В обобщаващото издание на "България, Европа и светът на фокус“ няма как да не насочим поглед към САЩ, където Камала Харис, най-вероятният кандидат на Демократическата партия, вече започва своите изявления, провиждат се вече основните й послания, и разбира се,  атаката на Тръмп не закъсня. Какви са настроенията в САЩ, за какъв свят се борим и какъв ще отстояват САЩ? За това ще си говорим в този час с Иво Иванов – писател, журналист и хуманист. Здравей, Иво, с теб сме на ти.

Здравей! Здравей, Ива. Надявам се сте добре.

Много сме добре, благодаря. В България жегите минаха, политическите само остават, но мисля че това е ситуацията по целия свят и Европа включително. Нека да започнем с по-общото състояние на САЩ днес. С теб и не само с теб, с повечето коментатори, които говорят оттам, в последните няколко години дори говорим за нарастващо напрежение, което не стихва. Каква е ситуацията сега, има ли напрежение между хората?

Има, разбира се. Има огромно напрежение. Знаеш ли, Ива, аз пристигнах в САЩ в 1990 година и тогава нямаше разделение, нямаше политическо разделение между хората. Никой не знаеше кой е демократ и кой е републиканец и не се интересуваше, това беше личен избор. И тази поляризация според мен започна в средата на 90-те години с появата на Нют Гингрич, който реши да използва малко методиката на Макиавели и по много успешен начин, и разбира се това съвпадна и с появата на телевизионната компания Fox News, чиято цел на практика беше да се създаде такава поляризация. И според мен някъде тогава започна всичко и ние вече 25 години по-късно сме стигнали до някаква точка на пречупване като че ли. И последните 8-9 години съществуваме тук в състояние на студена гражданска война. Това е много опасно, ситуацията е взривоопасна, защото, както знаеш, цялото американско население е въоръжено. Тук има 330 милиона човека, има около 350 милиона огнестрелни оръжия в частни ръце. Така че оръжията са повече от хората. И без съмнение има голямо напрежение. То като че ли нарастваше последните няколко години и сега остава да видим дали ще можем да деескалираме по някакъв начин тази ситуация или тя ще ескалира в нещо по-лошо от студена гражданска война.

Ние сме говорили тук, в ефира на Радио "Фокус“ за принципите на променящия се свят на Рей Далио, който също изследвайки империите в последните 500 години назад, специално за Америка пише, че е в онази пета, близка към шеста част фаза, в която до десетина години предстоят големи промени, а Джон Кенеди младши тази седмица дори предрече революция. Възможно е разбира се да има и деескалация. Аз лично гледах Конгрес на републиканците докато бях в Перу и виждах едни много откровени и яростни атаки срещу другия лагер. Т.е. не видях разговор за бъдещето, за важните теми на Америка, да, имаше разбира се "America Great Again“, "America Safe Again“, но така или иначе сякаш противостоянието и атаката срещу другите бяха по-силни от това какво ще правим всички заедно. Това само мое мнение ли?

Не, в никакъв случай не е само твое мнение. Много находчиво наблюдение, Ива, защото наистина вече сме в ситуация, в която политическата платформа като че ли няма значение, стратегията за бъдещето няма значение. Това, което има значение, са нападките срещу другия лагер, срещу другото племе. Знаеш ли, политическите сили, които се интересуват предимно от власт и пари, за тях е от огромно значение да се създава пропаст между двата лагера. Първо да се създадат два лагера по възможно на изкуственият начин, защото хората са си хора – ние не сме две племена тук. Обществото е според мен монолитно и това разделение е изкуствено, но то е важно за политическите власти, защото колкото по-разделени са хората, колкото по-голямо е празното пространство между тях, толкова по-лесно може да се създаде страх от другите. Параноя, нерационална параноя. И тази параноя активира инстинкта за самосъхранение. Когато човек е воден от страх и от инстинкт за самосъхранение, той много по-лесно може да бъде насочен към необходимата избирателна урна. Хората са по-лесни за манипулация когато има вакуум между тях, защото този вакуум може да бъде запълнен с омраза, страх и параноя, и тогава много по-лесно могат да бъдат управлявани хората.

Продължава моят разговор с Иво Иванов, журналист, писател и хуманист за предстоящите в САЩ президентски избори. Ти спомена броя на оръжията.

Повече от населението. Огнестрелното оръжие в частни ръце са повече от американското население, което е много неприятно.

