Диана Дамянова, бивш ПР на "Продължаваме промяната“, в интервю за Аудиокаста на Радио "Фокус" "Това е България".

Имат ли полезен ход за избистрянето на управленската формула подкрепящите правителството? Наш гост е бившият PR на "Продължаваме промяната“ Диана Дамянова. Добре дошла в Аудиокаста на "Фокус“, г-жо Дамянова. Миналата година прогнозирахте, че единственият шанс за България е, ако "Продължаваме промяната“ постигне споразумение с Борисов, защото той според вас е най-смисленият съюзник, който могат да имат в сегашната политическа реалност. Е, такъв тип споразумение доведе до правителство с мандата на "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“. Задоволителен ли е резултатът или май се получи илюстрация на "Внимавай какво си пожелаваш“?

Аз само първо искам да уточня, че когато съм направила това заявление, съвсем не съм изпадала във възторг към личността на Борисов и неговата партия, но обективните реалности са такива. Ако трябва да бъде направено евроатлантическо правителство в България, то беше възможно само и единствено с Борисов. Аз бях привърженик на това въобще това споразумение да бъде направено още преди предишните напълно ненужни избори, но така или иначе "Продължаваме промяната“ взе друго решение, което аз не оправдавам. Сега в момента това, което аз си пожелах, е факт, и то в никакъв случай не е радостна картинка, само че алтернативата е продължаващо управление на серия от служебни кабинети, напълно безотговорно, напълно безотговорно геополитически, защото геополитиката на България трябва да се управлява от парламента, какъвто няма, и в този смисъл аз смятам, че се е случило най-доброто от възможните решения. По-добро беше "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“ да си спечелят изборите, само че това е фикция, която е далеч от реалността.

Докъде ще стигнат двете страни с компромисите за управленската формула?

Аз си позволих скоро да кажа, че всъщност драматичните месеци на едно подобно управление, където двете страни си нямат доверие, двете страни имат, как да кажа – собствени намерения по отношение особено на назначенията, едно такова управление има първи кризисни шест месеца. След това или рухва, защото кризите са го съборили, или може да си продължи един пълен мандат. Така че според мен се очертава едно управление минимум до европейските избори.

Т.е. до догодина през лятото.

Да, струва ми се, че това е първият рубеж, който е логичен за да има избори две в едно и т.н., поне да не бъде изпращан българският народ на всеки 6 месеца на избори.

От това правителство според социологическите изследвания повече губят "Продължаваме промяната“-"Демократична България“, а Борисов се оказва почти печеливш. Имат ли полезен пиар ход "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ да подобрят картината си?

Две неща. Първо, аз многократно предупреждавах, че когато една кампания е насочена главно и единствено срещу Борисов, и после реалността подскаже необходимостта от това с Борисов да се работи "Хайде да не се обичаме“, това ще донесе щети. То ги нанася.  Всеки, който е повярвал в това "Ние никога с Борисов“, "Борисов в затвора“ – клиповете, които лидерите на "Продължаваме промяната“ правеха пред Софийския затвор и т.н., в  момента, как да кажа, е силно отблъснат. Така че цената, която "Промяната“ плаща, е цената на своите заклинания, които по някакъв начин не само не спази, но не можеше и да спази със самостоятелно управление, никой нямаше да й даде. А от друга страна Борисов има партия, която е, как да кажа, клиентелистка партия. Това са кръгове от хора в администрацията, в бизнеса, които по някакъв начин са кръвно свързани вече с Борисов и щетата на Борисов е съвършено малка, разбира се. Но това, което специално искам да подчертая, е, че съм убедена, познавайки много добре лидерите на тази партия "Продължаваме промяната“, че те си дават сметка за щетите, които носят, но приемат дори това да е последното им  управление, това да бъде управление, в което ще направят нещо добро за България. Това е моето усещане за тях, не съм ги виждала от година.

А занулява ли според вас Борисов "Продължаваме промяната“-"Демократична България“?

