Иво Инджев, писател и публицист, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“.

На 7 октомври бойци на "Хамас“ нахлуха на територията на Израел и извършиха масиран ракетен удар. Над 900 души бяха убити при атаките, ранените са над 2600, 150 са били отвлечени. Сред убитите има и чужденци. Цифрите не са окончателни, черната статистика постоянно се актуализира. Израел официално обяви състояние на война за първи път от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав. С напредването на дните се множат хипотезите за причините за нападението. Докато през първите часове преобладаваше твърдението, че планираната преди повече от година атака е имала за цел да провали усилията на САЩ да убедят Саудитска Арабия да нормализира отношенията си с Израел, но все повече се чува предположението, че е била продиктувана от предприетите от правителството на Бенямин Нетаняху действия. Налага се и друга версия, според която мащабната атака срещу Израел по суша, вода и въздух би била невъзможна без сателитна координация, която единствено Русия в региона може да предостави. Пропаганда ли е твърдението, че Кремъл използва войната на "Хамас“ в Израел? Гост в студиото е писателят и публицист Иво Инджев. Добре дошъл в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“, г-н Инджев.

Добре сте ме поканили. Попаднали сте на правилния човек.

Точно затова сме ви поканили.

Казвам го, не че искам да подчертая някаква изключителност, а просто съм врял и кипял в подобни дела четири години като кореспондент на БТА в Ливан, където заложническата криза беше основната новина в продължение на години.

Заинтересована ли е от войната в Израел Русия?

Разбира се, те дори не го и крият. Някои, както ги наричат опозиционните среди там и в Украйна, пропагандони в Русия са във възторг. И си казаха в прав текст, например съпругът на Маргарита Симонян – върховният жрец на руската пропаганда, Гьобелс в женски дрехи, както също така я наричат, та, нейният съпруг – Тигран, казва в едно телевизионно интервю, че всеки конфликт в света в момента е от полза за неговата страна: първо, защото отвлича вниманието от това, което прави държавата му в Украйна, и второ, защото той се надява, че помощта за Украйна по този начин ще намалее. Това е само един пример. Лавров – единственото официално изявление, ако не броим на Мария Захарова, говорителката на външното министерство, ден по-рано, Лавров каза на среща с генералния секретар на Арабската лига, по-точно в разговор вероятно по телефона, че сблъсъкът палестинци-израелци трябва да бъде прекратен. Той използва същата риторика, както в случая с Украйна. Има сблъсък, няма агресори и жертва, няма виновен, има сблъсък.

Дори не е и конфликт.

Да, да, дори не е и конфликт. Така че това е очевидно. Арестуваха една московчанка – аз писах вчера за това, поради факта, че е отишла  пред Израелското посолство да протестира с плакат, на който просто пише "Тероризъм“. Полицаите – аз ги наричам също така милиционери – много бързо схванали и са прозрели в това протест срещу техните братя по оръжие от "Хамас“. Никъде на плаката не пише нищо друго освен "Тероризъм“. Как са се досетили, че тя нарушава, в протокола за разпита са написали, че тя нарушава авторитета на Руската – забележете – армия. После се разбра – написах и това, че тя има на чантата  синьо-жълта лентичка. Така са се досетили тези прозорливи хорица. Така че няма никакво съмнение, там си хвърлят ушанките, че Украйна не е водеща новина в момента. Ето, и ние с вас говорим по тема, която измести Украйна от водещите събития по света. Само това да беше, щеше да им бъде достатъчно. Само че никой не си прави илюзии, че зад подготовката на "Хамас“, зад финансирането на "Хамас“ стои пряко, без никакви заобикалки Иран. Иран пък е най-близкият съюзник в момента за войната на Путин в Украйна и това е абсолютно доказан факт. Александър Дугин – този православен фундаменталист, на когато вменяват малко пресилено някакви водещи духовни функции спрямо Путин, но така или иначе той е един от идеолозите на съвременния руски шовинизъм, изригна с призив да бъде подкрепен Иран. Забележете – да бъде подкрепен Иран във връзка със ситуацията, при която "Хамас“ нападна Израел. Той дори не споменава "Хамас“, той просто директно казва, че зад цялата работа стои Иран. И защо? Защото в Иран управлявали консерватори, както в Русия, и освен това били доказани истински приятели на Русия, както той се изразява, за разлика от Израел, който не е доказан истински приятел. И това било достатъчно да се подкрепя Иран в тази ситуация. Аз ви казах само три примера. Любопитно е, разбира се, че самият Путин мълчи. Днес е вече трети ден. А "случката“ с нападението на "Хамас“ се състоя на рождения му ден, на 7 октомври. Той обича такива подаръци. Преди 17 години на рождения му ден убиха Анна Политковская. И аз ден по-късно имах предаване в телевизията бТВ, което се оказа моето последно, и го приключих точно с това – с призив към аудиторията за една минута мълчание в памет на Политковская. После се оказа, че е в памет и на предаването ми, което почина след мой пряк сблъсък с тогавашния президент Първанов, за чието материално състояние си позволих да задам въпрос и това предизвика гневната реакция на собственото ми ръководство, в резултат на което аз напуснах, тъй като ме заплашиха с уволнение. И от 17 години съм свободен човек и се занимавам с публицистика и с писане на книги.

