Иван Таков, председателят на БСП-София, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“ 

 

Продължават конференциите на районните организации на социалистите в столицата за номиниране на кандидати за всички видове кметове и те трябва да се проведат до средата на август. А до 3 септември по предварителна заявка трябва да се състои Градската конференция, на която да бъдат утвърдени кандидатите за кметове, както и да бъде подредена листата с кандидати за общински съветници. Първоначално при първите конференции равен брой номинации получиха икономическият съветник на КТ “Подкрепа" Ваня Григорова и председателят на БСП - София Иван Таков. Как се развива интригата досега и кой се очертава да бъде кандидатът на столичните социалисти за кмет на София, наш гост е председателят на БСП - София Иван Таков. Добре дошъл в Аудиокаста на “Фокус", г-н Таков.

Добре заварили, г-жо Събчева.

Свършихте ли районните конференции и имате ли вече яснота, кой ще бъде вашият кандидат за кмет на столицата?

Може би повече от 2/3 от районните конферненции минаха вече. До 12 август, мисля, че имаме още 7 или 8 остават, но вече тенденцията е съвсем ясна. Може би всички конференции досега са приели формулата за участие на "БСП за България" на тези избори: местна коалиция за София да се направи. Широка, лява, местна коалиция с участието на други партии в левия спектър, като, разбира се, почти всички конференции са номинирали като кандидат за кмет на БСП и въобще по-скоро на местната коалиция Ваня Григорова, която споменахте във вашия анонс. Само да кажа, че няма никакви интрига, моята кандидатура за кмет на София съвсем естествено върви, тъй като аз съм председател на Градския съвет, но така или иначе смятам, че кандидатурата на Ваня в едно такова състезание и при положение, че се стигне, разбира се, до споразумение между нас и останалите леви партии, мисля, че тя би била много подходящ кандидат за едно ляво обединение в столицата.

Какви са предимствата на Ваня? Вие защо я номинирате?

Предимствата са изключително много. Първо, това е човек, който през годините винаги е защитавал интересите на работещите хора, което е изключително важно за нас, тъй като вие знаете, че ние от много години говорим за всички неравенства в града, които се случват, че София се развива на две скорости. Както не веднъж съм казвал, в последните 30 и повече години вече в града едрият бизнес е много добре представен и има кой да го защитава. Но това не важи за нормалните граждани, които нямат достъп до благата, които предоставя Столична община. Затова според нас Ваня Григорова би била много успешен кмет в това отношение, за да възстанови равенствата в София.

Вероятно вие ще сте водач на листата за общински съветници?

Всичко това, както казахте, ще се реши на 2 септември, на Градската конференция. До тогава, разбира се, имаме много работа да свършим: да приключим разговорите с потенциалните коалиционни партньори, да оформим визията на нашата кампания, посланията и т.н. Така че не е най-важното за листата за общински съветници, по-скоро моят фокус и целта ни е силно представяне на тези предстоящи на 29 октомври избори.

Все пак ще ви попитам за цикъла за номинации на районни кметове, той как върви?

Върви много успешно до момента, почти всички конференции са издигнали такива номинации. Имаме наистина много силни кандидатури, част от които от много време са ангажирани с проблемите на съответните райони, добре познати са, участват в различни граждански инициативи в районите, помагали са много в работата на общинските съветници на БСП в Общинския съвет, така че там също имаме наистина много силни номинации. И разбира се, сега в последните години бихме желали да виждаме по-сериозни резултати за БСП на изборите. Но смятам, че с тази палитра в момента, която издигаме от районни кметове и евентуално коалицията, която ще съставим, ще върне БСП на полагащото й се сериозно място в София, и не  само в София, разбира се, в цялата страна съм сигурен и се надявам, че ще имаме достойни и подходящи кандидати за местното самоуправление.

След като Градската конференция утвърди Ваня Григорова, тя ще бъде одобрена от ръководството на БСП. Наскоро обаче вашият лидер Корнелия Нинова съобщи, че все още не са решили дали Ваня Григорова е кандидат на партията за кмет на София. Как ще постъпите, ако на “Позитано" 20 не я утвърдят?

