Кольо Парамов, бившия главен ревизор на БНБ, в интервю за Аудиокаста на Радио "Фокус" "Това е България".

 

Здравейте, вие сте с аудиокаста на Фокус “Това е България". Аз съм Цоня Събчева и се радвам да ви приветствам с добре дошил в неговия пореден 88 епизод.

Доскорошният главен прокурор Иван Гешев влиза в политиката с консервативно-патриотично движение “Справедливост за България". Според него то ще се бори за възстановяване на справедливостта, смазана от олигархичния модел в последните години. Целта му е да има незаисима съдебна власт, защитена от престъпни политически посегателства. В пъвата му изява на живо във Фейсбук Гешев отговори на актуални политически въпроси, но не бе попитан за един, с давност от 10 години - фалитът на Корпоративна търговска банка, известна повече с абревиатурата й като КТБ. Близо 2 години от юли 2014 г.  до май 2016 г. като наблюдаващ прокурор той е работил само по делото за източването и фалита й. Участва в съставянето на акта по делото КТБ от 10 821 листа, командирован е в Специализираната прокуратура, на която става административен ръководител. По-късно става и заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Делото започва през 2018 г., но и до днес не е приключило дори на първа инстанция. Междувременно Специализираният съд бе закрит, а материалите бяха прехвърлени в Софийския градски съд (СГС). И въпреки че Европейския съд по правата на човека още на 1 септември м.г. реши, че лицензът на КТБ е отнет незаконосъобразно, не е известно по въпроса в България да има някакво решение.

Финансистът и бивш главен ревизор на Българската народна банка Кольо Парамов написа книги по този въпрос и от години се занимава с неговото изследване. Затова го поканих на разговор и той е гост в епизод 88 на аудиокаста на "Фокус“ “Това е България". Добре дошли в аудиокаста на "Фокус“, г-н Парамов.

Аз ви благодаря твърде много, че направихте толкова точно въвеждане като обхват и като мащаб, което дава възможност човек не само да се замисли, но да отговори по-точно и по-всеобхватно на този фундаментален въпрос за България, за фалита на КТБ, тъй като от него би следвало да произтекат някои тежки изводи и да се вземат едни много сериозни мерки. Аз допълнително се бях занимавал тук, преди месец, с този въпрос. И веднъж стигнах до заключението, че трябва да се зададат към г-н Гешев най-малко 10 въпроса.

Ако имахте възможност да се включите в разговор с г-н Гешев, за какво бихте го попитали?

Аз бих го попитал за следното: първо, кой и кога възложи на Цацаров, според него, да стартира фалита на КТБ? Второ, кога Цацаров успя да осъзнае, че Гешев е най-успешният продължител на старта на фалита на КТБ? Трето, как Цацаров прие условието, че КТБ е в несъстоятелност, след като нямаше никакви точни и ясни справки на БНБ. Те бяха в противоречие с банковата общност и с всички професионалисти. И четвърто, как Гешев прие и продължи цялата сага за фалита на КТБ, след като абсолютно е неграмотен в тази сложна материя? Пето, как г-н Гешев бе определен след 9 години умисъл, кражба и прихващане за много милиарди, да задължи съда в България да елиминира постепенно процеса като основен в правосъдието на нашата държава? Шесто, защо Гешев, след като се убеди, че Пеевски и всички, които са се противопоставили в правния свят за България, не направи нищо да потърси отговорните хора за това? Днес той вече започва да говори. Ако приемем, че г-н Гешев, седмо, не може да разкрие политическата обвързаност, може ли да обяви, как е бил обвързан и защо? Осмо, този въпрос засяга цялата операция за България, в бъдеще време “Чисти ръце" и Гешев трябва да осъзнае своята роля в българските не чужди ръце, а истинските чисти ръце. Така че той се превръща в идол на прехода. Самият той, Гешев, днес не осъзнава, колко е велик за прехода, ако се разприказва, както се полага. И ако въздигне честността в България, като еталон на последователността. Въпросът е обаче, дали той ще се разприказва. Девето, Гешев трябва да бъде удостоен с уважение, защото неговите признания ще променят България като ход на политика и движение напред. И последния въпрос, който поставям, е - Гешев е същностният модел на грандиозната промяна, от която се нуждае нашата държава. Той ще може да даде повод за онази същностна промяна, която наистина вече очакваме в продължение на 33 години.