А защо Кремъл прехвърля в Близкия изток центъра на съперничество между световните играчи Китай, САЩ, Русия, в който се намесват и регионалните сили като Иран, Турция и Саудитска Арабия?

По няколко причини. Една от тях е, че Кремъл иска да използва традиционно и натрупваното през годините недоволство и дори гняв в Арабския свят срещу големия Сатана, както наричат в Иран САЩ. Всичко, което е срещу САЩ, е от полза за Кремъл. Сега единственият им голям проблем е, че те никак не искат да превърнат Израел в своя откровен противник. Израел е може би единствената влиятелна демократична държава в света, която не е заклеймила досега еднозначно руската агресия срещу Украйна. Във всички случаи там взима превес солидарността с Украйна, но е далеч от това, което се случва в Европейския съюз, в САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, които имат ясни позиции и подкрепят с финанси и с въоръжение Украйна. Ако Израел застане открито на страната на Украйна, това би било доста неприятно за Кремъл. В този смисъл те имат да решават труден казус и се опитват сега да манкират. И това е причината също така Путин все още да мълчи. Ако си спомня някой, при едно от посещенията на делегация на "Хамас“ на най-високо ниво в Москва – това беше миналата година, през 2022 г., и тя беше приета от Лавров, тогава той се "изпусна“ да оподоби Зеленски на Хитлер, защото Зеленски е евреин, а пък Хитлер бил половин евреин. Това антисемитско изказване накара лично Путин да се извини на Израел. Това само показва, до каква степен им е важно да поддържат добри отношения с тази държава.

Има и още нещо. Освен рождения ден на Путин, нападението на "Хамас“ стана в последния ден на Валдайския форум.

Това също. То е било изчислено по много параметри. Да кажем най-напред, че това е шабат, съботния ден, в който в Израел не се работи и силно религиозните израелци дори си изключват телефоните. Има и затъмняване на киберсредствата за връзка, за каквото сега чета, че се е случило, и това е много сериозно… Ако това се потвърди, това означава, че има намесена държава. Не може движението "Хамас“ да заглуши електронните комуникации на държава като Израел, която е една от най-развитите в това отношение в света. Тук са се намесили, както вие казахте в анонса, сателитни възможности.

Да.

Има и друга индикация за намеса, най-вероятно също така руски. Кой друг би могъл да обучи бойци на "Хамас“, който има боен опит, как да борави с дрон срещу израелски танк? Друг освен Русия няма такъв боен опит в съвременната война. Иначе зад основната част от подготовката, подстрекаването и финансирането на "Хамас“, разбира се, стои пряко Иран. Те не го и крият. Те просто аплодираха със сърце самото нападение. Макар че в същото време казват, че не носят отговорност за него, но го аплодират. Оста Иран между аятоласите и брадатия Дугин, който прилича на аятолах, в Москва е много, много интересна. Путин неведнъж е заявявал – аз многократно съм го цитирал, поне няколко пъти е правил такава декларация, че между исляма и православието има повече общо, отколкото между западните деноминации на християнството и православието. В същото време руското мюфтийство, което е също толкова подчинено на държавата, както и православната църква, мълчи. Те чакат Негово царско величество да се произнесе, за да излязат с позиция, сходна с неговата.

