Николай Драгиев, тенис коментатор и треньор за предаването "Спортът на фокус" на "Фокус".

(Бел.ред. интервюто е направено на 1-и юли)

Отново сте с предаването "Спортът на фокус“ – цели три часа актуална спортна информация. Този път за информация ще бъде тенис: тенис новини, какво да очакваме на "Уимбълдън“. Коментаторът Ники Драгиев на живо в студиото на Радио "Фокус“ ще ни каже много за това. Добър ден, Ники.

Добър ден. Добър ден и на слушателите на Радио "Фокус“. 

Ники, "Уимбълдън“ е на прага ни, тривиалният въпроси е този, все пак да започна от някъде.

Да. За мен това е най-вълнуващото време от годината, не само защото е лято, но защото се провеждат двата може би най-атрактивни турнира "Ролан Гарос“ и "Уимбълдън“ в промеждутък от само три седмици. И наистина преходът между тези две коренно различни настилки е много труден, така че внимателно следихме тези подгряващи турнири, които бяха в последните седмици. За щастие Григор Димитров направи един на едно чудесно участие на "Куинс“, стигна до четвъртфиналите и смятам, че започва на "Уимбълдън“ с "доста голяма кошница", и мисля, че има шанс да направи нещо значимо. Защото това е лично мое мнение, Григор попада в "Топ 10" на най-добрите тенисисти на тази изключително необичайна настилка, каквато е тревната, той го е доказал – някой от най-добрите му игри са именно на трева. Какво излъчи жребият, който беше вчера (петък) теглен по това време – неговият първи съперник е японец, казва се Шо Шимабукуро. Сега няма да се правя на интересен и да ти казвам, че го познавам добре този тенисист – не съм го гледал. Да, мяркал съм го като име по турнирите. За първи път той ще играе в основната схема на турнир от Големия Шлем и трудно можем да очакваме някакви грандиозни затруднения да има Гришо. Иначе, какво можем да кажем за японеца: 25-годишен, 183 см в момента се намира на най-доброто си класиране в световната ранглиста – 162-ри, направи два добри "Чалънджъра“ на трева, стигайки до четвъртфиналите, и записа три победи в квалификациите, като за влизане в основата схема победи опитния американец от украински произход Денис Кудла с 3:0 сета. Особеното на "Уимбълдън“ е, че в квалификациите за влизане в основната схема третият мач си играе във формат 3 от 5 сета. Това е една традиция, с която "Уимбълдън“ днес се отличава. И другото, което е важно, че квалификациите не се провеждат на практика на кортовете на "Уимбълдън“,  а на друго място, на "Роухемптън“ – така се казва един клуб, който се намира недалеч в Лондон. Така, че на практика това момче Шимабукуро ще стъпи за първи път на кортовете на "Уимбълдън“, т.е. няма някакво предимство от това, че вече е изиграл три мача в квалификациите. И смятам, че това е един чудесен мач за влизане в турнира за Григор Димитров. Иначе, какво посочва схемата? Най-близко поставяният до Григор е американецът Франсис Тиафо, който спечели един от тези подгряващи турнири в Щутгарт, направи страхотна седмица и си гарантира място в "Топ 10" на световната ранглиста. Смятам, че това ще бъде първото голямо изпитание за Григор и най-сериозното препятствие евентуално за достигане до втората седмица на турнира.

Има ли някаква друга опасност освен, говориш само за поставени близо до Григор, тези, които не са поставени, някое име, което може да го спъне?

Вижте, на трева на по принцип не са много от тенисистите, които наистина могат да играят добре на тази настилка.

Съгласен съм.

Те се знаят горе-долу. Аз ви казах, за мен Григор е един от десетте най-добри. Със сигурност ще има.

Но кога да очакваме някаква опасност? Предполагам имаш представа във втори кръг срещу кого би излязъл.

Да, да. Във втори кръг той играе с победителят от Федерико Кория, аржентинец, и Иля Ивашка от Беларус.

Иля Ивашка му е неудобен.

