Изграждането на Националната детска болница напредва. Тази седмица здравните власти отчетоха, че теренът, на който ще се построи е почти разчистен. Пред финализиране е и концепцията за това как ще изглежда, заяви д-р Влатко Глигоров за сайта clinica.bg. Д-р Глигоров е директор на държавната компания за създаването й.

- Д-р Глигоров, началната концепция на Европейската банка за НДБ предлага създаването на иновативно лечебно заведение, какво означава това?

- Моделът на обслужване се предлага след анализ на педиатричните здравни услуги в България и с оценка на най-добрите актуални международни практики. Дизайнът на болницата отчита съществуващата необходимост от подобряване на достъпа до здравеопазване, преодоляване на неравнопоставеността в здравеопазването и задоволяване на специфичните нужди на децата и юношите чрез предоставяне на качествени, достъпни и интегрирани здравни услуги. Според Световната здравна организация интегрираните грижи са "здравни услуги, организирани и управлявани така, че хората да получават грижите, от които се нуждаят, когато се нуждаят от тях, по начини, които са лесни за ползване, постигат желаните резултати и осигуряват икономическа ефективност".

За да се постигне това, се предвижда изграждането на мултидисциплинарна педиатрична болница, която да предоставя грижи на най-високо ниво, в съответствие и с Националната здравна стратегия на България до 2030 г.

Детската болница ще обслужва сложни случаи от цялата страна и ще служи като референтен център. Чрез обединяването на много педиатрични специалности и специалисти в едно заведение, се очаква да се консолидират педиатричните грижи в страната, да се привлекат най-добрите специалисти, да се осигури оптимална грижа за педиатричните пациенти и техните семейства и да се утвърди като лечебно заведение с европейска визия и качество.

- Кои са съвременните тенденции, които се залагат в нея и липсват в сегашните болници у нас?

- Определено това е холистичен подход - присъствие на родителите в процеса на лечение, както и за обмен на информация между лекари, родители и деца, както и възможността за извънболнично лечение. Ще дадем възможност родителите да бъдат до детето си, защото новата концепция в педиатричната помощ е, родителите да участват в процеса на лечение с психологическа подкрепа за децата. Изходни принципи на предоставяните грижи ще бъдат - предоставяне на услуги възможно най-близо до дома на детето, включително грижи в общността и дома, лечение на деца в амбулаторни условия, когато е възможно, и приемането им в болница, само когато е необходимо, създаването на интердисциплинарни екипи, използването на информационни и комуникационни технологии за улесняване на диагностиката и лечението на децата.

- Ще доведе ли това до по-различна структура на самите отделения от тази, с която са свикнали сега лекарите ни?

- В края на този месец очакваме да бъде готов финалния доклад, който касае структурата. Към момента продължават разговорите за клиниките и отделенията в болницата, за да бъдат взети предвид всички полезни препоръки в концепцията на бъдещото лечебно заведение. Работи се и за адаптиране на европейските практики в българската реалност. Очаквано е, структурата да бъде по-различна, но също така и по-актуална или осъвременена. Идеята е, не да продължим да следваме един модел, който е практически остарял, само за да не нарушим статуквото. Идеята е да предложим най-добрата медицинска грижа за пациентите, за децата.

- От какви нормативни промени ще има нужда, за да се реализира и иновативният подход?

- Националната детска болница ще отговаря на европейските стандарти, за което е необходимо осъвременяване на нашето законодателство, което да дефинира домашните хоспитализации (б.р. когато пациентът не нощува в болницата) и телемедицината например. Трябва да се търси и промяна в модела на финансирането с изместване на фокуса към амбулаторните грижи. Иначе ще се получи събиране на 13 или 15 губещи структури в едно голямо, което отново ще бъде губещо. Говоря не само за финансирането на клиничните пътеки, но и за обезпечаване на човешкия ресурс. В момента това е и една от темите, по които работим активно. И накрая, но не на последно място, основната промяна, която ще е необходимо да се направи е в медицинските стандарти.

- Готови ли са за подобен модел самите медицински специалисти?

- Да, смятам, че са готови. Нашите медицински специалисти имат редица допълнителни медицински квалификации, придобити в други държави от ЕС. Така за тях този модел няма да бъде нещо, към което тепърва ще трябва да се адаптират.

- Кога ще е готов окончателният вариант?

- Структурата и капацитетът на бъдещата Национална детска болница ще бъдат готови до края на месеца. Цялостната визия за болницата ще бъде представена най-вероятно в края на годината или началото на следващата година – с всички параметри, подробности, може би и с 3D модел.

Знам, че обществото се интересува как ще изглежда болницата, стаите, дали ще има легла за родителите или ще има хотел, но в момента приоритет за мен и моя екип е подготовката за изграждане на болницата.

Всички останали компоненти по проекта ще бъдат готови най-късно до края на януари

2025 г., когато ще получим окончателния доклад на консултантите, определени от Европейската инвестиционна банка.

- А ще има ли според вас проблем с осигуряването на кадрите с оглед на дефицита у нас, особено на сестри?

- Министерство на здравеопазването вече работи в тази посока. Стартира проектът по "Програмата за развитие на човешки ресурси", втора фаза в периода 2021 – 2027 г., по компонент - "Специализация в здравеопазването +". В него са подкрепени 13 липсващи в България специалности, 10 от които са свързани с детското здравеопазване – детска гастроентерология, детска ендокринология, педиатрични здравни грижи и др. Активно се работи и за осигуряване на системата на здравеопазването с медицински сестри – всички институции работят по въпроса.

- Как седи този въпрос с оглед на очакваните нови болници в София и страната? Доколко те застрашават НДБ?

- Не бих желал да коментирам предполагаеми чужди инвестиционни намерения. Всеки има право и възможност да се развива, защото живеем в демократично общество. Концепцията на НДБ обаче е тя да бъде еталон – и тук говорим не само за адекватно заплащане, условия за работа и за отношение към медиците. Така че за лекарите, които изберат да работят в нея да бъде не само кауза, но и престиж.

- Оптимист ли сте, че ще срещнете и нужното политическо разбиране, за да се реализира концепцията?

- Ако не бях оптимист, нямаше да приема това предизвикателство. В Комисията по здравеопазването на Народното събрание срещнахме разбиране и желание за съдействие. От друга страна за всички нас е важно да излезем от изборната спирала, в която се намираме в последните години. Едно редовно правителство ще осигури стабилност в работните процеси във всеки един аспект.

- Разчистването на терена за построяването на болницата напредна, какво следва?

- Сграда 2 е изцяло премахната. Премахнати са всички надземни нива, подземни нива, в цялост е изпълнен инвестиционният проект заверен от СО – район "Овча купел". При Сграда 1 са премахнати всички надземни нива, като предстои поетапно премахване на подземните нива. Дейностите, съгласно одобрените проекти от район "Овча купел" по част "План за безопасност и здраве", се изпълняват в цялост.

В края на месеца следва утвърждаване на плана за структурата и капацитета на детската болница. След това изготвяне на втория доклад - "Функционална програма". Тя ще включва задание за проектиране и строителство, създаване на примерни 3D модели за всички типове помещения, както и подробна информация за характеристиките им. 

Паралелно с това ще се работи и по третия документ, който ще представлява подробен план за обзавеждането – технологично и битово, списък с необходимото медицинско и немедицинско оборудване за всяко отделно помещение, очакван предварителен бюджет. Накрая консултантите ще предложат стратегия за възлагане на обществените поръчки, свързани с изграждането на НДБ, както и препоръки за управлението на проекта. Срокът за този финален доклад е края на м. януари 2025 година.