Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с директора на Регионалния природонаучен музей в Пловдив Огнян Тодоров, с новини за предстоящи атрактивни инициативи.

Г-н Тодоров, разбрах че вече Хектор си има ново място, по-широко, нова зала, така ли е?

Да, действително имаме удоволствието да открием изцяло новоизградена зала за крокодилът Хектор, който е при нас от януари 2015 г. и се радва на много голям интерес. В последно време старата клетка беше доста отесняла и предприехме действия за обновяването й. Набирахме средства известно време и допълнихме с бюджет от музея. Много ни помогнаха децата от детска градина “Майчина грижа" до музея, която с една дарителска кампания успяха да съберат 2000 лева за новата клетка на крокодила. Така че от утре вече нашите посетители ще имат възможност да видят съвсем новата зала.

А всъщност Хектор е пораснал, затова му е станало тясно, нали така?

Да, доста порасна, имахме различни планове, включително обсъждахме различни варианти да го преместим в някой зоопарк. Но като цяло успяхме да го задържим и да му изградим достатъчно добро и широко пространство за обитаване.

Така че да е доволен и той, и посетителите, които му се радват. Като заговорихте за финанси, ми се иска да кажете как стоят нещата в музея, да кажем за 6-месечието, може би имате такива разчети?

Ние си правим ежемесечни отчети. За момента посещаемостта и приходите са в рамките на около 8-9% повече спрямо същия период на миналата година, говорим като двата края на предходния месец. Посетителите се увеличават ежегодишно, всяка година все повече и повече. Тази година сме инвестирали може би, така съвсем грубо ще го кажа около 140 000 лева за нови експонати, това са препарирани животни. Хипопотам докарахме, вече имаме и скелет на хипопотам вътре в залата с бозайниците. Преди няколко месеца загина хипопотамът-джудже в Софийския зоопарк и в момента го препарираме, а скелетният материал сме го направили като експонат. С много животни предвиждаме да запълним експозицията, лошото е, че пространството вече много отесня и животните, особено тези по-големите ги слагаме в коридора и ги ограничаваме с ограничителни въжета.

За препарираните говорите?

За големите да, да. Може би най-същественото нещо, което очакваме да се случи до края на ноември, силно се надявам, и един от най-големите ми успехи, откакто работя в музея е, че успяхме да закупим едни животни от Австралия, да препарират за нас, за нуждите на музея една коала, ехидна, тасманийски дявол, вомбат и тази нелетящата птица казуар. Водихме доста дълги преговори с австралийското правителство, защото там режимите са много силно ограничителни. Но в крайна сметка, след близо 8 месеца преговори, успяхме да вземем разрешително за препарирането им.

Нещо друго в бъдеще очаквате ли, преговаряте ли за някой друг експонат?

Трябва може би до края на следващата седмица, ще се опитам може би и преди това да завършим препарирането на една антилопа адакс, която загина в Бургарския зоопарк и антилопа гарна, които почти са готови, трябва тук до няколко дни да ни ги доставят. Като цяло имаме взаимоотношения с доста зоологически градини, когато някои много ценни животни, както хипопотамът-джудже загина, да ги вземем за препариране. Няма в Европа друг препариран хипопотам-джудже, така че тук ще дръпнем много напред.  

Искате ли още нещо да добавите за бъдещите ви планове?

Продължаваме да се развиваме. За следващата година имаме планове за обновяване на някои от експозициите, така че да продължим.

И чакате място, за да се разширите евентуално?

Ами ще видим, да. Дано, стискам палци да се случи това нещо. И най-вече ще наблегнем на образователната си програма, защото когато имаме един добър музей с добре подредена методично експозиция, той трябва да служи за една добра образователна програма.

Да, за нея вече говорихме. Наистина при вас има оживление, много деца посещават музея и научават много неща от там, благодарение на вашите образователни програми.

С един добър екип се получават добри неща.