Да, Иля Ивашка го победи тъкмо на турнира в София миналата година, но през тази година Ивашка няма някакви особени резултати, така че аз не очаквам той да има някакви грандиозни затруднения в първите си два мача, и очаквам да си стигне до трети кръг с това момче Франсис Тиафо, който предполагам нашите слушатели много добре го познават, поне тези, които следят тениса. Един невероятно атлетичен, много атрактивен тенисист, много експресивен, който играе с много емоция, с много страст в играта си на корта, и това ще бъде един супер мач, ако се стигне до такъв. Иначе още малко за схемата: Гришо попадна в горната половина, където е Алкарас. Също така е добре да се знае, че "Уимбълдън“ се отказаха преди две години от тази особена система на поставяне, която не вземаше под внимание само ранглистата, а и постиженията на тенисистите на трева и на "Уимбълдън“ през последните години, и бяхме свикнали да виждаме поставянето да става по съвсем различен начин и да не съответства на ранкинга. Обаче го зарязаха това и вече всичко става на базата на ранкинга.

Да, слава Богу! Говорихме за Григор Димитров и неговите потенциални съперници на стартиращия "Уимбълдън“, трета надпревара от Големия Шлем. Ники, ще ми се да обобщим тази 15-годишна кариера до тук на Григор в "Уимбълдън“, той стартира през 2008 с титлата при юношите. Какво се промени, какво не успя, защо не успя, личният живот ли го спъна? Ти го наблюдаваш вече е доста години.

Да, действително неговата любовна афера с "Уимбълдън“ започна през тази вълшебна 2008 година, когато той спечели титлата при юношите и на "Уимбълдън“ и след това на US Open, и това мигновено го превърна в звезда в юношеския и след това в мъжкия тенис, и му отвори много врати. Той много бързо направи прехода между юношите и мъжете – там, където обикновено много талантливи тенисисти затъват и не успяват и да намерят верния път. Иначе на "Уимбълдън“ действително той е изиграл някой от най-добрите си мачове, спомняме си този полуфинал с Новак Джокович, когато отстъпи в четири сета, и те бяха много оспорвани четири сета, може би просто по-големият опит на Джокович, самочувствието му тогава на Григор все още не беше толкова голямо, не му позволиха да направи нещо повече. Само си помисли, той остана на два сета от това да бъде финалист на "Уимбълдън“, както беше Пиронкова 2010 година когато взе първия сет на Звонарьова, и започнахме да мечтаем тогава, че българка може да играе финал на "Уимбълдън“. Разбира се през този период имаше някои разочарования, имаше някои неочаквани поражения, имаше проблеми с контузии. Спомняме си преди две години когато се контузи в първи кръг, не можа да довърши мача, спомняме си това поражение от Бублик, който между другото можем да отворим една скоба, е един от скритите фаворити, защото той спечели подготвителния турнир, големия турнир в Хале, показвайки невероятен тенис. Така че Григор наистина има доста дълга история, има и разочарования, има и много успехи на "Уимбълдън“.

Днеска, сигурно си чел това интервю с неговия треньор, който вярва, че най-доброто за него предстои. И действително на тази възраст той има пред себе си още доста време, за да направи нещо голямо и да остави още по-голям отпечатък и на "Уимбълдън“, и изобщо на турнирите от Шлема.

Как смяташ лично ти: може ли да вдигне ананасовата купа?

Григор ли?

Григор.

Не смея да мечтае за нещо толкова голямо.

Защо?

Да, разбира се, мечтите са безплатни.

Ти самият каза най-добре играе на трева.

Така е, да. Мечтите наистина са безплатен, но предпочитам да бъда по сдържан в очакванията си. Ако наистина направи нещо голямо, да дойде просто като приятна изненада, като бонус. Защото много често се е случило, и сега на "Ролан Гарос“ включително, когато започнем да натоварваме хората с големи очаквания, започнахме да мечтаем за евентуален четвъртфинал, даже и полуфинал, защото картите му се бяха подредили перфектно, но тенисът, дори на трева, е много непредвидима материя, много е важно какви ще бъдат условията през тези две седмици, дали времето ще е по-топло, сухо или пък ще бъде влажно. Защото ако е влажно, даже и да не вали дъжд, тревата е много хлъзгава. Това също прави много изненади възможни. Така че има много променливи в цялата система.

Добре, Ники, тогава да минем към Виктория Томова, да видим къде се намира тя, какво става с нея? Какви са нейните шансове, прекият конкурент сега в момента, срещу който…

За съжаление през последните две седмици тя се смъкна малко в ранкинга, не успя да запише кой знае колко добри резултати на тревните турнири. В момента е 99-та в световната ранглиста.

