Боряна Калейн, абсолютна европейска шампионка в многобоя от шампионата на Стария континент в Баку, Азербайджан, златна идеалистка в отборната надпревара заедно със Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл жени. Тя заслужи още сребърно отличие във финала на бухалки и бронзово на обръч, както и златен медал в отборната надпревара на Световното във Валенсия, олимпийска квота и още два медала на отделните уреди от Мондиала в Испания. Калейн застана пред камерата на "Фокус" след спечелването на награда от фондация "Български спорт" "за заслуги".

Здравей Боряна, Изпращаш много силна година, в която спечели два сребърни медала във финалите на ЕВРО 2023, европейска абсолютна шампионка си, взе олимпийска квота.

Да. Това беше една много успешна година. Спечелих медали от европейското и от световното първенство. Спечелих и квотата, която цяла България чакахме. Наистина е може би най-успешната ми година до момента. Пожелавам си да имам още по-успешна 2024-а година.

Сега получи награда за заслуги от фондация "Български спорт".

Благодарна съм за тази награда. За мен това е чест. Това значи, че аз съм постигнала нещо в нашия спорт художествена гимнастика, който има много традиции в България. Горда съм, че мога да получа тази награда. Надявам се наистина да постигам още по-големи успехи занапред и да показвам, че България може да държи едно много добро - световно ниво.

Кой успех оценяваш като най-значим за изминалата 2023-а година?

Може би спечелването на абсолютната европейска титла. Това може би е най-големият успех в моята кариера до момента.

Да ни кажеш за следващата година. Каква ти е амбицията?

Естествено спечелване на медал от Олимпийски игри ще е целта ми.

Мислиш ли да се откажеш от спорта след евентуален медал на Игрите в Париж?

Все още не съм решила кога ще прекратя своята кариера. Фокусирала съм се изцяло върху Олимпийските игри. Не искам да взимам каквито и да било решения, а просто да мисля за моето представяне там.

Да разбираме, че има шанс да продължиш и след Париж?

Шанс има и да продължа, и да се откажа, но пак казвам, че съм се фокусирала изцяло върху това и просто не мисля за нищо друго в момента, освен за моите тренировки и по какъв начин да се подготвя, за да съм в най-добрата си форма за Олимпиадата.

Пожелаваме ти успех!

Благодаря ви!