В предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" интервю с археолога Стоян Иванов. Основният въпрос е продължават ли разкопките на "Брезовско шосе", на могилата, откъдето започва животът на Пловдив. Разкопките бяха преустановени миналата година, след като строителите преустановиха работата по ремонта на шосето.

Г-н Иванов, започнахте ли работа и какви са перспективите, за какъв срок трябва да го свършите? Има ли вече нещо интересно?

Буквално, днес ни беше първият пълен работен ден, така че съвсем в началото на проучването сме. За разлика от миналата година, работим само в едната част на могилата – в нейната южна периферия. Именно затова още не сме навлезли в същинската част на паметника. Това, което в момента разкриваме – днес разкривахме и вчера, са по-късните структури от по-късни периоди. Това са най-вече ями от тракийски период, от Късната желязна епоха. Тези ями по всяка вероятност са били част от един да го наречем ритуален комплекс – нещо характерно за траките през този период, които използват ямите за депониране на дарове и може би за други ритуални практики. Разкриваме сега точно този тип структури. Те са най-късните, които имаме на самия обект. Очакваме съвсем скоро време да навлезем вече и в праисторическите пластове, където вече познаваме находките, познаваме материалната култура. Но разбира се, никога не знаем какво точно ни очаква. Доста интересни неща разкрихме и миналата година, и по-миналата година. Сигурен съм, че и тази година ще продължим, като тази година започнахме по-късно кампанията, съответно ще работим по-малко. Разбира се, ще работим, докато позволят атмосферните условия. Това по всяка вероятност е може би началото, средата на декември месец. 

Теренът, който имате да обработите, не е голям, нали така?

Всъщност теренът въобще не е малък. Остават над 100 метра, 100-105 метра от селищната могила. Цялата й южна половина всъщност пресича това, което подлежи на проучване, което за този вид проучване е доста сериозно. Обикновено би изисквало доста години работа. В случая ние бяхме готови тази година да проучим терена, ако имахме възможност да работим с два екипа и от двете страни, но при това положение и тъй като няма възможност да работим с два екипа вече по технологични причини – няма виновни случая, ще трябва да се довърши проучването и догодина, когато ще започнем, най-вероятно напролет, когато се оправят атмосферните условия.

За момента нямате проблеми със строителите, предполагам? Там нещата са съгласувани?

Не, не, всички казуси, които сме имали, са изчистени и се работи коректно и точно.

Но казвате само "един екип ще работи“ – какво значи това? Вие имахте готовност за два екипа едновременно да работят, така ли?

Такива бяха плановете, но се оказа, че проектът не позволява този тип подход. Това вече е част от техническата част на проекта, аз не мога да взема отношение към него.

Ясно. Значи можем да очакваме всичко да излезе от тази могила?

Както винаги. Доскоро можеше да се видят и находките от миналия сезон, многобройни, стотици находки, които разкрихме. Това са съдове с много богата украса, човешки, животински фигурки, различни видове сечива от кост, рог, украшения, гривни. Безброй, безброй находки, които са познати от този период, но са изключително ценни и запълват точно този най-ранен период от историята на Тракия и на Балканите.

Изложбата може ли все още да се види?

Изложбата беше буквално до вчера. Тя седя няколко месеца. Мисля, че беше и доста рекламирана.

Така е, да.

Но хората могат да се запознаят с този вид находки в постоянната експозиция на музея, ако им е интересно. Ако имаме – аз съм сигурен, че ще има такива находки и в предстоящата кампания – ще се видят и в следващата година, във временната експозиция на музея.

Благодаря ви много. Пак ще ви търсим сигурно.

Разбира се, да. Ще ни трябват може би поне няколко седмици да навлезем в същинската част на обекта и когато решите, се обадете, за да ви кажа напредъка.