Какво остана да видим от Празниците на Стария град в Пловдив тази есен. Интервю за предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" с Александра Дарбоклиева, от ОИ "Старинен Пловдив“.

Почти преполовихме програмата от празниците на Стария град, но все пак какво да очакваме още? Какво предстои още всъщност?

Предстоят още много интересни събития. Тази година фокус “Театър" и фокус “Кино" са много силни и наистина каним вашите слушатели и широката публика да дойдат и да се насладят на едни наистина изключителни събития.

Този петък, например, на “Римски стадион", от 18.00 часа, идва популярният български писател, сценарист Иво Сиромахов, който ще представи свои книги, ще разкаже неща, както той каза “неща, свързани с живота и писането". Срещата, обещавам, ще бъде много интересна.

По същото време и в същия ден, но от 19.00 ч. в пространството на късноантична сграда “Ирини", предстои един изключително интересен уъркшоп за хора, които са с интерес към театъра. Казва се “Режисьорски анализ на текста Хамлет". Защо е интересен този уъркшоп, бих казала, че за нас е истинско попадение и щастие, че проф. Владимир Прахчаров се съгласи да стане част от празниците на Стария град, организирани от Общински институт “Старинен Пловдив", защото е наистина рядка възможност да се срещнеш с човек отвъд океана. Той е режисьор, университетски преподавател, като е завършил режисура тук в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов" в София. Неговата докторантура е свързана с теория и история на театъра в университета Уисконсин в Медисън, САЩ. Наистина сме много благодарни, че проф. Прахчаров се съгласи да води този уъркшоп. Той не е само за професионалисти, а и за любители, хора, които имат интерес. Препоръчително е желаещите да са запознати с текста на “Хамлет" и добре дошли са дори и без предварително записване, на 27 септември, този петък от 19.00 ч. в късноантична сграда “Ирини". Обещавам, че наистина това е едно много изключително събитие, много интересно, което наистина имаме рядка възможност да присъстваме на такъв уъркшоп.

В събота  (28 септември) на същото пространство, отново в късноантична сграда “Ирини" от 19.00 ч. пък предстои прожекция на един документален филм, който е много интересен. Казва се “Богомилите и Светият Граал". Освен това, ще се срещнем с част от екипа на филма - журналистът Максим Караджов и историкът Валентина Караджова. Защо е интересен този филм? Това е филм на Цветан Тончев, лека му пръст, и на Максим Караджов, журналиста, оператор е Венелин Ганевски. Този филм е създаден по идея и със съдействието на д-р Петър Хаджидимитров, като снимките са правени в България и Франция през 2007 г. Консултанти са много авторитетни български историци като акад. Васил Гюзелев, проф. Георги Бакалов, доц. Георги Василев и доц. Пламен Павлов, мисля, че вече е професор, всъщност. От френска страна във филма участват изследователите проф. Жан дьо Верноа и д-р Ан Бренон. Имаме наистина рядката възможност да видим този филм, който е интригуващ с това, че не поднася теории и загадки, а много задълбочено се занимава с историческото присъствие на богомилите или катарите, както ги наричат във Франция. Така че приканвам ви, всички събития са с вход свободен, добре сте дошли и този петък и събота в късноантична сграда “Ирини", наистина ни очакват интересни събития!

Къде другаде по Стария град има още интересни и любопитни спирки?

Има, наистина програмата е много богата и пълнокръвна. Интересно събитие се случва на 5 октомври, това е съботна вечер, от 19.00 ч., отново с вход свободен в Епископската базилика на Филипопол. Каним публиката на концерт на квартет “Кукал". Това е съвместно събитие с Чешки център - София, който се провежда под егидата и с подкрепата на почетния консул на Чешката република в София. Ще имаме рядката възможност да чуем един изключително квалитетен чешки камерен квартет, който носи името на известният чешки съвременен композитор Ондржей Кукал, дъщеря му е част от квартета. В него участват още Клара Лешкова - цигулка, Даниел Махо на виола и Филип Руфер на виолончело. Като в програмата ще чуем произведения на Сметана, на Дворжак, както и премиерно в Пловдив струнен квартет от Ондржей Кукал, така че е рядка възможност публиката да се докосне до изключително качествена класическа музика. Отново с вход свободен в Епископската базилика на Филипопол на 5 октомври.

Чудно хубаво!

Иска ми се също да дам фокус върху една много интересна колаборация, която предстои да се случи на 10 октомври, четвъртък, от 19,00 ч. в Малка базилика на Филипопол, отново с вход свободен. Предстои хоров концерт на Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев и с участието на един много любопитен музикант от Италия, казва се Лука Пицети. Лука Пицети е барабанист, перкусионист и композитор, който е роден в Реджо Емилия в Северна Италия, но понастоящем живее в Лондон и е възпитаник на “Тринити Лабан" консерватория за музика и танц в Обединеното кралство. Защо е интересен този концерт? Лука Пицети е италиански музикант, който има много силен интерес към българската хорова музика и специфично към този Академичен народен хор. Лука Пицети има много интересни акапелни изпълнения на български език. Наскоро публикува свое изпълнение на “Кавал свири" на български, чудесно акапелно пеене. Така че наистина тази колаборация очакваме с много голям интерес и отново каним публиката, а входът, както за всички събития, част от празници в Стария град, е свободен.

До коя дата продължават празниците?

Празниците продължават до 14 октомври, това е последната дата, в която може да бъде разгледана документална фотоизложба на Римски стадион. Изложбата е любопитна, с много интересни и уникални артистични фотографии на доц. Никола Лаутлиев. Иначе, последното събитие, което се случва отново в късноантична сграда “Ирини", е на 12 октомври, в събота, от 19.00 ч. Каним публиката на дипломен спектакъл на студентите от класа на доц. Лео Капон, спектакълът се казва “Четири портрета на майки" от Арнолд Уескър и отново ще бъде едно много интересно събитие в нашата програма, пак с вход свободен.

Наистина пълна програма тази година, много интересни събития! Разбрахме датите, хората са поканени, свободен е входът, така че остава да се възползват.

Добре дошли са всички, точно така!