Преоткриваме таланта на възпитаниците на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив (АМТИИ) на интересни места в града в симбиоза с природата.

Проект "ПЕРМА-КУЛТУРА - Пространства и изкуство" се осъществява с подкрепата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ по програма "Зелена Култура – Зелен Град“ в партньорство с община Пловдив.

Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Гина Кафеджиян, от Академията в Пловдив
.

Всъщност, разкажете ни повече за този проект, какво включва той?

Инициативата като първоначален импулс е от Общинска фондация "Пловдив – Европейска столица на културата“, които обявиха програма, наречена "Зелена култура – Зелен град“. Академията, която работи като официален партньор на европейската инициатива "Нов европейски Баухаус“ вече трета година, припозна веднага възможността през тази отворена покана да поканим жителите на град Пловдив, гостите на град Пловдив да погледнат част от прекрасните екстериорни пространства на града ни, които са паркова, дворна зона, част от подходите към интересни туристически обекти, през призмата на изкуството. Идеята на целия проект е да се опитаме да говорим за крехката ни екосистема, която настоящето предоставя и в която ние като граждани и като обитатели имаме отговорност и имаме намеса. 

Всъщност кои места сте припознали и кои места ще използвате, за да може да разгърнете творческия потенциал на студентите от академията?

Няколко са обектите. Стълбището на реновираната Градска художествена галерия, едно пространство в подножието на Старинен Пловдив, на улица "Съборна“ 14 – един от обектите, които са задължителна спирка за посетителите на града ни, а и надяваме се обичана локация за пловдивчани. Това пространство заслужава да бъде обживяно през изкуство и култура и по възможност през разговор за това какво е съвременното ни отношение към природата, до каква степен сме ангажирани, опазващи. Много по-често в нашето ежедневие чуваме за важността на екологията, съзнаваме отлично и каква е ролята ни като гражданско общество. Така че вярваме, че младите артисти, които участват в този проект, ще засилят посланието и необходимостта да сме с емпатия не само към себеподобните, но и към цялата мрежа, екосистема.

Вече минаха някои от събитията. Какво остана, какво предстои?

Очакваме събитие на 11 октомври на едно изключително емблематично място за град Пловдив – Хисар капия. Там всички ще могат да се насладят на изпълнението на Академичен народен хор, които ще изпълнят програма с български народен фолклор и песни, които са свързани с природата, с околната ни среда, с бита ни. Така че ще ви очакваме в 17:00 часа на 11 октомври като последно закриващо събитие. Радвам се да кажа, че сме подготвили за всички, които не са успели да бъдат на досегашните събития, и записи от тези прояви, за да може да усилим посланието и връзка, която бихме искали да стартира с този проект.

Може би ще използвате социалните мрежиза записите, за да може да ги чуем наистина.

Безспорно социалните мрежи са място, в което много бързо обменът на идеи и послания се случват. Така че да.

До 8 октомври имаше изложба в обновената Градска градина до улица "Христо Г. Даново“. Тя бе посветена на синкретичната връзка между сценичните изкуства и визуалните изкуства през плакати, посветени на две представления на Държавен куклен театър–Пловдив – отново институция, която многократно е засвидетелствала своя ангажимент към позитивното развитие на града ни.

Изобщо, този проект се случва в партньорство с важни, основополагащи за културата на града ни партньори, всички – обединени от идеята, че за да можем да имаме един по-здрав, по-устойчив град и живот, трябва да припознаем изкуството като инструмент за цялостната ни култура като гражданско общество.