Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

 

Изминаха точно седем месеца от интервюто на кмета на Казанлък Галина Стоянова, в което тя даде гласност за намеренията на Европейската комисия розовото и другите етерични масла да бъдат третирани като химически продукт. С регламент Комисията предлага промени в тяхната класификация и настоява в бъдеще те да бъдат разглеждани като потенциално опасни за здравето смеси. Тогава за първи път в интервюто от 19 януари кметът на Казанлък изрази тревогата си от промяната на регламента, която ще засегна традиционното производство на България в този регион. Галина Стоянова бе получила информацията от кмета на побратимения на Казанлък френски град Грас Жером Вийо, който пък е бил притеснен, че намерението на Европейската комисия ще удари парфюмерийната и козметична индустрия на неговата страна, и по негова инициатива градовете-центрове от 8 европейски държави на районите за производство на такива продукти правят Асоциация на градовете за парфюми ароматни изделия и етерични масла. Очакването и на Галина Стоянова, което сподели тогава, бе, че предстои тежка битка в налагането на истината, че въпросните масла са безопасни за здравето. Тогава в ефир в разговора поех ангажимент да направя журналистическа проверка за намеренията на Европейската комисия, за които никой в България, а както се оказа в последствие и в Европейския парламент, не знаеше. Обърнах се към евродепутата Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП, като член в регионалната комисия той също започна проверка, и до две седмици картината лъсна: в Европейската комисия наистина подготвяха регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси. Преведено от бюрократичен език това означава, че всеки парфюм, крем или съдържащ такива масла продукт ще бъде етикетиран като опасен за здравето. С днешна дата докъде стигна тази наистина трудна битка? Наш гост е кметът на Община Казанлък Галина Стоянова. Г-жо кмет, Съветът на Европейския съюз прие позицията на България в защита на розовото масло. Доста хора вече застанаха зад тази идея, както се оказва успехът има много бащи, провалът е сираче, но за съжаление информацията е, че решението  се отлага за 4 години. При вас каква информация има и докъде стигна вашата битка за опазването на поминъка на вашия регион?

Г-жо Събчева, бих искала да ви благодаря, че през януари когато поставих темата за проучване и за работа, бяхте единствената медия, която ми повярва и която ми съдейства. След това се появиха и доста упреци, докато наистина узреем като институции държавата, Министерството на земеделието и останалите неправителствени организации, че трябва да водим заедно тази битка, защото е много важно да сме единни, когато имаме позиция в Европейския съюз, и особено пред  Европейската комисия. Но така или иначе аз се радвам, че във времето се присъединиха всички и усилията ни бяха общи. Права сте, постигнахме първия малък успех или първата крачка. Докладът, който изнесе докладчика на Европейската комисия в Комисията по околна среда и земеделие г-жа Спираки, получи подкрепата на всички членове на Комисията, че наистина етеричните масла не трябва да се причисляват към промяната на този регламент и към химическите субстанции, и че те трябва да се третират като натурални продукти. Дали отлагането ще бъде за четири години, в които ние да докажем, че етеричните масла са натурални продукти, ще разберем едва през септември, когато този доклад ще влезе за гласуване в Европейския парламент, където над 700 депутати трябва да дадат гласа си, т.е. да подкрепят предложението на Комисията с докладчик г-жа Спираки или да не подкрепят това предложение. Аз лично очаквам, че ще получим подкрепата, тъй като 8  държави, както казахте, представители на европейски групи в Парламента евродепутати сме заедно, между тях Испания, Италия, Франция, производители отново на етерично масло от лавандула, роза за България, най-големият производител в Европа на лимоните за Испания, на бергамот много се произвежда в Италия, стоят твърдо зад тази позиция, и считам, че ще постигнем и мнозинство в Парламента, за да се гласува в полза на безопасността и натуралния произход на етеричните масла. Дори и да се даде само гратисен период за 4-5 години, аз поддържам контакт с неправителствените организации в тази посока, например голяма роля и принос има Асоциацията на производителите на етерични масла в България, Световната асоциация на производителите на етерични масла, които гостуваха през май в Казанлък, както и общността и сдруженията на всички на дестилери и преработватели на етерични масла. Това като научна работа, като научен подход ще бъде подготвено, и съм сигурна, че ще го защитим, ако е необходимо.

Достигна информация дори, че ще бъде създаден такъв стандарт, стандарт за дестилация  на етерични масла и най-вече на розово масло, така че да могат потребителите да бъдат спокойни.

