Карлос Насар, олимпийски шампион по вдигане на тежести в категория до 89 кг от Игрите в Париж, в специално интервю за Национална радиоверига и агенция "Фокус".

Здравейте, уважаеми слушатели и зрители на "Фокус“. Здравей и ти, Карлос. Радвам се, че отново си във "Фокус“, този път след спечелената олимпийска титла. Отминаха ли вече емоциите или още ги има, месец и половина след спечелването?

Старая се максимално да ги потискам емоциите и да ги забравям, тъй като ако искаме да имаме следващи успехи, трябва това състезание да остане в миналото и да се съсредоточим върху следващите ни цели.

Постигна нещо, което на твоите години трудно някой някога е постигал – да станеш европейски, световен, олимпийски шампион, със световни, олимпийски рекорди към тях. Това го направи на едва 20 години. Преди точно пет години с теб направихме първото интервю, ако си спомняш. Тогава стана световен шампион в Лас Вегас за кадети. От този момент досега смятал ли си, че можеш да качиш всички тези върхове в твоя спорт на едва 20 години?

Смятал съм. Аз и тогава в интервюто го казах, в първото интервю – помня много добре. Това ми е било мечтата. Сега дали съм смятал, че ще го постигна – винаги е имало някакви съмнения, тъй като едно нещо е да го искаш, друго е да го можеш и съвсем трето вече е да го направиш и обстоятелствата да са с теб. Вече успях да го направя, вече имам нови цели в очите си и продължаваме напред.

Интересът към теб у нас и по света е огромен и се вижда, че се превръщаш в лице на спорта в глобален план, не само у нас, редом до мегазвездата Лаша Талахадзе – предполагам го знаеш, няма как да не го знаеш – състезаващ се при най-тежките. Кажи ни получаваш ли поздрави и съобщения от такива легенди като него в твоя спорт, от други спортове?

Да, той дори ми е личен приятел, Лаша Талахадзе. Получавам поздравления от Пирос Димас, който е три пъти олимпийски шампион и един път втори. Получавам поздравления от много големи личности, и от българските наши звезди във всички спортове. Това доста ме радва.

На Игрите в Париж буквално прегази конкуренцията, но до качването на подиума ти заедно с твой екип се изолира извън Олимпийското село. Каква бе причината за това изолиране и имаше ли страх, че може да бъде компрометирано твоето участие на форума?

Причината за това беше, че исках малко спокойствие, тъй като вече съм малко по-популярен навсякъде, където има хора. Леко ми идва в повече, макар и да не е неприятна самата обстановка, но просто ме изморява това нещо и реших да съм известно време сам, след което естествено, 8 дни преди състезанието влязох в Олимпийското село, тъй като не искам да смятат други български спортисти от всички спортове, че се имам за нещо повече. Влязох с тях заедно в Олимпийското село, ходихме навсякъде заедно с тях там. Просто трябваше да се подкрепяме един друг в този изключително важен за всички олимпийци момент.

След като стана олимпийски шампион, се видя радостта в очите на новия президент на федерацията Антон Коджабашев, както и в тези на треньора на националния отбор Иван Иванов при спечелването на златото от теб. Тогава сякаш изглеждаше, че всичко е отминало като проблеми. След Игрите обаче стана ясно, че нещата не са така. Какво се случва в момента?

В момента се случва... Можеш ли ти да ми кажеш какво се случва, например? Ти какво забеляза от присъствието му от самото начало в федерацията, откакто дойде? Нещо забеляза ли, някаква промяна? Не, най-вероятно не. И това е проблемът, и моят проблем към него, защото просто нищо не се случва. Имаме задължения, нямаме договори. И като цяло смятам, че той няма професионалните способности да продължи пътя на Федерацията, който трябва да измине, тъй като имаме всички успехи, просто ни трябва един човек с визия за нещата, който да направи стратегия, тази федерация да се движи напред.

Добре, ти казваш, че Федерацията няма приходи или спонсори.

Ами Федерацията няма приходи. Освен че няма приходи, тя ще остане и без състезатели. Освен че ще остане без състезатели, състезателите, които са останали… Има голям шанс да бъде отнет лиценза на тази федерация и да не можем да участваме на Световното първенство декември месец в Бахрейн, което също е огромна тъга за нас, тъй като ние сме тук не заради тези пари, които вече не ги виждаме от колко време, ние сме тук, защото обичаме този спорт и искаме този спорт да върви напред. Бездействието – всъщност това е страшна спънка за нас. Ние искаме деен човек, който да бъде начело на нашата Федерация, да излъчва сила и спокойствие, който да ръководи нас, както нас, така и треньорите ни, така децата на някои и т.н.

