Ексклузивно интервю с Влади Ампов - Графа, специално за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус", дни преди грандиозното закриване на "Най-щастливото турне“ на лятото. Античният театър в Пловдив е магичното място, на което ще се състои финалният концерт от поредицата концерти на Графа в страната. Началото е в 20.30 часа на 11 август. 

Здравей, Влади, в Пловдив ще бъде закриващият концерт от твоето турне, любопитно ми е обаче защо го нарече “Най-щастливото турне"?

Неслучайно, защото то е най-щастливото турне и е най-хубавото, което съм правил до този момент в живота си. Изключително успешно и супер зареждащо. Опитът, който натрупах с годините, впечатленията, музиката, която направих, песните дават своето отражение и правят така, че шоуто да достига 100% до хората. Нещо незабравимо се получава. Определено надмина очакванията ми. Изключително впечатляващи са реакцията и емоцията на публиката, която от втората песен до края е на крака и съпреживява всичко, което се случва на сцената. Тя дава толкова много любов на мен и на всички, които са с мен на сцената - музикантите и танцьорите, че ние се чувстваме супер заредени с всеки нов концерт. Публиката винаги ме изненадва, че може да дава още и още. Аз съм изключително благодарен, защото това, което се случва е благодарение на хората, които харесват музиката ми.

И това казвам на всеки концерт, че един ден мен, нас няма да ни има, но ако песните, някои от тях останат, това ще е прекрасно. И всъщност, благодарение на публиката много от песните живеят своя живот, защото се слушат от хората. Има и много млади хора, които идват на концертите и те знаят и старите ми песни, които са на повече от 20 години, което супер ме радва. “Най-щастливото турне", защото ние сме едни усмихнати хора, които са се обединили с една хубава енергия. От много години работим заедно като екип, музиканти и танцьори. Иван Евтимов, който прави осветлението, Влади Грънчаров и неговият екип, които се грижат за мултимедийната сценография, разбира се прекрасните мои хора от “Монте мюзик" и въобще това са едни сродни души, с които продължаваме да вървим напред и да правим това.

Смело мога да кажа, че турнето е на много-много високо европейско ниво, защото сме се постарали да запазим духа от стадион “Васил Левски" и благодарение на банката, която ни подкрепя, правим така, че тези концерти да останат незабравими. По отношение на сетлиста има няколко нови песни, които сме включили и които не съм изпълнявал отдавна.  Хората, които идват във всеки град, са определено много впечатлени. И мога да кажа, че си тръгват щастливи от този концерт.

Това е най-важното. А какво да очакват сега пловдивчани? Ще има ли изненади? Плюс това виждам, че концертите ти вече имат някакъв привкус на образователни такива. Говорим за екология едновременно, да?

Да. Благодарение на ПроКредит Банк още концертът на НС “Васил Левски" беше със зелена кауза, а след това и "Най-щастливото турне“, което пренася емоцията и енергията във всеки град. На всяка една локация има контейнери за разделно изхвърляне на отпадъци. Също така нашият апел към всеки фен е да дойде с градски транспорт, пеша с колело или с друго средство, различно от автомобил на концерта.

Изключително много се вълнувам за предстоящия концерт в Пловдив. През 2018 г. снимахме шоуто точно в Античния театър. Концертът беше приказен. Пловдив много вдигна летвата. И сега искаме да направим нещо различно, още по-запомнящо се. Подготвили сме много красива мултимедийна сценография, която супер ще се впише в декора на Античния театър. Така че, определено, завършекът на турнето ще е много-много триумфален и нямам търпение на 11 август да се срещна с пловдивската публика. Там винаги се получават вълшебни концерти, не само заради самото място, а и защото пловдивската публика е много топла и много даваща. И ние съответно ще дадем всичко от себе си, защото обичаме Пловдив.

За мен едно от най-важните неща е, че музиката вълнува. Тя остава и тя и песните всъщност са най-важният компонент в шоуто. Аз живея много динамично. Влизам от албум в албум и в един момент, когато готвя едно такова турне, виждам, че примерно в програмата си съм избрал 20 - 30 песни. Тогава осъзнавам, че те също са се превърнали в хитове през годините, но аз не съм имал време да обърна внимание на всяка една. Но така подредени една след друга, виждаш, че те си имат своя логика и разказват една цялостна история, което на мен ми харесва много. Отделни такива песни са примерно “Фиаско", “Кауза пердута", малко по-социални парчета, с които освен, че сме весели и слънчеви, казваме и едни други неща на хората.

Добре де, иска ми се да питам какво мислиш за музикалния бизнес у нас? Започва ли вече да прилича на този, който е по света и ако не, защо според теб?

Аз от много години правя това, което сега се случва, да не кажа, че съм един от пионерите от нашето поколение. Всъщност, аз ходя по турнета от 2006 г. в театри и зали. Тогава беше много по-трудно. Концерти с билети реално правеха само някои от естрадните изпълнители. Не говорим за безплатни рекламни турнета. Днес това вече е една утъпкана пътека, която аз през годините съм извървял с много работа, енергия и отдаденост. Началото не беше никак лесно. Борили сме се за всеки фен - да дойде в залата, да чуе, да види какво всъщност се случва на живо. И тази последователност и традиция сега реално се отплащат и в емоционален план. Защото хората и от тогава са фенове, възпитали са децата си с моята музика, покрай тях и други хора. Много е шарена публиката, която идва на моите концерти, от много различни възрасти.

