Даниел Дуков – управител на Спортен клуб "Спорт за всички – София в Европа“, организатор на L'Etape България от Tour de France, оторизиран от френския лицензоносител на състезанието – A.S.O. и Виктор Велев - управител на "Грома Холд“, основен партньор на L'Etape България от Tour de France в интервю за предаването "Спортът на фокус“ на Национална радиоверига "Фокус“

 

Венцислав Драгоманов: Tour de France е най-великото колоездачно състезание в света. Всяка година то е страстно следвано от фенове по целия свят.Следващшят уикенд ще бъде дадено началото и на изданието на L'Etape Bulgaria by Tour de France.Към момента инициативата продължава да се разширява и в множество международни локации, включително Китай, Тайланд, Мексико, Бразилия и Австралия, Гърция и България. Страната ни ще бъде домакин на етап от легендарното колоездачно състезание като част от световната верига, която се провежда под егидата на Обиколката на Франция. Организатор от българска страна е спортен клуб "Спорт за всички – София“, а една от най-сериозните пътностроителни компании в България "Европейски пътища“ става генерален спонсор на първото издание на L'Etape Bulgaria от Tour de France. До момента за участие са се регистрирали колоездачи от 17 държави. Етапът в България ще се състои на 30 юли по специално избрано от организатора трасе край Велинград. Дългият  уикенд, посветен на спортното събитие на годината, ще започне още от 28 юли, петък. Но повече за този голям хепънинг ще ни разкрият гостите в студиото. Представям ви Даниел Дуков – управител на спортен клуб "Спорт за всички - София в Европа", организатор на L'Etape Bulgaria by Tour de France, оторизиран от френския лицензоносител на състезанието A.S.O., който е световен лидер в организирането на велосипедни състезания, като  Tour de France, Vuelta, пробега Париж-Ница и много други.Виктор Велев -  управител на "Грома Холд“, основен партньор на L'Etape Bulgaria by Tour de France. Компанията е една от утвърдените пътностроителни компании в България с над 20-годишен опит, тя строи едни от най-мащабните пътностроителни обекти в България, сред които магистрали, пътища, градска и паркова инфраструктура, спортни съоръжения, зали и много други. Първият ми въпрос именно е към Виктор Велев. Здравейте! Партньорството между бизнеса и спорта е важно за развитието му, каква беше вашата мотивация, за да станете именно партньор на състезанието?

Виктор Велев: Аз на първо място още веднъж искам да благодаря на господин Дуков, че с негово съдействие и помощ можем да бъдем съпричастни към това легендарно събитие. Назад в годините винаги сме искали и сме подкрепяли развитието на спорта в България. Това легендарно състезание и това, което предстои да се случи в у нас, го приехме като една от важните цели за развитието ни, защото по някакъв начин искаме да покажем, че строителството на пътища не е просто самоцел, има и друго измерение, друга визия като цяло. И всъщност върху тези пътища, които се строят от целия бранш в България, ще се проведе именно такова състезание, което е от най-високо ниво бих казал.

Водещ 1: Може ли едно подобно колоездачно състезание да допринесе за развитието на бизнеса в региона, за имиджа на региона например?

Виктор Велев: Разбира се. На първо място бих отчел, че събитие от такъв мащаб се провежда за първи път в България, на такава тематика бих казал, спортна тематика, а второ, все пак Велинград отдавна си извоювал името и позицията като Спа столица на Балканите, разполага със значително леглова база, с една уникална природа. До голяма степен това е  привлякло всъщност и лицензоносителите на това състезание. В съчетание с добрата инфраструктура, която в последните години беше значително подобрена. Така се затвори тази рамка, която затвърди конкретната точка в България като локация за провеждане на такова състезание.

Водещ 1: Това е една уникална маркетингова стратегия: партньорство между колоездачно състезание и пътностроителна компания. Едното без другото явно не може, оказва се, като говорим за шосейното каране. Променя ли това отношението на хората към пътищата на България?

