29-годишната Лин Дан от Ханой успешно свали 9 кг за три месеца, като възприе "правилото на чинията“, метод, който включва разделяне на порциите й в чиния, за да управлява ефективно приема на храна.

Преди диетата на Дан се състоеше от три купи ориз, придружени от значително количество храна, което доведе до неконтролируемо наддаване на тегло. Сега тя организира ястията си в чиния, като ги разделя на три секции: половината чиния е пълна със зеленчуци, докато останалата половина е разделена между въглехидрати и протеини. Тази стратегия й позволява да поддържа размера на порциите си и общата консумация на храна под контрол, съобщава eVnExpress.

Всеки път, когато Дан изпитва желание за още храна, тя избира ядки, неподсладено кисело мляко или плодове, които не са прекалено сладки, като същевременно намалява консумацията на червено месо, колбаси и преработени храни. Тя се съсредоточава върху включването на бяло месо и варени зеленчуци в ястията си като яде първо зеленчуците, следвани от месо и след това ориз.

Този подход й помага да се почувства сита по-бързо и да намалява приема на храна, което й позволява да свали 9 кг в рамките на три месеца, без да се чувства лишена.

Ха Транг, 27-годишна от северната провинция Нам Дин, научила за "правилото на чинията“ от своя фитнес треньор, който и препоръчал този начин за управление на порциите храна. Чиниите на Транг вече са подредени така, че да осигурят правилен контрол на порциите: половината от чинията се състои от растителни фибри, една четвърт съдържа бавно усвоими въглехидрати като кафяв ориз, кафяви оризови спагети, овесени ядки и сладки картофи, а последната четвърт е запазено за протеини като пилешки гърди, постно свинско месо, риба, говеждо и скариди. Тя също така полага усилия да яде бавно и да дъвче добре храната си, за да удължи чувството на ситост.

Транг съобщава, че навикът й да преяжда е изчезнал, откакто е започнала да прилага "правилото за чинията".

Д-р Пан Тай Тан, здравен треньор по отслабване във фитнес център Homefit, отбелязва, че "правилото за чинията" е одобрено от различни уважавани организации и здравни експерти. Методът е предназначен да представи визуално хранителната разбивка на едно хранене, подобно на кръгова диаграма, като всеки сегмент обозначава различна група хранителни вещества.

Тан обяснява, че хората с наднормено тегло често имат растегнати стомаси и склонност към бързо хранене, което обикновено води до прекомерна консумация на храна. Сегментирането на храна в чинията определя лимит на количеството, което човек може да изяде, което помага за контрола на порциите. Ако гладът продължава, Тан съветва да се консумират само супа или зеленчуци, които са по-нискокалорични, вместо да се увеличава приема на въглехидрати.

Една балансирана чиния, следваща "правилото на чиниата", обикновено съдържа 50% зеленчуци, 25% протеини и 25% въглехидрати. Има възможност да се намалят или пропуснат въглехидратите до шест седмици по време на периоди на загуба на тегло или детоксикация, но се препоръчва консултация с диетолог, за да се гарантира, че диетата е подходяща.

Тан също подчертава значението на методите на готвене, като предлага варене, готвене на пара или приготвяне на супа от зеленчуци. Той препоръчва използването на здравословни масла като зехтин или масло от авокадо за пържене и включване на разнообразие от три до пет цветни зеленчуци във всяко хранене, с предпочитание към домашно отгледани или органични варианти.

Препоръчват се източници на бавно усвоими въглехидрати като кафяв ориз, овесени ядки, пълнозърнест хляб и сладки картофи, заедно с дневен прием на протеини от риба, месо и яйца, ограничавайки консумацията на червено месо до не повече от 100 g на ден и не повече от два пъти седмично.

Освен това е важен и принципът на "обратното хранене“, който включва ядене на богати на фибри храни и зеленчукови супи преди тези, които са богати на протеини и въглехидрати. Това се препоръчва за насърчаване на ранното засищане. Препоръчва се също така бавно хранене и старателно дъвчене на храната, за да се насладите на нейния вкус и да увеличите пълнотата.

За успешното спазване на "правилото на чинията" експертите предлагат да планирате подробни седмични менюта за всички хранения и закуски, да закупите необходимите продукти предварително и да устоите на изкушението на готовите храни. Препоръчва се да се придържате към планираното меню и да избирате здравословни варианти за закуска като кисело мляко, плодове, зеленчуци и ядки,  пише още eVnExpress.