Сега нещата са други - много мои колеги правят турнета и това е страхотно, защото трябва да има разнообразие и по някакъв начин благородна конкуренция. Това е супер за бизнеса, защото така всеки един върви напред.

А защо българската музика като че ли трудно пробива на световния пазар?

Аз бях на един концерт на Джейкъб Колиър и на “Мистерията на българските гласове" - нещо уникално, което се получи в Зала 1 на НДК. Ние имаме неподражаем фолклор, който няма аналог. И всъщност натам трябва да насочим усилията си, за да сме интересни на света. Правейки копи-пейст на западна музика, това според мен не е достатъчно интересно за чуждия пазар, просто защото те имат много такива изпълнители и е много по-трудно чисто логистично да вземат артист от Източна Европа, който да пробие навън.

Да, трябва да се търси уникалното, характерното.

Ами да, и там трябва да си локализиран, да се преместиш и да посветиш живота си, ако отидеш навън. Защото то не е толкова лесно, просто защото има адски много артисти, особено в тази ера на дигиталната дистрибуция. Непрекъснато излизат нови артисти и нова музика и реално, за да се откроиш, трябва да си много-много уникален и различен.

Да, да, а сега някои много лесно, дори през тези платформи пробиват като "Тик Ток" и т.н. Добре, дигиталните технологии и изкуственият интелект ще могат ли да отменят, според теб изцяло живото изпълнение, сега това е много дебатирано. Вървим ли натам, или няма как да се случи това?

И аз не вярвам толкова в това, честно казано. Според мен, изкуственият интелект, той е отдавна влязъл в живота на хората, просто сега се говори повече за това. Аз вярвам, че ще има някакъв контрол и той ще бъде използван в услуга на човека. Не се притеснявам толкова специално за нашето изкуство, за музиката, макар че има адски много инструменти, които могат да генерират песни за броени секунди. Но това все пак са песни, генерирани от други, взети частици и сглобени по някакъв начин.

Смятам, че човешката искра трудно може да бъде заместена. Музиката казват, че е изкуство близо до Бога, така го наричат, и смятам, че тази връзка няма как да бъде прекъсната чрез технология. Разбира се, може да бъде имитирана много добре. Има стилове, в които изкуственият интелект ще може много добре да се включва. Такава музика, която се прави за определени цели, не толкова да остане във времето и да има по-голяма продължителност, по-голям живот и със сигурност там ще бъде в помощ.

Видеоклипът на песента ми “Вековна гора", който направи Драго Шолев, беше всъщност първият български клип, създаден чрез AI. Всяко едно изображение реално е създадено благодарение на тези технологии, но в основата на всичко пак е човекът, който контролира и избира как да се случат нещата.

Според мен, не трябва да се страхуваме от новото, по-скоро трябва да се учим как да можем да работим с него и да не ни превзема, разбира се. Да, трябва да има регулация при всички положения и в световен мащаб много хора апелират за това да има регулация, защото иначе може да излязат нещата извън контрол.

Към края сме, и искам да те питам, имаш ли рецепта как се става звезда? Много млади хора сега бързат, искат, желаят го много силно това, с цената на всичко да го постигнат. Какъв е верният  път в действителност?

Това е много хубав въпрос. Тази есен отново съм треньор в “Гласът на България" и постоянно това си говорех с новите таланти. През новия сезон ще видите много интересни изпълнители. Аз много често задавам този въпрос - каква е мотивацията да се включат в “Гласът на България", защото ако целта е да бъдем само известни и да покажем колко сме добри, не смятам, че това е вярната мотивация. Според мен, основното е музиката, да можеш да се изразяваш с нея и наистина да го желаеш това нещо. Също така славата и парите, ако това са ти цел, в един момент ще се прецакаш, защото те невинаги са константна величина. И ако по тях си градиш цялата кариера, рискуваш да се прецакаш. По-скоро, трябва да е много-много силно желанието. Отстрани изглежда много бляскаво, много готино, обаче тази професия е много емоционално-взимаща и не бих казал, че е за всеки характер.

Има много талантливи изпълнители, които не могат да издържат на това напрежение. То си е напрежение, ако искаш да направиш някаква по-дълга кариера. Много по-лесно може да се направи пробив, след това е по-трудно да се задържи този успех. И това е вече с балансирано поведение, с много работа, стремеж и последователност, да не се отказваш, когато срещаш трудности. Много са факторите, но основното е да си чист пред себе си и да знаеш защо искаш да го правиш това нещо. И когато си чист пред себе си, хората го усещат, дори да не го разбират. Подсъзнателно усещат, когато човек е искрен.

Добре, много ти благодаря, Влади! Ще бъдем с теб в Античния театър на Пловдив на 11 август. Успех! Ако искаш да кажеш още нещо?

Това, което е важно също да кажа, че традиционно с мен са “Джуниър бенд", които ще свирят преди моето включване в концерта. Така че елате да ги чуете и тях. Те ще поставят началото в 20.30 ч. Станали са още по-добри и са страхотни.

Благодаря ти! Успех!