Добре, кой е този човек, който ти смяташ, че може да извади от блатото вашата федерация?

Тепърва сега трябва да се запозная кой ще подкрепя, тъй като много хора ще ми се доверят за това нещо. И бих искал хубаво да погледна новите желаещи и да представят плановете си оттук насетне. За мен най-важното е шефът на Федерацията, новият или който и да е шеф на Федерацията, да обича и да милее за спорта, който ръководи.

А няколко лица, които смяташ, че евентуално може да подкрепиш?

Ами, отново не мога да спомена никого, който ще подкрепя, тъй като още не съм запознат с нищо. Но просто вече е време да се заеме твърда позиция и нещо да се случи с нашата Федерацията, тъй като според мен нещата не са толкова сложни, колкото ги описват, че са. Просто трябва един добронамерен човек, който да вдъхва доверие на хората. Нямаш ли доверие, нищо няма да се постигне.

Видяхме какъв беше отзвукът от Европейското, което беше у нас. Няма ли някакви спонсори, които да наливат пари във вашия спорт, да помагат за изчистването на тези около 700 000 лева?

Разбира се, че има спонсори. Има спонсори, които веднага биха дали тези пари. Просто не могат да дадат пари на човек, на който нямат доверие. Г-н Антон Коджабашев за жалост е известен с предишното си ръководство на Федерацията, когато е бил отнет лиценза, което не е добра реклама на нашата федерация. Хората малко или много го познават и просто причината, поради която не искат да работят с него – аз не мога да я кажа и не я знам, но е факт, че повечето хора не искат да работят с него. И това е нашият проблем. Не може този човек, на когото никой няма доверие, да ни ръководи. Ние все пак искаме да сме освен една федерация с много успехи, искаме да сме маркетингово добре, с хубаво лице, с достойни хора вътре. Ние искаме самата федерация, както се казва, да свети.

Добре, разбрахме, че все още имат проблем с изплащането на заплатите от Федерацията. Ти дори не получаваш. Кажи повече за това. Откога не сте получавали, кои не сте получавали, колко заплати не сте получавали?

Никой не е получавал заплати от декември месец 2023 г. Вчерашно интервю имаше г-н Антон Коджабашев, в което той твърдеше, че скоро няма дори да има договор с Министерството. Да преведа това на хората, които не разбират – щом Федерацията няма договор с Министерството, няма да има и заплати. И всичко това се казва без срокове, без нищо. Предполага се, мрънка се и нямаме твърд отговор на нито един от въпросите ни. Ние имаме много въпроси. Още повече, че клубовете вече е доста трудно да работят и да задържат децата в тях, тъй като когато няма състезания, когато няма средства да заведеш тези деца на състезания, ти губиш техния интерес. В момента интересът на децата се дължи на успехите. Но това са деца, техният интерес много бързо си отива. За това това нещо трябва да се промени спешно, тъй като просто после ще е много трудно да възвърнеш поколенията от... даже не можеш да възвърнеш това поколение, което идва след нас, и ще се получи дупка в самия процес. След нас искаме да има още щангисти, още медали да носят на страната ни и да прославяме Родината си, за която сме се борили ние, треньорите ни и т.н.

Има ли някой от твоите колеги от националния отбор, които вече смятат да се откажат от спорта точно заради липсата на средства, на заплати?

Ами има. Има и отказали се... Хората имат семейства, които трябва да гледат. Те не могат да разчитат на Антон Коджабашев, тъй като той не отговаря точно на въпросите ни.

Добре. Вярно ли е това, което каза пред колеги – че Федерацията ти иска 30% от спонсорските договори в замяна на това да подпишеш договор, за да получаваш заплата към Федерацията?

Това нещо ми беше казано преди Олимпиадата от човек във Федерацията. И да, вярно е. За това нещо ми се обадиха, казаха ми: така и така, 30% от твоите доходи трябва да бъдат превеждани във Федерацията. Но този въпрос едва ли вече е толкова важен, тъй като Антон Коджабашев вчера излезе и каза "Не е вярно“. Т.е. надявам се да нямам такива неща в договора си. И другият въпрос е, че ние нямаме и договори сега, камо ли да пише нещо в тях.

