Може ли заболяване на зъбите да провокира диабет, сърдечни или бъбречни проблеми? Темата коментираме с д-р Хурие Абриз - стоматолог, специалист пародонтолог с над 20 години опит.

Д-р Абриз прилага лечение на пародонтит и заболявания на устната лигавица.Завършила е Факултета по дентална медицина в Медицински университет Пловдив, след това придобива специалност Пародонтология от Медицинска дентална академия София.

Член е на Българския зъболекарски съюз, на Асоциацията на стоматолозите в Иран и Канада. Участвате в множество конгреси и семинари.

Д-р  Абриз, все още малко знаем за заболяването пародонтит. Какво представлява?

Пародонтитът е инфекциозно-възпалително заболяване. Основната причина за развитието му са бактериите в устата.  Оралната плака се образува 12 часа след хранене. Но, ако мием зъбите сутрин и вечер, плаката няма как да се образува.

Как да го разпознаем, има ли симптоми?

Основните симптоми в началните етапи са кървене и леко парене. Когато се развие,  се появява чувствителност, лош дъх, увеличава се разстоянието между зъбите. Крайният етап на заболяването е загуба на зъб.

Може ли да се обърка с гингивит?

Гингивит и пародонтит са различни заболявания на зъбоподдържащия апарат в устната кухина. Гингивитът е преходен етап на пародонтита, без гингивит не може да има пародонтит. Първо се развива гингивит, след това пародонтит, ако не го редуцираме. Гингивитът също е възпалително заболяване, което обхваща меките тъкани на зъбоподдържащия апарат.

Съществува схващането, че пародонтитът е нелечим. Така ли е?

Днес не е така. Нелечим е бил преди 60-70 години, когато науката пародонтология не е била достатъчно развита. Разбира се, че днес е личим. Като всяко заболяване то се редуцира и се поддържа.

Може ли пародонтнитът дълго време да остане скрит за пациента?

Зависи от индивидуалния подход на пациента, как изобщо се грижи за здравето на устата. Но най-често се диагностицира от денталния лекар.

Могат ли да го диагностицират българските стоматолози?

Разбира се, особено колегите, които са завършили след 2005 година. Те вече знаят какво е пародонтология, какво е пародонтит. В университетите това се изучава 4-5 семестъра.

Колкото на по-ранен етап диагностираме и редуцираме заболяването, толкова по-голяма е гаранцията, че няма да се стигне до загуба на зъб и зъбоподдържащият апарат като цяло ще бъде спасен.

Какви са съвременните методи за лечение?

Самата наука пародонтология е съвременна. Методологията, която се прилага за лечение у нас, се  използва в цял свят.

В ранните етапи терапията е нехирургична. Ако пародонтитът е напреднал, минаваме към хирургия. Пародонтитът се лекува на три етапа: инициална фаза, в която на всяка цена трябва да се  редуцира възпалението. Но, независимо в кой етап сме, дори и зъбите да се клатят, първото нещо, което трябва да направим, е да редуцираме възпалението.

За да спре процесът.

Разбира се. След този етап понякога пациентите минават в оперативна фаза, но това се случва много рядко.

Хирургичният етап не е основно лечение на пародонтита, но е помощно лечение, когато се налага. Обикновенно се прилага, когато има дълбоки "джобове“, пародонтални и вертикални дефекти. В тези случаи парантологът  няма достъп до тези проблеми. Това е така нареченият открит кюретаж, при който се отваря венеца  и отново се редуцират всички възпаления. След това използваме медикаменти, костозаместители, различни мембрани и т.н.

Третият етап е поддържащата фаза. В този етап е изключително важна ролята на пациента, както и на пародонтолога.

Какви могат да бъдат усложненията, ако не предприемем лечение?

Едните са локални в зъбоподдържащия апарат, който се стопява, губи се. А крайното усложнение на това заболяване е загуба на зъби. Това е хронично заболяване, което влияе върху целия организъм. Всички системни заболявания на пациента могат да се провокират в този период. Така че, усложнението не е само локално – загуба на зъб. Преди да загуби зъб, пациентът развива различни усложнения в целия организъм.

Т.е. могат да бъдат засегнати вътрешни органи, които на пръв поглед нямат никакво отношение?

Разбира се. Пародонтитът не е причина за всички системни заболявания, но 100% е провокиращ фактор за някои от тях. Ако човек е диабетик и има тежък пародонтит - инжектира инсулин или взема хапчета, захарта не може успешно да се контролира. Пародонтитът ангажира имунната система. Ако човек има сърдечносъдови проблеми, пародонтитът усложнява лечението. Не е добро решение постоянно да се пиият хапчета, без да е елиминарана вероятната причина за това.

Доказано е, че тежкият пародонтит, понякога е причина за инфаркт или инсулт.

Парадонтитът влияе на бременните жени. Ако възпалението не е редуцирано, по време на бременността влияе директно върху организма, заради хормоналния дисбаланс и т.н. Това може да доведе до преждевренно раждане на недоносен плод или спонтанен аборт.

