Докъде стигнаха археологическите дейности по Брезовско шосе в Пловдив, интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" със Стоян Иванов, археолог.

Какво става сега на вашия обект? Върви ли работата ви там?

Откакто сме се чули за последно, нищо не се е променило на обекта, тъй като ние сме работили може би само 2 дни оттогава. Съответно, нова информация за археологическите находки и ситуация не мога да ви дам от това, което съм ви казал досега. Работим на терен, свършваме си нашата част, отдаваме участък след участък на строителите. Те полагат тръби, отварят ни ново пространство за работа, и така циклично. Но този сезон, откакто сме започнали, всъщност вчера се върнахме на терен за следващия участък, за който, примерно, все още е доста сурова информацията и не мога да ви обобщя по-интересните неща. Предполагам, че към края на другата седмица ще приключим, и ще имаме малко по-интересни резултати.

Ще приключите въобще там, или?

Не, не, приключваме със сектора. Ние работим циклично, работим, примерно, една седмица, може би между 5 и 10 работни дни – отдаваме участъка на строителите. Те извършват техните строително-монтажни дейности, освобождават следващия участък за работа, и така. И доста често има паузи повече от 10 дни, в които не работим, тъй като строителите също имат нужда от технологично време, за да си свършат тяхната част.

Т.е. много бавничко се напредва?

Бавничко се напредва, да. Събират ни се около десетина работни дни в месеца максимум. Това е цялата работа. И сега календарно минава време, но всъщност на терен ние сме повечето в процес на изчакване. Цялата ситуация се получава така.

Лошото е, че хората са изнервени и търсят виновни. Това е много лошо, да, едва ли не археологията им пречи, пък според мен не е така.

Ами ние сме най-наясно с това, тъй като сме тук, така да се каже най-отпред, публичен враг № 1. Хората е нормално да са изнервени, много дълго се проточи тази сага. Ние също искаме да приключим много по-рано, но виждате, че всъщност не може да работим без да има условия, да има договореност със строителите, и чак тогава ние вече, когато те започнат да говорят за своите условия, ние може да започнем да работим, както стана тази година. Затова се забавиха нещата.

То всъщност ние сме го казвали, обаче пак ще трябва да информираме, да знаят хората реално, колко остава за довършване? 

Остава вече около 95 м, тъй като вече сме проучили към 10-15 м тази година. Общо взето, в рамките на следващата година, когато започнем от по-отрано работа, ще има възможност да приключим обектя. То се вижда, че всъщност дори без нашата работа, самото строителство, самото полагане на тази огромната тръба е бавно. И е нормално да е бавно, тъй като е гигантски изкоп, с много сериозна подземна инфраструктура. Постоянно се засичат съществуващи комуникации – водоснабдяване, канализация, които също трябва да бъдат адресирани, да се направят байпаси и т.н.

Т.е. не археологията е проблемът, а комплексно е всичко?

Комплексно е! Разбира се, че нашата работа допълнително забавя, но и без нея не може. Ние не сме по наша самоинициатива тук, ние изпълняваме това, което е вписано в закона.

Значи, пак ще се чуваме. Но, по Ваши прогнози, и догодина ще се работи този участък, и горе-долу докога?

Ами както ви казах, де факто се събират десетина работни дни на месец, тъй като сме в изчакване, те остават два, максимума три месеца, през които може да се работи тази година. Както и да го погледнем.

Значи, няма да може да се свърши обекта.

Няма изгледи, няма просто физическа възможност това да се случи, в рамките на тази година. Това, което е планирано, може би около коледните празници, да бъде запечатан участъка, за да може през зимния сезон и на пролет да се освободи трафика, той да се върне обратно през Брезовско шосе. И когато започне новия сезон, има вече условия за работа на терен, на пролет, живот и здраве, да се продължи, и да се завърши.

Значи, профилактично ще Ви звъня, но да знам кога, все пак?

Да, веднъж месечно, тъй като просто няма толкова много неща, които се случват генерално.