Андрей Новаков, евродепутат, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“.

На пленарната сесия в Страсбург в сряда Европейският парламент с голямо мнозинство изключи етеричните масла от новата класификация на етикетите,  приравняващи розовото и лавандуловото масло с химически продукти, които може да са опасни за здравето. Приетият текст гласи, че “продуктите от растителен произход, които не са химически или генно модифицирани няма да бъдат в обхвата на новата класификация". Припомням, че Европейската комисия настояваше за поправки в регламента CLP, според които състава на розовото масло се разглежда като смес и всеки елемент следва да се изследва за въздействие и да бъде обозначен на етикета, ако носи риск за здравето. Трябва да се отбележи, че българските евродепутати, независимо от своята принадлежност към партия и политическо семейство, застанаха зад обща позиция, че етеричните масла не трябва да бъдат класифицирани и третирани като смес от химически елементи, а като отделна натурална единица с променлив състав и концентрация. Така успяха да обърнат гласуването в полза на внесените от тях изменения към предварителната преговорна позиция. В основата на тази акция застана евродепутатът от ГЕРБ-Европейска народна партия Андрей Новаков, който още в началото на годината и след алармиране от кмета на Казанлък Галина Стоянова води битката до въпросното решаване на гласуването. Андрей Новаков е наш гост. Добре дошъл в аудиокаста на “Фокус" “Това е България", г-н Новаков.

Здравейте, радвам се да ви чуя и да съм част от предаването, което стои в основата на тази до тук успешна битка, която водим за розовото масло.

Благодаря ви за оценката. Гласуваната в пленарна зала позиция на Европарламента обърна изцяло предложението на Европейската комисия, която в рамките на Зелената сделка поиска етеричните масла да се разглеждат като многокомпонентни химични смеси. Как успяхте да се преборите с тази нова регулация?

С общи усилия. Всички български евродепутати работихме като един с всички делегации и резултатът е налице. Трябва да кажа, че беше една изключително сладка победа, тъй като с 318 на 293 гласа се вижда колко оспорвано е било, но в крайна сметка – успешно: розовото и лавандуловото масло, другите етерични масла да не бъдат приравнявани като синтетични или други добити по изкуствен начин ароматизатори и оцветители, които действително могат да са вредни, а не както е нашето розово масло. И аз вярвам, че това гласуване и неговия резултат спокойно могат да бъдат знак за всички българи за това, че когато имаме цел, можем да се обединим и да постигаме такива победи.

Изпреварвате въпроса ми, но има нужда от малко по-разширен отговор. Как успя българската не голяма делегация от 17 евродепутата да спечели подкрепата за розовото масло на над 300 свои колеги в Европейския парламент? Как го направихте?

Аз мисля, че в ДНК-то на нас българите има нещо заложено: тогава, когато е трудно, когато изглежда невъзможно, защото това беше много-много трудно, успяваме да вадим скрити сили в нас и умения. Тук съм длъжен и искам да благодаря на моите колеги от либералите, от социалистите, от консерваторите, с които работихме рамо до рамо през тези месеци и най-вече на вас, защото вие бяхте първата, която повдигна въпроса, заедно с кметът на Казанлък г-жа Стоянова, на която всички дължим много. И обратната връзка, която получаваме от българската индустрия ми дава сили и увереност, че именно това е подходът, който българските граждани искат да виждат у политиците: единност, общи усилия, тогава когато е в името на България, тогава когато е в името на нашия национален интерес. Защото България е № 1 в света по производство и износ на етерични масла. И беше не просто работа в защита на една индустрия, а беше работа в защита на един от националните ни символи, а именно българското розово масло.

Тук трябва да прибавя към казаното от вас и единство в работата между политика, власт, медии, общество - ето това може би е посланието на тази победа. Така ли е?