Това първо, и второ, това е една от разделителните линии, защото Тръмп сякаш винаги е защитавал правото на американеца да се отбранява и да има огнестрелно оръжие в къщи, а сякаш Камала Харис е в другата посока – иска да дефинира хората, които биха могли да го притежават и да го използват по-предпазливо да речем, по-сигурно за цялото общество. Могат ли да се проследят ясно при вас, в Америка, каква е разликата в посланията при Харис и при Тръмп?

Да, да, без съмнение двата лагера имат много отчетливи позиции, имат демаркационна линия в някои позиции. Оръжията са едно от тях. Знаем за втората добавка към Конституцията и колко много се държи на нея. И всъщност американецът държи на своето оръжие. Но тази дерегулация е станала стихийна и няма никакъв контрол върху огнестрелното оръжия на практика. Стига се дори до парадокси, в които хора, на които е забранено да летят в самолет, тъй като техните имена са в списък с потенциални терористи, на тях е абсолютно разрешено да купуват огнестрелно оръжие. Също така, полуавтоматичните оръжия, които лесно могат да бъдат превърнати в автоматични, най-вече прословутият AR-15, любимото оръжие на повечето масови убийци, се продава като франзели в магазините.

Почти няма никакъв контрол, никакви проверки. Аз, знаеш ли, като работен експеримент наскоро ходих на така нареченото Gun Show, което представлява битак за продаване на огнестрелни оръжия – опъва се една голяма палатка временна и вътре пристигат производителите на оръжия и продават на импровизирани щандове всичко: глокове, автомати, браунинги и т.н. И там на тези Gun Shows, на тези панаири на лудостта, няма почти вече никакъв контрол, а ако имаш кеш и можеш да платиш в брой, тогава дори не ти се прави проверка, за да видят дали не си престъпник. Така че повечето хора, дори тези, които притежават оръжия, смятат, че трябва да има по-сериозна регулация на огнестрелните оръжия. И въпреки това, въпреки че към 70% от американците смятат, че това трябва да бъде регулирано, оръжейните производители продължават да контролират Американският Конгрес, сенаторите и да упражняват натиск благодарение на своето много мощно лоби и нищо не може да бъде направено. Обама не можа да направи нищо, за да контролира по какъвто и да било начин разпространението на огнестрелни оръжия, въпреки че искаше да го направи, но ръцете му бяха вързани заради факта, че конгресмените, почти всички републиканци и дори част от демократите са в джоба на големите производители на оръжия. Такава е ситуацията, за съжаление.

Това разбира се, ако трябва да цитирам теб, че в последните 8 години сте във състояние на студена гражданска война, може да я направи гореща. Възможно ли, нека да се съсредоточим сега върху личността, излъчването и посланията на Камала Харис, правейки презумпцията, че е много вероятно, може би най-вероятно тя да бъде официалният кандидат на демократите, избран през август. Кои са нейните силни и кои са нейните слаби страни? Тя е безпрецедентна в много отношения. Самият факт, че за 48 часа тя от вице- стана кандидат-президент, парите, които събра, 81 милиона долара, наистина отговарят за някакъв вид енергизация в Демократичната партия, и разбира се както беше първият тъмнокож главен прокурор на Калифорния е възможно да стане първата избрана жена президент, която има и африканско и индийско потекло. До тук добре, до тук звучи интересно. И все пак, кои са най-силните й послания и поне до този момент характерови черти, които могат да я направят действителен президент?

Да, не знам дали ще спечели изборите, но във всички случаи ще направи изборите далеч по-оспорвани и по-интересни. Според мен Доналд Тръмп продължава да бъде фаворит, особено след покушението върху живота му и неговата героична реакция – той е майстор на маркетинга както знаем. Ти спомена, че си гледала с известно напрежение Републиканският конгрес.

Голямо беше моето напрежение, честно казано.

Да, мога да спомена, преди да се насоча към Камала Харис, да спомена само, че Републиканската партия вече не принадлежи на републиканската доктрина, Републиканската партия принадлежи на Доналд Тръмп. Тя е вече изцяло култ към личността.

Ти го каза. То беше настина религиозно хвалене по различни поводи, но винаги той така с една лъчезарна синева в очите и благосклонна усмивка клатеше глава в потвърждение на това колкото самия той е велик.

Да, да, да. Този злокачествен нарцисизъм е много характерен и той се превърнал в негов патент.