Беше 71-ва…

71-ва беше.

Да, 71-ва беше. Не че ранкингът има толкова голямо значение.

Има, има значение и за нейното самочувствие.

За психиката й може би.

Да, защото казват че ранкингът е визитната картичка на всеки тенисист, и се приема, че това е най-солидният показател за класата на даден играч за дълъг период от време, защото ако печелиш – напредваш, ако губиш през годината – губиш позиции. За съжаление тя не успя да запише много добри резултати. В Нотингам загуби на квалификациите, в Бирмингам също на квалификациите втори кръг, влезе като "лъки лузер“, и на последния турнир… 

Тя често влиза като "лъки лузер“.

Да, три пъти тази година. Тя си влезе съвсем легитимно в схемата, не като "лъки лузер“, нейната първа съперничка се казва Бернарда Пера, която е поставена под № 27, и също така се радва на най-добрия си ранкинг в момента. Бернарда Пера всъщност е хърватка, която играе от известно време за САЩ. Двете са се срещали до този момент два пъти, имат по една победа: Вики Томова печели през 2014-та, а последният мач беше през миналата година в Санкт Петербург в началото на сезона, през февруари, малко преди да започне войната в Украйна, и тогава Пера печели на квалификациите. Лично аз очаквам супер равностоен мач. Виктория има своите шансове, лично аз ги оценявам някъде между 40-50%, защото Бернарда Пера е много добра тенисистка, но не е някой от тези силовачките, които те мачкат с тежки удари, с тежки сервизи, което е много важно на тревата.

Е, Вики издържа на Серина даже й взе сет.

Все пак "Уимбълдън“ е единственият турнир от Големия Шлем, на който тя има победа в основната схема. Това е същата година когато загуби на Централния корт от Серина Уилямс.

Да.

Така че смятам тя има прилични шансове. Дано да го изиграе този мач добре. И най-близко поставената до нея тенисистка е Елена Рибакина, миналогодишната шампионка. Дай Боже да стигне до трети кръг нашето момиче и да гледаме мачът срещу Рибакина.

Добре, Ники, отиваме към големите, най-големите. Джокович е един от тях, той винаги се отличавал със своите послания. Сега сме подготвили една изненада за нашите слушатели – речта на Джокович, части от нея, когато той спечели "Ролан Гарос“ и стана рекордьор по спечелени титли от Големия Шлем. С автентичния симултантен превод в ефир на Ники Драгиев специално за вас. Вслушайте се в думите на Ноле сега.

Новак Джокович:  Знаете колко трудно беше, колко много неща прекарахме през последните дни. Много неща остават зад кулисите, но искам да ви благодаря специално за това, което направихте. Бяха две невероятни седмици. Знам, че е доста ви поизмъчвах докато се стигне до тук, и се радвам, че всичко приключва с "хепи енд“, оценявам го. Турнирите от Големия Шлем са си е нещо велико. Това са най-важните събития в нашия спорт. И винаги всеки един от нас мечтае да бъде тук и да може да печели, да побеждава. Аз съм имал много късмет в моя живот и съм успял да осъществя мечтите си. Чувството е наистина невероятно. Моите деца са тук и винаги в такива моменти се опитвам да ги науча на нещо ценно, на нещо важно, за да извадят някакво вдъхновение. И съдейки по усмивката им, те са много щастливи. Искам да изпратя послание към всеки младеж, към всяко дете по света, което преследва своята мечта, независимо дали тя е свързана със спорта или с нещо друго. Аз бях на 7 години когато си пожелах да стана № 1, да спечеля "Уимбълдън“, най-големите турнири. И сега мога да кажа, че съм го направил, и имам усещането, че съм създал сам своята съдба, защото съм вярвал в това и съм го чувствал с всяка клетка на тялото си. Така че бъдете в настоящия момент, няма значение какво се е случило в миналото, бъдещето е нещо, което ще дойде, но ние имаме силата да създаваме бъдещето. Вярвайте в мечтите си.

Какво каза всъщност Джокович на младите хора, Ники? Ти как разчете тези думи? Ти ми спомена извън ефир, че си се просълзил когато си ги превеждал в края на турнира.