Г-н Парамов, тук се нуждаем от известно изясняване. Вие обвинявате ли г-н Гешев за ролята му във фалита на КТБ като основен наблюдаващ прокурор, или в крайна сметка смятате, че той сега би могъл, най-образно казано, да  изчисти греховете си, като даде ясната картина за това, което се е случвало и по тази афера?

Зад тези 10 въпроса, с тези 10 въпроса стои точният отговор, който вие зададохте. На практика, ние се нуждаем от този голям отговор днес, защото сме загубили около 10 млрд. лева от фалита на КТБ. Ние се нуждаем от това, защото 23 предприятия бяха закрити, затова защото 17 700 човека останаха без работа, затова защото 650 човека, работещи в КТБ, преживяха много трудно, някои даже не  успяха да оживеят. На практика целият този умишлен, нагъл процес, който бе проектиран, който бе стартиран и най-накрая, който бе реализиран, се нуждае от един уникален свидетел на същностната промяна. Той се казва прокурорът  Гешев, той знае абсолютно всичко, знае кой е разпоредил, по какъв начин е проектирал нещата, как ги е насочил, как тези 10 000 страници, които са изследвани и написани, са в същностния план неистината за фалита на КТБ. А оттам може да се докаже и последвалото съучастие и предопределение като условие, защото не можеш да нанесеш на държавата такава щета и да бръкнеш в бюджета с 10 млрд. лв., и да блокираш една банка, и да разпродадеш нейните активи по най-безобразния начин, по най-евтиния начин, по най-наглия начин за бюджета и за загуба на държавата. И в същото време да останеш неопетнен, чист като сълза и прожектор на промяната в България. Това са абсурдни тези. Следователно, имаме на лице едни факти, последователни обстоятелства, защитени достойнства, абсолютно точни и ясни финансови справки и от другата страна имаме пряк умисъл на длъжностни лица, като започнете от Иван Искров, минете през целия Управителен съвет на БНБ, като отидете при Гешев, и като отидете при Цацаров, и като задвижите цялата тази комбинация, излизат въпросите - кой я стартира, по какъв начин, кой я планира, кога я планира, по какъв начин, как успяха да възстановят 850 млн. на избрани лица поетапно и поименно, как заблудиха схемата и продължиха в продължение от март до май и впоследствие от май до ноември, за да се получи фалита. И в крайна сметка, как реализираха тази наглост като условие за загуба на нашата държава.

На първата си среща по Фейсбук, Иван Гешев казва, цитирам: “Осъзнах, че никоя прокуратура не може да се пребори с кражбите, корупцията, далаверата и съсипването на държавата, ако те са превърнати в държавна политика. Така е в последните десетилетия", край на цитата. Как ви звучат тези негови думи в контекста на сагата за фалита на КТБ, за която вие самия сте проучили хиляди документи?