Ами то и православието, както и ислямът, са своеобразна дълга ръка на външната политика на съответните държави.

Да, това е така, само че все пак има една деноминации на християнството. Аз се надявам това да не се отнася за православната църква в по-голяма степен извън Русия.

Да, извън Русия.

Да. Би трябвало да са автокефални, да са самостоятелни, да взимат решени, докато в Русия от времето на Петър I – ще рече от началото на ХVІІІ век, църквата е изцяло подчинена и това никога не се е променяло. Да не припомняме, какво пък се случва по времето на комунизма. Но тя и в момента е изцяло подчинена, тя се финансира от държавата, така че каквото каже царят, това ще повтори и неговият патриарх полковник Гундяев.

Всъщност, сблъсъкът сега "Хамас“–Израел ли е или е уреждане на регионална основа на сметките?

Има логика да се каже, че е "Хамас“–Израел в голяма степен, по простата причина, че "Хамас“ управлява в Газа, и в периодите, когато започва да мирува и да кротува, губи влияние, т.е. губи легитимност в очите на доста радикализираното население в ивицата Газа, където живеят при ужасяващи условия във всички случаи над 2 милиона души, може би някои казват, че са 2.5 милиона души.

Да, тя е гъсто населена.

Живеят на терен, който е презастроен и т.н., страдат от всякакви дефицити. Т.е. това е благодатна почва за радикализъм. И ако онези, които управляват там – в случая "Хамас“, защото те изгониха навремето движението "Фатах“ на Ясер Арафат и на сегашния президент на Палестинската автономия Махмуд Абас, при това ги изгониха с брутални методи… Някои може би не помнят, но да припомня, че бойците на "Хамас“ изхвърляха бойци на "Фатах“ от покривите на сградите, когато ги освобождаваха от своята конкуренция по този начин. Т.е. тези хора отдавна са дали заявка за бруталност и периодично наливат масло в огъня на конфронтацията с Израел, за да се легитимират. Някои казват, че е започнало брожение, недоволство в собствените им среди през последните няколко години, когато те са имитирали умора, апатия във връзка с конфликта в Израел и невъзможност да победят и т.н., а всъщност други наблюдатели твърдят, че това е било маневра с цел заблуждаване на Израел и да се притъпи вниманието. Между другото, буквално седмици преди да нахлуят в Израел от "Хамас“ са давали индикации, че са готови на някакъв тип преговори за разширяване на сътрудничеството с Израел по линия на допускане на работници от сектора Газа с посредничеството на Египет, тъй като заплатите в сектора Газа са значително, в пъти по-ниски, отколкото дори в Палестинската автономия, която не е под техен контрол, а е на Махмуд Абас. А какво става, ако се сравни със заплатите в Израел! Т.е. израелците по някакъв начин бяха повярвали, че по икономически причини могат, ако мога така да се изразя спрямо човешки същества, да опитомят гнева на населението от Газа, като го привлекат. И нещо подобно се случваше. Хиляди от тях работеха в Израел. Сега мисля, че това за дълго време ще бъде прекратено като практика.

Защо "Мосад“ и израелските служби не са разкрили готвената агресия? Това саботаж ли е срещу правителството на Бенямин Нетаняху, за което също има коментари?

Такава вътрешна информация няма как да имам, но като външен наблюдател…

Има коментари.

Да, сигурно. И като човек с известен опит в наблюдаването на терористични организации трябва да кажа, че на терористите това им е работата – да заблуждават. Спомнете си как терористите отвлякоха самолетите за 11 септември – с макетни ножчета, заблуждавайки проверката на контрола на летището, които не са им обърнали внимание, а те с тези ножчета заплашиха стюардеси и отвориха кабините на самолетите, поеха командването им. С едни нищо и никакви макетни ножчета ги разбиха, знаем как, в кулите и т.н.

Да.

По същия начин "великото“ разузнаване на Путин проспа, каква ще бъде реакцията на Украйна и фактически излъга собственото си ръководство. Смятаха, че там за три дни ще превземат Киев, ще ги посрещнат с цветя и с…

Един блицкриг.