Виктор Велев: Ами вижте, пак казвам, строителството като цяло, било то високо, било пътно строителство, винаги води или подобрява нещо старо, или прави нещо ново, и това е видимо от всички. Винаги ефектът е позитивен, винаги ефектът е положителен, защото всъщност ролята на пътищата е да правят свързаност, т.е.  свързаност между отделни точки, свързаност между хората, и съответно да прави придвижването много по-комфортно, много по-безопасно. Същото се отнася и за провеждане на едно спортно мероприятие от такъв мащаб, на което, както виждаме и разбираме, ще участват много състезатели, критериите са доста високи между другото. Фактът, че надморската височина на трасето, по което ще се проведе състезанието, е немалка, провокира и води точно в тази посока: да мислим, че това е неизбежно.

Бойко Серафимов: Това беше Виктор Велев от фирма "Грома Холд“, основен на партньор на това състезание. Сега разговаряме с Даниел Дуков, който е колоездачът в цялата история. Миналият уикенд вие карахте в един етап на идентичното състезание Tour de France с над 16 000 колоездачи, вие бяхте един от тях. Разкажете ни как сте чувствате.

Даниел Дуков: Това беше преди 10 дни 14-я етап от Tour de France беше отворен за аматьори от Анемас до Морзин. Просто моята главна цел беше да присъствам на организацията на това състезание с нашите колеги от LEtape du Tour.

Водещ 2: Само да уточним как става: реалната Tour de France върви, минава 14 етап и вие след тях ли тръгвате или?

Даниел Дуков: Стартираме преди тях. Ние преодоляхме 14-я етап, но беше на 9 юли. На 9 юли – това е пет дни преди истинския етап. Amaury Sport Organisation отваря всяка година един от етапите на Tour de France за аматьори. И всяка година на ротационен принцип избират един от етапите, догодина ще бъде на друго място финала. Така че тази година аз имах щастието да стартирам на един от тежките етапи – от Анемас до Морзин: 157 км с 4 200 метра денивелация, което беше доста трудничко за мене. Аз не съм от подготвените колоездачи, но имах желанието да го завърша и го успях да го направя. Както казах в началото, моята главна цел беше да видя нещата отвътре, от кухнята, как се организира L'Etape du Tour във Франция и съответно да пренесем това нещо в България, защото идеята на нашия етап L'Etape Bulgaria by Tour de France е да пренесем духа, културата на Tour de France в нашата страна. Т.е. всичко това, което се прави във Франция, ще си го направим и тука, в България. Вярвайте ми, вече имаме тази подготовка. Това, което трябва да свършим, вече почти сме на финала. Останаха малки детайли, които трябва да изчистим следващата седмица, и смятам, че един L'Etape du Tour de France ще пренесе духа на французите в нашата страна.

Водещ 2: Г-н Дуков, говорихме за вашето участие във Франция преди седмица, в самото състезание. Какво успяхте да откраднете като ноу-хау, като специфики, които да приложите, които ще са важни и достъпни за нашите участници в района на Велинград след седмица?

Даниел Дуков: Това, което видях там, не ме изненада много. Ние имаме тая готовност да направим всичко това, което те правят във Франция. Но аз исках да го видя от първо лице, единствено число, да се убедя, че това е така, и че ние вървим по правилния път. Има малки детайли, които ние тук не сме ги предвидили и това беше голяма помощ, че забелязахме тези малки специфики, които те прилагат там при тях. Но ние още не може да се мерим с техния мащаб. Там стартираха повече от 16 500 души, те успяха да ги разпределят във вълни. Въобще нямаше никакво напрежение по време на състезанието. От старта до финала всичко си мина много перфектно, без никакви проблеми. А това е атестат, че те имат добра организация и подкрепа от всички местни власти, които са на територията на Франция. Организацията беше перфектна с всички изисквания, които трябваше да се направят преди състезанието. Всички, които присъстваха на този старт на следващия ден, трябваше да си вземат стартовите номера, да разгледат съответно селото, да присъстват на различни активности от спонсорите на състезанието. На следващия ден имаше график, по който всеки един от участниците беше получил съобщение, че трябва да стартира определено време. Първият старт беше 06:30 часа, моя старт беше в 08:23 – така беше посочено в мейла. Това е атестат, че те създават много голяма и тежка организация, която вече е работеща от години. Това не е само за тази година, те го правят много години подред. Явно опитът оказва влияние и доказва,че тези хора са опитни в това нещо и могат да направят такова голямо състезание от този ранг.

