Интервю в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с адвокат Петър Бозов, който е адвокат по наказателни дела

Как ви се струва мащабната смеха с ДДС, за която ни разкриха - МВР, НАП, прокуратурата - държавната хазна е ощетена с милиони левове?

На първо място трябва да се уточни, че се касае за една класическа престъпна схема за укриване на ДДС, която работи чрез вериги от "кухи", а може и реални фирми. Като последната от тях, която трябва да плати дължимия данък, се оказва фиктивна и обикновено на някой малоимотен човечец, който въобще може и да не знае за съществуването на фирмата, която се оказва длъжник на държавата.

Управителите на които са социално слаби, така е отбелязано в схемата. Нека да цитирам в ефира ни това, което ни съобщиха за схемата: От държава-член на ЕС се купуват луксозни автомобили и се внасят у нас. Покупката ставала от напълно легално лизингово дружество, след което се случвали няколко препродажби. Следват т.нар. "кухи фирми", както и вие казахте, управителите на които са социално слаби. На края на престъплението стои напълно легално лизингово дружество, но нито една от тези фирми не е плащала дължимия по закон ДДС.

Точно това е напълно обичайна, известна схема, която за съжаление се практикува често в страната. Като казахме социално слаби, в практиката често се случва такива фирми да бъдат регистрирани на лица, които срещу малки суми или дори извършването на някоя дребна услуга, се съгласяват това да се прави. Именно тези лица са тези, без които тази схема не може да съществува. Но е възможно, и тези фирми се регистрират, чрез злоупотреба с лични данни, за което представителите на държавното обвинение намекнаха в своя брифинг. Що се касае за размерите на тази престъпна схема.

Внушителни, според мен, големи размери, да.

В абсолютно големи размери, които според Наказателния кодекс са такива над 12 000 лв., а в настоящия случай, това са близо 6 милиона. Държавната хазна е ощетена изключително много. Ако мога да направя един паралел с един друг случай от последните дни, точно толкова струва спортното оборудване на “Арена - Бургас" за няколко вида спорт. Тоест, се касае за престъпна схема в изключително големи размери.

Липсва ли обаче, някаква конкретика, според вас, в това, което ни изнесоха от прокуратурата като данни?

Според мен липсва изключително много от конкретиката. Любопитно е да се чуят имената на фирмите и свързаните с тях лица, за да се види дали случайно те не са свързани с някои популярни личности, такива от криминалния контингент или лица, свързани с политиката. Но предполагам, че рано или късно прокуратурата ще изнесе информация за това, кои са тези лица, когато производството стигне до такъв етап, който позволява това да се случи.

Вие като адвокат по наказателни дела, какво предстои да се случи във връзка с това, което ни изнесоха, като наказания?

Предстои извършване на множество експертизи. Самите представители на държавното обвинение казаха, че основно счетоводни експертизи. Тя дава информация на държавното обвинение кой, как и защо, какви конкретни счетоводни операции е извършил. И как дейността на всеки един отделен човек влияе върху реализирания престъпен резултат. След като прокуратурата разполага с такива данни, то тя ще може да повдигне и съответните обвинения.

Схемата е изключително мащабна и добре организирана, т.е. имаме пробив ли? Пробив в сигурността на страната ли? Как да го разбираме?

Не мисля, че има пробив в сигурността на страната, по-скоро се касае за една добре обмислена и добре направена схема. Именно затова казвам, че е добре да разберем кои са тези лица, кои са организаторите, които ги извършват. Не считам, че има пробив в това нещо, защото пак, както започнах разговора, касае се за една обикновена и добре известна на всички в областта схема за източване на ДДС.

Г-н  Бозов, както вие казахте, предстоят множество действия, експертизи. Защо сега ни се съобщава за тази схема, според вас? Самият градски прокурор, г-ж Илиана Кирилова спомена, че държавното обвинение може би е избързало?

Няма как да не направи впечатление моментът, в който прокуратурата съобщава за тази акция. Това е вторият работен ден, след кървавия протест срещу ръководството на БФС. Според мен, това не е случайно и се цели именно реабилитация на МВР, след наистина скандалните им действия по потушаването екшъна в София от 16 ноември. В тази връзка, да се запитаме, какво ни съобщава прокуратурата? Задържани лица все още няма. Доколкото разбрахме, обвинени лица все още няма, просто са извършени едни процесуално-следствени действия, които се извършват по всяко едно наказателно дело. Тоест, тук в този момент, наистина трябва да си зададем въпроса - защо сега?

И ако се върна в началото на нашия разговор, и към техния брифинг - говорят за разкрита престъпна схема, разкрита, разкрита. По смисъла на криминологията, разкрита е тази престъпна дейност, в която извършителите са установени в наказателното право. А извършители са установени, когато най-малкото са обвинени. Така че в този случай, може би не трябва да говорим за разкрита престъпна схема, а по-скоро регистрирана, така както е правилно криминологичен термин.

Много важен въпрос е също така, дали държавата ще може да си събере тези пари?

За да може държавата да си събере парите, на първо място е необходимо държавното обвинение да си свърши добре работата и да събере достатъчен по обем, годен доказателствен материал. Едва тогава ще можем да говорим за евентуално събиране на държавни вземания. Доколкото обаче, все още е изключително лесно да се избегне събираемост на парични вземания в нашата страна, то честно казано, аз съм песимист, по отношение на успешното събиране на дълговете.

Как конкретни лица могат да бъдат обвързани с тези фирми?

До този момент чухме, както вие споменахте проведени разпити на 28 лица, претърсени няколко адреса, иззети множество счетоводни документи. Именно всички тези неща са извършени, с цел да се свържат реалните лица с фиктивните сделки и фирми. Това може да се случи чрез тефтерчетата, за които ГДБОП спомена в своето интервю, а може и с конкретни свидетели, които съобщят, че това лице наистина е регистрирало тази фирма, по искане на друго лице. Именно тази връзка, това е майсторлъкът, това трябва прокуратурата да докаже в конкретното производство, за да може лицата на върха на пирамидата да понесат наказателна отговорност.

Вие познавате ли други такива случаи, в други сектори, свързани със различни схеми, свързани с ДДС?

За съжаление, проблем с не отчетени обороти имаме в огромни мащаби, както и изобщо с данъчни, икономически престъпления, както при туристическия, така и при ресторантьорския и при всеки един друг бранш. Моят съвет лично към държавните органи е, преследването на този вид икономически престъпления да се превърне в една системна политика на действие, а не да остане инцидентен случай и удар в празното пространство, на каквото ставаме свидетели, за съжаление в последните десетилетия. Шумни акции, гръмки брифинги, а на финала оправдателни присъди и осъдителни решения срещу България в международните съдилища.