Как Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив отбелязва 145 години от основаването си. Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Димитър Минев, директор на библиотеката.

Първо ще Ви попитам какво стана с проекта за енергийното обновяване, който трябваше да започне?

По принцип проектът започна, това е една дълга процедура, свързана с доста условности. Първо, задължително трябва да се направи екип и този екип да има отговорно отношение. Общо взето това го прави общината. Общината е собственик на сградата, тя печели проекта, тя е бенефициент, ние можем да бъдем само в услуга на тези хора от екипа, като им показваме и казваме от какво има нужда. Защото сградата тази година навършва 50 години от откриването си. И за 50 години разбира се, че всяка една сграда, колкото и модерно да е построена, се амортизира. Оказа се, че ние предварително сме направили този проект и той е спечелен и там има заложени доста направления, в които да се изразходват парите. Няма да влизам в подробности, защото е много дълга темата, но не съвсем достатъчни. Така че предстои сега разглеждане на общинска сесия предложение за дофинансиране, защото трябва да кажем, че този проект е на 100% финансиран от Европа по принцип, и е в Плана за възстановяване и развитие, така че там няма дофинансиране от общината, в рамките на този проект, който е спечелен и сега предстои да се разгледа. Аз искрено се надявам и да се одобри разбира се предложение на кмета в Общинския съвет за това допълнително общината да отпусне още средства, за да може това, което се прави, да стане в далеч по-завършен и по-добър вид. Това всъщност е част от историята, която съпровожда движението на този проект. Иначе всички действия, които трябва да се направят по него, подготвят се документи за обществени поръчки и т.н. Но това е доста дълга процедура, тя както знаете има много трикове да бъде спъвана. Надявам се ние да не влезем в този филм, защото става дума за една емблематична институция в Пловдив, тя не е само за града, тя е за държавата.

Да, така е.

Надявам се на доброто отношение на всички, които кандидатстват, за да не се разиграваме. Защото има и срок на изпълнение на проекта, и усвояване на средства, така че всичко това е много вързано. Това е един изключително дълъг въпрос, но дай Боже да върви по реда, по който трябва.

А за каква сума е проектът?

Проектът е за близо 3 милиона, 2,7 - 2,8 милиона лева. 

Значи очакваме разиграване във всички случаи между самите фирми. Това следва логиката някак си, но да се надяваме, че всичко ще е наред. И нека пак да кажем какво ще получат потребителите на библиотеката, изобщо пловдивчани след реализацията на този проект?

Най-вече една по-съвременна среда. Сега първо, проектът трябва да кажем, че той е за енергийна ефективност. Така че първото и най-основно нещо, което трябва да се направи е да се спазят новите изисквания за енергийна ефективност, за намаляване на разходите, в тази връзка има предвидена смяна на дограма, саниране, фотоволтаици, климатизация и това са основните теми по които ще се работи.

Знаем, че тази година вие отбелязвате юбилей 145 години библиотека "Иван Вазов".

Да, точно така, това е една много важна за нас година - 145 години от създаването на библиотеката е много сериозна годишнина.

Да, кажете какво да очакваме като събития още?

Всъщност цялата тази година минава под патронажа и под егидата на това честване 145 години. И не може да се каже, че ние се пазим цяла година, за да се съберем в един ден и да направим едно шумно и показно събитие, че сме станали на 145 години. Затова цяла година има много събития, които са свързани с тази 145-годишнина. Сега ще изброя част от тях, надявам се да не пропусна някое, но те са наистина страшно много. Първо, ние направихме и приехме инициативата във връзка с тази 145 годишнина, да направим поредица от литературни срещи с известни хора, за да отразим по някакъв начин отношението на тези хора и към библиотеката, както и на библиотеката към тях.

В тази връзка имаше срещи с проф. Александър Шурбанов, с Анжела Родел преводачката на носителя на “Букър" Георги Господинов, с Мартин Иванов за книгата му “Бившите хора", с Тони Николов. Така че тези срещи продължават, сега до края на годината има предвидени нови и те ще продължават. Тези литературни срещи всички преминават под това лого на 145 години от създаването на библиотеката.