Легендата Стефан Ботев разкри тези дни в интервю, че нещата не вървят. Той ли е следващото име, което трябва да поеме кормилото?

Все още не мога да гарантирам нито за Стефан Ботев, нито за никого. Но определено бих го подкрепил, ако харесам идеята му. И също много важно за мен е да няма никого от лицата във Федерацията като Иван Иванов, като Антон Коджабашев или като Димитър Димитров. Иначе все едно става същата федерация.

А как си обясняваш атаките към бившия шеф на федерацията Ариф Маджид?

Ами, атаките към бившия шеф на Федерацията са, просто защото явно няма друга тема на разговор в момента. Атаките – според мен това са неверни неща. Според мен нито са били похарчени 300 000 лева. Дори да е имало някакви похарчени средства, според мен тези средства са в размер на 40 000 лева. Те са възстановени веднага от г-н Маджид. И нека не забравяме, че на г-н Маджид му бяха дали предложение, след като свърши Европейското първенство, да преминем на разсрочено плащане и да работи нашата федерация. Докато в момента, в който встъпи г-н Антон Коджабашев, това предложение отпадна и вече се иска цялата сума накуп. При г-н Неделчо Колев имахме глоба 350 000 лева. Неделчо Колев откри хора, които да я платят, и глобата беше платена. Такова бездействие просто не е имало досега, докато аз съм вдигал тежести.

Имаш ли информация от останалите момчета от националния отбор дали ще продължат да се състезават? Аз те питах вече, но мисълта ми е дали имаш конкретика за някой?

Тези момчета ще се състезават, защото обичат този спорт. Но за голяма тъга, ако вземат лиценза на Федерацията и няма световно първенство, според мен ще ги изгубим и тях, тъй като вече се проточват много нещата.

Добре, но Световното първенство е в Бахрейн, а за участие на световно първенство трябват средства за лагери, дори за пътни. Въобще как те ще стигнат до Бахрейн?

Ами именно това казвам – вариантът е единствено г-н Антон Коджабашев да подаде оставката си или да бъде избран друг президент.

Повечето спортисти неглижират турнирите в олимпийската година след спечелване на олимпийска титла. Не и ти. Изявил си желание да участваш на Световното първенство в Бахрейн в края на годината. Въпросите ми са няколко. В коя категория ще бъдеш там – 89 или 94 кг?

То все още няма да има 94 кг. Това ще е последното състезание, на което ще има моята категория, и следващите категории не са ясни. И засега не мога да кажа в коя категория ще бъда след това, но на това състезание специално ще бъда на 89 кг категория.

Блазни ли те това, че на 89 кг ти липсва световния рекорд в първото движение?

Ами блазни ме, определено. И мисля, че имаме възможност да го променим, като последно състезание да се затвърдим като цяло с рекордите.

Причина за участие ли е да искаш да спечеш всичко възможно в спорта в една календарна година?

Причина е, да, причина е, тъй като все още не съм го постигал това нещо.

Добре. А причина ли е също и това, че искаш да докажеш, че няма кой друг да бъде избран тази година за "Спортист на годината"?

Не. Аз смятам, че и това, което направих, вече е достатъчно, че да изберат мен. Мисля, че симпатизирам на твоите колеги и на теб и мисля, че съм заслужил. Вече това е тяхно решение. Аз отдавна съм спрял да се трудя точно за това нещо, тъй като мечтите ми са доста, доста, доста големи.

Знаеш ли кой е Ахмед Тажудинов?

Не зная.

Това е актуалният азиатски, световен и олимпийски шампион по борба в категория до 97 кг на свободния стил. Той е родом от Дагестан, Русия. Знаеш ли защо те питам за него?

Защо?

Защото той се състезава за Бахрейн. Има ли възможност при ново феноменално твое представяне на Мондиала сега, което е именно в Бахрейн, да получиш оферта било то от Катар, или от домакините от Бахрейн, или от друга държава, която да няма как да откажеш?

Не, няма такъв вариант, няма как да не откажа. Винаги ще откажа, стига всичко да е наред с нашата Федерация. Макар и да не е наред, аз съм човек, който е готов да се бори, който обича Родината си и ще направи всичко възможност да участва за собствената си държава. Има хора, които ме подкрепят тук, и просто не мога да оставя нещата така.