Борисов занулява принципно всеки, до който се докосне, защото той е много тежко политическо животно, което ги умее тези упражнения, но в случая имаме самозануляване, хайде, не зануляване, но имаме, как да кажа, решение на "Продължаваме промяната“ да понесе всички щети, които това й носи, но да останат в собствените биографии, Амин, дай Боже, си мислят те, и в биографията на страната с това, че са я спасили, в геополитически моменти са я насочвали по правилния път. И ако това е така, аз уважавам тяхното решение.

Да, но те ще успеят ли да го постигнат или ще се опитат да притиснат до стената Борисов и да го принудят да им играе играта?

Ами те го принудиха в голяма степен по време на създаването на правителството, разбира се допускаме и двете с вас, затова има и много международни партньори, които са помогнали, това не е просто дейност на момчетата от "Продължаваме промяната“. Но вижте, в ситуации, в които се правят тежки компромиси, цената плаща този, който няма база, има периферия. "Продължаваме промяната“, и това беше всъщност моя главен аргумент през юни миналата година, когато ние практически доброволно сдадохме властта, че ние сме млада партия, която няма сериозна база, няма огромни количества хора, които са нейни твърди симпатизанти и твърди ядра, а меките ядра около нас ще дадат фира, те така и дадоха. Тогава лидерите на "Промяната“ категорично решиха, че на никаква цена с Борисов – нещо, което аз намерих напълно непрозорливо и, как да кажа, леко детинско, и второ, решиха, че електоратът им няма да го понесе. Вероятно сега са решили, че електоратът ще го понесе, или обратното, че няма значение дали ще го понесе, те трябва да свършат нещо полезно според своите критерии, според моите също всъщност. Така че да, самозануляват се, но в името на нещо, което може би един ден ще ги вкара в учебника по история.

А кои са най-големите предизвикателства пред сглобката "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ и ГЕРБ-СДС?

Ами то първо бих казала, че има известни предизвикателства и сглобката "Продължаваме промяната“-"Демократична България“, защото няма защо да се лъжем, че единственият български политик, който от самото начало след изборите знаеше, какво иска да постигне,  и го постигна, е Христо Иванов, само че Христо Иванов с неговите скромни 7-8-9% ги има като базови проценти. Сиреч щета Христо Иванов не носи от това управление, неговите хора са свикнали, аз съм един от тях била, те са свикнали да прощават всички компромиси, които трябва да се направят в името на България и т.н. Така че всъщност сглобката "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ ще води до изсмукване на меките периферии на "Продължаваме промяната“ към "Демократична България“, и също така към отливане въобще от гласоподаване или отливане към някакви съвсем други нови формации, ако се родят.

А означава ли това, че при едни следващи избори "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ ще бъдат разделени?

Ако ме питате политически, аз бих им препоръчвала горещо да се разделят, а пък как да кажа, обществено – в момента те се приети като нещо общо, и може би трябва да продължат заедно. Не е в полза на "Демократична България“ да остане твърде дълго в това. Това е моето абсолютно частно мнение.

А как изглежда правителството "Денков-Габриел“? Имат ли самостоятелна позиция или са ехо от междупартийните разпри на подкрепящите ги коалиции?

Моето усещане, аз познавам Денков от времето, в което съм била в "Продължаваме промяната“ и съм я градила заедно с тези хора, моето усещане е, че той ще се превърне в един много добър министър-председател: умерен, равен, спокоен, търсещ и намиращ компромиси, и също така моето усещане е, че той твърде бързо ще се еманципира от политическите заповеди и с това да прави неща, които самият той смята за разумни.

Това означава ли, че може би да няма да има такава политическа подкрепа от хората, които са го номинирали и избрали?

Е, то това оставаше сега, те да си изтеглят подкрепата от собственото правителство, и тогава могат да се хвърлят в Дунава директно.

Не бихме се изненадали, г-жо Дамянова, вие сама намекнахте за определение детински реакции, и боим се, че такива често наблюдаваме от лидерите на "Продължаваме промяната“.

