Радиоверига “Фокус", Агенция “Фокус" и “Медия груп 24", започнахме знаете поредица от видео и аудио интервюта с водещите кандидати за кметове на големите български градове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич. Днес в студиото на “Фокус" е народен представител от 47-ото, 48-ото Народно събрание и областен управител на град Добрич в отпуск, кандидат за кмет на град Добрич от ПП-ДБ. “Лидерите говорят" е безплатен формат на радиоверига “Фокус", Агенция “Фокус" и “Медия груп 24", където с водещите кандидати си говорим за шест основни стратегии, ако утре седнат в кметския стол какво ще направят, именно в тези ключови области, за които ще говорим в следващите минути днес с Йорданка Костадинова. Здравейте, г-жо Костадинова.

Здравейте на вас и на вашите зрители и слушатели.

Първата стратегия, която искам да обсъдим е “Градоустройство и инфраструктура" - много важна тема за всички хора. Какво ще направите вие в тази област, ако станете кмет на град Добрич?

Като говорим за градоустройство, е добре да уточним, че Добрич е град-община, в България има само две такива, това са Добрич и Ямбол. Понастоящем в Добрич има около 40 330 жилища, като 19% от тях са необитаеми. Около 45% от панелните жилища са под 30 години и  ще се наложи да се реконструират и санират, за да може да им се удължи техния живот.

Това е в цялата община говорим?

Да, в цялата община. Добрич е един от трите общини в цяла България, където населението намалява скорострелно, т.е. около 18 000 човека са напуснали Добрич за последните 10 години, което е средно по 5 човека на ден. Общинският жилищен фонд е около 2600 жилища и има възможност те да бъдат закупувани. Но след закупуването парите отиват в общината. Според мен, би трябвало да се върне жилищният фонд, където средствата да отиват там и да се инвестират в ремонти и в закупуването на нови такива. Не мога да си представя, че в XXI век има хора, които се определят, че живеят в гета.

Посетихме квартал “Режията", така известен в Добрич, където има храсти, дървета, боклуци. Хората споделят направо цитирам: “Лятото има жаби, гущери, змии, а понякога и лисици". По стечение на обстоятелствата се качих в единия блок, от 28 години нямат асансьор, вътре живеят пенсионерки, които са и вдовици, качват се пеш до 7-ми етаж. Лошото е, че половината от апартаментите са общински, т.е., ако са 32 апартамента - 16 са общински. Тези блокове не са поддържани, не са санирани и е недопустимо в днешно време да има такива квартали в един европейски областен град. Няма детска площадка и между другото, като стана кмет съм обещала, че първата детска площадка ще е в този квартал.

На фокус ще бъдат градските гета при вас, така да разбирам?

Приоритет ще бъдат всички квартали. Няма да имаме любими квартали, както някога ми казваха моите учители: "Дани, ти имаш три деца, трябва да ги обичаш всички по равно". Така че аз ще си обичам всички квартали поравно. Няма да имаме приоритетни.

През 2021 г. е бил изтеглен кредит от 10 млн. за направата на 69 улици в Община Добрич. Към 4 октомври 2023 г. е изтекъл периодът за направата на тези 69 улици. Отчетени са около 33 направени, като имаме сигнали, че 6 от тях въобще не са асфалтирани, не са започнати, а са отчетени. Едно от основните неща е, като стана кмет да се направи ревизия на тези улици и съответно състоянието на останалите 34, които трябва да се направят, все пак идва зимата, а има страшно много дупки и кратери. Това също една от стъпките, които ще се предприемат. Защото в моята визия за Добрич или въобще за кмет, инфраструктурата, асфалтирането на улиците не е приоритет, това е задължение на кмета. Приоритет може да бъде привличането на инвестиции, детски площадки и други такива неща, но асфалтирането, инфраструктурата, това е задължение на самия кмета.

Транспортът е друга много важна част от градоустройството и инфраструктурата. Смятате ли, че има какво да се направи в това отношение за по-доброто осъществяване на движението от едните квартали към другите и хората да се чувстват по-спокойни?

На 1 май т.г. е сключен нов договор за новата транспортна схема. В момента са общо около 260 спирки, вложени са около 14 млн. лева. Това, което разбирам от гражданите е, че те са недоволни от тази нова транспортна схема - смяна на номера, смяна на самите линии. Хората не знаят откъде трябва да тръгнат, къде трябва да отидат. Дори в едно от предприятията, в което ходихме по време на кампанията, една жена обясни, че живее на 2 спирки от работата, в същото време управителят на производството я пуска 10 минути по-рано, за да си хване автобуса, да премине 23 спирки за 40 минути, за да стигне до мястото, където живее.