Да. Аз смятам, че всеки един непредубеден любител на тениса...беше един много красив, даже възвисяващ момент да чуеш от един голям шампион и голям човек това послание, отправено най-вече към младите, към децата, защото наистина те са бъдещето на планетата, бъдещето на човечеството. Действително неговата история е невероятно вдъхновяваща: едно дете, което е израснало в поствоенна Югославия сред бомбите, които са падали в Белград, и може би точно това го е калило и му е дала тази решителност, която я виждаме и в момента в най-заплетените ситуации да може да триумфира, да намира правилния удар, да оцелява в най-трудните моменти. Наистина неговата история е вдъхновяваща и можем да научим много, много важни неща за това, че всичко е възможно, както самият той каза. Независимо какъв е, откъде тръгваш, какво е миналото, ако правиш правилните неща в момента, може да изковеш, да създадеш собственото си бъдеще, и то да бъде хубаво, блестящо бъдеще.

Да, благодаря ти, Ники, за това което казваш. Сега да се върнем към "Уимбълдън“. Кои, според тебе, са му неудобни противници на тревната настилка?

Ами аз малко съм притеснен от това, че започнаха едва ли не вече да го обявяват Джокович като сигурен шампион. Винаги това крие доста опасности, защото се създава сред публиката някакво усещане, че едва ли не титлата му е гарантирана. Разбира се, че не е така.

Публиката очаква той "да яде" трева.

Да той доста трева изяде през последните години. Да, има някои уловки в схемата. Първият му съперник се казва Педро Качин от Аржентина. Знаем, че програмата на "Уимбълдън“ е така съставена, че винаги шампионът започва на централния корт, така че той ще играе още в понеделник.

Качин не играеше на червено по-добре?

По принцип аржентинците и испанците са по-добри с някои малки изключения на червено. Едно от изключенията се казва Фелисиано Лопес, който приключи своята кариера между другото през тази седмица на турнира в Майорка, така да отворим една скоба. Иначе евентуален труден мач Джокович смятам, че може да има срещу традиционно силният поляк Хуберт Хуркач, който е близо в схемата.

Мощен е той.

Да, той е висок, мощен тенисист и традиционно играе добре на трева. Нека да припомним, че Хуркач е последният човек, който победи и Федерер на "Уимбълдън“, при това със сет на нула преди две години. Така че смятам това е едно от така по-сериозните изпитания евентуално в първата седмица за Джокович. Иначе от неговата страна също така е Ник Кирьос, но за съжаление 12 месеца по-късно положението за Кирьос е съвсем различно. Той още не е излекувал изглежда тази контузия, която имаше в коляното, която стана още зимата на Australian Open. Андрей Рубльов е в тази част на схемата, Денис Шаповалов, Тейлър Фритц – първата ракета на САЩ, който също играе много добре по принцип на трева, въпреки че сега в подготвителните турнири общо взето се провали. Така че със сигурност ще има много изненади, нищо не е гарантирано. Предполагам, че ще видим много интересни събития и ще имаме много храна за коментар.

Да, но може ли от психологична гледна точка да му кажа някакво влияние това, че той може да изравни Федерер по титли в тоя момент? И това има ли начин да потисне психиката на Джокович?

Ами той е доказал, че може да се справя с напрежението. Вече официално той на практика държи всички рекорди в тениса, и каквото и да постигне от тук нататък, ще бъде бонус. За трети път в своята кариера той е в тази позиция да е спечелил първите два турнира от Шлема през годината, след 2016 и 2021. Но лично аз смятам, че дори и той е доста предпазлив в очакванията си и не си позволява да мечтае, че може да направи Голям шлем – нещо  което никой на практика не го е постигал, откакто турнирите си играят на различни настилки.

Вчера (петък) световната № 1 Ига Швьонтек се оттегли от надпреварата в Бад Хомбург в Германия. Казаха, че това е хранително натравяне. Много хора смятат, че това хранително натравяне е в кавички, и изобщо това ли е истинската причина? Сега очевидно не е първият случай когато големите тенисисти се отказват на полуфинал или на финал преди големите турнири от Големия Шлем.