Нека да вземем резултата от това гласуване и да го оставим на някое почетно място за тези, които ще дойдат и след това в Европейския парламент след нас в следващия мандат, за да знаят как и какво може да бъде постигнато, когато българите работим заедно, когато не се делим. Защото поводи и белези по които можем да се разделим имаме много, но има един, който ни обединява и това е България. И ако те се водят от същото, това ще бъде само един от многото примери в дълга поредица от такива, които биха могли да бъдат постигнати не само по отношение на българската индустрия, по отношение на бюджета, по отношение на позиционирането на България  и в Еврозоната, и в “Шенген". Аз мисля, че това е пътят напред.

Какво означават приетите текстове за българските фирми, които ще произвеждат етеричните масла?

Това е глътка въздух и много силен знак, защото и позицията на Европейския съвет доста разклати първоначалното предложение на Комисията, а сега и на първо четене Европейския парламент.  Това идва да покаже, че и двете законодателни институции на Съюза не са склонни да нанесат такъв удар върху тази индустрия. Тук трябва да кажем, че имахме много силна подкрепа от Италия, от Франция, от Испания, от Гърция, от Португалия, повечето южни държави. Тепърва предстои анализ на самото гласуване, за да видим къде точно сме получили подкрепа, къде сме загубили, а сме очаквали такава. Но оказа се, че сме успели да мотивираме големите европейски държави, основателките на Европейския съюз да ни подкрепят и това означава много за моите колеги-евродепутати, които в крайна сметка са използвали своите позиции и са ги осребрили в полза на България. Има много мои колеги, които са на много високо ниво: и президентът на либералите е българин – г-н Илхан Кючюк, доскоро президентът на социалистите беше българин – г-н Станишев, г-н Емил Радев е заместник-председател на Правната комисия в Европейския парламент, колегата Андрей Ковачев е на много висока позиция като ръководител на българската делегация в ЕНП. Всички те работиха като един и резултатът е налице.

Окончателното решение, г-н Новаков, обаче предстои да се вземе до ноември след преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и държавите-членки или т.нар. триалог. Какво може и трябва да постигне България в него?

Първо, българската дипломация да работи активно за това да запази позицията на Европейския парламент в рамките на тези преговори. Огромна роля има българската дипломация и постоянното представителство в Брюксел, които трябва активно да работят в рамките на тези триалози. Този подход да бъде запазен и гласуваните текстове, които изваждат естествено добитите етерични масла от списъка с тези, които ще се обозначават изрично на етикетите, да бъде запазено. Разбира се, нашата работа с екипа, който ще преговаря от страна на Европейския парламент остава.

А ще препоръчате ли вашето ноу-хау на правителството, на българските власти, които също ще трябва да участват в Европейския съвет и да вземат съответната позиция?

За щастие, в българското правителство е г-жа Мария Габриел, която съм сигурен няма нужда да бъде подсещана. Тя има изключителен опит в Европейската комисия, който ще използва. И като външен министър, вижда се, че има изключително одобрение за работата и за нещата, които постига за България. Аз мисля, че това ще продължи и ще се отрази на финалния резултат по отношение на гласуването на този регламент.

Какъв е изводът от цялата история? Защото тя е една история.

Това е един разказ за това, как могат да се случват нещата и в България, за това как България може да поведе европейска инициатива. Това признание дойде от всички държави, включително от Франция. България лидираше този процес. Това е пример за това,  как можем да работим като един не само политиците. Защото това започна от един кмет, кметът на Казанлък г-жа Стоянова, от един журналист - вие, г-жо Събчева, от една делегация, една от малките в Европейския парламент от 17 души - българската и прерасна в това гласуване в което имаме 318 гласа.

От скромност ли не казвате, че всъщност вие бяхте лидерът на този процес?

Аз съм един от многото колеги, които работиха и мисля, че всеки от нас по равно заслужава адмирации за това, че не се отказахме и продължаваме да се борим за това българските розопроизводители и производителите на етерични масла да продължат да имат своята достойна прехрана.

Много ви благодаря за това, че приехте да бъдете наш гост и в свръхнатоварения ви график за времето, което ни отделихте. Гостува ни евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей Новаков, който стои в основата за спасяването на българското розово масло.

Цоня Събчева