Не мисля, че това нещо ще се случи. Напротив, ние имаме малко по-различна процедура в случая, която е приета от Националния съвет. БСП на практика се явява във формат “БСП за България", от там нататък може да надгражда с други коалиционни партньори. Като сме готови с това, Бюрото на Градския съвет ще защити тази концепция и тази формула за участие пред Бюрото на Националния съвет, което мисля, че трябва да се случи някъде до средата на август. На 2 септември на Градската конференция всичко това трябва да бъде утвърдено, тъй като Градската конференция е органът, който издига, номинира и т.н. От там нататък Националният съвет, то не е конкретно за София, вече утвърждава всички решения, взети от областните и общинските  конференции. И аз не смятам, че може да се стигне до нещо такова, да отхвърлят кандидата който е утвърден от Градската конференция.

Битката за София се очертава интересна. Вече са издигнати ключови кандидати Васил Терзиев, Вили Лилков, Никола Вапцаров, Деян Николов, какъв би бил шансът на представителя на БСП?

Много голям и ще ви кажа защо. Защото ние даваме необходимия контраст и контрапункт на цялото дясно управление през тези 30 години. Отново всички, които изброихте като кандидати за кмет на София, те са в дясното поле, полето на десните. Както знаете, винаги техни приоритети през годините са били приватизацията, концесионирането, разпродажбата на града. Ние предлагаме съвсем различен разрез и съвсем различни концепции, идеи и политики за управлението на града, които са подчинени по-скоро на хората. Знаете, че част от нашите политики и ценности, които ще отстояваме в новия Общински съвет, включват всички комунални услуги да бъдат върнати обратно в Столична община. За нас града не трябва да се превръща в пазар, а той беше превърнат в последните 30 години. Ако комуналните услуги се върнат обратно и се управляват добре, там има изключителен резерв от финансови средства, които могат да останат на разположение в Столична община, това ще ни позволи и другата наша теза да осъществим: безплатен градски транспорт за много по-голяма част от населението на София. Което от своя страна ще доведе до намаляване на проблемите с паркирането и със замърсяването на въздуха. Това са нещата, за които ние ще се борим - здравеопазване, образование, спорт, и социални дейности, които винаги сме отстоявали. Ние ще бъдем и ще имаме, надявам се, автентично ляв кандидат в тази кампания, който наистина предлага съвсем различни политики от това, което ще чуем от другите кандидати.  И наистина, по този начин, софиянци ще имат и право на избор. Защото между кандидатите на ПП-ДБ, на "Синя София" и на ГЕРБ, може би в някаква част и на “Възраждане", вие ще видите, че няма да има много голяма разлика в техните предложения и политики за управление на града.

А кандидатът на "Левицата“ Никола Вапцаров?

Това не е кандидат на "Левицата“. Напротив, ние водим преговори и с "Левицата“, като доколкото поне до момента сме водили разговори, те  напълно одобряват кандидат като Ваня Григорова да бъде кандидат на местната коалиция, в която и те изявяват желание да участват. По-скоро това беше кандидат на “Изправи се БГ" – на една от партиите в "Левицата“. Това вече са техни вътрешни разногласия, които не искам да коментирам, но разбира се, се надявам, че в крайна сметка разумът ще надделее и те ще участват в местната коалиция, която изграждаме и с останалите леви партии и ще имаме единен кандидат.

Вече на няколко пъти говорите за тази местна коалиция и интригувате вниманието ни. Освен "Левицата“ кои други леви партии ще поканите и с кои други леви партии ще разговаряте в София?

С  много други леви партии сме разговаряли: със социалдемократи, с партии на Зелените и ако помните, при нас 2013 г. имаше 16 партии в “Коалиция за България", с голяма част от нашите стари партньори, които са били през годините, с почти всички сме водили разговори. И за момента нещата вървят много положително. Нашата цел е да съберем всички леви партии в София, в общ фронт срещу това, което се случва в дясното – защото виждате, те се събират в един момент, след това се делят, цепят се и т.н. Искаме да излезем обединени, защото наистина е крайно време София да има ляво управление и софиянци заслужават ляво управление, града.

Тоест, вие ще се постараете да започнете лявото обединение на социалистите от София?

Точно така, много ми се иска и да успеем да го направим, тъй като според мен това е смисълът на всичко: да излезем обединени, с общи ценности, с общи политики, с общи идеи. Пак казвам, като контрапункт на всичко, което се случи през последните 30 години в София, а то не е никак добро.

