Разговор с Иво Джокин, директор на Общински център за извънкласни дейности, с. Байкал, община Долна Митрополия, област Плевен по повод пленер по живопис Danube art master

Г-н Джокин, разкажете, моля за основаването на Центъра по извънкласни дейности.

Общинският център за извънкласни дейности в с. Байкал е създаден през 2009 г.  с решение на Общински съвет, ръководството на Община Долна Митрополия. Това е било училище с интернат, но поради демографските проблеми се затваря. С това добро и мъдро решение на Община Долна Митрополия се преобразува  в такъв общински център. Имаме база за настаняване, трапезария, зала по екология, зала за рисуване, природни науки, ателие по текстил и керамика. Организираме зелени училища, бели училища, различни научни лагери през цялата година. Директор съм на Центъра от основаването му, занимавам се с астрономия, екология, специалността ми е биология. Обучението тук се осъществява чрез модулни занятия - биология, астрономия. Когато децата пристигнат тук на седемдневни, десетдневни или по-дълги лагери, те прилагат тези модули. От методическа гледна точка се основават на пребиваване в среда. Тоест даваме възможност на децата да се превърнат в малки изследователи, провеждаме обучение на база изследване, проектно и най-вече полево. Например при модула екология правим наблюдения на брега на река Дунав. Със съдействието на Министерство на околната среда и водите и Басейнова дирекция Дунавски район Плевен получихме мобилни лаборатории за анализ на течаща и стояща вода. Така всъщност провеждаме реални научни експерименти, анализи, наблюдаваме водолюбивите птици в акваторията на река Дунав и децата се научават как да определят видовете птици. 

Повече от 20 години ръководя екоклуб Дунав. Това са едни страхотни и вдъхновяващи изследователски проекти за деца. Например мониторинг на птиците съвместно с Българско дружество за защита на птиците. Всяка пролет обхождаме площадки с размери километър на километър, определяме видовете птици. Децата използват дори мобилно приложение Smartbirds, в което те попълват своите данни. По този начин помагаме за следенето на числеността и мониторинга на обикновените видове птици. Екоклуб "Дунав“ и Българския младежки воден парламент (член съм на управителния съвет) всяка година организираме водни събития. Едно от тях е лятното училище. Тази година ще бъде в Балчик на Северното Черноморие и ще включва практически дейности. Ще участват екоклубове от цялата страна. Осъществява се с методическата подкрепа на четирите Басейнови дирекции в страната съвместно с регионалните инспекции по опазването на околната среда и водите. 

Такива вдъхновяващи дейности организираме с децата през цялата година.

По какво се различават белите и зелените училища?

Бялото се осъществява през зимата. Тогава изработваме хранилки за птици от подръчни материали. Така децата се грижат за птиците, които не мигрират и остават тук. За тези работилници ползваме и добавена реалност. Нещо водещо в обучението и доста вдъхновяващо. Сега ни предстои пленер по живопис, в който децата ще се включат в ежегодния конкурс, организиран от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа и Международната комисия за защита на река Дунав. Това е Danube art master. Тази седмица ще бъде на брега на реката и в различни категории произведения на изкуството и фотогорафии, видеоклипове. Децата ще претворят своето виждане за евентуален екологичен проблем или ще отразят красотата на река Дунав, нейната флора и фауна, местните традиции, обичаи по поречието.

Ние сме едни от първите, които честваме Международния ден на река Дунав- 29 юни. Още от далечната 2001 година съвместно с Басейнова дирекция Дунавски регион и РИОСВ – Плевен и с партньорството на община Долна Митрополия започнахме този невероятен празник с фолклорни състави, пленери за реката, "Вдъхновени от Дунав“ и "Нарисувай реката“.  Разбира се, и научни опити, експерименти. Включвали са се ученици от всички училища в Плевен в подобни работилници. През 2013 г. станахме победители в Европа и четвърти в света на Global awards monitoring challenge.  Получихме лаборатории от Щатите, които ползваме и до днес в училищата за анализ на река Дунав. Това е наистина страхотен празник!

Как премина посрещането му през изминалата седмица?

Традиционно Община Долна Митрополия, кметство с. Байкал и Народно читалище "Пробуда“ 1923 отново с методическата подкрепа на Басейнова дирекция Плевен имахме пленер по живопис. Вдъхновени от реката децата рисуваха и накрая се почерпиха с лакомства. Присъстваха и представители на Басейнова дирекция, които връчиха и грамотата "Приятел на Дунав“. Децата от екоклуба запознаха жителите и гостите на с. Байкал с флората и фауната на крайбрежието.

Къде могат да се разгледат снимки и рисунки от събитието?

В сайта на Община Долна Митрополия, в социалните мрежи.

Пожелавам Ви още много вълнуващи събития!

Виолета КРЪСТЕВА