Да, да, да. Има много съвременни примери, кой какво е проспал, когато става дума за борба с тероризъм. Те предполагам, че са финтирали израелското разузнаване, като са слезли на много примитивно ниво на комуникация, за да не бъдат прихванати – без телефони, компютри и т.н., устно подаване на команди, пълна конспирация. Това фанатиците го могат. Всичко е зависело от това, дали ще изтече от там информация. Очевидно не е изтекла.

Странно е, че не е изтекла дори към САЩ от околните държави, а околните държави е много странно, че не са били наясно.

Да.

Египет не е бил наясно, Сирия.

Да, да, да. А ние от България имаме пример, в който точно САЩ, Израел и Великобритания още в деня на атентата на летище "Сарафово“ край Бургас излязоха с абсолютно категоричното заключение, че той е дело на ливанската "Хизбула“. И си спомням, че тогава премиерът Борисов много се чудеше как така и отиде във Великобритания месец по-късно да иска подробности – поне той така каза, аз иначе няма как да знам, защото излезе след среща с Дейвид Камерън, министър-председателя, и каза: "А бе Дейвид тука не ми даде информация“, което беше много показателно, защото Дейвид очевидно не вярваше на Бойко. Как ще му даде такава чувствителна информация за нещо, което би могло да разкрие картите на британското разузнаване, да речем?! А дали те са споделили помежду си, тези три разузнавания – не знам. Но знам само, че му трябваше на Европейския съюз 6 месеца, за да стигнат до същото заключение, и най-накрая България в лицето на тогавашното правителство, както се казва, кандиса да се съгласи, че наистина е била "Хизбула“. Дотогава тук отказаха да признаят. Но давам го като контрапример, че има случаи, в които тези разузнавания наистина доказват славата си – и британците, и американците, и израелците.

"Мосад“ е известна като може би една от големите агенции, но…

Да, да, обаче… Да, да, да, да. Ноторно известно е също така сред арабите, че хората, които говорят най-добре арабски език в света, са израелците. В смисъл израелски радиостанции, израелски разузнавачи и т.н. са много добри в онова, което вършат очевидно, и се предполага, че са внедрени, където трябва. Но ето, в случая са били финтирани. Стават такива работи.

Войната в Израел идва също няколко седмици, след като Азербайджан започна антитерористична операция в района на Нагорни Карабах, насочени срещу арменските сили. В резултат – 100 000 бежанци напускат Нагорни Карабах. Т.е. наблюдаваме преместване на горещите точки – Нагорни Карабах, сега Израел. Това някаква стратегия на Кремъл ли е?

Не, в случая по-скоро Турция и Азербайджан се възползваха от затрудненията на Кремъл, като го поставиха в изключително деликатна ситуация пред дългогодишния, ако може да бъде наречен, съюзник – Армения, защото тя е всъщност подчинена държава. В Армения Русия поддържа най-голямата си база извън своите граници, военна база, и няма никакъв интерес да загуби това свое присъствие. И в момента антируските настроения там ескалират, в Армения. Знаете, че те легитимираха, гласуваха за това Армения да се присъедини към страните, признали Международния съд в Хага, на което в Москва гледат с изключително озлобление, защото това означава, поне на теория, ако Путин реши да посети Армения, той трябва да бъде арестуван вече. А тя е член на една организация от пет държави, едно ОДКБ, в които членува няколко бивши светски републики, разбира се, ръководени от Москва, което формално се води за отбранителен съюз. Аз мисля, че скоро ще го напусне Армения този съюз, изпреварвайки някои други, които също биха искали. Азербайджан, който опипом в предишната война установи, че Армения е зле и че Русия няма да се застъпи за Армения, просто си довърши операцията отпреди две години.

С подкрепата на Турция?

