По повод 80-годишнината от рождението на художника Таню Митев в Градската художествена галерия в Пловдив ще бъде открита негова Възпоменателна изложба живопис. Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Йоана Атанасова, куратор на изложбата.

Разкажете ни, моля Ви, какво ще бъде представено на тази изложба на Таню Митев и още нещо, което имате да добавите за неговото творчество.

Изложбата се организира в Градска художествена галерия в Пловдив, в сградата, която е на Главната на “Александър Батенберг" № 15. На 7 ноември 2024 г.  е откриването в 18.00 ч., заповядайте. Тя ще остане там до 26 ноември. Изложбата отбелязва 80-годишнината на художника, въпреки, че той не е вече сред нас. И като заглавия, някак си идейно, бяхме решили освен ретроспекция да бъде “Пътят на искреността", защото показваме различни периоди, в които творецът е бил напълно откровен със зрителите си и в по-ранните си години, и в картините си от 2019 г., така че ще обхванем един много ранен период на творчество с над 60 картини.

Над 60 негови картини ще бъдат показани? Предимно жени рисува той и какво още?

Жени, но те са много различни, да, селектирали сме ги и в каталога, който ще представим на откриването, както и жанрово, доколкото е възможно, така и по колорит. Защото той, всъщност, във времето доста еволюира като търси визуални, чисто визуални, не само като теми. Да, неговите жени и фигурални композиции с женски образи са много характерни, но и пейзажите му също така са най-много като количество. Но всъщност, ще има и натюрморт, ще има и портрет в чистата му форма, и такива фигурални композиции, които малко излизат от характерните жанрове и стилове изобщо в изкуството.

Какво може да се каже за него, кое е нещото, което го отличава от останалите художници, кое отличава Таньо Митев от повечето художници, ако може да се обобщи?

Художниците търсят да открият най-оригиналният стил за себе си, и макар и прилики да има много често между художниците, които общуват в една среда, дори и в тези години все пак 70-те, 80-те, в които е по-затворено в България чисто конюнктурно като стилово развитие на художниците, той е много силно повлиян от иконописта, това също се забелязва и ще го видим. Но това не го виждаме пряко, директно, като някакви образи, а те по-скоро са извън една реалност, тоест, дори и фигуралните женски композиции просто излизат от тази фигура и някакво конкретно пространство. Той показва съвсем други пространства, които в своето въображение сам открива. И всъщност цветово и като усещане могат да се пренесат зрителите на друго място, а не това, което директно ни показва обектът на картината.

Тоест, има известна загадъчност в това, което е правил?

Абсолютно да, има и мистика, и музика, и ритъм, много неща ще покажем през годините, защото няма как, когато творецът над 60 години е творил, да не е минал през много различни образи - и колаж, и абстракция и експресия, много силно експресивни. И в някакви моменти по-лирични и минималистични. Така че много разнообразна ще е изложбата, въпреки че ще е на един художник.

Има ли негови по-ексцентрични, по-популярни творби, които можем да споменем сега, да изброим?

Неговите теми на заглавията като цяло са предимно българки, тракийки. Наистина той се стреми не само към иконописта като изразно средство, ами просто търси родното, той търси българското. Ще видим вътре в самите платна и акварели как се появяват някакви дори като текстилни елементи. Има открояващи се картини с родопчанките, тракийките, българките, под най-различна форма, тоест всичко е чисто в тази посока.

А в творчеството му усеща ли се повлияване от Златю Бояджиев, защото знаем, че той се е учил в началото от него?

Да, значи те много силно са си взаимодействали. Тоест, той като един от многото чираци на Златьо Бояджиев опитвал се е така да се учи от него, да вземе занаята. Но единствено като топли цветове, като гами, можем да срещнем някакви прилики и то на моменти.

Всичко останало си е типично негово?

Да, да, композициите просто и изграждането на фигурата са характерни за Таню Митев точно.

Вие може би сте млада и не сте го познавали като човек? Можем ли да кажем, че в творчеството му има отражение на неговия характер, на неговата личност?

Аз лично не го познавах, за разлика от други мои колеги, които са и писали през годините, живеейки в това време, които ние даже и цитираме в каталога, защото важно е да се види отражението на неговото творчество във времето и в другите хора. И това, което съм научила от всичките му познати, които досега интервюирах, беше, че той наистина показва една задълбоченост, искреност и скромност във всяко едно платно. Тоест, няма никъде някаква преиграност или нещо, което да се напасва според публиката и според вкусовете на публиката.

Да бъде комерсиално чисто такова, дори и така може да се каже?

Да, няма го този комерсиален момент, защото той просто намирайки линиите в определени моменти рисува това, което усеща, и което мисли. Много е важно за художника да отрази искрено нещата, каквото е било дълбоко в него всъщност. Затова е “Пътят на искреността" идейното заглавие.

Искате ли още нещо да кажете?

Единствено това за каталога както казах, че ще се радвам, хора, които са колекционирали Таню Митев и в България, и извън нея, които се интересуват, могат да го потърсят първо в галерията, след това вече и на други места. За да може просто да се види някак си обобщено. За първи път се прави такъв голям каталог в този обем, за да добият наистина представа, друго е нали така да се види.

Каталогът къде може да се намери?

Първо на откриването ще го представим и след това ще се реши. Може би в галериите ще го има, но това още не е още уточнено, обсъждаме го. Заложихме на по-съвременен дизайн, който не е толкова отразяващ тази искреност, но все пак изданието да отговаря на тенденциите 2024 г. чисто графично. Картините така или иначе говорят сами за себе си, всяка една по една.