Галина Стоянова, кмет на Община Казанлък, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

 

Православната църква отбелязва един от най-важните и тържествени празници Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен. Кръстът олицетворява жертваната любов, победата над злото и принадлежността към християнството. Народът вярва, че на Кръстовден денят и нощта се кръстосват, настъпва есенният сезон, започва есенната оран и сеитба и гроздоберът. От Кръстовден хем се оре и сее за следващата година, хем се прибира и реколтата. На този изпълнен със символика ден гостуваме на Казанлък и на неговия кмет Галина Стоянова. Здравейте и добре дошла в аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“, г-жо кмет и честит празник!

Здравейте. Честит Кръстовден!

Какво правите на този ден в Казанлък?

Завършва пожароопасният сезон, да се надяваме, макар че времето вече се променя, и имаме традиция на този ден, когато e и професионалният празник на пожарникарите, да се съберем заедно с ръководството на Казанлъшката противопожарна служба и цялото ни доброволно формирование, за да споделим какво успяхме да предотвратим, къде сбъркахме, какво да поправим. Така че току-що приключи срещата ни с хората, които отговарят за спокойствието и за предотвратяването на пожари в Казанлък.

Какви са резултатите от този сезон? Вие имахте ли сериозни пожари?

Не, тази година за радост нямахме сериозни, миналата година беше много опасно. Имахме няколко пожара, в които се групираха много бързо доброволците и пожарното формирование и нещата бяха овладяни. Днес поканихме и частните фирми, които имат строителна техника, те дори вече са озовават, когато видят пушек или някакви такива условия. Днес се шегуваха пожарникарите, че им се обаждат предварително за да питат, имат ли нужда от тях, което е абсолютно радостно и похвално.

Утре е и първият учебен ден. Как ще го посрещнете, какво предвиждате за него?

15 септември е вълнение за всички и за мен като учител. През годините сме правили различни изненади на учителите, учениците и децата в системата на образованието. Тази година на 15 септември ще направим още една, тя е свързана с откриването на нов корпус за Природо-математическата гимназия, допълнителен, който ще позволи на учениците да учат на една смяна. Днес дори е приемателната му комисия и той е готов с оборудване, с абсолютно всичко необходимо, за да влязат утре учениците вътре, включително и компютърното обзавеждане, и всички необходими методични пособия. Това стана възможно благодарение на проекта, който завършихме и който се финансира по оперативните програми. А от утре, както се казва, започваме и строителството на новия закрит физкултурен салон за Природо-математическата гимназия. Така че там са изненадите основно. За другите училища сме подготвили традиционно книжки за първокласниците, а за директорите една приятелска среща по обяд.

А подсигурени ли са заплатите на учителите във вашия бюджет?

Да, с формулата, която се наложи да разгледаме в края на годината вместо в началото, както беше по традиция, сме осигурили не само заплатите, но и доста други мерки, които вече училищата са предприели, свързани с подобряване на материалната среда, с подобряване на спортните площадки. И смятаме, че по този начин няма да натежи образованието на бюджета на общината, който основно ще бъде фокусиран върху възстановяване на улиците във връзка със завършване на водния цикъл в Казанлък.

Вече стана ясно, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ е утвърдила вашата номинация за кмет на Казанлък за следващия мандат. Фактът, че отново залагат на вас, е и оценка за свършеното. А вие какво ще отчетете пред хората от общината?

На 20 септември ще направя отчет пред гражданите на Община Казанлък. Подготвила съм се този път да поднеса отчета в три различни форми, тъй като от опита ми от годините, в които задължително през ноември представям отчет за изминалата година, наблюдавам, че на тези отчети, както и на обществените обсъждания идват много малко граждани или са едни и същи. Социалните мрежи обикновено се четат до заглавието и не представляват интерес по-нататък като текст. Затова на 20 септември направихме един филм, който ще разкаже с граждани от различните сфери на града, какво са видели в Казанлък и дали то е добро. Направихме отчета на флашки, които са много интересни и на които има част от обектите, които са изобразени, които сме направили, които ще получат различните представители на бизнеса, на институциите, защото всеки работи от тях на компютъра и мисля, че ще намери три минутки да отвори флашката и да види отчета. Отпечатахме и малка брошурка само в снимки, тъй като наистина четенето не е приоритетно, пък тя много добре показва, къде сме се намесили и какво се е получило. В сферата на образованието мога да кажа, че всички учебни заведения са изцяло с нов облик, съобразен с модерните стандарти за образование. Но най-голямата ми радост е завършването на Академията за таланти – това е едно затворено в годините училище в село Розово, което с четири проекта по "Красива България“ успяхме да съживим и се надявам то да заработи като място за извънкласни дейности и за по-специални занимания с деца, чиито родители считат, че компютрите и телефоните са излишни, а трябва да се докоснат до природата, до земята, да сглобяват роботи или да мислят и да създават с мисълта си и с талантите си. В сферата на здравеопазването и социалната политика се намесвахме и в инфраструктурата на сградите, и в техниката. В Поликлиниката направихме изцяло нов ремонт, ново оборудване на кабинетите. Да, другата ни голяма радост са бебетата, които се родиха, новите ни бебета за 10 месеца. През тази година имаме вече от програмата ин витро родени седем бебенца, нови граждани на Казанлък. И в сферата на културата можем да се похвалим със 120-годишнина на Празника на розата, която премина изключително интересно и подобаващо за този юбилей.