За съжаление, заболяването не беше познато преди 60-70 години, сега вече е много ясно фиксирано в цял свят като инфекциозно заболяване. В напредналите държави, ако човек е с диабет, с високо кръвно, с ревматизъм, със системно заболяване или проблем с дихателната система, първо го насочват към преглед на венците. Първо трябва да се редуцира възпалението на венците.

Т.е. грижата за устната кухина като цяло можем да я разглеждаме като грижа за цялото ни тяло.

Така е. И затова са казали преди векове: здрава уста – здрав организъм. Устата е входът на организма, а подвенечното възпаление директно влияе върху имунната система.

Каква е прогнозата за успешно лечение на пародонтита?

Първо трябва да се мотивира пациентът – да разбере какво е това, какво става в неговата уста.

За успешното лечение е необходимо най-напред да се редуцира възпалението. По принцип лечението е  индивидуално, зависи от отговора на пациента – до месец-два трябва да се редуцира възпалението. Аз отдавна вече не оперирам, минавам директно на поддържащата терапия.

Като наука в стоматологията пародонтологията е нова наука в денталната медицина. Затова и няма познания, медиите не говорят за това нещо.

Колкото по-рано спрем прогресията на заболяването, толкова сме по-успешни. Когато поддържаме зъбите, пазим целия организъм от усложнения на системни заболявания.

Този процес на поддържане продължава през целия живот?

Разбира се. Затова казвам поддържаща терапия. Когато редуцираме възпалението, пациентът минава към поддържаща терапия, отговорността е 50:50.

Често моите пациенти идват пролетта и есента за контрола и са в чудесно състояние.

Стига разбира се да поддържат през това време добра хигиена.

Разбира се, много обяснения, мотивация, говоренето и обяснението  на пациентите е много. Трябва на пациентите да им стане ясно какво е това и каква трябва да бъде превенцията на този възпалителен процес.

На пазара се предлагат много продукти за устна хигиена – различни видове пасти, вода за уста, гелове. От решаващо значение ли е продуктът, който ще изберем?

Първо всеки трябва да посещава зъболекаря си. Тук ролята на колегите е много важна. Пастите за зъби и всички останали продукти имат ефект, когато човек има добър здравен статус на устната кухина. Когато има умерен пародонтит, с каквото и да се жабурка, с каквото и да се мие, няма ефект. Разбира се, по-добре е от нищо, но проблемът трябва подвенечно да се редуцира. В този период, когато редуцираме възпалението, трябва със специализирана вода да се жабуркат и мият зъбите.

Всеки човек трябва да мие зъбите си сутрин и вечер 2 минути. При агресивно и бързо четкане ефектът е минимален, защото оралната плака не се отстранява с агресивно, бързо четкане, а с продължително, умерено четкане.

Има ли храни, които могат да провокират появата на това заболяване?

Пушене, газирани напитки и некачествените храни както са вредни за целия организъм, така и за пародонтални проблеми. За съжаление, енергийните напитки, газираните въобще вредят на самия емайл на зъбите, на венеца.

Може ли, ако изядем една ябълка, това да замести миенето на зъбите.

Не, не, не, няма такова нещо, но е хубаво човек да яде по една ябълка на ден. Много е здравословно, много е добре, но ябълката или морковите не могат да заместят миенето на зъбите.  Дори неправилното четкане на зъбите, също е безполезно.

Колко често се сблъсквате с този вид заболяване и каква възрастова категория обхваща?

Аз вече 15 години работя само като пародонтолог. Мога да кажа, че всеки трети човек може да има пародонтит, без да подозира. Най-малкото може да има гингивит, но това се диагностицира от дентален лекар.

Свикнали сме, че с напредването на годините е нормално да губим зъби, нормално е една бременна жена също да има проблеми със зъбите.

Не, не, не съм съгласна. Ако човек има правилен подход, правилна орална хигиена, човек може да живее 100-120 години и да остане със собствени зъби.

Майката може да забременява и да няма проблем със зъбите,  ако се грижи правилно. Правилно миене – пак повтарям, защото всички си мислят, че си мият зъбите, но не ги мият правилно. Това е голям проблем. При всеки мой пациент виждам, че мие зъбите си неправилно. Трябва колегите-зъболекари да отделят време, да обясняват, да показват. В напредналите държави има специално часове за орална хигиена. Ние нямаме орален хигиенист като професия. Агресивното миене поврежда повече, отколкото помага.

Плаката не се четка с агресивно четкане.

Може ли да има пародонтит дори при малки деца?

Много, много рядко се случва това. Това е агресивен пародонтит, който се диагностицира като агресивен пародонтит, но много рядко се случва  при деца под 15-годишна възраст.

Това означава ли, че заболяването има дълъг период на развитие?

Има, да. Защото самият процес, прогресията на заболяването е над 90% хроничен пародонтит. Хроничният пародонтит се развива бавно. Когато пациентът вече усеща симптомите, тогава има умерен или напреднал пародонтит. Лечението е по-трудно, по-бавно. Не може умерен хроничен пародонтит да се излекува с едно-две посещения. Абсурд!

Вие казахте, че това е сравнително нова наука. Това означава ли, че лечението, което се предлага в България, е идентично с това, което се прилага и в другите страни?

