Художници-преподаватели от четири държави показват в изложба резултатите от Международен пленер рисунка голям формат "Диалог“ в пловдивската галерия "Резонанс". В експозицията се представят художници-преподаватели от България, Германия, Австрия и Швейцария. Организатор на пленера, който е юбилеен, е Училищното настоятелство на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Каква е целта на проекта, който вече 10 години поддържа активни международни контакти между училища по изкуствата от България и света разказва в интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" Николай Томов, директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Каква беше идеята за този пленер първоначално? Това е вече десети пленер. 

Идеята още от създаването на пленера, на г-жа Арабаджиева като основател, беше първо, пленерът да бъде международен и второ, да бъде насочен към художници, които са и преподаватели в училищата по изкуства, които са в България и извън страната, които също се занимават с преподаване. Затова темата на пленера е "Диалог“. Заради възможността освен да се рисува, да се направи комуникация с други колеги, с други методи на работа, тъй като винаги има възможност за надграждане на методиката и това, което на нас ни върши работа и за училища, и за нашите ученици.

Да, то има и един междукултурен диалог между отделните държави същевременно чрез изкуството, което създават.

Това също, защото винаги са разнообразни работите. Обикновено изложбите не са много лесни да се наредят, защото са наистина различни посоки, но въпреки всичко се получават интересни неща. Тази година имахме четири участника от чужбина, от Европа – от Австрия, Германия и от Швейцария. От Германия бяха двама души. И всеки работи в неговата сфера на визуално осъществяване на идеи и се получи доста интересно. Хубаво е да видите изложбата, ако имате възможност.

Да, ще я разгледаме изложбата. Но какво е новото? Как показват своите подходи в преподаването?

Това става през разговори, когато разговаряме по някакъв казус, примерно. На самия пленер, тъй като абсолютно в неформална обстановка се получават дискусии по различни направления – дали работа с материал, дали психологическите особености на различните възрасти на учениците. Просто винаги е било интересно от гледна точка на това, че се намират много общи неща между нашите и другите ученици в Европа. Но основното е това, че реално в България има училища по изкуствата, докато в Европа са само курсове, школи, които се занимават, но няма толкова професионално насочени училища.

Всъщност това е нещо, с което ние, като държава, би трябвало да се гордеем, защото тези училища наистина развиват професионално нещата в тази посока. Винаги идват да разглеждат и в училище да видят и са доста впечатлени. От там са раждат и други идеи. Всъщност след един такъв пленер една колежка от Швейцария всъщност организира там един първи Международен българо-швейцарски пленер, който също беше "Диалог“, така наречен "Диалог на изкуствата“. Там също бяхме с Цвятко Сиромашки и Михаела Иванова. После тук също правихме изложба. Така че от такъв формат може да се извежда взаимна полза.

Да, и много идеи да се родят в бъдеще.

Да се донадгражда. Както и тази година, всъщност. Колегата от Виена, който беше, също каза, че ще се опита да организира нещо подобно във Виена.

А смятате ли това да се пренесе и по-надолу, между учениците? Или там е малко по-трудно. Т.е. и учениците да могат да участват в пленери. 

С ученици е малко по-трудно да се организира. Принципно, първо за финансиране, второ, за пътуване, ако примерно ние трябва да пътуваме. Но ние винаги търсим вариант, стига да има такъв.

Защото това би било голям стимул за тези млади таланти.

Ами вижте, по принцип на времето във всички училища имахме пленерни практики, така наречени, които ги махнаха. В момента ние се опитваме с малки групи в извънучебно време да правим още нещо, но не е така организирано, както преди. Пак продължаваме да се опитваме, защото това е много полезно за самите ученици.

За тези 10 години колко преподаватели художници са показвали своите творби, приблизително?

Над 80. Защото статутът е такъв, че трима участници от Европа или извън страната, трима участници от нашето училище и трима участници от училищата по изкуства в България. Те гледаме да се сменят винаги, за да бъдат различни.

А правилата за участие в пленера си ги определите вие като домакини, или?

Да, то статутът е ясен, той не се променя. Ние поемаме финансирането, без пътните. Осигуряваме картоните, тъй като се работи на голям формат – той така наречен, рисунка голям формат, 100х70 формати, качествен картон. И оттам нататък – издръжката на участниците, което си е доста голямо перо. Аз се радвам, че напоследък успяваме да имаме и спонсори, защото досега училищното настоятелство поемаше.

Общината има ли участие всъщност?

Да, сега общината всъщност за първа година има участие. Ние участвахме за самата изложба, организирането, и тя беше включена в Есенния салон на изкуствата изложбата след пленера. Като мислим това да го продължим. Още повече, че следващата година училището прави 50 години.

Вие ще имате поредица от такива събития най-вероятно тогава?

Сигурно, още не мога да ви кажа какви ще бъдат, но пленерът също ще бъде посветен все пак и на 50-годишнината и може би ще бъде нещо по-голямо, ще се опитаме да го направим. Но има време до тогава, тъй като...

Каква база ползвате? Къде всъщност се провежда този пленер?

Ние го провеждаме в Брацигово, "Спектър Керамик“ – това е една база на наши приятели, които имат леглова база, също за хранене. Навремето там сме правили практики с нашите ученици, тъй като те правеха и зелени училища преди да дойде COVID. След това вече нямаше как. Но там го ползваме, тъй като те още от създаването – това е керамичен цех, не само нашият пленер се провежда там. Ние сме провеждали българо-немски пленери, преди това имаше, които правехме не от училище, естествено, от дружеството. Там сме ги провеждали, както и те провеждат много симпозиуми – да кажем скулптурни. В момента Художествена академия също прави пленери там по проекти. И мястото е прекрасно. Всички, които са идвали, са просто много впечатлени от това, че се сблъскват наистина с чистата природата там и свобода.

Да, това е нужно на твореца.

Абсолютно.

Да кажем докога може да се види и къде може да се види тази изложба сега.

Изложбата е в галерия "Резонанс“ на ул. "Парчевич“ 12. Галерията е отворена  от 11.00 до към 15.00-16.00. До петък е, когато ще прибираме изложбата.

Само да добавя, че училището е създадено през септември 1975 г., следващата година, за юбилея, септември месец, може би след "Сцена на кръстопът“, ще имаме едно голямо представление, празничен концерт. Ще се опитаме да съберем доста от бившите възпитаници на гимназията.