Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Нора Маршаха, ръководител и основател на танцово студио "Magnifique“ в Пловдив, за школата и за Ден на отворените врати, който те организират.

Отваряте вратите за още почитатели и бъдещи ваши възпитаници?

Ние ежегодно си правим Ден на отворените врати, като целта на този ден е да покажем на всички малки и големи, че има нужда да отделят време за себе си, къде насочено в детските класове от най-малките до свръх тийнеджъри, да разкрием техния потенциал и таланти, и да ги подкрепим в това, което им харесва най-много, като им предоставяме различни танцови стилове, които да експериментират в съответния ден, и да преценят кой е най-близък до техния темперамент. Отделно, както винаги, давайки личния си пример, бихме желали да амбицираме родителите да помислят за себе си и да отделят време за себе си. Затова сме планирали тренировки, които съвпадат паралелно в съседство, в съседната зала, една от които е боди балетът. Другата знаете, говорили сме преди за това, че имаме, е любителският клас за балерини.

Класическият балет, да.

Ние миналия път говорихме на тази тема, че това е клас, който няма ограничение във възрастта. По никакъв начин възрастта не е част от изискванията за включване в съответния клас. И в този клас редовно идват хора, които никога не са успели да стигнат до балетната зала, но са имали огромната мечта и желание, или големи почитатели на балетното изкуство, които на всеки спектакъл в операта присъстват. Така че аз съм горда с този клас, че продължава да функционира вече 8 години и продължаваме да сме част от живота не само на малките, ами и на зрелите хора, които преоткриват себе си в тези занимания. Докато боди балетът...,

Какво представлява той, много ми е любопитно, нещо като фитнес, или не съвсем?

Аз избягвам думата фитнес, защото това, което балетът изгражда като мускулатура е много далеч от това, което фитнесът изгражда като мускулатура. Предвид, че в думичката боди балет фигурира балет, е ясно, че в самата тренировка са включени елементи от класическия балет, но тренировката тук като цел на самата тренировка е постигане на добра физическа форма, мускулна издръжливост, съответно изгаряне на калории и токсини, стягане. Въобще, всеки каквито желания има за подобряване на физическото си здраве и съответно тренировката не е много интензивна, умерена е. Има много стречинг, което знаем, че поддържа тялото младо и живо, и това е. Разликата между боди балетът и балетът за възрастни е огромна, въпреки че и в двата класа присъстват танцувални елементи, боди балетът по-скоро е насочен към поддържане на физическата форма, има доста упражнения от йога, от пилатес, от дихателни техники. Но е подходящ както за начинаещи, така е за активно трениращи хора.

Има ли при него възрастови ограничения?

Не. Ние като цяло, знаете, че не си ограничаваме почитателите, последователите и въобще. Всички, които имат желание  да се погрижат за себе си или просто да се разтоварят, са добре дошли. Като цяло, пак казвам, е много достъпна тренировка и отделно развива координация, защото балетната терминология си присъства вътре в тренировката. Така че смятам, че би допаднала на всеки.

Вашата база се намира в “SPS", нали така? Къде да ви търсят хората, и вероятно там става със записване предварително?

Да, специално за Деня на отворените врати ние сме предложили възможност за записване, за да можем все пак да създадем една приятна атмосфера. Но дори и да има хора, които в последния момент са променили плановете си и ще присъстват в града, няма да ги върнем. Добре дошли са в този празничен Ден на отворените врати. Школата се намира в хотел “SPS", на етаж 3. И в социалните мрежи съответно присъства целият график по часове. Този път, тази година сме планирали да предоставим възможност на всички родители, не само деца, да се запознаят с нас, за да се убедят в това, че доверяват децата си на високи професионалисти, които горят и обичат това, което правят.

На 28 септември ли е Денят на отворените врати?

На 28 септември започваме от 10.00 часа, горе-долу до 14.00 часа ще продължи цялото събитие, като завършваме с една много интересна презентация, в която ще си поговорим с всички защо да изберат нашия клуб и защо да ни се доверят.

Чудесно! Много благодаря, Нора, беше страхотно! И наистина сигурно е доста приятно при вас? 

Аз също много ви благодаря и ще се радвам да дойдете. 28 септември е ден, подходящ за предизвикателства и положителни емоции. Също така ще има и демонстрация от наши ученици на палцова техника, които танцуват. Така че вероятно ще бъде интересно и ще се радвам да се запознаем.