Казвате “всичко, което се случи в София", вие сте и общински съветник, какво от това, което се случи през този мандат специално, вие ще промените, т.е. няма да го продължите? А и какво бихте продължили?

Този мандат беше мандатът на пропуснатите възможности и дори ще ви дам няколко конкретни примери на вас и на нашите слушатели. Ако погледнете, винаги оправданието е: нямало пари за всичко, нямало пари за това, нямало пари за онова. Е, добре де, но наскоро като гледахме касовото изпълнение на бюджета, се оказа, че до 2021 г. над 300 млн. лв. от капиталовата програма на София са останали неусвоени. Това са улици, училища, детски градини, спортни площадки и т.н., които са останали нереализирани. Затова има много какво да се подобри в работата на Столична община. Разбира се, ако нещо ще продължим, те са много нещата, които ще бъдат продължени и ще бъдат надградени. Метрото не трябва да спира в никой случай, но така или иначе, ние ще променим коренно начинът на управление и политиките в Столична община, защото за нас средствата се насочват по неправилен начин, разходват се по неправилен начин и затова продължаваме да си говорим за ремонт на ремонта и всички други приказки от народния фолклор, които излязоха през годините. Но за нас това е един провален мандат, и последния, и предходните, разбира се, но последния беше много фрапантен. Да, разбираме, че имаше и икономическа, и здравна криза, но всяка криза дава и възможности, те не бяха реализирани от управляващите.

Кои елементи от управлението вие ще продължите, ако имате тази възможност?

Аз казах, развитието на транспорта в София. Ние дори искаме посредством по-добра събираемост и по-добро управление на общинската икономика да се събират повече средства и това да даде възможност да има дори и безплатен градски транспорт за по-голяма част от населението на града. Не само транспорта, разбира се и към системата на здравеопазването в  София е необходимо съвсем различно отношение, както и много повече внимание и инвестиции. За образованието да не говорим, проблемът с детските градини трябваше преди години да бъде решен. 12-13 години по-късно продължаваме да си говорим, че отново има 10 000 деца извън детските градини, докато това в рамките на един мандат може да бъде решено. Не знам защо, все се намират някакви оправдания това да не се случи. Всичко това, ние го поемаме като ангажимент и знаем, и сме имали предложения през годините как да се случи. Но както знаете, дали от егоизъм, дали по други причини, винаги предложенията, които имаме по бюджета, вие знаете, винаги внасяме алтернативен бюджет, всяка година, винаги биват отхвърляни и нищо от нашите предложения на бива прието. И това е една от причините да имаме и такива фрапантни неизпълнения от страна на кмета и управляващите в Столична община и по приходната и по разходната част на бюджета.

Г-н Таков, а как оценявате управлението на  България, завършилия политически сезон и работата на правителството? Защото когато спечелите, вие ще работите в този контекст и те ще ви бъдат реалните партньори?

Критиките към управлението са изключително много, видяхме какъв бюджет предложиха, който ние категорично не приемаме и отхвърляме. Но не е само в това проблемът, а в целия начин по който в момента се управлява държавата с някаква сглобка, някакви некоалиции, някакви неясни договорки. Всичко това за нас е чуждо и аз имах възможност още на 3 април, след изборите, категорично да заявя, че БСП в никакъв случай не трябва да участва в едно управление с  всичките 5 десни партии, които са в парламента. И за най-голяма моя радост и на социалистите, се прояви наистина разум и ние не влязохме в управлението на държавата и ние можем да сме много по-полезни и да сме коректив като опозиция в момента на едно управление, което изначално е замислено лошо и за най-голямо съжаление на всички ще претърпи накрая сериозен провал във всичките си политики и намерения.

Как ще протече вашата кампания? Имате ли вече яснота, обмисляте ли сценария?

О, разбира се, не само че имаме яснота, ние имаме вече и готови послания, платформата ни е готова. Имаме и нашите политики, които ще бъдат зад тази платформа, които са нашият разказ и нашите послания към столичани, какво могат да очакват в случай, че ни гласуват доверие. Всичко това е готово в момента. Разбира се, кампанията започва чак на 29 септември,  но така или иначе, ние сме започнали вече срещи с хората по райони и то не от сега, а вече от няколко месеца. Знаете, че София е по-особено място за правене на кампания, един район с друг не си приличат. Събрали сме основните проблеми на хората, така или иначе ние ще предложим впоследствие един демократичен бюджет, който ще върви отдолу-нагоре. За нас най-важно е не от какво имат нужда управляващите в Столична община, а от какво имат нужда столичани и хората, които живеят в кварталите, кои са най-големите им проблеми. И ние в момента точно това събираме като техни идеи и предложения, за да можем да предложим впоследствие бюджет, който да идва от хората и да бъде за хората.