Освен това, традиционно от години наред ние правим видеоревюта, които вървят по видеоканала, видеоревюта на нови книги, представени от колеги-библиотекари, 7 човека са колегите-библиотекари, които представят своята гледна точка за книгите, които четат, както и те си избират книги, които да представят, но става дума само за нови издания. Това предизвика интересът на телевизионният център в Пловдив, и те ги поканиха и вече втори сезон, там също в едно културно предаване, вървят тези ревюта на нашите колеги. Вероятно им се е сторило интересно, това всъщност държа да отбележа, че са непрофесионални виждания за книгите. Вероятно тъкмо заради това предизвика доста голяма интерес у нашите читатели, потребители, симпатизанти, които гледат редовно ревютата. А те са, да кажа само, за да не съм голословен, на бройка някъде около 300.

Тези видеоревюта също са много интересни. Освен това, една нова инициатива тръгна от библиотеката, вече трети-четвърти път се провежда, това е “Куиз библиотека". Това е разбира се състезание на интелигентни хора, знаещи, можещи и разсъждаващи хора. И какво по-добро място и по-естествено от това в библиотеката да се провежда подобно състезание. Бихме могли да кажем след поредното издание, че интересът към него е огромен. Броят на отборите се увеличава, има присъствие на библиотекарите вътре в тях и това е наистина един празник и много добро събитие. Освен това, продължават изключително много други събития, които са свързани със социалния живот на библиотеката - откриват се много изложби, представят се много книги в библиотеката. Сега, далеч не бих могъл да изброя всички тях, защото те присъстват на културния афиш на общината, както и в нашата културна програма. Така че всички желаещи могат да се информират. Има концерти редовно, петъчни матинета също музикални. Една добра форма, която в последните години се утвърди, защото хората идват тук не само да чета, а и да възприемат културата, и по някакъв начин да се докоснат до културата, а класическата музика е според мен много добър носител на тази култура.

Наистина много разнообразен, пълноценен е животът на библиотеката.

Да, и може би да кажа, че на 29 октомври всъщност ще бъде деня, в който ние  ще отбележим 145 години. Съобразявахме го с много възможности, както знаете има избори, след това идва 1 ноември, така опитвахме се да наместим нашето празненство във времето, така че библиотеката действително да получи необходимото внимание и уважение. На 29 октомври има три основни събития, които през деня ще се проведат.

Преди обед от 11.00 ч. заедно с издателска къща “Хермес", с която сме партньори, които по време на COVID направиха 30 години, сега решиха да отбележат Христовата възраст 33 години от създаването, като подарят по 33 книги на 33 библиотеки в страната, съвременни, нови книги.  И това ще бъде обявено от собственикът на издателство Стойо Вартоломеев, както и разказано от самото издателство от 11.00 ч. на 29 октомври.

Следващото събитие е от 14.00 ч. в една нова читалня, която ние направихме за тази цел, която също е много хубава, тя носи името на акад. Петър Динеков, който е дарител на Пловдивската библиотека. Цялата му лична библиотека е дарена по негова воля на Пловдивската библиотека и това е важно да бъде отбелязано. Ние в тази връзка направихме такова място за събития, кръстено на неговото име - читалня “Акад. Петър Динеков". И там ще бъде представена книгата на д-р Захарина Петрова Проданова “Красивите букви", кратка история на шрифта и практическа калиграфия. Това също така е много тематично и е ориентирано към библиотеката.

В същото време те ще направят и изложба “По пътя на буквите", пак свързано тематично.

А основното отбелязване на 145-годишнината ще бъде от 17.00 ч. вечерта във фоайе “Изкуствотека" на библиотеката, където ще бъде представена изложбата “Вазов и пловдивската Народна библиотека".

Знаете, че пловдивската Народна библиотека носи името на Иван Вазов, но какво е интересното? За първи път ние ще покажем ръкописния фрагмент от неиздадения романт на Иван Вазов “Янтра шуми", който той на времето е подарил на библиотеката, а сега се съхранява в професионалния литературен музей в София. Това също ще бъде така да се каже акцент и кулминация на събитията по отношение на честването.

Много хубаво! Сега един малко несериозен въпрос - какво стана с котарака Жоро, г-н Минев? 

Котаракът Жоро вече се чувства тук като у дома си. Даже разбрах от колегите, че в мое отсъствие е идвал пред моя кабинет и е мяукал, защото иска да си седне вероятно на мястото. И аз всъщност съм му предоставил тази възможност, така че очаквайте в скоро време котаракът Жоро да бъде директор на библиотеката.

Да, той определено беше решил да ви вземе главата по едно време.

Да, ето моментът идва.