Това са хора, които не са печени в политиката, те реагират наистина и емоционално, и откровено – нещо, което политиката не толерира. Това, което направи впечатление обаче, е, че Денков като човек от по-старо поколение вероятно е минал  през доста повече политическа закалка, въобще не се заиграва в тази посока на емоционални реакции. Аз лично свалям шапка на този, който прави пиара в момента на Денков. Нямам представа кой е.

Но сваляте ли шапка на този, който прави пиара на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“?

Ами то… Не, не свалям шапка на този, който прави пиара на "Продължаваме промяната“-"Демократична България“.

Благодаря ви за откровения отговор. "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ вече представиха и кандидат за кмет на София Васил Терзиев. Като че ли първоначалните презентации, срещи, интервюта май нямат очаквания положителен ефект, точно обратното – предизвикват остри обществени реакции. Къде сбъркаха анонсиралите го партии "Продължаваме промяната“-"Демократична България“?

Ако мога така да кажа с една дума: навсякъде. Значи, тази реакция срещу потомствените обременености на този млад човек е била лесно предвидима и те е трябвало да я сложат на първо място. Не знам, аз бих анонсирала както се казва много предварително, много рано, бих дала възможност много рано да се изясни по тези въпроси. Те оставиха да се запали един огромен пожар, който между другото свърши в кръга на жълтите павета все пак. Но така или иначе въпросът за лустрацията възниква 30 години по-късно. Моите деца нямат представа не само какво е лустрация, но нямат и никаква представа какво е комунизъм. В този смисъл лустрацията не е, как да кажа, нещо което може да възбуди истински активното население на България. А  друга груба грешка, която аз видях и написах, е бутона "Donate“ върху кампанията му. Значи това са сблъсъци на морално ниво. Не можеш да кажеш "Аз няма да получавам заплата, защото съм богат“  но в същото време "Дарете за моята кампания“. Просто този тези дребни неща много лесно отблъскват. Трето, този човек е много симпатичен и аз все още имам готовност за гласувам за него, но той не е обучен да се държи нормално, както би трябвало да бъде обучен един човек да се държи в ефир. Не знам, защо след като беше известно, че този кандидат ще бъде кандидат още преди осем месеца, защо тези 8 месеца не са направени, за да бъде създаден от него един политически образ, който той да следва. И сега той е оставян сам  на себе си и той просто не се справя. Вижте, кметските избори в София ще бъдат избори на магията, който омагьоса софиянци, той ще спечели. Това, което Терзиев не прави, е да омагьосва софиянци на този етап.

Да, остава впечатление, че той е дистанциран, почти не се интересува от проблемите на София, говори ги в клишета. И мнозина си задават въпроса: той действително ли е такъв добър бизнесмен, какъвто го представят?

Ами аз съм имала допир с IT сектора и знам, че успехите му на бизнесмен и ръководител са безспорни. Също така смятам, че той просто не изразява по никакъв начин това, което трябва да изразява. Вижте, когато някой се грижи за теб в публичните ти прояви, той ти дава акценти, той те учи на камерно поведение, той те учи как да се отговаря. Това момче не е минало тези уроци и това му личи изключително много. А битката ще бъде много страшна и в тази страшна битка тези неща ще имат огромно значение.

Вие загатнахте, но аз специално искам да ви попитам: а ще имат ли успех такива популистки изявления, от типа "Заплата от 1 лев“, "Лустрация, да загърбим миналото“, изобщо това заиграване с ДС, което пък вкара Кирил Петков в друга линия да говори за история на своите баба и дядо, която е лесно проверима и лесно оспорима?