Тажудинов обаче по същия начин казва, че обича много родината си, нон-стоп пуска story-та в социалните мрежи от Дагестан, от родния град, от родното село, но се състезава за Бахрейн. Същевременно ето сега, след олимпийската титла, получи апартамент от Дагестан в Дагестан, все едно е спечелил титлата за родината си. При теб може ли да се получи нещо такова?

Не, не, не. Определено не ме блазнят пари. Аз бих казал, че това, което получавам, ми е достатъчно и просто искам да имам всички условия, за да мога да бъда шампион.

Искаш да се превърнеш в легенда на България?

Да, това е много трудно. Тук вече нещата стават доста по-трудни, тъй като вече трябва да покорим и втори олимпийски връх, след това и трети, за да се случи това нещо. Тук вече просто не стига да си добър, за да си легенда. Тук вече трябва да си вманиачен в това нещо, което правиш.

А ти си, нали така?

Аз съм, но определено има по какво още да се работи.

Добре. В предходното интервю пред "Фокус“ каза, че единственото, което би те накарало да вдигаш за чужда държава, е неуважение от страна на федерация и хората от твоя спорт, а не пари – точно, както и сега ми каза. Още ли си на това мнение или вече не смяташ, че има нещо, което да те накара да се състезаваш под чужд флаг?

Не съм на това мнение, тъй като вече застанаха доста сериозни хора зад гърба ми, които ми показаха подкрепа и които ми показаха, че нещата могат да се променят. За съжаление, просто трябва да си минем през стъпките, които трябва да се преминат, по пътя, който трябва да извървим, за да се случи това, което се случи с мен и с Федерацията по вдигане на тежести и да имаме федерация за пример.

Добре, казваш, че това ще ти е последното състезание на 89 кг. Следващата категория коя ще бъде? Ти казваш, че може да не е 94 кг?

Ако следващата категория е прекалено много и не мога да кача тези килограми, се говори, че ще има и 85 кг. Ако има 90 и нещо кг категория, ще участвам в такава категория. Ако вече следващата категория е над 100 кг, ще се принудя да сваля на 85 кг.

Точно това щях да те питам, защото ти ми каза, че трудно качи до 89 кг в началото, трудно изпълни категорията. А сега дали няма да ти бъде трудно да изпълниш 95 кг или 97 кг?

Ами 95-97 кг бих могъл, макар и да е трудно, това не означава невъзможно. Пък и на мен това ми е работата да се справям точно с такива предизвикателства. Но вече над 100 и нещо кг категория, мисля, че ще бъде невъзможно или доста-доста по-трудно. И ще се опитваме, което вече ще е малко на късмет, ще се опитваме да се адаптираме на долната категория, ще видим как е положението на долната категория, все пак най-важното е да съм здрав. И ще решим впоследствие в движение, тъй като спортът не е нещо от което можем да очакваме всичко написано и така.

Заяви, че вече нямаш търпение за Олимпиадата в Лос Анджелис, има ли яснота около това от части какви ще са там категориите и колко спортисти от дадена държава могат да участват. Защото сега мисля, че бяха по трима при мъжете и трима при жените максимум. Там няма ли да има някакви промени?

Най-вероятно ще се махне една от мъжките категории, за да могат категориите да се сбият и да стане по-интересно, да има по-голяма конкуренция. Но все още няма яснота кои ще бъдат категориите, яснота ще има след тази година.

Да се върнем на анкетата “Спортист на годината", уникално представяне на Световното и на Олимпиадата трябва да ти донесе тази награда, но ако не я спечелиш?

Ако не я спечеля, не я спечеля, сега какво да се прави?

Мисълта ми е, няма ли да има в теб някакво разочарование?

Ами не, няма да има.

Добре, да поговорим сега извън спорта. Успя ли да си починеш след Игрите? Видяхме те, че беше в Гърция, на нашето море?

Да, успях да си почина физически и сме готови за нови подвизи.

Радваш се на компанията на една от най-добрите ни гимнастички Магдалина Миневска, която заедно с ансамбъла зае 4-то място на форума в Париж. Какво е да бъдете може би най-известната спортна двойка у нас? И как се поддържа връзка и пламъкът жив между двама спортисти на толкова високо ниво в своите спортове?

Аз съм всеотдаен в нещото, което правя като спорта и връзката си с Магдалина и правя всичко възможно да има мир, щастие и т.н. И мисля, че успявам, съчетавам нещата, тъй като това са нещата върху които съм съсредоточен в моя живот.