Ето въпрос, като полуотговор. Това означава следното, че той казва, че не е в състояние, след като е получавал 36 заплати като главен прокурор на републиката, да направи абсолютно нищо по отношение на разкриването на определена схема, и да моделира поведение, от което да стане ясно, че той разкрива същността на проблема. Защото ако беше назначил двама съдии, ако бяха утвърдили двама съдии в разнопосочен план по отделно и бяха започнали да работят с още 4 екипа, те щяха да получат абсолютно точната информация. И това изказване днес нямаше да бъде точно. Защото те щяха да докажат, че има правна система, която е регламентирана в абсолютната си точност, в абсолютния детайл, която разкрива абсолютно всичко, защото това бавене, това бавене, уважаема госпожо, ни води до друг проблем, води ни, прехвърля ни в схемата  на американския съд “Рико", където се трупат едни лихви, които според моите скромни изчисления, вече ще надскочат 500 млн. щатски долара, и които в един момент ще станат още 1 млрд. лева към онези 10 млрд. загуба и така ще станат вече 11 млрд. лева. Защото абсурдно е ти да разрешаваш на двойно изкупуване и прехвърляне на прехвърляне на пари, да даваш възможност да купуваш бразилски бондове, да завърташ някакви схеми, да пуснеш 5-7 фирми, да използваш еди кои си офшорни бази и в крайна сметка да регламентираш съучастие. Вместо да отидат и да почукат на вратата на един много важен човек, на наследниците на Джон Едгар Хувър, който направи ФБР в Америка, роден 1895 живял до 1972 г. и е първият шеф на ФБР, вместо да отидат и да почукат на вратата на наследниците на Джон Хувър, и да попитат: а бе, я кажете какво става в България? Какво става? В БНБ в трезора има там 20 млрд. съхранени евро, с които ние балансираме целия оборот на държавата. А в чужбина има 50 млрд. долара, 50 млрд. долара в 4430 офшорни фирми. И веднага хората на Хувър, наследниците ще отворят книгата и ще започнат поименно, зад тази фирма този стои, зад тази фирма този стои, тази фирма е кодирана, тази е прекодирана, тази е такава, тази е онакава, тук са прехвърлени еди какви си пари и еди какви си... и тогава ще се знае абсолютно всичко за България. Те желаят да мълчат, и накрая излиза констатацията на бившия главен прокурор, който е освободен преди 30 дни, че той осъзнава сега, че цялата тази мащабна нагла схема за развитие на мафията в България била в последните 30 години. Ами нали ти самият работиш в последните 15-20 години и си се качил на върха в последните 10 години като разследващ прокурор, стигайки до върха, до главния прокурор, да не можеш да успееш да извадиш поне един факт, който да докаже цялата тази условност. Защото ние започваме да се съдим, да се чудим, и в крайна сметка да не разбираме. Съобщава, примерно г-н Костадинов, народен представител от “Възраждане", че 27 000 кг или 27 т от златото на България е изнесено в чужбина в Англия. И ето, аз като главен касиер,  главен ревизор на БНБ, който в продължение на 29 месеца, забележете, 29 месеца събираме българското злато от цял свят и доставяме 40 т 403 кг злато, преработено, унифицирано, вкарано под земята в трезор № 1, подредено по фишове, описано с протоколи и с всичко, да позволим всичката тази работа за 30 месеца да я изнесем обратно. И питаме сега във въпроса, и все едно, че главния прокурор не знае, кой бе, кой финансов министър беше: при Иван Искров, при Милен Велчев ли беше или някой друг, който е изнесъл това злато. Кога е изнесено това злато? За колко години е изнесено това злато? На какъв лихвен процент е изнесено това злато? Какви гаранции има, при условието, че днес управителя на БНБ Димитър Радев, който се гласи да остане още един мандат за такъв, примерно казва, че не можем. Костадинов го пита най-скромно и неподготвен, защото не знае за какво става дума, не можем ли да си върнем златото и той отговаря “не, не е възможно да направим това". Следователно, както днес Гешев се оправдава за ситуационната връзка, така трябва да разберем и другите неща, защото някой за да направи този ход, той има голям интерес, за да събереш ти 40 тона 403 кг от цял свят събрано, надстроено, подготвено, обработено и да го доставиш в България и след това да разбереш, че наследниците са направили обратното, добро утро на цялото това незнание.

Докъде стигна работата на Окръжния съд в Ню Йорк по гражданското дело, заведено за КТБ, по Антикорупционния закон "Рико“?