О, разбира се. Това е геостратегическата игра на Турция. А пък Путин не смее да ядоса Турция. Това му е не по-малко важно, отколкото ядосването на Израел. Може би даже в по-голяма степен. През Турция минава сивия поток от контрабанда за Русия. Можем дори да заподозрем, че някои от тези високотехнологични сегменти, които се откриват при руски ракети, произведени наскоро и които са произведени на запад, минават по подобен път. Не знаем със сигурност, но Турция играе двойна игра. Тя си играе своята, но от една страна подкрепя Украйна, дори й строи завод за безпилотни самолети в Украйна и т.н., категорично е "за“ това Крим да бъде върнат на Украйна – това по исторически причини, поради това, че там живеят кримски татари, които тя покровителства, пак по исторически причини. В същото време виждате, че Ердоган е най-често срещащият се влиятелен световен политик с Путин.

А какво е общото и каква е разликата между сегашната атака на "Хамас“ и другата изненадваща такава, случила се преди 50 години, от страна на Египет и Сирия, станала известна като войната на Йом Кипур?

Да, това е повод да кажа, че тук някои от оценките за драматизма на това нападение на "Хамас“ се разминават с действителността, защото тогава също беше изненадан, така да се каже, Израел от армиите на Сирия и Египет, които едновременно нападнаха Израел, пак на голям религиозен празник, с надежда да ги хванат неподготвени. И наистина ги хванаха в началото. Те напредваха, и двете армии, само че знаем, какъв е резултатът. В крайна сметка, Израел обърна хода на войната в своя полза, окупира целия Синайски полуостров, който се превърна в основна разменна монета за преговори с Египет след това, и това доведе до мирни преговори и до първата държава, която сключи мирен договор с Израел. Така че резултатът беше отново в полза. Израел няма загубена война с арабите. Сега, ако питате примерно ливанската "Хизбула“, те смятат, че последната им война с Израел е била тяхна победа. Това е меко казано спорно, но е вярно, че оказаха много силна съпротива на Израелската армия. Затова сега в момента всички погледи са вперени да се види, дали ще се включи "Хизбула“. Те също са терористи, но в сравнение терористите от "Хамас“ са в пъти, в пъти по-многобройни, по-силни, по-тренирани, по-опитни във военно отношение и въоръжение. Аз и друг път съм казвал, че всяка друга терористична организация в света в сравнение с "Хамас“ е като пионерска организация. Те са изключително секретна, тренирана, надъхана и т.н. И затова бях много гневен, когато тук една телевизия – имаше такава "Телевизия 7“, си изпрати своя екип в Ливан и много се гордееше с това, че бил единственият чуждестранен екип, допуснат до студио на телевизия "Ал Манар“, която е на "Хизбула“. "Хизбула“ управлява политическото крило, така да са каже, управлява в Ливан, защото шиитите имат мнозинство, и според конфесионалната система им се полагат ключови постове в държавата, създадена още от френския колониализъм, между другото, но те си печелят избори в Ливан. Та, те много се гордееха тук тези нашенци от "Телевизия 7“, че били изпратили свой екип и той е приет добре от "Хизбула“. Това е много интересно – да бъдеш приет добре от "Хизбула“, една изключително тайнствена терористична организация. Та, важен елемент от картината е: дали ще бъде задействана "Хизбула“ в един момент от север.

Но вече има твърдения от самата ливанска групировка, че са изстреляли ракети и снаряди по три израелски позиции.

