"Духовни маршрути" предоставят възможност на пловдивчани и гости на града да се запознаят с богатото културно наследство на Пловдив през различните сезони. Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2024 година.

Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Цветелина Димитрова, управител на издателство "Летера“.


Как възникна идеята за "духовните маршрути", г-жо Димитрова?

Значи, първоначално този проект започна под формата на литературни пътешествия из Пловдив. Това беше направено през 2019 година, когато Пловдив беше Европейска столица на културата и беше подпомогнато от Общинска фондация "Пловдив 2019“, идеята беше на вече покойният доц. Владимир Янев. Когато проведохме тези литературни пътешествия, интересът се оказа изключително висок, и в хода на тези пътешествия хората започнаха да задават и други въпроси, не просто за литература, за изобщо историята на Пловдив, археология, архитектура. Непрекъснато се засягаха други теми, освен литературата, което ни накара пред вече следващата година да разширим този проект и тогава той се превърна вече в "Духовни маршрути в Пловдив" и стана част от културния календар на Общината. Тази година вече го провеждаме за пети път.

Всъщност, всяка година се прави следното: провеждате 8 маршрута. Първите 4 са през май-юни, а вторите 4 са сега, септември-октомври. Като темите вече са не само литература, имаме история, археология, архитектура, изобразително изкуство, музика, театър. Просто, опитваме се всяка година да има нещо различно, нещо ново, нещо актуално. Интересът с всяка година се покачва повече и повече, групите стават вече доста големи. Сега, конкретно, вече мина първата четворка маршрути с началото на лятото.

В тях имаше археология, нали?

Да, имаше археология и история. Сега предстоят другите 4 маршрута, които са на тема "Изобразително изкуство“ два и на тема "Литература“ два. Като тази събута на 14-ти от 11.00 часа ще посетим Националните есени изложби, където ще ни води, ще ни разказва проф. д-р Галина Лардева, която е организаторката на тези изложби.

Следващата събота, на 21.00 септември, пак с проф. д-р Галина Лардева ще се разхождаме в Стария град, ще се говори за видни пловдивски художници. И по-натам, другите - на 29  септември, което е неделя, и 6 октомври, пак една неделя, имаме с доц. д-р Младен Влашки "Град Пловдив в българската литература“.

И всъщност с това ще приключи проекта тази година. Подали сме документи за следващата година, като пак казвам, те, темите никога не се повтарят и гледаме да е винаги нещо различно и актуално.

Наистина, много интересно е това! Има ли хора, които случайно се присъединяват към вас? Чужденци или други туристи, или групите се формират предварително, това да обясните?

Аз много се учудих, защото си мислих, че ще ви идват повече гости на града, но има едно голямо ядро от пловдивчани, които идват и се интересуват за тези теми. Но има, защото всеки път съм с хората и си говоря кой от къде е, има хора, които не са от Пловдив и идват специално, защото им е интересно да чуят повече за града ни. Включително, сега не е много често, но има ли сме и чужденци, да.

Това е чудесно. А самите специалисти, които каните, за да водят маршрута, те отзовават ли се с желание и как го правят?

О, да. Да. Много хубаво работим с д-р Степан Шивачев, с проф. Галина Лардева, както казах, с Младен Влашки, преди, лека му пръст, с Владимир Янев, също с Елена Кантарева-Дечева. Просто по всяка тема се свързваме със съответните специалисти, които също с голямо желание откликват, много добре си работим и се надяваме така и да продължим.

Отделно от тези специалисти, имаме и студенти и докторанти, които са включени в маршрутите, които също се включват с разкази по съответната тема.

За тях пък това е допълнителна рутина, която придобиват. Да.

Да, искаме да привлечем и млади хора, да не е така узурпирано само от вече утвърдили се специалисти, да има и млади хора, които да пробват в такава ситуация да поговорят на хората.