Вместо да се надгради самата транспортна мрежа, тя изцяло е била променена, и самите граждани не са доволни от това. Аз като областен управител за два месеца три пъти мина промяна на тази транспортна схема и мисля, че трябва да се допитаме до гражданите и да направим оптимална промяна на тази транспортна мрежа. По цял ден обикалят едни огромни автобуси по целия град, които са празни. Би трябвало да бъде целенасочено сутрин в час пик и след обед, когато хората отиват и се прибират от работа, и съответно учениците.

Въобще да се направи една нова логистика на всичко това кога и как да се случва, за да бъде най-удобно за всички.

Да, също така се въвежда интегрирана транспортна схема от гледна точка на светофарите, да се направи една зелена вълна, когато минават линейки, пожарни, от тази гледна точка това също е приоритет. В момента е започнато да се прави, но мисля, че видях вече с новата светофарна уредба окабеляването трябва да става под земята, но в момента се вижда, че се правят въздушно, дано на мен така да ми се е сторило.

Паркинги и зони за паркиране. Имат ли нужда добричлии от повече места за паркиране?

Да, има нужда Добрич от повече места за паркиране, особено в централната част. Има "Синя зона", която в момента не функционира правилно, защото репатриращият автомобил от година не работи. Не работи, защото няма шофьор. Мисля, че парите, които трябва да се събират от "Синята зона", трябва да се реинвестират в направата на подземни паркинги или буферни паркинги в централната част на града, така че в един момент да може да бъде премахната тази "Синя зона" и всички граждани да имат еднакъв достъп до ДКЦ-то, което е в центъра, съответно и пазара, да могат да бъдат по-мобилни. Идват възрастни хора от близките села, те нямат GSM, няма как да изпратят SMS. Няма към кого да се обърнат, закопчават им колите, а те са дошли съвсем за малко до пазара, което е неудобство. Мисля, че това нещо също трябва да се промени.

Следващата стратегия, която ще обсъдим с г-жа Костадинова е “Чист, зелен и умен град - Добрич". Каква стратегия ще приложите тук вие?

Замърсяването с прахови частици в Добрич е на високо ниво, тъй като около 28% от населението се отоплява с дърва и въглища. Трябва да стимулираме гражданите да минат или към газификация или към енергийните източници на отопление. Във връзка с това, докато бях областен управител съм подала заявление да се измести измервателната станция, която преди време е била в самия център на града, и е измервала адекватно замърсяването. В момента е преместена на високо ниво в града, в училище “Хан Аспарух", където въздухът е по-чист. Но след преместването й в центъра, когато има едно нормално и адекватно измерване, Добрич ще може да кандидатства по европрограми, които са за екологията.

Също така, като казахте зелени площи в Добрич има парк “Свети Димитър", който се намира между 4 квартала - “Христо Ботев", “Строител", “Дружбите" и “Балик". Тези квартали нямат парк и мисля, че “Свети Димитър" може да се превърне в едно чудесно място, където да се направят големи детски площадки не само за малките деца, а и спортни такива, тъй като децата между 14 и 18 години са в една такава възраст, където нито са за детски площадки, нито са за барчета, където тийнеджърите обичат да ходят. Велоалеи може да се направят, за да могат и децата да се разхождат и възрастните да могат да отдъхват.

Г-жо Костадинова, как разбирате вие Добрич - умен град? Как ще го направите по-умен?

Едно от нещата, които сме заложили в нашата програма, е свързано със сметопочистването и сметоизвозвването. Има пилотен проект, който е направен в Габрово, и ако имам възможност бих се възползвала от него. Там има умни контейнери. Семейството отива с една карта, изхвърля си боклука и в зависимост от количеството се начислява таксата смет. Защото в момента, ако един човек живее в 100 кв.м., плаща смет за 100 кв.м., а в същото време в съседния апартамент, ако живеят 4 човека, плащат същата сума, не е справедливо. Това е една част от моя план, който е заложен в управлението.

Хвърляме си боклуците и си плащаме веднага таксата за тях?

Тя се трупа таксата смет. Тези контейнери могат да станат и подземни, това се отнася до самата чистота. Може да се направят умни пейки с Wi-Fi и отопление по  спирките, за да хората да имат по-добър комфорт. Ще научим малките деца да си изхвърлят боклука на правилното място. Разглеждали сме кошчета, които са с формата на най-различни животни и когато изхвърлиш нещо, то си отваря устата и казва “благодаря". Ние по този начин ще възпитаме децата, защото ще им е интересно да си изхвърлят боклука, това действа и възпитателно.

А що се касае до общинските услуги и дигитализацията им има ли какво да се желае, услугите да станат по-достъпни за хората?