Да, да, да, това е доказано. Това е най-малкото демонстрация на солидарност, както те самите казват, с техните братя по оръжие, но това все още не е пълномащабна война, подобна на тази с "Хамас“. Та, да се върна към думите си. Защо казвам, че не може да бъде сравняван случаят с Йом Кипур, освен по признака на изненадата – онази война действително беше пълномащабна война между държави и армии. Жертвите на Израел в нея бяха 2600 души. Така че не можем да кажем, че в момента Израел е дал повече жертви, отколкото когато и да било. Това, което прави в момента различно нападението на "Хамас“, е, че за първи път прехвърлят войната на израелска територия. Нахлуват през границата, превземат гранични градове, а те са селища – добре, сигурно могат да бъдат наречени градове, но достатъчно големи, за да има хиляди жители в тях. И това е изключено болезнено за израелското самочувствие на победители във всички предишни войни с арабите. Сега вече, към днешна дата, твърди израелското командване, че си е върнало контрола над границата, но просто явно над плана за нахлуване е било мислено с типичните хитрини на слабите, защото тероризмът е оръжието на слабите. Те знаят, че в открита война не могат да победят, но с болезнени удари – говори се за проникване на предварително изпратени диверсионни групи, които са избивали командири на спящи поделения. Накрая, след взривяването на стената, която Израел поддържа по границата си със сектора Газа, са били готови булдозери, които да разчистват пробива, за да могат да навлизат колесни превозни средства, прословутите джипове, които сме видели на "Ислямска държава“ и които аз помня от Ливан през 80-те години. По същия начин се водеха боеве – обичаха да монтират на тях противосамолетни картечници за сухоземен бой. Виждал съм как такива картечници прошиват тухлена стена като шевна машина плат. Така че всичко това е било обмислено. Как точно са успели също да правят и морски десант при израелското ниво на отбрана – на мен не ми е ясно. Тези неща тепърва предстои да бъдат анализирани. Вероятно знаят израелците, но не означава, че ще споделят с нас всичко, което знаят. Но в крайна сметка, в чисто военно отношение не може да бъде сравнявана войната от 1973 г. с тази. Там имаше ангажирани стотици, даже хиляди танкове, стотици самолети и си беше една наистина голяма война, в която Израел отново победи.

А при какви условия може да очакваме по-силна намеса на "Хизбула“ и на Иран в събитията?

Това е по-скоро политическо решение. Те са предупредени. В момента виждаме, че и САЩ местят по-близо до тази част от Средиземноморието най-големия си самолетоносач "Джералд Форд“, на който има стотици самолети от различен тип, които са в състояние да изстрелват крилати ракети включително по Иран. Някои говорят за възможност за ликвидиране на иранската добивна промишленост, да бомбардират  нефтопреработвателните заводи, пристанища и т.н., т.е. за да ударят икономиката, от която той черпи пари, за да заживее въобще. Иран е един вдъхновяващ пример за Русия, защото това е държавата, която понася от десетилетия санкции и въпреки това някак си оцелява. И в Русия много се впечатляват от това и техните коментатори обичат да дават Иран като пример в това отношение, че дори през това време развива и ракетна индустрия, и т.н. Наскоро Иран получи облекчени условия за търговия с нефт с позволението на САЩ и сега това изглежда във Вашингтон го отчитат като грешка, срещу обещанието да намалят темповете на ядрената си програма за обогатяване на уран за военни цели, макар че Иран твърди, че не го прави за военни цели, разбира се. Така погледнато, Иран в днешно време – парадоксално, е единственият сериозен истински съюзник на Русия, ако не броим Северна Корея, чиито тайнствени действия по подкрепа на Русия не можем да преценим. Вчера четох, че сателитни снимки показват засилен трафик между Северна Корея и Русия, железопътен, любим на техния вожд, защото той се придвижва само с влак. Ще видим. Във всички случаи картината е свързана. Нещата са абсолютно свързани – аз в това нямам никакво съмнение.

При това положение можем ли да очакваме там ескалация, нещо от типа на трета световна война, за която се говореше в Украйна, да се премести в Близкия изток?

Аз не обичам да плаша аудиторията с подобни неща и обикновено съм привърженик на по-скоро минималистичните прогнози в това отношение, макар че има много хора, които обичат да блеснат с бомбастични заявления. По-скоро не. Включително има анализи, според които прословутият руски ядрен арсенал е в същото състояние, в каквото се оказа и армията им.

Блъф?