Разбира се, така е. В България от 2007-2008 г. много активно се развива пародонтологията, както в САЩ, в Германия, в Канада. Даже понякога тук сме по-добре. Няма разлика.

За щастие, вече имаме дентална академия в Пловдив, във Варна - там има катедри по пародонтология. Преди десетина години беше само в София. Специализацията по пародонтология е три години. Затова като брой пародонтозите сме все още малко на брой.

Чувала съм още една теория: Когато родителите са имали този проблем, без съмнение ще го имат и децата и така ще се предава от поколение на поколение. Така ли е?

Имаме наследствен, генетичен фактор, но ако броим факторите на това заболяване от 1 до 10, генетичният е десетият. Почти отпада.

Пушенето къде е в тази скала?

Някъде около пета степен. Както  е известно никотинът свива кръвоносните съдове. Ние в областта на устната кухина нямаме изразени артерии и вени, имаме капиляри. Когато под действието на никотина те се свиват, какво става? Кръвообращението е на минимум и дава възможност за развитие на бактериите, средата става още по-благоприятна, когато няма правилна орална хигиена - индивидуална и професионална.

Ще използвам вашата трибуна, за да изкажа една молба. Колегите не трябва да чистят зъбния камък наведнъж. Зъбният камък не се чисти с едно посещение. Дори да има строг антибактериален контрол, пак не бива да чистим зъбния камък наведнъж и да казваме на пациента "Довиждане“. Тогава процесът се усложнява, става още по-лошо.

Особено когато има видимо отлагане, трябва да се използва антибактериална течност и след един-два дена и второ посещение.

Какъв е вашият съвет към хората?

Първо, да мият зъбите сутрин и вечер - съзнателно, не несъзнателно, със затворени очи. Всички мият зъбите, но не ги мият правилно. Хубаво е да четкат отзад напред. Защо? Пациентът мие отпред малко, малко отзад, бърза, а бактериите остават, колонизират. Най-много страдат тези пациенти, които уж мият задните части на челюстта. Защо? Защото не ги мият правилно. Сега има много добри аксесоари за орална хигиена. Имам наблюдения за Германия, в Швейцария, в Канада, в Иран,  Турция. В България се предлагат най-добрите аксесоари за орална хигиена, много са хубави, всичко имаме вече.

Препоръчвате ли използването на конец за почистване?

Постепенно конците за зъби отпадат като препоръка. Минаваме към орален душ или течен конец се казва още оралният душ. Трябва младите хора отсега да имат електрически четки и орален душ - това е достатъчно, няма нужда от конци. Световният опит показва, че когато пациентът чисти зъбите с конец, той влиза подвенечно – става травма, рана, бактериите влизат, стават усложнения.

При водната струя, аз винаги казвам на моите пациентите, да смесват с антибактериална вода и да мият отзад напред – това е перфектен аксесоар за интердентална грижа.

Човек наистина може да живее пълноценно 80-100 години със собствени зъби, ако започне навреме с елементарна грижа. Правилното миене на зъбите е елементарна грижа.

В моята  клиниката всички родители, които идват, винаги ги питам: имате ли деца, имате ли младежи в семейството, тийнейджъри. Често ги викам за безплатни прегледи, искам да ги видя. Когато майката или бащата страдат от това, че не знаят как да полагат грижа, поне да спестим на децата и внуците това незнание, което прераства в заболяване.

Голяма част от пациентите не обръщат особено внимание на зъбите, защото сега има модерни красиви импланти.

Никога, никога имплантът не може да замести собствения зъб. Аз не съм против имплантите – абсурд, но не с този манталитет.  Имам такива пациенти, идват и казват: "Какво толкова? Ще махна всичко, ще сложа импланти“. Няма как имплант да бъде по-добре от собствения зъб. Собственият зъб е орган.

Освен това не всеки пациент е подходящ за имплант. Пациент, който не знае как да се грижи за собствените си зъби, не знае да как да се грижи и за имплантите, те също изискват грижа. Трябва голямо усилие. Ако грижата за собствените си зъби е 50%, за имплантите става 100%.

При тях проблемите се развиват още по-бързо.

Много е важно да се знае, че заболяванията на устната кухина не са свързани само със загуба на зъби, целият организъм страда, когато има възпалителен процес в устата. Директно се ангажира имунната система. Чрез кръвта бактериите стигат до кръвоносните съдове, сърцето, прикрепват се към клапите на сърцето. Оттам и усложнения. Доста сърдечните заболявания има, които сега вече се диагностират, че са от хроничен пародонтит. Затова пациентът първо трябва да има здрава уста и след това да имам ефективно лечение на тези системни заболяване.

Това е бавно убиващо заболяване, не само страдат зъбите, страда целият организъм. Възрастните хора пият чували лекарства, но те не трябва да имат пародонтит.

Лекарите изписват, изписват лекарства, но  преди това трябва да е ясно, пациентът има ли пародонтит. Не може да има качествено лечение, ако първопричината не се редуцира  и овладее.  

Росица АНГЕЛОВА