Това е предложение на едно ново сдружение – Сдружението на дестилиращите фирми, които работят на територията основно на нашата долина, но то е национално и могат да се присъединяват към него и други дестилиращи фирми, с което направихме среща тази седмица заедно с директора на Института по розата. Тогава те споделиха, че желаят да се присъединим към нас и заедно да направим усилия да създадем този стандарт "дестилирано в България“, което означава, че всеки продукт, който излиза от България, ако носи това наименование на етикета си, означава, че той ще бъде проверен първо от продукцията, от разсада има ли стандарт и какво е производството на първоначалния продукт за производство на масло, след това има ли сертификат за дестилацията, по какъв вид прави дестилацията и след това ще има и лабораторен анализ на самото произведено масло. Всичко това трябва да се направи с усилията не само на производителите, но и на лабораториите, и много важно – с участието на научните работници от Института, които са вече достатъчно много за последните шест години, които са изградиха и защитиха своите докторски степени, и могат и са на разположение на производителите, така че този стандарт да бъде приет от държавата и той да защитава качеството. Да, всеки който иска да си купи евтино етерично масло от лавандула, от роза или каквото и да е друго производство, той ще може да намери такова, било то с химически примес или произведено не по двойния дестилат, който е известен и по който традиционно се произвежда, но когато се търси качество и се говори за българско масло, зад което държавата застава, то трябва да има и да отговаря на този стандарт. А аз съм сигурна, че ще се направи тази цялата работа, за да може да се предложи на държавата да признае и да защити този стандарт. Защото има много голямо количество етерични масла, които излизат от България на пазара, които не винаги защитават качеството, с което трябва да ни приемат търговците, които ни търсят от Европа, пък и от другия страни.

И по този начин вие регламентирате и светлия сектор на производителите на етерични масла, и в някаква степен ще ограничите пък сивия сектор на това производство?

Това е втората задача, която вие разбрахте, и с която се цели и подпомагането, защото фирмите от този сектор, които отговарят на този стандарт, ще могат да бъдат и част от бенефициентите за финансиране и подпомагане от държавата или по различните европейски програми за подпомагане и финансиране.

И една информация, която може би издавам в аванс: в началото на септември в Европейския парламент се предвижда демонстрация, която ще организират български евродепутати, и на тази демонстрация пред техните колеги евродепутати ще бъде показано, как се дестилира по български оригинален начин розовото масло и други етерични масла. В ЕП ще могат да видят двойната дестилация, ще могат да видят продукти, да си закупят ако искат. Може би с тази информация вие разполагате ли?

Да, ние организираме по покана на Андрей Новаков това представяне, защото искаме все пак да провокираме тези хора, тези 700 човека в парламента, част от които са чували за промяната в регламента и за нашите доводи и мотиви, други не са чували изобщо, ще чуят за първи път в самата зала, в която е точката за гласуване, и искаме по този начин да ги провокираме да получат повече информация и да бъдат информирани, когато гласуват.

Лесно ли се води и такава битка? Тя започна от вас, вие бяхте първата. Обвиняваха ви в политически спекулации, тъй като това се случи в навечерието на изборите, а ето сега зад вашата кауза застава премиер, застават министри, евродепутати от всички групи застават, а в началото повечето бяха скептично настроени.

Мисля, че много ми помогна в тая ситуация моя опит като кмет, тъй като аз вече работя трети мандат и се сблъсквам с тази политическа, как да кажа, обстановка, в която всеки всекиго подозира. Първо пита от коя партия е човекът, който говори, и след това слуша, какво той говори, ако му харесва от коя партия е. И знаейки, и познавайки нашия манталитет, и политическата обстановка, и политическите играчи на сцената, наистина си дадох търпение. И ето, че нещата се регулираха както трябва.

Спасявате вашия регион, г-жо кмет. Аз искам да ви попитам сега, малко преди местните избори, каква е ситуацията в Казанлък, каква е в общината? Как се справите с финансирането на фона на тоя силно рестриктивен бюджет?

Всъщност, ние нямаме бюджет.

Може би и ще го приемете в следващите месеци преди изборите или изобщо няма да има такъв?