Хранителни отравяния със сигурност имаше в Париж на "Ролан Гарос“. Джесика Пегула стана жертва на такъв инцидент след като беше хапнала някаква изключително екзотична гозба в Париж, но това е друга тема.

Това вече е на самия турнир от Големия шлем, не предшестващ.

На самия турнир, да. Така че случват се такива инциденти. Аз смятам че Швьонтек просто искаше да изиграе един-два мача на трева, колкото да може така да направи прехода между тези две настилки. Тя си даде една по-дълга почивка, след като спечели третата си титла на "Ролан Гарос“. Общо взето това е стандартна практика: реши да се откаже преди четвъртфинала. Тя нямаше за цел да печели този турнир, а просто да натрупа някакъв опит, някаква информация за тревата. По принцип тревната настилка се смята най-неудобна, най-трудна за Швьонтек, и това е свързано чисто технически с нейния стил на игра. Тя играе с много затворен хват на форхенда, което е проблем при ниско откачаща топка на тревната настилка, а също така поради тази причина и нейните удари които са с много топ спин, не са толкова вървежни, не са толкова ефективни на тревата. Лично аз не мога да определя все още Швьонтек като основна фаворитка. Със сигурност тя ще стигне доста напред в турнира. За нея беше важно да се размине с няколко неудобни съпернички, които традиционно играят добре срещу нея. Така че смятам тя има сили да стигне поне до втората седмица, и там вече в мачовете на истината, както се наричат, ще видим какво крие бъдещето за нея.

Да, мечтаната втора седмица. Добре тя беше № 1, а № 2?

№ 2 , в най-долната част, разбира се, е поставена Арина Сабаленка, която не успя да блесне с нещо особено през тези три седмици на подготвителните турнири. Нейната първа съперничка се казва Пана Удварди от Унгария. По принцип Сабаленка смятам, че една от четирите или петте абсолютни фаворитки, защото просто с този опустошителен сервиз, който притежава, и с мощта, която има в играта си, тя е почти създадена за тази настилка. Разбира се трябва да споменем и чехкините. Значи Петра Квитова, която спечели големият турнир в Берлин миналата седмица с победа на финала над Векич. Квитова все пак два пъти е печелила титлата; Каролина Мухова, финалистката на "Ролан Гарос“ също има великолепна игра за тревна настилка; Барбора Крейчикова. Всичките тези от чешката школа, Плишкова също можем да споменем, която е финалистка преди няколко години, имат потенциала да направят нещо голямо, да стигнат до четвъртфинала, може би и повече.

Имаш ли някаква визия за евентуална голяма изненада, не само при жените имам предвид, кой би могъл да я поднесе сега? Знаем вече в Исландия как стоят нещата, как играят тенис. Има ли някой, който да поднесе някаква огромна изненада, в случая да елиминира Джокович, през първата седмица говоря, наистина да стане голям бум?

Ако знаех, ако имах такава информация…

Да, това е ясно. Предположения, всичко е предположения.

Много е трудно да се каже. За Джокович конкретно смятам, че първите му един-два мача трудно може да се получи изненада. Просто опитът му е вече много голям и рутината му е огромна, за да допусне някаква грешна стъпка. Както ви казах, евентуално може да има проблеми с това, ако се стигне до мача с Хуркач или с Бублик, те имат теоретично шанса да го победят и това да стане нали голямата изненада на турнира. По принцип очаквам повече изненади да има при жените, защото все пак там силите са така малко по-изравнени, особено през първата седмица, там ще има много интересни резултати.

В първия час на нашето предаване говорихме с д-р Иван Неделчев, който сподели своето мнение за храненето, тренировките, бъдещето на децата ни, за това как сме изгубили две поколения без спорт на практика. Разговаряме сега на живо с Ники Драгиев – тенис коментатор от Eurosport. След като обсъдихме всичко най-интересно около Григор Димитров, Новак Джокович, Вики Томова, Ига Швьонтек  и предстоящия "Уимбълдън“, сега малко по-социална тема: ти съгласен и си с това, което споделя д-р Неделчев? И разширявам въпроса: скъпо ли е в България да се тренират тенис от едно дете, какво струва, защо не успяват някои хора? Къде е проблемът, ако има такъв?

