Димитър Главчев не е човек, който може самостоятелно да води политика, защото не разбира достатъчно от управление на държава и защото няма ясно изразена собствена воля. Това каза бившият депутат Антон Кутев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Ако ти имаш един смислен човек, сложен за министър-председател, той може за тези 3-4 месеца да направи изключително много неща стига да може да води политика сам, стига да не изпада в зависимости и стига да знае накъде е тръгнал. За съжаление Главчев не ми изглежда такъв, дано пък да ме опровергае през втория си мандат", смята Кутев.

По думите му тъй като политиката се прави през жестове, то има някакви определени ключови действия, които правят лицето на едно правителство, особено на служебното, което е с малък срок на действие. "Когато ти назначиш или уволниш едни областни управители с очевидното подозрение, че някой друг ти диктува това, то това е жест и той е достатъчно ясен. С този жест идва и подозрението, че Главчев всъщност е човек, който е зависим от Пеевски или от Борисов, или от някой друг, а той има от кого да е зависим. И той по никакъв начин през тези 3-4 месеца не направи усилие да разбие този мит, че е зависим, напротив, с действията си категорично го подчерта,“ смята още той.

Според бившия депутат промените в Конституцията ще докарат страната до конституционна криза с невъзможността на президента да определя членовете на служебното правителство, и по този начин да носи определена отговорност за избора си. "В момента точно за да не прави това президентът, беше направена новата Конституция, поради която се намираме вече в почти конституционна криза. Резултатът е, че няма кой да поема отговорността и всичко това няма как да бъде заместено от президента, който всъщност, очевидно и умишлено е изхвърлен от тази игра,“ каза той, като според него умишленото изкарване на президента от играта е направено с една-единствена цел: за да няма смислено управление.

Антон Кутев заяви категорично, че в България имаме на власт хора, които не само че не могат да управляват, а правят всичко възможно, ако някъде се появи човек, който може да управлява, той да не стигне до властта – "това е рецептата на неуспеха на България,“ смята той.

Според него е изключително важно да бъдат организирани и да се проведат добре тези избори, защото България е изправена пред въпроса: Как ще продължим нататък. "Така че първото нещо, което трябва да направи правителството, е да излъчи стабилност. Няколко са ключовите проблеми, по които единственото, което трябва, е нормалност и почтеност. Въпросът не е в това, дали Главчев иска да свърши работа, въпросът е доколко са му възможностите и доколко са му зависимостите,“ обясни още Антон Кутев.