Интервю на "Фокус" с Любомир Атанасов, който е сред най-успешните пловдивски предприемачи. Той е участвал в създаването и разработването на повече от 10 бранда, сред които дигитална агенция, медийна група, пиар агенция, компания за създаване на нови бизнес възможности и pre-sales процеси, както и организатор на над 25+ бизнес събития годишно в България, част от които е мащабната мрежа от конференции Digital4. Днес събитията Digital4 се провеждат в цялата страна като създават условия за правене на бизнес в регионите и спомагат за неговата дигитализация. 

Г-н Атанасов, Digital4StaraZagora започна тази сутрин и ще продължи през утрешния ден. Вие сте организатор на събитието, кажете ни какви са очакванията ви?


Очакванията за Digital4StaraZagora стават все по-големи, защото виждаме, че с всяко едно идване в града и правейки събития, самият интерес пораства. Това ни е трето издание, тоест 3 години назад вече провеждаме Didgital4StaraZagora и темата е “Иновации и тенденции за Digital маркетинг средата за 2024 г." Винаги се опитваме да бъде завършващо събитие на цялостната ни програма в 10-те града на България, които правим, да завършва по доста интересен начин и да създава емоции за следващата година. Очакванията, честно казано, те се изпълниха днес, като видяхме, че няма нито едно празно място в залата, а десетки правостоящи. Има огромен интерес от местния бизнес и не само. Аз лично, познавайки посетителите, виждам хора от всяка точка на България, които са пристигнали, защото интересът не е само локален, а бих казал и национален.

Конференциите на Digital4 се провеждат в 10 града от страната. В момента се намираме на трето издание на събитието в Стара Загора. Защо избрахте града на липите, с какво ви привлече той?

Привличането към всички събития, всъщност се случва от местни хора, които искат да направят нещо по-различно за своя град и за своята екосреда. Реално така се появи и в Стара Загора - появи се приятел, бизнес партньор, който каза “Искам и аз да направя това нещо, което вие правите в Пловдив, в София, във Варна, в Бургас. Може ли аз да бъда представител, посланик на марката за Стара Загора и заедно да направим това събитие". И реално от там започнахме да мечтаем. След като се размечтахме, стъпка по стъпка стана реалност първа, втора, трета година и надявам се това да продължава да расте. Бих се върнал и на първия въпрос за очакванията. Честно казано, мечтата ни е да пълним всички зали в България. А нещо, което не е обявено никъде официално, догодина смятаме по два пъти на година да се появим в съответните градове. Единият път с голямо събитие - конференция, както е днес и утре тук. И още един път малко събитие, в което да съберем местния бизнес, за да се запознаят, с които не се познават, да създадат контакти и да се опитат да създадат по-добра екосреда за правене на бизнес в съответния регион.

Споменахте по време на откриването, че предстоят две събития във Видин и Плевен. Как избрахте пък тези градове? Те са по-малки, ще има ли там интерес?

Тази година освен шестте големи града в България, добавихме и четири малки града. Вече бяхме в Благоевград и във Велико Търново, в които добре бяхме посрещнати от общината, от местния бизнес и за края на годината оставихме Плевен и Видин. Избрахме ги, тъй като са по поредност по големина и по интерес на бизнес, защото там се случват неща, но не толкова активно. И честно казано, нашата мисия в момента, тази година, провеждайки безплатни събития или по-скоро ние инвестирайки в тези събития, е да създадем култура на местния бизнес, да се събират, да се запознават и да видят, че и там нещата могат да се случват. Това нещо се случи в Пловдив, в Стара Загора, във Варна и вярвам, че може да се случи и във Видин, и в Плевен. Затова тази година финално завършваме с тези две събития след две седмици от сега. В тях темата е по-обща, но идеята е да създадем култура на посещение на събития, всъщност създавайки бизнес отношения.

Можем ли да кажем какви са тенденциите в дигиталния маркетинг за тази година?

Днес само това се говори, със сигурност тенденциите за следващата година, бих казал през моя поглед, тъй като в ежедневието си с това се занимавам също, е изкуственият интелект. Той е хитът за тази година и следващата. И под хит, имам предвид по-скоро не само изкуствения интелект като методология на използваме за развитие, а все по-добре как да го използваме така, че да подобрим себе си и уменията, които изпълняваме чрез catGTP, примерно.

Преди месец на събитието в Пловдив беше представена новата бизнес социална мрежа Digital4.Network. Разкажете ни повече за нейната идея и кой може да се включи?

Digital4.Network идва от думата мрежа. Това е заложено в нашата мисия и визия, може би от години назад. То за нас не е ново, ние от години мислим над този етап от развитие. И тъй като вече достигнахме, може би една от най-мащабните мрежи от събития в България в сферата на IT и Digital сектора, следващото ниво е да провокираме хората, които ходят по събития, да имат остатъчен ефект след събитието. В момента изграждаме социалната мрежа, очаква се догодина социалната мрежа да бъде вече активна. Идеята е тя да може да създава бизнес отношения и възможности между хората като социална мрежа, така да го наречем, като Фейсбук за бизнеса в събитията. На година ние успяваме да съберем над 4000 бизнеса и хора и смятаме, че тези 4000 и плюс посетители, биха продължили да си комуникират онлайн за допълнителни активности, дейности и запознанства най-вече. Защото честно казано, в моята практика съм видял много големи бизнеси, които са тръгнали от Digital4 запознанствата си по време на събитията.

А функционира ли вече тази мрежа?

Вече доизграждаме функционалностите. В началото на януари ще работи. Тя ще бъде отворена за посетителите на събитията в нашата мрежа от Digital4, а също и в цяла Европа. По време на ковид, ние създадохме събития в пет континента онлайн - в Африка, в Азия, в Америка, в Австралия и от там също създадохме много контакти. Нашата мисия, пак бих казал е, да помогнем на местния български бизнес да излезе навън и да прави бизнес навън, което е най-хубавото нещо, което може на някой да му се случи.

Сигурна съм, че е много важно за хората да знаят безплатно ли ще е и как ще могат да се регистрират потребителите? Може ли да дадем малко повече подробности?

За момента планираме тя да бъде безплатна за всички, които посещават нашите събития. Със сигурност ще бъде безплатна и за нашите посетители, и нашите партньори, и мрежите от бизнес, които достигаме. Мисля, че те вече са над 500 000 бизнеса в цяла България и смятаме да я отворим за нашето вътрешно обкръжение, така да кажа. Все още обмисляме варианта, защото трябва да намерим начин да издържаме тази социална мрежа. Вероятно някъде ще се роди идеята. Ние именно в тази посока мислим постоянно, но идеята е да е полезна и безплатна за всички, които са свързани с нас и с нашите събития.