Той не се вкара и неговата кампания не го вкара в разговора за ДС, вкара го, ако може така да се каже, черната кампания срещу него. Но това стана, защото те го оставиха, те го използваха, те не казаха на софийския народ предварително една история, която да може бъде разказана в 6 изречения, и той влезе в етап на абсолютно самозащита. И тази самозащита е изиграна лошо, Facebook гъмжи, към възмутените сини хора са присъединяват платени тролове, които крещят и викат "У-а“, и така се създава доста неприятна обстановка. Иначе, това с единия лев е безумно, то не е правилно, то не институционално. Ти може да си получаваш заплатата и дадеш на любимото си ромско семейство, но да работиш без заплата възниква наистина въпроса: ти защо работиш,  отиди си работи без заплата в частния бизнес. Не са му измислени посланията на този човек. И аз мисля, че не си ги измисля сам, просто някой работи лошо.

А какво би било печелившото поведение на кандидата за София на десницата? Каква да бъде неговата биография в 6 изречения – много хубава формулировка направихте.

Значи, държа да отговаря на няколко от изискванията: той е млад, той е оправен, той е успял, той не е, как да кажа, човек със спорни интелектуални качества. Оттук нататък трябваше, и така се прави в моята наука, в моята професия, ти написваш желаната биография на този човек, тази част от нея, която желаеш хората да научат, и му я слагаш в устата, в устата на страничните говорители, и т.н. А той отговаря, като изключиш тази драма с ДС. Аз съм дете на градската буржоазия, което истински е страдало, но драмата с ДС сега 35 години по-късно ми изглежда напълно безумна. Но като изключиш това, той трябва да даде, той дойде онзи ден, аз минах оттам и го видях, на площад "Славейков“, който площад "Славейков“ е едно чудо на фандъковщината, което не преминава, значи аз имам чувството, че там има някакъв гейзер от глупост, който избликва на площад "Славейков“. След като правят две години ремонт, там бяха построени едни огромни метални съоръжения, които са като перки на голяма птица, които трябваше да приютяват някакви книги. Тези книги не се състояха. В замяна на това всеки четвъртък вечер там е приютено нещо, което се нарича "Артбазар“, и който се състои от едни винкели, които са прикрепени към земята с огромни метални блокове. Над тях едни табели, на които пише "Артбазар“, и там се продава какво ли не, но се прави животът на хората наоколо абсолютно невъзможен, защото това няма да питам, трябва да пита някой друг колко струва всяка седмица това да се монтира и в понеделник да се демонтира, защото там някоя фирма става много богата. А Терзиев, който беше на площад "Славейков“, трябваше 15 минути след излизането му на площад "Славейков“ да каже: "Драги съграждани“, между другото аз видях, че хора от тези живеещите наоколо се бяха събрали около него и му се оплакваха, и той трябваше да каже: "Драги съграждани, това е първо грозно, второ е крадливо, трето еди-какво си, и аз бих направил на него място това и това“. Това е реалната политика. Така ти реално се срещаш с едни хора, които имат интереси. А иначе цялото бла-бла-бла за справедливо управление на Българи и модерно и на София, не носи очаквания от мен ефект.

В края на нашия разговор, каква е вашата прогноза: как политически България ще се развие до изборите и след тях?

Въпреки своите огромни съмнения за сглобката, както тази изключителност тъпа дума беше лансирана…

От Лена Бориславова  подчертавам.

Ами добре, тогава се извинявам да я нарека "изключително тъпа“ и ще я нарека само "тъпа“. Тази ситуация, в която се намираме, е ситуация, която предрешава следващите 20 години на България. Ако държи това правителство да прави някакви разумни неща на базата на едни разумни компромиси с Борисов, да внимава леко с Борисов, но все пак да го държи в напрежение, че е възможно да дойде истинска съдебна система, и отвори пътя на България към Европа, и България свърши петте си най-простички неща: да влезе в "Шенген“, да влезе в Еврозоната, да стане една активна част от Европа, да успее да си продаде туризма, който сега е в драматична ситуация, тогава това управление ще си е струвало, независимо от това до какво ще доведе. Иначе трябва да се случи чудо, за да може "Продължаваме промяната“-"Демократична България“ отново да спечелят избори след едно такова тежко управление.

Много ви благодаря за това че приехте този разговор.

Цоня Събчева