Изпълнителният директор на общинската фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев в интервю за предаването "Цветовете на България" по Радио "Фокус", за мисията на Фондация "Пловдив 2019" след Европейска столица на културата.

Предвид факта, че фондацията беше създадена  заради “Пловдив европейска столица на културата" моят първи въпрос е каква е функцията на фондацията сега?

Аз също бих започнал с точната дума, мисията на фондацията наистина е да запази енергията от Европейска столица на културата, наследството, за което ние говорихме през цялата 2019 г., че това, което се случи в Европейска столица на културата цяла година, тази експлозия от събития, от емоции в града, които преживяхме заедно, да продължат и след годината на  титлата. Нашата основна цел беше още, разбира се и на мониторинга в Брюксел, ние го казахме, че наградата на Мелина Меркурий, която ние тогава спечелихме, с решение на Общинския съвет ще бъде така конструирана цялата програма, че и след 2019 г. ние да говорим за наследство на този, бих го нарекъл, най-голям европейски проект за култура, който се случи в България, в Пловдив. Така че и след двете години на ковид, ние продължаваме да работим по програма “Наследство" на Европейска столица на културата, за да може, по някакъв начин, да съсредоточим една интересна програма, която гостите и жителите на град Пловдив да продължават да виждат.

Да, и понеже всички погледи на обществеността са обърнати постоянно към фонда, който генерира фондацията, като финансов ресурс, та хората се вълнуват от това как се харчи този финансов ресурс. Всъщност, в момента вие разполагате с достатъчно средства, как ги разпределяте, какви са проектите по програма “Наследство"?

Програма “Наследство", пак казвам, направихме в началото на тази календарна година. Едно решение беше взето, чисто политически от Общинския съвет, подкрепено доста широко в местния парламент. В него те казаха да, Пловдив продължава да изгражда своята програма и продължаваме да финансираме и през 2023, 2024 и 2025 г. структурата, която направи Европейска столица на културата. Реално, големите средства, които са отделени, те са в размер на 1,3 млн. лева всяка година, са изцяло за програмата, свързана с реализацията на проектите. Знаете, че фондацията може би е една от най-прозрачните структури. Ние на всеки 3 месеца правим отчети за своята извършена работа по програмата. От няколко години журито, което утвърждава проектите, свързани с отворените покани, е изцяло външно, то не е част от фондацията. Така, че работим изключително прозрачно, средствата, които са отделени по някакъв начин структурират програмата и дават нови сили, нова енергия на фестивалите да продължават да съществуват в Пловдив.

Има и един друг показател, по който сте доста атакувани. Това, че като че ли пловдивските творци малко се включват във вашите програми. Повече, като че ли се финансират артисти от вън, от София, от други градове. Това така ли е наистина и до каква степен са застъпени при вас типично пловдивските проекти?

Ние миналата година направихме цял раздел в отворената покана, която беше “Творческият Пловдив". Там отделихме почти половината от отворената покана да бъде само за пловдивски организации, за пловдивски творци. Нашите покани винаги, така или иначе, са изграждани като условие и като правила, че всичко трябва да се случва на територията на града. Дори и през 2018 и 2019 г, когато ние подготвяхме Европейска столица и през 2019 г. присъстваха изключително много пловдивски творци. Ние сме единствените, които направихме и програма за читалищата, като творци, които могат да идват да кандидатстват и т.н. През 2021 г., мисля, че когато започна кризата, свързана с ковид, ние първи реагирахме по отношение на това, да подкрепим пловдивските творци с един кризисен фонд тогава, който мина с решение на Управителен съвет. Така че мисля, че това, което излизаше в пространството, че ние по някакъв начин работим с организации, които са извън града, не е вярно. Разбира се, големите фестивали, които се случват в Пловдив, ги организират хора, които не са от местни организации, но това са фестивали, които са създадени за Пловдив. Това са фестивали, които се случват в Пловдив, те са разпознаваеми в България вече, че са пловдивски фестивали.

В града има една голяма част уникални, самобитни, типично пловдивски творци. Дали не сте мислили по тази тема за уникални проекти, за хора, които не са обхванати от организации, но са типично пловдивски творци и са си по свой начин, така да се каже, уникални, типични и единствени, дали сте мислили в тази посока?

