Карти на ЦРУ, носещи гриф "секретно", които бяха пуснати наскоро, показват, че Съединените щати са били добре запознати с разпадането на бившата федерална държава СФР Югославия през 70-те години на миналия век, пише скопският вестник “Нова Македония“.

Според сръбското радио "Б-92“ този документ, който е изготвен в началото на седемдесетте години на миналия век, вече е достъпен за обществеността и говори за възможни проблеми в пост-Югославия, което е интересно, тъй като въпреки че Тито вече е бил доста възрастен, той умира десет години по-късно след изготвянето на документа. И така, сръбските медии съобщават, че ЦРУ вече е усетило кървавия разпад на Югославия предварително.

"Потенциалът за катастрофа е реален“, се казва в документа, предупреждавайки, че ако Едуард Кардели (тогавашен председател на федералния парламент на СФРЮ, от Словения) или Коста Цървенковски (тогавашен член на Председателството на СФРЮ от Македония) поискат оставки след смъртта на Тито, хърватите могат да се отцепят, което може да бъде предотвратено само чрез военни действия под сръбското управление и с черногорски генерали.

"Ако това доведе до екстремно развитие, това може да означава гражданска война“, се казва в изявление на ЦРУ.

Документът също така отбелязва, че Словения и Хърватия са много по-богати от други части на Югославия и подчертава стремежите на Хърватия за независимост. И накрая, анализът на ЦРУ има справочник, който показва, че Хърватия е управлявана от Виена и Будапеща в продължение на много години и страната най-вероятно ще разчита на помощта на тези страни в случай на разпад. Интересно е, че американските тайни служби още тогава посочиха силния войнстващ национализъм в Хърватия и Сърбия, който според тях има своите корени във времето между двете световни войни.

Превод и редакция: Юлиян Марков