е намаляла интензитета на присъствието си на сцената. Втората вечер хедлайнерът Теодосий Спасов с фолклорния квинтет, това е нещо, което е от миналата година, тъй като миналата година имахме един неприятен момент, ден на траур на 6 септември, който съвпадна със завършващия ден от фестивала. Там сега ще вметна, че Теодосий е в една много интересна компания, преди него ни гостува Хайг Язджиян, много интересен уърк проект, който е мултинационален Гърция - Турция - Армения - Азербайджан. Преди това един нов български проект на Христина Белева, която е гъдуларка със световния шампион Скилър по бийтбокс и Петър Миланов, един интересен квинтет с доста различно звучене. А преди тях имаме един джаз сектет. Това е един проект от София и ще представим новия албум на Димитър Благоев трио, тоест ще има и джаз трио. Може и да пропускам нещо, това е най-дългата програма в този ден. А на обяд ще има концерт на учениците от Музикалното училище по ударни инструменти. В последните два дни завършваме пак с неща, които по някакъв начин са свързани с нашата географска ширина - една много интересна банда от Гърция, която вече е наложена по фестивалите, европейските големи фестивали. Да кажем, че има етнозвучене, но по-скоро е пост рок, алтернативен. Трудно е да се определят стиловете. И в последния ден, за щастие, успяхме да синхронизираме със събирането на култова българска банда Moment’s, която 5 години отсъстваше от страната и всъщност това ще им е първото участие. Тук може би трябва да кажа, че колкото и да са интересни хедлайнерите, точно толкова са интересни и откриващите актове, както и всички, които са между тях и хедлайнерите. Имаме гости и от Унгария, от UK една банда идва специално за фестивала, имаме артист, който по народност е от Турция, но живее в Естония. Обикновено изненадите на един фестивал идват от тези имена, които са неизвестни за по-голямата част от публиката. И всъщност, фестивалът е мястото, на което става тази връзка - да намериш ново име, нов артист, който иначе няма къде да чуеш. Ние изключително много залагаме на това нещо.  

Геймъри известни ще има ли?

Симеон Илиев: Геймъри със сигурност ще има. Само преди за геймърите да кажа, да обобщя Иван какво каза. Музикалната програма за 4 дни включва 18 изпълнителя и за да не ги изреждам всички, всичко може да се види и е обяснено доста добре в официалната страница на фестивала stationstreet.bg. Там може да се види абсолютно всичко, 18 изпълнителя за 4 дни, това е само от музикалната програма. Специално за геймингът - тази година геймингът се разширява, ще има известни геймъри и не само. Включително в събота, преди музикалната програма има и гостплей шоу с конкурс също. А от геймърите ще издам за момента само Готика 47, който го познаваме, той е един от известните, включително с водещ Игрек, много хора в геймингите я познават коя е, тя е участвала и е водещ в един от най-големите гейминг форуми в Швеция, мисля, че така беше. Съжалявам, че няма представители от геймингите в момента да обяснят повече. 

Иван Неделев: Геймингът е един цял сегмент, който за нас е малко по-непозната материя.

Нищо, нека да има изненади, хората да има какво да очакват.

Симеон Илиев: Понеже геймингът се увеличава и е напълно отделен като отделен сегмент и ще има много повече игри, включително ще има и състезания и конкурси, които ще се провеждат.

Иван Неделев: Да не забравим да споменем, че освен това, което запазваме от миналата година, към фестивала се прибавя и един цял сегмент, който е European street food awards.

Точно това щях да попитам.

Иван Неделев: Съжалявам, че ви изпреварих, но това е нещо много интересно. Също, който се интересува в подробности за това какво се случва, може да го разбере на stationstreet.bg, но интересното е, че ние ще излъчим победителя, който ще пътува и ще представя България на European street food awards, които се провеждат в Германия, с което искаме да покажем едно по-специално отношение към Street food  културата изобщо.

Друго интересно нещо, което добавяме, е една малка част от активност на “Мainna Town", които се занимават с много интересни неща, свързани с градската култура. Те ще представят част от своята концепция за РеБазар и изкарват като атракция една виртуална реалност с очила, с които съответно хората могат да разглеждат абсолютно всички техни, трудно ми е да го обясня.

Наистина, много още може да се говори, но е хубаво да не разказваме абсолютно всичко на нашите слушатели, за да им бъде интересно всъщност. Но не мога да не попитам пак за тази кауза, с монетата, която беше сечена миналия път. Този път ще го има ли това?

Симеон Илиев: Да, това е наистина нещо много интересно, започнахме го с нашия частен монетен двор Булминт. Ние заедно като партньори решихме да отидем в тази посока. Монетата е нещо, което остава за спомен. Интересното е, че е с нумизматична стойност, с лимитирана серия от 500 бройки само. В момента текат вече и предварителни заявки, на официалния сайт на фестивала могат да бъдат направени, някой може да си ги поръча сега и да си ги вземе на фестивала, или ще им ги доставим. Интересното тук е, че за втора година вече го правим. Отговорът е "да" на този въпрос. Много интересна е монетата, пак е точно толкова качествена. Всеки един, който си я купува на цената от 35 лева всъщност, знае, че е нещо не само с колекционерска стойност нумизматична, но и 100% от постъпленията финансовите отиват пак за каузата и отиват към фондацията “За нашите деца". Така, че побързайте, за всеки един който слуша, резервирайте ги, защото няма да останат. Има го, много интересна е монетата, по съвсем по различен начин изглежда естествено. Този път сме сложили сградата на Централна гара Пловдив, която е много интересна историческа сграда, страхотна изработка.

Само да попитам, имате ли обратната връзка, какво се направи със събраното от тази монета миналата година ?

Симеон Илиев: О, да. Да, има го, даже сме го публикували отново на официалния сайт, обяснено е точно къде са отишли парите и как са били включително разходени. Това може всеки един, който го интересува да се види. Така че с удоволствие казвам, че това беше нещо като експеримент, който започнахме, но се получи страхотно и всъщност тук няма губещи в това нещо, напротив, само печеливши.

Иван Неделев: Искам нещо да добавя, Мони каза, че няма губещи и да го свържа с предишен въпрос, да, улицата е тясна, няма място за всички, това са последните почивни дни, хората си планират последните отпуски. Това, което искам да кажа и хората да го разберат и да го знаят, че фестивалът освен, че се излъчва на живо и може да се наблюдава от всяка точка на Земята от която съответно зрителя има интернет, след това платформата, която разработихме, и която в момента носи информация ще работи активно до следващото издание на фестивала. Така че, който пропусне да бъде на живо на фестивала доста подробно ще може да изпита част от емоцията, която е бил тук на терен.

Това е чудесно, наистина! Страхотна организация! Това бяха Иван Неделев и Симеон Илиев, организатори на този уникален фестивал, какъвто е “Улица  Стационна", тази година от 5 до 8 септември на ул. “Иван Вазов".