Водещ 2: Да се пренесем у нас. Кой може да участва в предстоящото състезание: само аматьори, професионалисти, има ли възрастови ограничения?

Даниел Дуков: Това е отворено състезание. L'Etape Bulgaria или въобще L'Etape du Tour е насочено към аматьорите, които са фенове на Tour de France, които са фенове на колоезденето, на шосейното колоездене. От последните няколко години има тенденция много хора да закупуват своите велосипеди, и то не на евтини цени, с добро качество, с подобрения, карбонови рамки, съответно най-различни приспособления към велосипеда, което струва доста парички. Но има хора, които си карат сами в техните региони, където живеят. А ние им даваме възможност да дойдат и да се състезават помежду си на едно място, Велинград, което ще бъде на 30 юли. И всички тези фенове на колоезденето, феновете на Tour de France ще ги срещнем едно място, на нашия L'Etape du Tour de France.

Водещ 2: След малко ще поговорим за това как става регистрацията и на кой сайт. Може би сега да преминем към инфраструктурата, за която отговарят "Европейски пътища“.

Водещ 1: Да, аз бих искал да попитам господин Велев: говори се за тази гравел отсечка – какво представлява тя и подготвена ли е за състезанието?

Виктор Велев: Всъщност, това е най-трудната, най-сложната отсечка от целия маршрут на състезанието. Нашата задача е да подобрим максимално и да приведем на 100% според изискванията, тъй като имаше комисари от Tour de France, който поставиха, разбира се, такива изисквания, на които пътя трябва да отговаря. В момента това е отсечка, която е около 3 км със сериозна денивелация и засега представлява на практика един горски път.

Водещ 1: Ще бъде изкачване?

Виктор Велев: Ще бъде изкачване, да. Реално трябва да бъде подравнена и заздравена основата. Съответно представете си, че по този път ще минават велосипеди, които са шосейни, това не са планински велосипеди и трябва да има максимално сцепление с трасето. Има конкретика в това, което ние правим, и съответно нашата задача е да приведем това трасе в отлично състояние. Това е най-сложното всъщност, трасето да бъде максимално сигурно и максимално безопасно за всички участници. Също така по него да могат да преминават и евентуална автомобили, които са съпътстващи край самите колоездачи, и не дай си Боже, автомобили, които са на "Спешна помощ“ и медицински екипи.

Водещ 1: Да, а ще може ли после пътят да се ползва и за придвижване на хората между селата там Цветино и Горна Дъбева?

Виктор Велев: О, разбира се. Всичко това, което правим, в крайна сметка след състезанието ще остане за хората, които са от населените места, съответно да могат да го ползват години напред да пътуват комфортно и безопасно по тази отсечка.

Водещ 1: Споменахте за някакви комисари от Tour de France. Каква е била от тяхната работа тука?

Виктор Велев: Ами първо, това, което аз знам от организаторите, е, че това място не е случайно избрано. Всъщност, делегати, които са от Tour de France пристигат в България и разглеждат различни участъци.Там има по-голяма специфика по отношение на това, че все пак един път трябва да бъде затворен за определен период от време, ще има струпване на хора, трябва да има съответно леглова база – въобще много детайли, които трябва да бъдат съчетани на едно място. Те са определи именно Велинград и този маршрут, като един от най-подходящите в България. Тук искам да подчертая, че все пак ние дълги години поддържаме пътищата в Югозападна България, в района на Смолянска област, и достатъчно добре познаваме спецификата на района. Но определеният маршрут е наистина е изключително живописен и много впечатляващ. Явно такава е и оценката, която делегатите от чужбина са дали. И именно поради тази причина са определили това място като етап от състезанието.

