Петото издание на "Фестивал на пеперудите“ ще се проведе в рамките на три дни от 6 до 8 септември в сградата на Регионалния природонаучен музей – Пловдив и в парк "Дондукова градина“. Провеждайки един от най-значимите си празници на тези дати, музеят ще се включи и в честването на 139 години от Съединението на България.

Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Александър Василчев, уредник на зала "Тропик“ в Регионалния природонаучен музей - Пловдив.

Какво не знаем ние хората за пеперудите?

Ами най-вече това, че те са безобидни същества. Те не могат да ни навредят по никакъв начин. В нашата зала имаме пеперуди от целия свят – такива, които хората не са виждали най-вероятно никъде, освен по телевизията на филми или в някоя книга. И със сигурност като дойдат при нас, повечето остават очаровани от това, което виждат. Самите пеперуди, те са безгръбначни, те са насекоми, които, както ви казах, са безобидни за нас. Това е най-основното.

Много ли видове има по света? И колко от тях примерно в България можем да видим?

В България имаме около 3 000 вида, а в света мисля че бяха към 18 000, като ние в залата поръчахме такива, които са тропически видове и подменяме нашите видове в залата на почти всеки две седмици, тъй като животът на пеперудите средно трае около 2-3 седмици. А ние на всеки внос с нови какавиди се стремим да ги подменяме с такива, които не са били предходния път, за да може хората като дойдат отново, да видят неща, които не са успели да видят предходния път.

Т.е. във вашата зала колко вида могат да се видят?

Два вида постоянно, като може да видят между 10 до 15 вида на посещение, които са различни. Може сега да видят тия 10 вида, които следващия път да са различни 10 вида.

Колко трае жизненият път на една пеперуда, през колко цикъла минава? Понеже сме чували, че има метаморфоза, та да ни кажете това – как започват живота си?

Пеперудите имат метаморфоза, което означава, че ще имат 4 етапа в развитието си, като възрастна пеперуда, която снася яйце, от което се излюпва гъсеницата. Гъсеницата нараства на размери и образува какавида, когато е достигнал достатъчно голям размер. В тази какавида се преобразуват структурите и се променя. Вече виждаме накрая, когато излезе от какавидата имагото, което е де факто възрастната пеперуда, като всеки цикъл трае средно около 3-4 седмици. Около 120-130 дни им е животът. И то при всички пеперуди е различен, тъй като има пеперуди, които зимуват, някои зимуват под формата на гъсеници, какавиди, пашкули, а някои зимуват като възрастни. Тези, които зимуват като възрастни съответно животът им като имаго бива удължен. Обикновено това е поколението, което трябва да зимува, неговият живот е малко по-дълъг. Така че зависи, но в момента говорим най-общо средноаритметично за повечето.

Какво още трябва да знаем за тях? Има ли опасност да ги нараним? Изобщо колко са крехки те?

Те са изключително крехки. Затова се налага и на хората, посетителите, които идват в нашата зала, да ги информирам, че не е разумно да ги хващаме или да ги пипаме, тъй като те имат люспички върху своите крилца, които им помагат за летенето, и много лесно тези люспички падат. Също така крилата им са фини и при един лек допир може да ги скъсаме. И това съответно намалява живота на пеперудата или поне качеството й на живот със сигурност.

А с какво се хранят? Какво ядат те?

Пеперудите като възрастни се хранят с нектар, гниещи плодове – най-вече това е тяхната храна. Докато гъсениците, повечето гъсениците са и вредители, и се хранят с листен материал. Особено са вредители тези, които се хранят с листен материал на икономически важни растения, тъй като някои нападат културите и съответно се налага да бъдат премахвани. Но възрастната пеперудата въобще не е вредител и дори е помощник, тъй като тя обикаля както пчелите обикалят по растенията, и съответно опрашва различни видове растения. Една част са вредители в своя ларвен стадий.

А какво представлява копринената пеперуда? Чували сме за нея много пъти.

Копринената пеперуда е вид нощна пеперуда, молец, който е бил селектиран в продължение на няколко хиляди години, тъй като той изгражда пашкул, пашкулът съответно е направен от коприна, затова е била селектирана копринената буба, така че коприната, която произвежда, да бъде съответно най-високо качество. Има доста пеперуди, най-вече на семейството Сатурниди, които образуват такива пашкули, направени от коприна, но при тези диви пеперуди, при тях не може да бъде изграждана, не може да правим дрехи от коприната от техните пашкули.  

И сега да ни кажете повече за вашия фестивал – кога да го очакваме?

Какво ще предложите на децата, на децата и на възрастните, може би?

Той е главно насочен към подрастващите, въпреки че и за възрастните със сигурност ще бъде интересно да разберат неща, които най-вероятно не знаят. Самият фестивал ще бъде проведен на 6, 7, 8 септември, петък, събота и неделя, като ще бъде разделен. Едната част ще бъде в Дондуковата градина, която се намира зад музея, и една част ще бъде в самия музей. През това време, ние всъщност сме пуснали на нашата Фейсбук страница програмата на нашия фестивал – единият ден ще има рисуване на лица с картинки на пеперуди. Всяко дете, което дойде при нас, ще има възможността да му се нарисува личицето с някакъв вид пеперудка. Може също така да оцветяват картинки на пеперуди при нас. Ще има образователни игри, които ще са свързани с анатомята и с метаморфозата на пеперудите, могат да решават задачки. Също така ще имаме изложба, и изложбата ще бъде направена от картини, които са ни били изпратени за конкурса, който е за фестивала. И за този конкурс може още в момента да си подадат своите картинки. Срокът е до 6-и, до започване на фестивала. Така че всяко дете, което иска да спечели някакъв вид награда и да участва с рисунка, може да ни изпрати рисунка.