Да, имаме предвидено в общината да се направи едно електронно гише, където може по-бързо и по-достъпно да се извършват услугите. По този начин бизнеса ще има по-бързо администриране на документите.

Преминаваме към следващата стратегия, която е също свързана с чистия, зеления и умния град, “Град Добрич - приятел на децата". Повече детски площадки, казахте досега, ще направим, ако имаме възможност. Но какво други идеи имате?

Планираме два парка. За единият споменах, а другият е "Дъбовете", където предвиждаме да се направят зони за фестивали, различни концертни дейности, а защо не и да се разшири едновремешният Добрички панаир, както беше известен Добрич с него. Планираме да се направят детски площадки. В разговори с майки обсъждаме дали трябва да има пясъчници или някакви гумени настилки, тъй като пясъчниците в момента не са обезопасени и в тях влизат всякакви животни, кучета, котки. Все повече се срещат сред децата алергии и различните дерматични заболявания и майките не пускат децата си в пясъчниците. Така, че това е едно от основните неща. Може да се направят огради на самите детски кътове, защото в момента са достъпни за кучета и котки.

В детските градини се предвижда да се направят едни винилови покривала. И най-вече ще наблегнем на осветлението също така, предвиждаме осветлението с фотоволтаици, по-добро осветление, по-добро видеонаблюдение навсякъде по детските площадки, в парковете, което ще осигури някакво спокойствие на хората. И все пак ще вкарва някакъв страх и на тези, които искат да навредят на тях.

Мисията на Радио "Фокус“, Агенция "Фокус“ и "Медия Груп 24“ е да говорим за пътната безопасност постоянно, говорим си и днес в стратегиите на "Фокус“ с водещите кандидати за кметове на големите български градове. "Пътна безопасност“, г-жо Костадинова, как вие разбирате тази тема и каква стратегия ще приложите?

За пътната безопасност за мене предимство е да се направят едни тактилни настилки преди всяка пешеходна пътека. Преглед на състоянието на сегашните т.нар. "зебри“, пешеходни пътеки и да се направи една по-добра вертикална и хоризонтална маркировка. Също така около училищата или преди такива пешеходни пътеки е хубаво да се направи една тактилна настилка, за която споменах, защото минахме около няколко училища – децата излизат, няма пешеходни пътеки, колите минават с по-висока скорост, и мисля че това е от едно от основните неща. "Общинската полиция“ за мене трябва да се увеличи, т.е. да има повече вървящи полицаи за самия град.

А има ли капацитетът това да се случи според вас?

За момента има само 8 такива полицаи, но би трябвало да се увеличат, защото знаете има наркотици, всякакви вандали. Мисля, че подобна мярка ще внесе едно спокойствие в града.

А що са касае до видеонаблюдението в град Добрич, ще направите ли нещо в тази посока?

Да, аз мисля че споменах, че смятаме да увеличим видеонаблюдението и осветлението в целия град, което първо, че може да бъде свързано и с Областната дирекция на МВР или въобще с полицията, където може да се наблюдават освен пътнотранспортните произшествия, така и други талова. Много стана модерно деца да дрифтят из крайните квартали. Мисля, че това нещо също трябва да се намери място за тези млади хора, но да е контролирано, да бъде наблюдавано от тези полицаи, за да няма безобразни и безконтролни движения на коли.

Казвате общината в по-тясно сътрудничество с МВР и областната управа? Добре, следващата стратегия, която е много важна, е стратегията "Здравеопазване“. Общинските услуги на ниво ли са в град Добрич и какво ще направите вие?

Първото нещо, което трябва да се направи, е да се обърна внимание на това, че в Добрич няма денонощна аптека. Трябва да се отделят средства от общинския бюджет за една заплата за един фармацевт, една заплата, чрез която да се осигури денонощна грижа и лекарствоснабдяване на гражданите. Защото си представете, че ви се случи нещо през нощта, отивате в Неотложния кабинет, изписват ви дадено лекарство и няма откъде да си го вземете. Т.е. дали сте отишли през нощта или ще отидете сутринта, остава без значение или трябва да се запалите колата и да отидете 50 км във Варна за да си вземете от денонощната аптека. Мисля, че можем да се лишим от една секретарка, доколкото знам в момента в общината кметът има три секретарки, не съм 100% сигурна, но бих се лишила от едната и бих дала заплатата на една фармацевтка, за да може Добрич да има денонощна аптека.

Нека да кажем на нашите слушатели, че вие сте фармацевт и така с усмивка говорите на тази тема.