С какви послания тръгвате към софиянци, какво искате да им кажете?

Както ви казах, ние тръгваме с основно послание, че София е за всички. Тя не е на една група от големи фирми или на една малка група управляващи от Столична община, тя е за всички. Ние ще държим всеки гражданин на София да има равен достъп до благата, които предоставя Столична община.

Тоест, вашият слоган за София ще бъде “София е за всички!", това ще пише на вашите предизборни материали?

Много добре ми звучи, разбира се, това предстои да бъде уточнено, но така или иначе това е като наше мото и като наше виждане, че по този начин трябва да се управлява градът. Градът трябва да бъде за всички,  София трябва да бъде за всички, не само за определен, богоизбран кръг от хора.

Как оценявате предложените промени за Конституцията?

Оценявам ги като изключително нелеп опит да се отклони общественото внимание от основните проблеми в държавата. Виждате,  в момента върви един дебат вече от няколко седмици за Националния празник. Аз чувам изключителни нелепици, че трябва да се смени Националният празник, защото датата 3 март, видите ли, разделяла обществото. Как може датата на която след 500 години мрак най-накрая българският народ е получил най-ценното нещо, което може да получи, именно свободата си, да разделя българското общество. И покрай това много други нелепи предложения чух, като мандатност на кметове и т.н., което на мен това по-скоро ми изглежда като някаква димка или дъвка, която наистина да отклони общественото внимание от основните проблеми в българското общество – и икономически, и други. И хората да се занимават с едни по-скоро идеологически теми, ако щете ги наречете, отколкото да се занимават със съществените проблеми и по този начин да се види несъстоятелността на това управление. Видяхте, и вчера какво се случи: започна отново атаката срещу Паметника на Съветската армия. Вчера проследих, че Министерският съвет от публична държавна собственост е сменил статута му на частна държавна собственост, което може би е предпоставка да бъде прехвърлен вече дали на Столична община, дали друго нещо ще се случи с него, за което отсега трябва ясно да заявя, че БСП няма да позволи да се случи. Разрушаването на паметници, демонтажа, чупенето, оскверняването, категорично се обявяваме против тези неща. Паметниците са памет, и тази памет особено която носи този конкретен монумент е изключително важна, защото тя е памет за милионите жертви на кафявата чума в може би най-мрачния период на човешката история. Така че ето това са теми, които в момента се поставят на дневния ред на българското общество, за да създават допълнително разделение и може би омраза между различни групи български граждани, което, според мен е недопустимо.

И на финала, искам да ви попитам: как проблемите на държавата се наслагват върху проблемите на София, къде се засичат множествата, къде се различават?

На много места се засичат, но така или иначе общините и държавата са като скачени съдове. Вие знаете, много пъти е вървял и дебат, дали трябва част от данъците от съответните общини да се връщат обратно в общините, които са произвели тази продукция и са платили този данък. Така държавата наистина  трябва може би да се ангажира много по-сериозно с различни проекти в общините. Знаете, какво неравенство има в България между отделните общини. Разбира се, аз като председател и на Градския съвет и като общински съветник в София съм най-ангажиран с проблемите на София.  И наистина има какво да се желае от държавата в посока, тук даже не говорим за помощ, а по-скоро за партньорство към Столична община. През годините сме го виждали в различните проявления, тъй като много често и кмета, и правителството са били от една и съща партия. Но според мен нещата не трябва да се делят на такъв принцип, не може държавата за едни общини да е мащеха, а за други – майка. Трябва да има грижа за всички, много по-сериозна грижа трябва да има и тези неравенства и между общините, и вътре в самите общини да бъдат намалени, държавата наистина трябва да поеме по-сериозен ангажимент и от към финансова гледна точка, и от към контрол след това на разходването на средствата. Има какво да се желае много в тази посока.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост, и за времето, което ни отделихте.

И аз, дочуване.

Цоня Събчева