Миналата година януари месец съдията, заместник-председател на Окръжния съд в Ню Йорк, беше разпоредил и даде 15-месечен срок на българския съд. Софийският градски съд трябваше да гледа делото вътрешно, у нас, и после Висшият касационен съд да излезе с решение. Тези 15 месеца свършиха през март, в края на март тази година и се завъртя едно удължение с още 6 месеца, защото щатът Тексас имаше едно искане за допълнителната проверка по отношение на разликите, които се получават към петте основни фирми, с които са ангажирани господата Пеевски и някои други хора и двама български граждани, които имат и американски паспорти, в чиито офшорни сметки има преведени част от тези пари. Сега основният въпрос, голямата дума, ако мога така да се изразя, по този проблем е думата "давност“. Давността. Значи американците питат следното: дали българският съд ще признае чрез признанието на Българска народна банка давност по събитията за обявяване на фалита на КТБ. Ако българският съд признае тази давност, то тогава следва решение по отношение на глобата и лихвите, които ще бъдат прехвърлени по отношение на това дело. Ако българският съд, за което аз съм сигурен, че няма да признае никаква давност, нито БНБ ще признаят някаква давност, делото се връща автоматично в Америка и то продължава по схемата на делото "Рико“. Досега от разглежданите процеси по закона "Рико“ няма абсолютно един случай, който да се е отървал без много, много сериозно наказание, т.е. нашите представители, които са подсъдими в случая, и като вариант няма да бъдат по никакъв начин пожалени, защото в България няма да се намери съдия, който да признае давността като реална и да приеме условието, че той ще бъде наказан с огромни лихви в директен план заради това признание. Следователно, за да се отърват от тази отговорност, за да получат, за да лансират тази безотговорност, те ще направят всичко възможно да не приемат това условие и американският съд ще ни осъди на своето заседание в директен план, поименно, с всичките му подробности като условия и като ангажимент за отговорност. Това отива някъде около 500-505 милиона долара.

А кога очаквате такова дело да стане г-н Парамов?

Това дело ще стане след 1 септември. Ще стане след 1 септември, защото имате 31 март – 1 септември 6 месеца и след 1 септември отказът на българския съд, Софийският градски съд – Висшият касационен съд, отказ от документално признание. Те ще продължат по техния закон и този отказ ще бъде директно и ясно продължен с всичките отговорности и последствия към закона "Рико“.

Кои са българските граждани, обвинени по закона "Рико“ по това дело и какви ще бъдат последствията за тях, тъй като те са в България, а законът е американски и съдебният процес е американски?

Вижте, част от тях имат и американско гражданство. Г-н Пеевски има 5 фирми, представителите на Първа инвестиционна банка имат там двама участника. Значи БНБ е страна, подсъдима отделно по делото. Има двама български граждани, които са в САЩ, и има други подотчетни лица, които в детайлен план в момента не се съобщават, не заради друго, а заради връзката на признанията по отношение на прехвърлянето на пари. И има хора като фирми, които участват по плащането. И най-важното, най-важното – подсъдими са двамата квестори на КТБ, които започнаха да превеждат пари от сметката на КТБ в началото, когато бяха назначени, в разни посоки и които ще носят отговорност по цялата тая система за старта на неправилния фалит.

Нали знаете, какви са основните аргументи да не се даде ход на делото в България? Основно е, че г-н Цветан Василев не се явява пред тукашен съд, за да му бъде отправено обвинение.

Това не може да бъде причина. Ако един наистина действащ съд с всичките му детайли приема решение, трябва да приеме двустранната схема, че опасността г-н Василев да бъде убит, ликвидиран на територията на България след връщането му за даване на ясни показания е много голяма, че не може да бъде гарантиран животът му от българска страна, то той може да даде факти, обстоятелства, последователни данни по фалита на КТБ и по други начини. Може да се ангажира Европейски съд, може да се ангажира схема по Страсбург, може да се ангажира схема по видеовръзка. По всякакъв начин г-н Василев като един логичен, точен, ясен и последователен свидетел може да запознае в абсолютен детайл всички органи в Република България, които се интересуват от това. Още повече че самият г-н Цветан Василев има интерес, голям интерес, точен, ясен, категоричен интерес всичко, свързано с КТБ, което му беше приписано в умишлен план, с наглост и с предизвикване на омраза, и с огромна лъжа, да бъде изяснено в детайл. Значи всеки, който е набеден, има интерес да докаже обратната сила на действието, така че след като този втори Буров на България, създал условието за функциониране на банка, към която има такъв интерес и която е разграбена по най-безскрупулния начин, нормално е да търси своята защита и своята реакция като модел на поведение, за да реализира програма, която да му гарантира както живота, така и истината по делото.

Много ви благодаря за това, че приехте този разговор, благодаря ви, че поставихте важни въпроси, в светлината на които може да се направи сериозен анализ за случващото се в България. Ще продължим с вас да следим темата. И до нови срещи.

Цоня Събчева