Ами голям блъф, защото там е от десетилетия залежала стока, така да се каже, на склад. Ракетите имат срок на годност. С какво именно разполагат – ние не знаем, но според редица западна анализатори то е далеч под онова, с което те се опитват да плашат света. Това не означава, че не могат да предизвикат достатъчно опасна ситуация, ако има някой достатъчно луд, който да натисне копчето. Слава Богу, не зависи само от един човек да натисне копчето, а пък на всичките там техни генерали и важни фактори в държавата много им се живее. Вижда се от факта, че си пращат всичките на запад децата. Аз имам една схема, скоро ще я публикувам, не знам дали украинци са я правили или руски опозиционери – къде се намират децата, съпругите и любовниците на висшия ешелон на властта на Русия. Изключително е любопитна. Пръснати са всичките по луксозни места да живеят по света. Е, тях ли ще искат да бомбардират, заедно с банките, имотите, които са накупили с крадени пари от нефтените доходи на Русия? Вижда ми се малко вероятно. Това, между другото, е една от най-големите разлики между Съветския съюз и Русия. В Съветския съюз комунистическият елит си имаше държава  да си прави с нея каквото си иска – да си строи резиденции, да си живее колкото си иска в лукс, но не изнасяше капиталите си навън, не изпращаше децата, съпругите си и любовниците си да живеят по имения и замъци на Запад, не изкупуваше такива; не произвеждаше богаташи, които да си разиграват яхтите по цялото земно кълбо. В този смисъл Русия наистина е различна, но това е една от малкото разлики между тогавашната мегаломания и сегашната на държавата, която отново се изживява като имперски хегемон, за който единственото правило, което важи, е: "Ние сме големи и опасни, вие ще се съобразявате с нас“. Аз навремето съм го наричал – по-старото поколение сигурно помнят автобусите "Икарус“, скачените.

"Икарусите“, да.

Много пък съм виждал как минават на червено на принципа: "Аз минавам, пък ти си малък, прави му сметката – като се удариш, ти ще се смачкаш“. Горе-долу това е техният имперски манталитет и той по никакъв начин не се е променил и в днешно време.

България в тези събития?

България в тези събития има една единствена правилна политика и това е, колкото се може, повече солидарност в рамките на военния съюз НАТО и на Европейския съюз, благодарение на който дължим факта, че за 17 години, откакто членуваме, България е увеличила три пъти брутния си вътрешен продукт. Това е. Големият проблем на българските политици е как да доведе това до по-висок жизнен стандарт на повече хора.

А защо не могат?

Това е много голям въпрос. Краде се, има корупция, парите се влагат в неща, които не са от първа необходимост, а са от необходимост да се разпределят между "наши хора“. Предполагам, че това е обяснението. Неслучайно най-големият натиск на нашите партньори върху България е свързан с корупцията. Лягат и стават всеки път с това: "Справете се с корупцията във вашата страна“. Те са наясно. Ние, ако си мислим, че тук нещо се върши, което не се вижда…

И не се знае.

Да, да, да. Това е просто много наивно. Светът е свързан, границите са отворени. Има си хора, които си следят тези неща, и са много добре наясно. Не говорят случайни неща.

Войната в Израел и войната в Украйна какво влияние ще окажат върху местните избори?

Аз бих искал по някакъв начин да окажат, защото България да не се държи като някакво изолирано село. Ние сме част от света. Не можем да не вземем отношение. Видях някакви писъци, даже не искам да акцентирам – аз съм го написал в блога си, но не искам да се повтарям, във връзка с това, че е осветено Народното събрание с националната символика на Израел. И това било – написа един там в една електронна медия – това било, понеже най-много в Рим, Берлин и в София това се било случило, това напомняло на Тристранния пакт. Сега тука двойно заблуждение – първо, Тристранният пакт е Рим, Берлин и Токио, а не София, не ние да се слагаме като част от Тристранния пакт в този смисъл. И второ, това въобще не е вярно. С подобна символика бяха украсени сградите на Европейската комисия в Брюксел, Empire State Building в Ню Йорк и още къде ли не по света. Трябва да разберем, че нашата солидарност в рамките на съюзите, в които ние членуваме, е от стратегическо значение. Ако искаме сами да се поставим в положението на незначителните, на малките, което ние, за съжаление, много обичаме да правим: "А, ние сме малка страна, къде ще се бутаме там?“ Не, не сме малка страна. Първо, чисто фактологически България не е малка страна. Ние сме по-голяма страна от Холандия, да речем, по територия. И не само от Холандия – и от Белгия, от Чехия, от Словакия, от почти всички балкански държави, с изключение на Румъния и Гърция, от много централноевропейски държави и т.н., по територия. Освен това, нали сме ужким държава със самочувствие на дълголетна история и т.н.

1300 години.