Водещ 1: Г-н Велев, "Грома Холд“ определено има традиции в подкрепата на спорта. Разкажете ни малко повече затова как приехте да станете съорганизатори именно на Tour de France и на българския етап?

Виктор Велев: Ами вижте, винаги сме имали желанието и сме били част от теми, които са обществено значими в регионите, в които работим най-вече. Винаги сме били съпричастни към определени каузи, подпомагаме различни дейности, които са в плюс на обществото, говоря за детски градини, площадки и разбира се събития, които са на друга тематика, но най-вече по отношение на спорта. Тук може би  е мястото да подчертая, че отдавна подкрепяме женския футболен клуб "Спортика“, даже се гордеем с постиженията на момичета тази година, тъй като в републиканското първенство станаха и бронзови миналисти.

Водещ 2: "Спортика“ Благоевград?

Виктор Велев: "Спортика“ Благоевград.

Водещ 2: Поздравления за момичетата.

Виктор Велев: Поздравления наистина. Полагат доста усилия. Винаги сме били съпричастни към тази дейност, защото спорта е една много важна дейност, която в крайна сметка изисква и средства, изисква и време, но трябва да има и мотивация, и то сериозна мотивация, особено в подрастващите, младите хора все повече да вървят в тази посока, защото спорт изгражда в много насоки. Колкото до подкрепата между бизнеса и спорта, двете неща са според мен неразривно свързани, защото както се развива бизнесът, така трябва да се развива и спортът.

Водещ 1: Така е, това трябва да го има наистина, и със спорта особено. Трябва да се помага на спорта. Всичко това виждаме как става, какви трудности имат спортистите в днешно време.

Водещ 2: Да се насочим към Даниел Дуков и подробностите за L'Etape Bulgaria. Кой е сайтът, на който всеки може да се регистрира, след като заплати такса от 100 лева?

Даниел Дуков: Не, първо трябва да посети сайта, да влезе в регистрационната форма.letapebulgaria.com. Там може да влезе и да се запознае с условията първо на състезанието, да си избере своята дистанция. Съответно да си направя своята регистрация, след това порталът ще го прехвърли към портала на банката, на която ще трябва да заплати своята такса. Вече този сайт е доста популярен. Ние имаме вече и Facebook страница. Ние го промотираме и рекламираме навсякъде, където е възможно, така че всички знаят къде трябва да направят своята регистрация. Ако някой не е успял да се регистрира, може да го стори в последните два дни преди състезанието. В петък, на 28-ми, ще отворим рейсофиса в центъра на Велинград в Tour de France Франс. Там ще има възможност тези, които не са успели да направят своята регистрация, да я направят на място.

Водещ 2: Уикендът ще бъде дълъг след седмица. Какви активности ще предложите на малките, на децата, на семействата.Може би  с талисмана, дявола Диди?

Даниел Дуков: Да, поканили сме го като наш гост, официален гост на състезанието. Все пак това е емблематична фигура във всички етапи на Tour de France и  L'Etape du Tour de France, той пътува навсякъде в света. Ще посети и нашия L'Etape Bulgaria, феновете ще мога да си направят снимки с него, да се забавляват. Уикендът започва от събота сутринта: ние отваряме Tour de France музея, който ще донесе доста такива емблематични артикули от 1903 година, началото на Tour de France в света. Ще има някъде около 15 джърсита и още около 15 емблематични бидони, номера, различни флагове. Нашите посетители и нашите участници, техните приятели, семейства, които ще присъстват във Велинград, ще имат възможно да видят истинските джърсита на победителите от съответните етапи.

Водещ 1: Като музейни експонати?