Да, обнадеждени сме кметовете на общини, че след като мина годината и месеците, в които реално се извършват ремонти, строителство, вече сме почти в август месец, ще гласуваме реалния бюджет. Но няма нужда да обяснявам, че когато не знаеш какви средства имаш, за да плануваш работата си, започваш да живееш ден за ден и да разпределяш средствата за най-необходимото: за социалните разходи, за здравеопазването, за образованието, за чистотата. И всички големи проекти, визии, които имаш, остават на заден план. Но ако трябва да съм искрена, не ме боли, че това се случи сега, боли ме, че това се случва три години. Т.е. на кметовете, които са с първи мандат, на мен ми е трети, тези четири години са абсолютно празни, защото нито един проект по новото финансиране, по новия програмен период все още не е тръгнал, Планът за възстановяване развитие може би ще тръгне със закъснение, нямаме местните бюджети, тъй като имаше сътресения, знаете политически. И четири години един кмет освен да поддържа системите, не би могъл да направи кой знае какво в тази ситуация. Което е жалко, защото това не е работа, с която да се хвали кметът, това е работа за хората, които не виждат развитие. И в Казанлък за моя радост индустрията се развива добре и имат много добър поминък, хората имат работа. Голям проблем е липсата на работници всякакви: ниско-, висококвалифицирани, тъй като всички предприятия и особено военното ни предприятие, за което знаете, работи при много високи мощности. Но все пак на хората не им трябва само да имат доходи, заплата, след това те искат да има добра инфраструктура, иска да има културна среда, искат развитие и възможности да покажат себе си, младежите да се изявяват. Всичко това засегна плановете на местната власт, които за съжаление в последната година не можахме да реализираме.

Смея да кажа обаче, че следейки вашия сайт, виждам колко много събития вие реализирате на фона на тази оскъдица. Как се справяте?

Ами ще дам един пример. Тази година празнувахме 120 години от създаването на Празника на розата. Беше много важно да направим това голямо събитие по най-добрия начин, в името на ония хора, които още в далечната 1903 година са започнали да поставят розата като национален символ в центъра на държавата и на света. Беше важно да го наситим със събития, които да са запомнящи, да привлечем много хора. Побратимените ни градове вече след КОВИД за първи път изявиха желание да дойдат на празника. Нямаше начин да го направим с посредствени неща. Но пак ще кажа направихме го благодарение на местните хора, на местния бизнес. И този празник се финансира почти на 90% от даренията, от спомоществователството на местния бизнес и на гражданската общество и местните данъци,  разбира се и на общината до толкова, до колкото можахме да отделим средства. А можеше да бъде по-добре.

Вие ще се кандидатирате ли за следващия ви мандат?

Имаше време, в което бях готова да отговоря и отговарях на този въпрос: категорично не. Това беше началото на годината, когато си бях взела решението, че три мандата са достатъчни за един кмет, и че кметът трябва да си отива,  когато е направил това, което иска, и когато хората одобряват направеното, а не когато искат да го изгонят. След като се разви годината по този начин и политически, и финансово, направихме проучване със специалисти сред гражданите, за да видим какво е обстановката, разбира се предложихме на вниманието им и моето предложение за мой заместник, с който се бях погрижила да работя. И се оказа, че хората разсъждават общо взето от различни гилдии така: да, този кмет направени неща, които не можем да отречем независимо, че не споделяме нейната партия или не сме от нейната партия, а има неща, които са много полезни и ги виждаме. Да, има неща, които ни дразнят, които искаме да променим и които трябва да се променят, но в този момент считаме, че не трябва да се прави промяна.

Казанлък ви обича, накратко казано.

Не, не, просто хората мисля, че не само в Казанлък са изплашени от думата "промяна“ и от това, което тя носи на обикновения човек. Защото някак си в последните години те са в тревожност непрекъснато дали от войната, дали от КОВИД, дали от политическата ситуация. Тази тревожност им дойде в повече, те искат спокойствие и стабилност.  Да, искат и развитие, и промени, но не искат да правят кардинални промени. Това е прочитът, който намерих аз от това проучване. Затова не знам дали съм права, но ще променя решението си и ще поискам още веднъж вота им.

Т.е.  вие ще се кандидатирате?

Да.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост. Благодаря ви за времето, което ни отделихте и до нови срещи, и то до нови срещи съвсем скоро, защото вие със сигурност имате и идеи за инициативи. Права ли съм?

Да, благодаря ви. И все пак искам и държа да кажа, че Радио "Фокус“ е медията и вие сте журналистът, който е най-обърнат към местната власт и аз най-много проблеми и грижи съм споделяла с вас. И ще се радвам наистина до времето през септември, когато се избират новите кметове, да бъдете наши партньори, за да се чуват проблемите на обикновените хора. Защото за съжаление нас не ни отразяват националните медии, другите, а имаме нужда.

Имате нашата подкрепа. Благодаря ви още веднъж за гостуването.

Благодаря ви.

Цоня Събчева