Трябва да се държим на положение. Ние сме държавата, която внесе кирилицата в Европейския съюз за употреба на равноправни начала и т.н., и т.н. Когато си част от едно цяло, трябва да се държиш като него, а не непрекъснато да искаш дерогации, т.е. изключения за себе си. На какви права – ами, защото ние сме зависими, защото така. Признаваме си, че тук командва руското статукво на практика, това се подразбира. Защото е абсолютен факт, че ако България има някакъв проблем на едро – аз идвам, така да се каже, на темата, защото за това съм говорил и писал много през годините, и дълго време бях подиграван, че съм се бил фиксирал нещо, но се видя след руската инвазия в Украйна, че е имало основание. Нашият основен проблем е това, че манталитетно България е превзета от това влияние. И това е много зле, защото ние сме разделени на две основни половини, не толкова на леви и десни, колкото на Изток и Запад, кой накъдето гледа. И тук говоря манталитетно, не в някаква конкретна категория, свързана с икономика или финанси. В същото време, макар да сме част от Западния свят, защото сме по документи, а аз мисля, че и по виждания за света повечето българи преобладаващо са прозападни хора, въпреки това, битуват едни наслоения, които са резултат на дългогодишна пропаганда, на дългогодишно митологизиране на факта, че българските учебници продължават да бълват руски прочит на българската история. Докато това не се преодолее, България ще продължава да боледува, трябва да е ясно. Каква друга причина може да има ние да сме задължително на дъното на европейските класации по жизнен стандарт, което е свързано с показатели здравни, финансови и всякакви други? Все да сме най-бедните и все да сме на дъното. С какво се отличаваме – аз съм го задавал този въпрос, когато съм бил на екран, преди повече от 17 години съм го задавал на видни политици: "Кажете с какво според вас България се отличават останалите страни?“. Почти никой не може да отговори на прима виста. А отговорът е този: с проруското статукво, което диктува отношение към света, различно от това на Западния свят, преминал през Просвещението. И това е нашата историческа драма – че България не е преминала през Просвещението. И това е общото ни с Русия. Българите сме много различни от руснаците по много отношения, никога не съм се съгласявал, че сме еднакви с тях. Мога да дам много примери. Първо, българите са били винаги много по-свободни, независимо от това кой ни е владеел и тъпкал. Те са се тъпкали сами, има откровено робство в лицето на крепостните селяни по време на царска Русия, а по време на съветска Русия – още по-откровено, защото ги закрепостиха в колхозите огромната част от населението, които нямаха право, нямаха дори и лични паспорти, камо ли да пътуват в чужбина. До съседното село не можеха да отидат без разрешение на местния милиционер и на партийния секретар. Така че ние сме много различни като народи и като база, но в това отношение имаме нещо общо – пропуснали сме Просвещението, което е преминало през Западна и Централна Европа, и имаме да наваксваме. Тръгнала е България да наваксва между двете световни войни, но за съжаление, ни се случва да ни дръпнат спирачката – нашите т.нар. освободители. И сега пак сме тръгнали от нулата през последните 30 и няколко години. Ами, най-накрая трябва да се осъзнаем, че прогресът се базира на споделяне на определени ценности. Най-голямата ценност е човекът. Това е великото прозрение на западната цивилизация, по което тя се отличава от евразийската култура, от евразийския манталитет и начин на управление. Западната цивилизация е поставила човека в центъра и виждаме резултатите. Българите не са нито глупави, нито прости. В днешно време виждаме,  къде отиват да работят и да се учат. Защо отиват там? Защо не отиват в Русия, като толкова много българи ужким били обичали Русия? Аз не познавам – сега, това, че аз не познавам, може би не е показателно, но не ми е известен някой известен, сигурно щеше да се похвали, да е отишъл поне да си купи имение, понеже е богат, да речем, в Подмосковието, за да гледа "Болшой театър“ всяка седмица, понеже ни говорят много за руската култура, колко е важна. Няма такъв случай, няма толкова глупави хора в България, нали? Всички знаят, къде е хубавото и отиват при хубавото. Хората гласуват с краката си. И българите са като прелетните птици – отиват да гнездят там, където им е добре, включително да създават и потомство. А се чудим, защо има демографска криза – ами, затова.

Много ви благодаря за този анализ и за времето, което ни отделихте, и за това, че приехте да бъдете наш гост.

Моля.

Цоня Събчева