И двамата сте млади и страшно талантливи в това, което правите. За теб вече е ясно, че продължаваш към Игрите в САЩ, но при нея как стоят нещата?

Тя в момента е изморена доста от нещата, които се случиха и все още обмисля решението си. Това е въпрос, на който би трябвало тя да ви отговори. Не мога да отговоря аз от нейно име.

Разбрах, че си фен на картинга или поне понякога ходиш да караш. Един мой познат е карал с теб? Как се справяш с този спорт и има ли спорт, различен от щангите, който ти е страст да практикуваш или гледаш?

Аз обичам всеки един спорт стига да ми пасва. Картинг също обичам, не мога да кажа, че съм добър, играя баскетбол също, не мога да кажа, че съм добър, играя и футбол, ходим понякога да се борим с приятели, ходим да играем бокс. В нито едно нещо не мога да кажа, че съм така добър, както в щангите, ако това е въпросът. Но определено сега не съм и слаб, бива си ме за аматьор.

Ще имаш ли време да посетиш любимия ЦСКА и доволен ли си от идването на Александър Томаш начело на клуба?

Доволен съм, много ми хареса интервюто му и се надявам това да е човекът, който ще изведе ЦСКА до шампион, който очакваме всички ние. И да видим отборът, който всъщност е ЦСКА.

Очакваш ли, че той ще вдигне тима и на кое място смяташ, че може да бъдат червените в края на този сезон?

В края на този сезон е доста трудно да се пробие, тъй като се допуснаха много грешки с предния треньор, който се бореше не като нашия Томаш за първо място, а за пето място, което не беше редно. Даде му се възможност повече от една - не успя и сега мисля, че дойде вече треньорът, който наистина знае какво е ЦСКА и знае, че ние трябва да сме най-отгоре и ще направи всичко възможно, за да сме. Сега, това, че трудните обстоятелства може би няма да го позволят, поради допуснатите грешки, това е друг въпрос вече. Но вече виждам доста промени в отбора. Отново казвам, това е моето аматьорско мнение, не мога да кажа, че е градивно или компетентно, това е мнение на един фен. Аз не съм футболист, или да разбирам повече от нещата, казвам го като фен, който обича ЦСКА.

Можеш ли да коментираш селекцията на тима?  В последните дни любимият ти клуб взе играчи като бившия капитан на Лийдс Лиъм Купър, Илиян Илиев-младши, братът на Миши Батшуай, косоварски национал и др.?

Както каза и Томаш това са хора с шампионски дух, дори да не са феноменални футболисти като големи имена във футбола, тези хора излизат и оставят сърцето си на терена, което влияе и на другите футболисти. Когато имаш един, който има единен шампионски дух в отбора, той може да превърне всички други в шампиони. Защото това нещо е заразно и за нас е много важно да имаме такива хора. На нас не ни трябват хора талантливи, които не са готови да се борят и не са готови да дадат сърцето си и душата си, които в действителност не разбират какво е ЦСКА. А мисля, че тези момчета, които влизат много добре знаят какво правят, те обичат самият футбол и са едни истински шампиони, които ще се постараят да направят всичко възможно ЦСКА отново да е шампион.

Хареса ли ти казарменият режим, който налага Томаш в отбора като дисциплина?

Това е режим, който трябваше да се наложи според мен доста отдавна. Футболът е доста труден спорт, и за да си най-добрият, ти трябва да си най-добър в много-много компоненти. А за да си добър в много-много компоненти, ти трябва дисциплина, за да можеш да се справяш с всичко, което ти предстои. Не стига само да си с шампионски дух, не стига само да си талантлив, тук ти трябват поредица от качества. Затова е треньорът, да ти каже кои качества ти трябват и да ти помогне да си ги набавиш тези качества.

Ще бъдеш ли част от сектор “Г" на 19-и октомври за дербито с Левски?

За съжаление няма да успея да бъда там, но пожелавам успех на отбора. Няма да успея, поради причината, че започнах вече и аз тренировки и тогава вече ще сме в процес. И както знаете, за да има нови успехи трябва дисциплина, както казах преди малко.

За финал, има ли нещо друго, което искаш да кажеш или да споделиш на нашите зрители и слушатели?

Искам да пожелая на вашите зрители и слушатели да бъдат здрави, да следват мечтите си и да слушат Радио “Фокус".