Да, разбира се, тук не говорим за организации, не говорим за NGO, или по някакъв начин структури, които функционират, дори и творци, вие нарекохте с точната дума самобитни. Ние имахме хора, които кандидатстваха от Камарата на занаятчиите. Имахме един прекрасен проект, свързан с духане на стъкло, едни прекрасни неща, които се случиха, така че нашата програма е изключително шарена, обхватна - от големи фестивали, които събират хиляди хора, до наистина малки творци, до чието изкуство човек може да се докосне.

Какво остана от програма “Наследство" за тази година, какво още остана да видим?

Останаха няколко събития, "Shake That Хълм" 2023 остана, “Улица дистанционна", която ще се случи през септември на ул. “Иван Вазов" и още няколко събития. Ние, със сътрудничеството на отдел дирекция “Култура" и отдел “Туризъм" направихме тази година една програма “Фестивално лято", която обединява не само проектите, част от програмата на Европейска столица на културата, а дори интересни неща от културния календар, от туристическия такъв, обединихме ги в една обща програма “Фестивално лято", отпечатахме една книжка, за да може наистина гостите и жителите на града да се запознаят с програмата, която се случва въобще в Пловдив.

А какво се случва с резидентната програма “Адата"?

“Адата" изпълни своя ангажимент, ние направихме един дигитален албум с всички творци, които работеха на “Адата". Мисля, че тя се получи по най-добрия начин. Няма към момента инициатива, свързана с това през новата година да продължаваме с тази резидентна програма. Работим изцяло по програма “Наследство".

Какво друго искате да ни кажете?

Може би е хубаво да се каже и това, че тази година за първи път  като част от нашата програма, наша продукция беше FIRST® LEGO® League Plovdiv. Това е най-големият фестивал за Лего роботика, който се провежда в над 100 страни. Съвместно с Центъра за творческото обучение, развойният център на SAP в София и "Уча в Пловдив" направихме така, че в Колодрума да съберем няколко хиляди деца, които да видят наистина за първи път такова събитие по лего роботика. Мисля, че думата, която бих употребил е уникално. Надявам се и през новия сезон, и догодина да видим наистина това събитие надградено по някакъв начин, защото беше изключително интересно.

И това, което прави Кукленият театър, също е с ваша подкрепа?

Да, да, също кукленият театър има проект, подкрепяме го, разбира се, Регионалния природонаучен музей, библиотеката, всички творци, всички пловдивски организации винаги са добре дошли да кандидатстват по програма “Наследство". Ето, с това започнахме разговора, че програма “Наследство" по някакъв начин дава тласък извън енергията на Европейска столица на културата, но се усеща наистина този полъх от годината на титлата.

Това е хубаво и наистина се усеща съживяване на туризма, заради всички фестивали и събития.

Това е и икономическа енергия, разбира се. Ние бяхме направили едно изследване след 2019 г., че всеки инвестиран лев се връща по 4 в икономиката на града, така, че виждате какво става и със събитията на “Opera open" града се пълни, хотелите са пълни, това е ефектът от Европейска столица на културата. Наистина, този икономически ефект, който се случва въобще в града и това е чрез инструмента култура, което е най-хубавото нещо. Ние вече говорим за хора, които идват не само за уикендите, идват за фестивали. Тази фестивална култура, по някакъв начин вече Пловдив я създаде, ние сме най-яркият образ в България за това нещо.

Да, и за още нещо се сещам. Търсят ли се специалистите на фондацията за обмяна на опит, за други градове, които кандидатстват за Европейска столица на културата?

Разбира се, тъй наречената КОК общност, това е семейството на градовете на Европейската столица на културата, това е едно голямо семейство от бивши, от настоящи, от бъдещи европейски столици на културата. Когато един град, една държава, е спечелила така или иначе този проект, неминуемо това са изградени контакти, това са изградени партньорства, които продължават да работят и след годината на титлата. Ние имаме връзка с всички бъдещи европейски столици на културата, с всички минали европейски столици на културата. Така, че това е голямото семейство на Европейска столица на културата.

Много благодаря за това интервю!

И аз ви благодаря!