Ами да, здравеопазването в някаква степен ми е слабост. Във връзка с демографската криза и увеличаване на хората в напреднала възраст е добре да се помисли за т.нар. "хоспис“ или за разкриване на отделение по доизлекуване и рехабилитация на болните. Защото представете си един човек било с инсулт или сменена тазобедрена става на седми и десетия ден го дават на неговите близки и някой трябва да си взема отпуск и да си напусне работата, за да се грижи за него. Ако имам една такава болница за доизлекувана и рехабилитация, където биха се осигурили работни места и в същото време ще бъдат обгрижвани и за по-бързо възстановяване тези хора.

Полагах грижи още от 47-то Народно събрание заедно с всички народни представители за Добрич, независимо от тяхната политическа група, заедно се хванахме се ръце, за да се борим за откриването на Медицински филиал в Добрич, където да се обучават медицински сестри, и да се получа една колаборация с болницата, за да може обучаващите се да останат в Добрич и...

И да помагат на хората.

И в същото време ние ще ги задържим в града, ще мога да създадат семейства и съответно да имаме деца в Добрич. Бяхме стигнали почти до финалната права, остана само да се започне ремонтът и да се уточни точно последно коя сграда е, но аз като областен управител вече гледах да финализирам това. Установи се, че сумата от 500 000, която беше отделена за този филиал, вече е изхарчена по друго направление. И оттук нататък сега трябва да започнем наново, но не съм се отказала, защото мисля, че по този начин и когато привличаме и лекари от големи градове ще стане една областна болница, където ще има възможност всички хора от всички общини на Добрич да се лекуват. По този начин Добрич ще има една болница, където ще има едно достъпно и качествено здравеопазване.

Другото, което предвиждаме в здравеопазването, е общината в момента има общински проект за ин витро, но смятаме заедно с "Искам бебе“ да направим обществен такъв фонд, в който освен общината ще вземат участие и хората, и бизнесът. И по този начин ще има възможно всяка една двойка, която не се включва в Фонда за асистирана репродукция, да има възможност да има собствено дете. Това може да стане така, както например при определен вид хляб се отделя по една стотинка от самия хляб за този обществен фонд, така мисля че ще съберат много повече пари. Това е нещо, което ще стимулира раждаемостта и ще имаме още повече бебета, родени в Добрич.

И не на последно място мога да кажа, че донорите са най-много от Добрич. Така че мисля, че и тези пациенти, тъй като те не влизат във Фонд за асистирана репродукция, ще могат да бъдат застъпени в този обществен фонд.

Последната стратегия но, не по-важност разбира се, "Отворено и прозрачно управление“. Г-жо Костадинова, каква е стратегия ще приложите тук?

Отворено управление – за мен е много важно управлението на града да става заедно с гражданите и с бизнеса. Защото аз имам една кауза "Искам бебе“, за която вече споменах, и когато приключихме фазата с осигуряването на парите за Фонда за асистирана репродукция, една журналистка ми каза така: "Когато гражданите и политиците се хванат ръка за ръка и тръгнат с правилната посока, нещата се случват“. И мисля, че това е нещо, което ще ме следва в управлението на Добрич и цялото управление ще става с участието на гражданите.

В управлението на града мисля, че гражданите трябва да взимат отношение в управлението му. Т.е. ще бъдат създадени квартални съвети, където ще има един-двама представители, ще се срещаме на определен период с тях, така че да бъдем запознати с най-належащите проблеми, които имат съответните квартали, и да можем по равно да инвестираме във всеки един от тях.  

В Добрич има достатъчно детски градини и ясли, където децата нормално могат да бъдат приети и родителите да бъдат спокойни, но проблемът е, че хората са се фикцирали в точно определени детски градини и най-голямото желание е при определени сгради, защото те имат добра материална база. Един от моите приоритети ще е всички детски градини да достигнат до това ниво, така че да няма приоритетни, всички да имат еднакви материална база и да имат еднаква основа за прием, да няма: "тая детска градина е по-добра и да се търсят начин и как да си вкараме моето дете там“, а пък да живеем на другия край на града. Съответно ще вложим инвестиции за енергийна ефективност и добро видеонаблюдение на самите детски градини.

За по-голям контрол.

Да, за по-голям контрол. И също така за управлението, и както казах за младежта е добре да се направят едни такива младежки съюзи или съвети, където определени тийнейджъри да участват в тях и да имат пряка връзка с кметския екип, така че да облагородим културния живот на Добрич в съответствие с изискванията на младите хора, които живеят в Добрич.

Г-жо Костадинова, ви помоля сега да отправите едно послание към вашите съграждани, приятели и избиратели.

В неделя ще имаме уникалния шанс да променим посоката на развитие на град Добрич, да върнем достойнството на град Добрич, за да можем да задържим децата и да върнем заминалите. Излезте на 29 октомври и гласувайте!