Даниел Дуков: Да, това са музейни експонати. Ние ще направим такъв музей в центъра. Естествено, ще имат възможност се срещнат с дявола Диди. Имаме доста активности с нашите партньори, които ще предложат своите продукти на място. Хубавото е, че в следобедните часовете ние ще организираме едно семейно каране, което всички родители, участници в състезанието, техните съпруги и съпрузи ще имат възможност да направят една обиколка във Велинград, която е с дължина 5 км. Малко по-късно вечерта ще направим и детското каране, в което ще съберем повече от 200 деца на това място,за да направят своето състезание и да усетят духа на Tour de France. Естествено, всички ще бъдат така снабдени със стартови номера, ще имат подаръци от нас. Подготвили сме доста неща за тях. И в неделния ден сутринта в 08.30 ще бъде даден старта на дългата дистанция 102 км от центъра на града, това е от улица "Съединение“. Всички вече знаят, публикувано е вече в уебсайта мястото, откъдето ще се стартира. От понеделник започваме да разпращаме информация от т.нар. roadbook или това е пътна книжка на състезанието, в което всички тези регистрирани участници ще получат съответната информация за състезанието: кога протича, къде, какво е място, какъв е профилът на трасето, каква е дължината, какво ги очаква по трасето. Имаме два подкрепителни пункта, които са изградени на това нещо. Досега такова състезание в България не е правилно, гарантирам го. Тези хора, които ще участват, ще разберат това нещо, и се надявам да има позитивни мнения и коментари след състезанието.

Водещ 2: И накрая може би нещо като апел, като обръщение от Виктор Велев – управител на "Грома Холд“. Слушайки как говорите за синергията между бизнес и спорта, да вземете да се обърнете към вашите колеги от пътния бранш, от бизнеса, повече да помагат на спорта,  на училищата.

Виктор Велев: Ами използвам важността на първо място да поканя вашите слушатели да се потопят в тази атмосфера. Ние от може би месец-два вече витаем в тази тема "Tour de France“, и виждаме колко завладяващо е това, без в момента дори да сме се качвали на колело, както се казва. Но самата организация, самото мероприятие е страхотна. Имахме колеги, които изпратихме в Швейцария заедно с г-н Дуков, там атмосферата е още по-завладяваща, защото и мащабите са по-различни. Но за мен най-важното е, че едно състезание от такъв висок ранг вече е на българска земя и всички ние ще имаме възможността да усетим вкуса от събитието, и това да ни мотивира още повече да се докоснем до удоволствието от спорта.

Водещ 2: И да подкрепяте спорта. С други думи не е толкова страшно големите пътни фирми да отделят малко от своите печалби и да помагат на спорта в България, всички печелят от това.

Виктор Велев: Не искам да разделям фирмите на пътни и други, въобще като цяло бизнеса трябва да бъде ръка за ръка със спорта и така да има подкрепа, защото в крайна сметка част от това, което правим, е всъщност удоволствието от спорта, когато приключим работния ден.

Водещ 1: Какъв е шансът да имаме и догодина също такова състезание?

Виктор Велев: Ами това което, аз знам, е, че всъщност лицензът, който г-н Дуков притежава е за три години, така че може би тази година ще бъде едно добро начало. И години напред едно такова мероприятие ще се провежда в България.Все повече да трупаме опит и да имаме възможността да се докоснем до тази спортна култура, защото все пак чухме,че Обиколката на Франция започва през далечната 1903 година, повече от 120 години. Ще трупаме и фенове.

Водещ 2: Г-н Дуков, финални думи и от вас.

Даниел Дуков: Ами първо, искам да благодаря на г-н Велев за подкрепата, която оказва на нашето състезание. Без тяхната помощ състезанието нямаше да има такъв вид. И съм сигурен, че в бъдеще ще си партнираме. Както разбрахте, състезанието има 3-годишен лиценз. Ще продължим да го правим в България. Така че последното, което искам да кажа към вашите слушатели, е, че те задължително трябва да дойдат да присъстват на това състезание, да усетят духа на Tour de France. А тези, които не са успели или не искат да участват тази година, или нямат тази възможност по някаква причина, нека да го направят следващата година.

 

Венцислав ДРАГОМАНОВ и Бойко СЕРАФИМОВ