Камала Харис е в много отношения противовес на Доналд Тръмп и той, пролича си, че е много нервен, че го притеснява нейната кандидатура. Тя е 60 годишна жена, която изглежда на 40 години. Тя е обаятелна, интелигентна, успешна в кариерата си и с чувство за хумор, усмихваща се, смееща се. Тя е всичко това, което той не е. И това го притеснява. Той вижда в нея своят антипод, своят антагонист. И тъй като цялата му кампания беше насочена срещу залязващият Джо Байдън и неговото когнитивно разпадане, сега изведнъж се превръща той в стареца в този двубой – той е само три години по-млад от Джо Байдън и също има когнитивни проблеми, които често пресата избягва да коментира. Но изведнъж този сценарий, този сюжет, който беше приет от Републиканската партия, се обръща срещу тях. Те трябва да направят тотална пренастройка на своята кампания, което е много трудно. Според мен имат доста силни страни Камала Харис, има и някои слаби. Ти споменава, тя беше главен прокурор на най-големия щат, най-многобройния щат в САЩ, Калифорния, беше сенатор и беше вицепрезидент – доста добра квалификация. Но фактът, че идва от Калифорния я прави уязвима, защото Калифорния има много проблеми. В последните 15 години инфраструктурата на Калифорния се разпада, престъпността се покачи неимоверно, икономиката страда, големият бизнес напуска Калифорния, тя е свърхрегулирана, прекалено много бюрокрация и всеки човек, пристигащ от Калифорния като политик, носи със себе си багаж. Може би и за това на  Гавин Нюсъм не беше гледано сериозно  като на кандидат, защото той трябваше да вземе този багаж и да го разопакова по време на кампанията, а в него има доста неприятни неща. Така че това е една от нейните слабости. Другата слабост е, че тя е вицепрезидент на Байдън, който беше обрисуван като много слаб президент. Той имаше всъщност много победи в своят един мандат, но беше очевидно, че беше в доста тежка ситуация здравословно, не беше адекватен, и тя като че ли участваше в прикриването на тези факти. Така че тя има проблеми, има слабости и в нейното резюме  и тя ще бъде атакувана. Сега тепърва ще видим много от републиканските атаки срещу нея да се разгърнат. И ни очакват 102 дни на ожесточен двубой с много удари под пояса.

Кои са твоите фаворити за вицепрезиденти, сред които най-вероятно ще избира Камала Харис?

Много показателен е фактът, че Камала Харис само часове след като бе подкрепена от президентът Байдън, се оказа, че всичките потенциални опоненти от Демократичната партия, нейни опоненти, я подкрепиха, подкрепиха като кандидат за президент. Става дума за хора като Гретчен Уитмър – тя е губернаторката на щата Мичиган, Джош Шапиро, който е от Пенсилвания, друг много важен щат, който е на кантара.

Марк Кели, Гавин Нюсъм в Калифорния и т.н. Това са и имената, които би трябвало да бъдат сред кандидатите за вицепрезидент, и тя вече е изпратила предварителни анкети към тези хора, за да види кой от тях е най-подходящият неин партньор в Белия дом. Моят избор, Ива, е Марк Кели. Марк Кели е много интересна личност. Той е сенатор от щата Аризона. Това е важно, защото Аризона е един от тези щати, които са на кантара, които могат да се насочат или към Доналд Тръмп, или към Камала Харис, и той би й помогнал да спечели Аризона. Но в същото време той е важен – защо? Защото Доналд Тръмп избра за своят вицепрезидент човек, който е бивш военнослужещ и който е от работническо потекло – Джей Ди Ванс. Демократите имат нужда от подобен вицепрезидент. Той трябва да е мъж в случая,  трябва да е бял и трябва да е герой. И Марк Кели е герой от войната, той е бил военнослужещ, бил е няколко пъти в Афганистан и Ирак във Военновъздушните сили, след което се е върнал и е станал астронавт, и след което е станал сенатор. Да не говорим, че е съпруг на жена, която беше сенатор от Демократичната партия, Гифърдс, която беше простреляна от покушител по политически причини оживява, но е с много тежки последствия за неговото здраве. Така че той е герой, а съпругата му е героиня на Демократичната партия и може да бъде много добър противовес на вицепрезидента на Доналд Тръмп, Джей Ди Ванс.

Много благодаря, Иво Иванов от САЩ, журналист, човек с изключително перо и както казах, удивителна чувствителност и ярък език, който ще ни помогне да гледаме в САЩ като наблюдатели от първия ред. Много ти благодаря.