В името и на този юбилей миналата седмица Община Казанлък гостува в Европейския парламент със своето събитие за опазване на течното злато на България. Гостите бяха впечатлени от разнообразието и качеството на изложените продукти от розово масло и омагьосани от вълнуващите изпълнения на момичетата и момчетата от Ансамбъла за народни песни и танци "Искра“ към едноименното ваше читалище, с художествен ръководител и почетен гражданин на Казанлък Цветан Цочев. Бях лично свидетел на емоциите, затова мога да ги предам от първа ръка. В Европейския парламент бе насрочена за тези дни и дискусия за промените в Закона за класификация, сертифициране и опаковане на химикали и тяхното отражение върху производството на масло от българска маслодайна роза. Имате ли новини и резултати?

Да. Така, както говорихме с евродепутатите на място, събитията, които очакваме да се случат, до последното гласуване на регламента в Европарламента се развиват, аз имам информация от сътрудниците на евродепутата Андрей Новаков, който беше и наш домакин и по негова покана ние пътувахме, за което сърдечно благодаря. Вече е ясно, че са намерени възможностите, които се крият в условията за работа на Европейския парламент да се съберат подписи, необходими за успешното внасяне на четири изменения. Минимум по 36 подписа се търсиха, за да се внесат изменения в доклада, който беше внесен в комисията, която предварително го разгледа и трябва да го докладва на Парламента. Тези изменения трябва да кажа, че ни засягат много, тъй като едно от тях основно оказва четиригодишен гратисен период, в който да се направят известни анализи и доказателства, така че след четири години регламентът отново да се отвори и да се вкара в Парламента за преразглеждане. Това е и основното изменение от тези четири, които се опитват евродепутатите начело с Андрей Новаков и останалите му колеги да внесат за гласуване от 700-те евродепутати. Това вече е извършено, т.е. готви се окончателният проект на дневен ред, за да се постигне и писмено искане за внасяне на тези изменения. Аз считам, че всички евродепутати от България, независимо от политическите партии, които представляват, показаха на демонстрацията, която направихме в Брюксел, че са заинтересовани, и че ще помогнат за това регламентът да не бъде приет в частта, засягаща окачествяването на розовото масло като химична субстанция. Благодаря им на всички тях, знам, че всеки е допринесъл по своему. Но няма как да не изкажа специалната си благодарност на Андрей, защото той наистина и административно, и дипломатично, и заради връзката с докладчика, всичко, което той направи, наистина е стъпка по стъпка за  стигане до окончателния резултат. И считам, че ще успеем да постигнем заедно крайния резултат – повече от 50% от депутатите да отхвърлят в доклада това предложение на Комисията за отлагане при разглеждането с четири години.

А как ще продължите вие битката за опазването на българската маслодайна роза?

Когато задавате този въпрос си спомням, че когато се върнахме от Брюксел бяхме много огорчение, и децата, и г-н Симеон Георгиев – един от розопроизводителите, който беше там, поради това, че в отразяването на това събитие, още повече че тогава беше и изслушването на нашия еврокомисар Илияна Иванова, към тези две събития не беше проявен никакъв интерес от медиите на нашето ниво, на регионалното ниво. И въпросите, които са отправиха по този повод, бяха: "Е, че защо е тръгнала кметът на Казанлък толкова да се бори и да го защитава това розово масло, като нищо не е станало и  няма никакви притеснения? И докога тя ще се измисля теми, по които ще се прави, че работи сама? Ако имаше проблем, трябваше да се включат и останалите кметове на другите общини, които са занимават и са засегнати с това“. И това недоверие някак си ме огорчава. Но въпреки него бих искала категорично и отговорно да кажа: въпросът с регламента, който можеше и все още може да приравни розовото масло към химичните субстанции и по този начин да поиска неговата регулация, е абсолютно вредно и опасно събитие, което трябва да се предотврати. Нека да благодаря на всички, които работиха и работят. На питащите – дано никога не разберат, колко наистина е опасно това за местния поминък.

Как планирате да се развие вашата предизборна кампания?

А, това е въпрос, който ще обсъждаме с колегите от предизборния щаб. Но не знам за каква кампания да кажа, когато все още днес сме 14-ти и не са известни кандидатите за кмет на останалите политически партии, има само двама кандидати, които са се оповестили. Така че нека всички, които искат да се явим заедно и да претендираме пред гражданите, да се обозначим, и тогава, разбира се, ще започне и кампанията.

А какви са амбициите ви за следващия мандат?

Следващият мандат е важен, защото в него ще се развият много бързо всички проекти, които сега заложихме в териториалните концепции, за проектите от следващия програмен период за 2027 година. Ние отново като държава заради политическата криза изгубихме две години от старата на този програмен период. Едва сега, до края на септември месец трябва да представим в Регионалните съвети нашите концепции за териториално развитие за следващия програмен период, и когато те бъдат одобрени, едва тогава да разработваме проектите, да ги подаваме за одобрение и след това да ги изработим. Така че следващата година ще бъде много динамична за следващия кмет. Той трябва да е абсолютно наясно, че работата ще бъде съсредоточена върху това да не бъде изпуснат нито един лев от възможните, които са определени за Регион Югоизточен, в който принадлежим, и второ, да е ясно, че никой кмет не може да направи нищо сам или никоя община, в този програмен период всичко трябва да се създава с партньорства между общините: малки, големи, средни, като по този начин Европейският съюз иска да ни накара да работим заедно, да създаваме екипи. И когато печелим или губим  да се научим българите, че няма единици виновни. Ако спечели, печели целият екип, ако загуби, отговорността е пак негова. Това е много важен урок. Той е по-важен от парите, които предстоят да дойдат.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост на Кръстовден, наистина ден, изпълнен съм символи.

Цоня Събчева