За съжаление истината е, че тенисът е доста скъп спорт. Това е свързано най-вече с екипировката, с консумативите, които са необходими, говорим ако детето тренира сериозно. Ако пък се стигне до там да започне да играе състезателно, да пътува по турнири, това вече става непосилно за повечето семейства от и без това много тънката средна класа в България. И това е проблем не само у нас, с този проблем сблъскват даже и в Западна Европа. В САЩ е много важно да бъде осигурено финансирането на един тенисист, който прави първите си стъпки в…

Аз съм чувал историята за Пиронкова, че дядо й, художникът Пиронков, си продава част от картините, за да финансира нейните обиколки по света и участието на турнирите.

Така е, да. Ето, една Ига Швьонтек в началото, когато тя е забелязана, тя прави до голяма степен своя пробив благодарение на Радванска, спомняш си я Агниешка Радванска – другата полякиня, тя й помага, намира й спонсор. Ето един чудесен пример за приемственост, за това как може да помогнеш на някой талантлив млад състезател, който има потенциал. И тя на практика си осигурява благодарение на нея първия рекламен договор и възможност да се финансира и да пътува да участва по турнири. Защото в този период на практика ти само инвестираш, ти не получаваш нищо с участията си. За да можеш да печелиш от тениса, ти трябва да си в "Топ 100" на световната ранглиста.

До "Топ 100" обаче пътят е дълъг. По тази причина губят ли се доста български таланти заради липса на пари?

Ами със сигурност не всеки може да издържи. Разбира се, много е важна ролята на Федерацията, но тя е с доста скромен бюджет. Значи 1 милион и нещо е бюджетът на Българската федерация по тенис, а за сравнение може да ти кажа на американската USTA и 150 милиона долара, има разлика огромна. Но през последните години все пак се правят доста неща, за да се подпомагат тези деца, които са на възраст между 14-16-17 години, които трябва да направят прехода от юношеския вече към професионалния тенис. Но няма как да бъдат обхванати всичките и със сигурност тези средства не разполагат с тях всички български семейства.

Чувал съм мнения на треньори, на родители, че дори наемането на корт, наемането на треньор за час е скъпо удоволствие. Ти самият си и треньор освен коментатор в Eurosport, как стоят нещата?

Ами да много е, наемането на корт – кортовете са повишиха страшно много цените, особено става въпрос за закритите кортове през зимата, цените скочиха до небесата. Последните две години стана изключително скъпо. Лятото вече също е трудно да се намери корт под 15 лева. Може да си направиш сметка. Отделно, ако искаш детето ти да тренира качествено, трябва да платиш хонорара и на треньора. Изобщо на всеки, който се захваща с това, трябва да знае какво го чака и да си отговори на въпроса дали може да издържи да измине този път.

Загуби ли българското семейство, български родител и децата битката със смартфона? Ти също имаш две дечица, да са живи и здрави, как процедираш, какво правиш за да ги запалиш към спорта, към тениса или изобщо?

Много е трудно, просто в сравнение с времената, когато ние бяхме деца през 80-те години, средата страшно много се промени. Тогава спортът беше естественият отдушник за всеки един млад човек, естественото забавление, което може да правиш когато си свободен, и това беше и средство, за да можеш да излезеш от тази система, да видиш, да пътуваш, да излезеш по света и т.н. Сега вече дебнат страшно много клопки, много изкушения за децата и е много трудно да бъдат откъснати от тази зловредна среда на компютрите и на телефоните.

Имаш пълното право и ние ти го даваме с Венци Драгоманов в края на нашия разговор, твоя апел към родителите, към децата, към днешна България?

Много сериозно послание искаш да отправя. Спортът за сигурност не случайно е казано, че огромен социален феномен, и той е важен не само заради медалите, титлите и т.н., а защото може да формира по правилния начин на всеки един млад човек. Той може да те научи на много ценни, важни неща, които да са ти от полза през целия ти живот. Така че практикуването на какъвто и да е спорт трябва да бъде задължително за всяко едно семейство. Дали ще е футбол, дали ще е атлетика, дали ще е плуване, дали ще е тенис, Дай Боже, да има повече деца в тениса, е изключително важно за правилното развитие и формирането на един млад човек.

Със спорт към прогрес.

Да.

Бойко СЕРАФИМОВ и Венцислав ДРАГОМАНОВ