Игралният филм "Любен", който е един от малкото български такива, който засяга ЛГБТ тематиката, не бе селектиран на фестивала за българско игрално кино "Златна роза", въпреки че бе допуснат за евентуално участие в конкурсната програма на филмовия форум.

В официално становище на ИА "НФЦ", подписано от директора Петър Тодоров и публикуванo в официалния сайт на институцията се посочват причините "Любен" да не бъде селектиран на "Златна роза".

След постъпило писмо от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) с номер 12-00-152-2 от 02.07.2024 г. за спазена процедура по чл. 31а от ЗФИ, както и постъпило уведомление в ИА НФЦ от страна на принципала на агенцията Министерство на културата от дата 24.07.2024 г. с искане за предоставяне на информация по компетентност, във връзка с постъпили въпроси от народен представител за същото, ръководството на агенцията и на "Златна роза“ взеха решение показът на заглавието в рамките на фестивала да бъде отложен до изясняване на ситуацията между правоимащите органи с цел съблюдаване публичния интерес в максимален порядък, пише в становище Националният филмов център.

След постъпило писмо от Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) с номер 12-00-152-2 от 02.07.2024 г. за спазена процедура по чл. 31а от ЗФИ, както и постъпило уведомление в ИА НФЦ от страна на принципала на агенцията Министерство на културата от дата 24.07.2024 г. с искане за предоставяне на информация по компетентност, във връзка с постъпили въпроси от народен представител. Въпросът касае участието на ромчетео Божидар Асенов (единият от актьорите в главна роля), който по време на снимките е под 16-годишна възраст.

Ръководството на агенцията и на "Златна роза“ взеха решение показът на заглавието в рамките на фестивала да бъде отложен до изясняване на ситуацията между правоимащите органи с цел съблюдаване публичния интерес в максимален порядък, пише в становище Националният филмов център.

"След изясняване на казуса и получаване на становище от споменатата по-горе институция, че филмът "Любен" не противоречи на нито едно правило или държавна разпоредба, то той ще може да бъде показан в следващо издание на първия и най-стар фестивал на българския игрален филм "Златна роза", се казва още в становището.

Заради този скандал един от главните герои Димитър Николов реагира с публикация в социалните мрежи, в която описва своето огорчение от взетото решение.

Действието във филма се развива в българско планинско село, сковано от предразсъдъци. Пресъздават се любовнните отношения между две момчета от различни светове. Виктор (в ролята е Димитър Николов) има уреден живот в Мадрид с партньора си Хосе. Връща се в дома от детството си в България за погребението на дядо си и решава да остане за лятото. Докато се свързва отново с баща си и селския начин на живот, той неочаквано намира любовта в лицето на Любен, 18-годишно ромско момче. Въпреки различията и конфликтите около тях, Виктор и Любен намират убежище един в друг.