От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) въведоха допълнителни мерки, заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по дребните преживни животни. Целта е да се предотврати разпространението на болестта в България. По темата в интервю за "Фокус" разговаряме с д-р Даниел Денев от Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" към БАБХ.

Здравейте.

Здравейте.

Каква е актуалната обстановка към момента? 

Имаме промяна в броя на огнищата, които се констатират в Румъния и Гърция, така че към настоящия момент в Румъния са 41 огнища, основно засегнатият регион остава Тулча с 38, две са в района на Констанца, едно е в района на Тимиш. А в Гърция са 28 вече огнищата, като 23 са в района на Тесалия, първоначално засегнатият регион. Но за съжаление, заболяването се разпространи и на юг и вече има две огнища в района на Пелопонез, едно в Атийка и остров Крит също е с две констатирани огнища. Като засегнатите животни, респективно и техния брой нараства. В Румъния са над 219 000, а в Гърция са над 14 000.

Има ли случаи на болестта у нас?

За щастие, към настоящия момент заболяването не е констатирано на територията на страната. Мерките, които са въведени още от самото начало от, Министерство на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните, са изцяло в посока за превенция и недопускане на вируса на територията на нашата страна.

Можем ли да кажем как протича самото заболяване?

Да, чумата по дребните преживни животни сама по себе си е изключително опасна инфекциозна болест, която засяга само овцете и козите и се характеризира с много висока смъртност. По тази причина заболяването причинява значителни икономически загуби и може да се разпространи на големи територии. Хубавото, което трябва да подчертаем, че заболяването по никакъв начин не представлява риск и опасност за хората, те не боледуват от него. Самото заболяване се развива след кратък инкубационен период в порядъка на от 3 до 6 дни. Първоначално животните показват изключително висока температура до 41 градуса, залежават се, появява се кашлица, слузни течения от очите, носа и устата, появява се и една характерна профузна диария. Като заболялото стадо или по-скоро заболеваемостта в засегнатото стадо може да достигне между 20% и 90% от наличните животни в него, а смъртта е до 100% от заболелите животни.

Какви действия трябва да предприемат фермерите, ако установят симптоматика при животните?

Фермерите във всеки един случай, в който имат съмнение за каквото и да било заразно заболяване, е необходимо незабавно да уведомят регистриран ветеринарен лекар, с който имат сключен договор или официален ветеринарен лекар, който е контролен орган на територията на общината, както и областната дирекция по безопасност на храните. А при невъзможност, могат да се свържат и директно с нас, тук в Централно управление, имаме и горещ телефон, публикуван на нашия сайт, който е 0700 122 99. Подават незабавно сигнала и вече ние като компетентен орган предприемаме незабавно мерки.

Какви мерки трябва да бъдат взети за биосигурността в животновъдните обекти?

Това, което съветваме фермерите, тъй като самото заболяване се разпространява основно чрез пряк контакт със заразено животно и по респираторен път, но предвид високите температури в момента респираторният начин по разпространяване на заболяването е минимизиран. Трябва да се постараят да направят така, че да не допускат въвеждане в стопанствата си на животни със съмнителен здравен статус, или животни, за които те нямат информация какъв е здраният им статус. Също ги съветваме, ако имат възможност да не смесват стадата си при пашуването, тъй като също може да се получи контакт между болни и здрави животни евентуално. Другото, което могат да направят е да ограничат до минимум транспортните средства, хора, които посещават техните животновъдни обекти, така че да не може някой да внесе механично вируса в стопанствата. Могат и препоръчваме да извършват ежедневна дезинфекция, тъй като вирусът е изключително неустойчив в околната среда и лесно се унищожава от елементарните дезинфектанти, които са много достъпни. Ежедневно да извършват дезинфекция на помещенията, в които отглеждат животните си, както и на инвентара и оборудването, което използват при ежедневната работа с животните. И пак казваме, да не смесват стадата си, да не въвеждат и да не купуват животни с неизвестен здравен статус.

Има ли внос на животни от Гърция и Румъния?

Към настоящият момент, след решенията на Комисията, които са излезли и публикувани и са въведени зони на рестрикции и за двете държави, въпреки всичко остават свободни зони, в които по Европейското право могат да бъдат търгувани животни. Но Гърция е въвела като национална мярка, с което е уведомила Комисията и всички държави членки, че "преустановява изпращането на всякакви пратки с овце и кози до останалите държави членки до второ разпореждане тяхно. С две думи, от Гърция няма законен внос на животни към други страни членки. Румънците в допълнение на мерките, които са взели за ограничаване на заболяването, от свободни територии, са информирали Комисията и останалите държави членки, че "само след запитване и одобрение от страната членка ще изпращат животни. Като животните ще гарантират, че ще бъдат тествани преди пътуването за отсъствие на вируса с чума по дребните преживни животни. При нас в България назад във времето са постъпвали пратки с животни, но те са били изцяло незабавно и единствено изцяло за незабавно клане, където нашите проверки показаха, че животните не са имали съмнение от заразни заболявания. Така че в настоящия момент движението от тези две засегнати държави не съществува на практика.

Какви са съветите на БАБХ за предотвратяване на разпространението на болестта?

Освен това, което споделих по-рано, в допълнение като мерки за предотвратяване на проникването на територията на страната, изпълнителният директор е издал заповед, с която е въведена забрана за пазари, изложби или други събирания на дребни преживни животни на този етап до успокояване на епизоотичната обстановка около нашата държава. Предприети са мерки за засилен клиничен надзор преди придвижване на животните, независимо дали те са за незабавно клане или за отглеждане. Като има едно допълнително поставено условие, с цел гарантиране здравния статус на животните, ако са за доотглеждане, в пратката готвена за продажба да бъде извършено предварително тестване за отсъствие на вируса на чума по дребните преживни. И само чак след излизане на протокола с отрицателен резултат да бъдат придвижвани. Разбира се, допуснали сме възможността, ако фермери придвижват животни между техни лични животновъдни обекти, такива проби да не вземат, тъй като те самите те за себе си имат увереността, че ще придвижват здрави животни между свои животновъдни обекти. Другото, което пак казвам, стопаните могат да направят е, ако имат възможност да се въздържат от покупка на животни, които въвеждат в техните стопанства или ако им се налага да го правят, да са изключително внимателни и да купуват животните само с гарантиран здравен статус.

Благодаря ви, д-р Денев, за този разговор. Продължавате и вие и ние да следим обстановката.

Точно така.

И при необходимост да се взимат предполагам и допълнителни мерки.

Ако налага, ще се наложат допълнителни мерки, но към настоящия момент такива не се налага да бъдат въвеждани.

Добре, благодаря ви.

Благодаря ви също.