Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Мария Иванова, координатор към Фондация за изкуство и култура КРЕА за нетрадиционния пленер, посветен на архитектурните ценности на Пловдив, в който се включват две елитни пловдивски гимназии.

Какво е нетрадиционното в този пленер, който е посветен на архитектурните ценности на Пловдив. Чия е идеята, кой се включва в него? 

Да, благодаря за интереса! Идеята е моя от преди няколко години, като първоначално я приложихме във Варна с финансиране от фонд “Култура" но Община Варна, в Стара Варна. Това, което е различно от традиционните ученически пленери е първо, че фокусът е изключително върху архитектурното наследство, архитектурни обекти, които са обикновено от национално или местно значение. Различното е, че освен ученици, които рисуват, които изучават изобразително изкуство в специализирана гимназия, участват също и ученици, чиято роля е да разказват на минувачите за историята на архитектурните обекти. Нашата цел е, когато някой гражданин минава през определена локация, която е богата на културно наследство, той обикновено, ако има време и види, че ученици рисуват, съвсем естествено се приближава с интерес и желание да види какво точно рисуват. В този момент обикновено вниманието му, освен към личността на ученика, се насочва и към самата сграда. Наблюдавайки как се случват тези неща в реална среда, ми хрумна, че точно в този момент хората са склонни да се заинтересуват от допълнителна информация за историята на сградата, съответно кой е проектирал тази сграда, кой е архитект, кой е бил собственикът, възложителят на този строеж. Обикновено това са били хора-предприемачи или хора, които имат принос към развитието на съответния град. Също така учениците са подготвени да разказват и за характеристики на архитектурната стилистика, кое е най-впечатляващо, примерно като фасадна декорация, за кой стил е характерна тази фасадна декорация, дали някаква специфична регионална форма на някои от стиловете, примерно. И всъщност в това се състои интердисциплинарността на този проект, тоест, ние включваме ученици, които се занимават с изобразително изкуство в специализирана гимназия, тоест те вече имат някакви развити умения и знания в тази насока. И от друга страна включваме ученици, както е случаят в Пловдив са от хуманитарната гимназия, тоест те са с подчертан интерес към историята и културното наследство.

Така е, много интересно наистина. Кажете къде ще бъдат локализирани тези деца, които ще рисуват, как са подбрани те, как са подбрани самите сгради и колко ще бъдат те, които ще се рисуват всъщност, и за които ще се разказва?

Първо, искам да благодаря на основните ни партньори по проекта художествената гимназия “Цанко Лавренов", директорът направи селекцията на учениците, които да участват в проекта. Също да благодаря и на другия ни основен партньор Хуманитарната гимназия, откъдето също подбраха ученици, които да се включат като презентатори на културното наследство. Искам да спомена сега и другите партньори, които също са важни, това е Народната библиотека “Иван Вазов", която като институция става на 145 години. А отделно самата сграда става на 50 години. Малко хора от широката аудитория знаят, че този тип сгради също са културно наследство, те са т.нар. ново архитектурно наследство от периода след Втората световна война. Изграждането на вашата библиотека е такъв образец на практика от новото архитектурно наследство. Поради тази причина, маршрутът по който ще бъдат разположени рисуващите ученици започва точно от кръстовището на ул. “Иван Вазов" и ул. “Аксенти Велешки", където е адресът на Народната библиотека. Първата локация включва участъка по ул. “Иван Вазов" до Военния клуб и част от площад “Централен" с  археологическите находки. Втората локация е малко по-нататък по главната улица “Александър I", също обхваща и малък участък от ул. “Отец Паисий", тъй като там също има много интересни сгради в различни стилове. Следващата локация е на и около площад “Римски стадион" и последната е до сградата на БНБ на ул. “Райко Даскалов".

Доколкото разбирам, минувачите също ще се опитват да рисуват сградите, нещо като игра се получава с публиката, нали така?

Ами да, трябва да има колкото може повече взаимодействие, за да може хората да научат повече за ценността, историческата стойност на тези сгради и чисто естетическата им стойност по отношение на стилистиката. Поради тази причина сме измислили една игра с публиката, който посети поне 2 локации от общо 4 локации на пленера, ще получи репродукция от акварелна творба на творческия директор на проекта, това е арх. Белин Моллов. Архитект Моллов рисува още от ученическите си години, живописта е една от големите му любови, наред с архитектурата. Той има опит и като урбанист и опита му като художник в случая помага много, защото той освен чисто като художник, би могъл да разкаже на децата за градоустройството, за сградите, за площадните пространства от гледна точка на урбаниста. Тоест, да разшири културата им по отношение на градската среда, която е хубаво всеки млад човек да формира, за да става тя все по-добра с годините, да имаме по-високи изисквания като граждани, за да живеем по-качествено в градовете.

Много интересен е този проект, децата, които ще помагат, за тях това е един огромен труд, а в същото време и много полезно занимание, защото те по този начин ще научат историята на много от сградите. Честно казано, много от възрастните хора знаят твърде малко за доста от забележителните сгради в града. Така че поздравления за идеята, да се повиши осведомеността на хората е много добро. Това е нещо уникално, особено за Пловдив, защото тук има какво да се види и какво да се покаже.

Със сигурност, да. Много благодаря за оценката. Също бих искала да спомена и четвъртия ни партньор, това е Камара на архитектите регионална колегия Пловдив. Защото в подготвителния ден всъщност, председателят на Камарата на архитектите, арх. Чавдар Тенев ще разкаже на учениците за процесите по реставрация на сграда, горе-долу какво представляват, защо се необходими едни доста сериозни и продължителни съгласувателни процедури, когато се прави ремонт на фасада или реконструкция на сградата. Решихме да включим и такъв тип информация, защото това е част от културата и на ползване на тези сгради, която е хубаво да се култивира и сред младите хора. От друга страна пък, чрез младите хора ние можем да достигнем и до възрастните. И те ако по някакъв начин са пропуснали да развият сетивата си като ценители по отношение на културното наследство, младите хора биха могли по този начин да провокират едно по-задълбочено отношение  на уважение към културното наследство.

Ще има ли продължение този проект, доколкото разбирам сега ще бъде от 2 до 4 юли?

От 2 до 4 юли от 09,30 до 13.00 ч. на обяд ще рисуват учениците на тези 4 локации за които ви разказах. Живот и здраве, планираме изложба в седмицата, в която се чества Световният ден на архитектурата. Тази година той се пада на 7 октомври, нашата изложба ще бъде или на 8 или на 9 октомври.

Тя ще бъде от творби, рисувани от децата?

Точно така. Очаквам около 15 творби на учениците да можем да представим на тази тематична изложба.

Колко деца ще участват?

Децата са 12, които ще рисуват, 10-12 са и децата, които ще влязат в ролята на презентатори на културното наследство, но тъй като обичайно част от децата успяват да нарисуват повече от една творба в рамките на пленера, затова очакваме около 15 творби да можем да представим през октомври.

Чудесно, още веднъж поздравления и благодаря много!

Ще бъдем там, да го видим и ние, много интересно и любопитно е.